Pisica Ragdoll – caracteristicile rasei, personalitate și tot ce trebuie să știi despre îngrijirea ei

Ragdoll sau „păpușa din cârpe” este una dintre cele mai apreciate rase de pisici, nu atât pentru frumusețe și eleganță, cât mai ales pentru devotament și caracterul foarte sociabil. Comportamentul este aproape similar cu cel al câinilor, pisica Ragdoll având obiceiul de a urmări stăpânii, de a veni atunci când sunt chemate pe nume și de a fi prietenoase cu alte animale și cu străinii. Totodată, este o pisică inteligentă, care poate fi dresată cu succes. 

În continuare, te invităm să descoperi mai multe despre trăsăturile unice ale pisicii Ragdoll, comportamentul ei, cum o poți îngriji corect și care sunt criteriile după care ar trebui să te ghidezi dacă te hotărăști să-ți fie alături. 

Principalele caracteristici ale rasei Ragdoll

Pisica din rasa Ragdoll este o prezență elegantă și puternică. În ciuda faptul că este o pisică masivă și impunătoare, firea ei este blândă, afectuoasă, calmă și foarte sociabilă, fiind un excelent animal de companie. 

Trăsăturile fizice ale pisicii Ragdoll

Din punct de vedere fizic, pisica Ragdoll prezintă câteva particularități. De pildă, picioarele din spate sunt un pic mai lungi decât cele din față, motiv pentru care poziția pisicii este un pic „oblică”. Labele sunt mari, rotunde, cu smocuri de blană între degete, foarte pufoase la atingere. Ochii sunt mari, întotdeauna de un albastru intens, fascinant. Coada este lungă și stufoasă, ușor îngustată spre capăt. Capul este de dimensiuni medii și de formă triunghiulară, cu urechi rotunjite la vârfuri și înclinate în față. Pisica Ragdoll are o conformație robustă, cu oase foarte puternice și un sistem muscular bine dezvoltat. 

Descriere fizică:

  • înălțime: talie mare; poate atinge, în medie, 23-28 cm;
  • greutate: mascul: 6,8 – 9 kg; femela: 4,5 – 6,8 kg;
  • blana: fir semilung, mătăsos (similar celui de iepure);
  • culori: variate; albastru (de fapt, e un gri cu tentă albăstruie), culoarea focii (seal), ciocolatiu, liliachiu, cu foarte multe combinații;
  • temperament: calm, prietenos, afectuos;
  • durata de viață medie: maturitatea nu este atinsă decât în jurul vârstei de 3-4 ani; durata de viață medie este de 9-15 ani.

Originile pisicii Ragdoll

Originea rasei Ragdoll datează din anii ‘60 și existența ei i se datorează unei crescătoare de pisici din Riverside California, Statele Unite, Anne Baker. Aceasta avea o pisică, Josephine, cu părul lung, posibil persană, pe care a decis să o încrucișeze cu un mascul metis (siamez și birmanez). După ce a văzut rezultatele, Anne Baker a început să înmulțească exemplarele, pentru a crea o rasă de pisici docilă, cu trăsături distinctive. Astfel, a luat naștere rasa Ragdoll, care a fost înregistrată ca atare, în 1966. 

Tipuri de pisici Ragdoll

În funcție de culoarea blănii, pisicile Ragdoll pot fi de trei tipuri: mitted, colourpoint, bicolour.

Mitted Ragdoll (albastră)

Este așa-numita Ragdoll cu „mănuși”, pentru că lăbuțele sunt albe, iar blana de pe corp este albă, cu nuanțe de gri cu tentă albastră. Petele de culoare sunt prezente în zona botului și a cozii. Mitted Ragdoll albastră este considerată varianta clasică, tradițională a acestei rase. 

Colourpoint Ragdoll

Este caracterizată de culoarea neagră sau maro-închis, prezentă pe lăbuțe, coadă și cap. Spre deosebire de mitted, lăbuțele sunt complet colorate, fără „șosete”. Restul blănii este albă. Seamănă cu pisica Siameză, doar că are blana mai lungă și mai stufoasă și talia mai înaltă. 

Bicolour Ragdoll

Caracteristica este pata albă, în formă de „V”, de la nivelul capului. Pisicile Bicoloured Ragdoll sunt complet albe pe lăbuțe și pe burtă. În schimb, spatele și coada sunt colorate complet, în nuanțe de gri, maro, liliachiu. 

Fiecare dintre aceste tipuri clasice de Ragdoll poate avea o mulțime de alte variante de culoare. Iată câteva exemple: 

Lynx Ragdoll (mitted)

Lynx Colourpoint Ragdoll

Tortie Ragdoll (mitted)

Ragdoll liliachie (mitted)

Mitted Seal Ragdoll (stânga) și Seal Colourpoint Ragdoll (dreapta)

Combinații de culori

Ce diferențe sunt între Ragdoll și pisica Birmaneză

Pisica Birmaneză

Pisica Ragdoll

La prima vedere, pisicile Ragdoll și cele birmaneze arată aproape la fel, motiv pentru care multă lume le confundă între ele. Amândouă impresionează cu ochii lor albaștri și blana mătăsoasă, fără substrat (ușor de periat), sunt feline sociabile, care nu suportă singurătatea, și sunt inteligente, putând fi dresate ușor. Totuși, există anumite diferențe fizice, dar și de caracter, iar mai jos, sunt câteva dintre trăsăturile standard care le diferențiază:

Pisica RagdollPisica Birmaneză
talie mare; un mascul poate atinge 9 kgtalie medie spre mare; un mascul poate atinge 6 kg
ochi mari, ovali, albaștriochi de mărime medie, rotunzi, albaștri
nasul e foarte ușor curbatnasul prezintă o adâncitură și are formă romană
coadă lungăcoadă de lungime medie
lăbuțele pot fi și albe, dar și complet coloratetoate lăbuțele sunt întotdeauna albe; 
exemplarele mitted au lăbuțe albe, dar albul este mult mai extins și arată mai degrabă ca niște „cizmulițe”albul trebuie să acopere în totalitate degetele de la picioarele din față și să se oprească la articulații, în vreme ce, pe picioarele din spate, albul trebuie să urce mai mult și să se termine în „V” inversat; petele albe trebuie să fie simetrice 
pot fi bicolour, adică să aibă o pată albă, în formă de „V” pe fațănu au astfel de pete pe cap
durata medie de viață între 9 și 15 anidurată medie de viață între 9 și 13 ani
blană cu fir semilungblană cu fir lung
sociabilă, își adoră stăpânii, prietenoasă cu străinii, copiii și alte animalesociabilă, dar tinde să se atașeze de o singură persoană, nu e foarte prietenoasă cu străinii, e mai puțin tolerantă cu alte animale

Personalitatea pisicii Ragdoll

Pisicile Ragdoll sunt aparte, având o personalitate cu totul deosebită, față de alte feline. Spre deosebire de alte pisici, care nu sunt deranjate să stea singure, uneori, Ragdoll sunt extrem de afectuoase și nu suportă să stea singure. Sunt foarte tolerante cu alte animale, străinii și copiii, neavând episoade de „gelozie”. Este foarte important să ții cont de firea lor docilă, când vin în contact cu alte persoane sau cu alte animale de casă, întrucât pot fi foarte ușor rănite, pentru că nu știu să se apere și nici să fie agresive atunci când sunt atacate. De aceea, este bine să nu o lași afară, decât dacă ai o curte mică, unde o poți supraveghea îndeaproape. Reține că Ragdoll, spre deosebire de alte pisici, nu este independentă și nu va fi în siguranță într-un mediu pe care nu îl cunoaște suficient.

O pisică Ragdoll te va urmări peste tot, va veni la tine când o chemi, îți va sta în brațe și se va juca în compania ta, fără să ceară insistent atenția ta. Pentru ea, e suficient că e lângă tine. Cu toate că este destul de energică și jucăușă, Ragdoll nu este foarte activă și, din acest punct de vedere, va trebui să ai mare grijă cum o hrănești. De obicei, este pofticioasă și are tendința de a deveni supraponderală, cu vârsta. 

În ciuda aparențelor și a caracterului atipic pentru o felină, fiind considerată, uneori, prea blândă, Ragdoll este o pisică inteligentă, se adaptează repede mediului de viață și poate fi dresată ușor. 

Cum îngrijești corect o pisică Ragdoll

Dacă vrei să te bucuri de compania unui prieten felin care nu te va trăda, în ciuda „reputației” speciei din care face parte, Ragdoll este pisica ideală pentru tine. Tot ce vrea de la tine este să-i arăți aceeași afecțiune pe care și ea ți-o oferă necondiționat, aceasta fiind una dintre trăsăturile speciale ale personalității ei. Desigur, nu toate exemplarele sunt la fel, dar ne referim la standardul rasei. Nu este o pisică foarte pretențioasă, dar există anumite reguli de care e bine să ții cont, ca să o îngrijești corect. 

Cum ai grijă de puii de pisică Ragdoll

O pisică Ragdoll are, de obicei, cinci pui. O particularitate a rasei este că aceștia se maturizează lent, fiind nevoie de 3-4 ani ca să devină adulți în toată regula. Ca și în cazul altor pisici, deprinderile de bază se învață de la vârste fragede, iar puii de Ragdoll sunt foarte ușor de educat. Dacă îi înveți de mici cu anumite obiceiuri, cum ar fi periajul dinților, periatul blănii sau spălatul în urechi, le vor reține toată viața. Puii de Ragdoll sunt foarte activi și au nevoie de o varietate mare de jucării, pentru a-și consuma energia. Spre deosebire de alte pisici, însă, ei adoră să interacționeze cu tine, așa cum vor face și mai departe, în viața de adult. Așa că, este esențial să le acorzi atenție.

Alimentația pisicii Ragdoll

Dieta pisicilor Ragdoll trebuie să fie completă și echilibrată și să țină cont de nevoile particulare ale rasei. Astfel, este de preferat să-i oferi pisicii tale hrană cu un conținut bogat de carne, proteine și substanțe nutritive de înaltă calitate. Totodată, ai grijă ca meniul pisicii să nu conțină cereale. Iată câteva exemple de hrană potrivită pentru pisica Ragdoll:

  • Hrana uscata pentru pisici Royal Canin Ragdoll Adult 10 kg – special concepută pentru pisicile Ragdoll adulte, care au peste 3-4 ani, o constituție solidă și oase medii; prin conținutul de ulei de limba-mielului, biotină, vitamina A, acizi grași omega 3 și 6, EPA și DHA, taurină, proteine, sulfat de condroitină și glucozamină, fructo-oligozaharide, acest tip de hrană contribuie la menținerea unei bune sănătăți a pielii, blăniței, a sistemului cardiovascular, protejează articulațiile, oasele și mușchii și ajută la dezvoltarea bacteriilor intestinale benefice și la prevenirea răspândirii celor patologice, care pot duce la diaree infecțioasă; totodată, crochetele sunt adaptate la maxilarele mari ale pisicii și stimulează mestecatul;
  • Mancare umeda pentru pisici Carny Adult Vita + Curcan + Creveti 400g – recomandată pentru pisicile Ragdoll cu vârsta cuprinsă între 1 an și 6 ani; cele mai importante componente: 36% carne de vită (plămâni, inimă, carne, rinichi, uger), 25% curcan (ficat, inimă), 4% creveți, carbonat de calciu, 11,5% proteine, 6,5% grăsime, 0,5% fibră, 1,8% cenușă, 0,8% tarină; umiditate: 79%; 
  • Mancare uscata pentru pisici Equilibrio Adult Somon 7.5 kg – indicată pentru pisicile adulte; prin conținutul de carne de pui dezosată, pește, orez, porumb, ficat de pasăre, semințe de in măcinate, ulei de pește, pulpă de sfeclă, inulină, vitamine și minerale, asigură hrana completă pentru pisica ta; 
  • Hrana umeda pentru pisici Carny Adult, Vita, 200g – cu un conținut de 65% carne de vită (inimă, plămân, ficat, uger, rinichi), pe care pisicile îl adoră, este hrana recomandată pentru pisicile adulte, cu vârsta cuprinsă între 1 și 6 ani; asigură substanțele nutritive esențiale de care pisica ta are nevoie. 

Citește și: Totul despre alimentatia pisicilor. Cum le hranim, ce mancare prefera si cum le mentinem sanatoase 

Sănătatea pisicii Ragdoll

Pisicile Ragdoll nu au mari probleme de sănătate, în general, dar au anumite riscuri de care e bine să ții cont, ca să eviți apariția unor afecțiuni. Este esențial să le duci periodic la medicul veterinar pentru vaccinare, deparazitare și monitorizarea stării generale de sănătate. În general, pisicile Ragdoll se pot confrunta cu: 

  • displazia de șold – poate provoca dureri, pe măsură ce înaintează în vârstă, și poate duce chiar la artrită;
  • cardiomiopatia hipertrofică a felinelor – poate duce la insuficiență cardiacă;
  • sindromul urologic felin – mai ales în cazul masculilor, se pot forma pietre la nivel renal sau vezical; este necesară monitorizarea eventualelor dificultăți de urinare și este foarte importantă alimentația; 
  • probleme cu dinții și gingiile (tartrul, gingivita, bolile parodontale) – este important să-i dai hrană uscată, care să o ajute să-și curețe dinții, și să-i speli dantura frecvent. 

Chiar dacă ai un exemplar de Ragdoll sănătos, este recomandat ca, după vârsta de 6-8 ani, să-i faci controale de rutină amănunțite, care să includă ecografii, radiografii, analize de sânge și de urină. Medicul veterinar va putea astfel să depisteze eventualele probleme de sănătate, va pune un diagnostic corect și va indica un tratament adecvat ori schimbarea alimentației. 

Cum îngrijești blana pisicii Ragdoll

Blana pisicii Ragdoll este moale și foarte groasă, cu o lungime a firelor variabilă. Este recomandat să o perii de cel puțin două ori pe săptămână, ca să eviți încâlcirea blănii, apariția smocurilor și ca să nu lase mult păr prin casă. Spre deosebire de alte pisici, care detestă această operațiune, Ragdoll se va bucura de atenția primită atunci când o îngrijești și o să-ți arate afecțiune. 

Citește și: Pisica ta lasa prea mult par?

Cum crești o pisică Ragdoll în condiții optime – tips&tricks

Pisicile Ragdoll sunt adorabile nu doar ca înfățișare, ci și prin comportamentul lor afectiv, însă este nevoie de o îngrijire specială, pentru ca ele să se dezvolte armonios, să fie sănătoase și fericite. Din această perspectivă, ca să le crești în condiții optime, este bine să acorzi atenție unor aspecte precum:

  • oferă-le un spațiu în care să se poată ascunde – mai ales puii de Ragdoll au nevoie să se acomodeze cu mediul în care trăiesc; ca să-i ajuți să se simtă în siguranță, oferă-le un spațiu în care să se poată ascunde; sunt foarte curioși și dornici să-i cunoască pe toți membrii familiei și pe celelalte animale din casă, dar este un proces pe care îl vor parcurge în ritmul lor; „ascunzătoarea” ar trebui să fie situată departe de alte animale de companie, copii, zonele de trafic sau în care se desfășoară activități zgomotoase;
  • ai grijă unde pui litiera și bolul pentru hrană – ascunzătoarea, litiera și bolurile pentru hrană și apă ar trebui să aibă spații dedicate, departe unul de celălalt;
  • puii au nevoie de îngrijire specială – puii au nevoie de interacțiune, mai mult decât adulții, dar asta nu înseamnă să-i copleșești cu alinturile; apoi, dacă în casă stau mai multe persoane și alte animale de companie, fiecare dintre acestea va trebui să petreacă timp cu puii de Ragdoll; totodată, ascunde cablurile, firele, încărcătoarele cu fir, obiectele mici, pentru că puii sunt foarte curioși și vor vrea să le roadă; 
  • ai grijă când le lași singure – pisicilor Ragdoll nu le place să fie singure, așa că, dacă trebuie să petreci mult timp la serviciu sau pleci în vacanță pentru perioade mai lungi, asigură-te că le dai jucării suficiente și variate, ca să nu se plictisească; ansamblurile de joacă pentru pisici pot fi de mare folos, dar și un simplu stâlp de sisal poate fi eficient;
  • asigură-le o dietă echilibrată – până la vârsta de 3-4 ani, când devin adulte, pisicile Ragdoll au nevoie de foarte multă hrană de calitate, cu un conținut bogat de vitamine; odată ce au ajuns la maturitate, însă, va trebui să te consulți cu medicul veterinar în privința hranei, pentru că au tendința de a mânca mult și pot deveni obeze, mai ales că nu sunt niște pisici foarte active; 
  • ține-le în casă – chiar dacă o scurtă ieșire, sub supraveghere, nu e o idee rea, în general, ține pisica Ragdoll în casă: nu o lăsa singură afară, pentru că nu știe să se apere în fața pericolelor. 

Cum știi că pisica Ragdoll este potrivită pentru tine

Atunci când te hotărăști să ai grijă de o pisică Ragdoll, asigură-te că o vrei lângă tine nu doar pentru frumusețea ei, ci și pentru că dorești să te bucuri de afecțiunea pe care ți-o oferă, mai mult decât alte pisici. Iată câteva indicii după care te poți ghida, ca să știi dacă Ragdoll este o rasă care ți se potrivește:

  • poate fi solicitantă – o pisică Ragdoll are nevoie de afecțiune și de mult mai multă atenție decât alte pisici; înainte de a decide să crești un astfel de exemplar, gândește-te la timpul pe care îl ai la dispoziție și la felul tău de a fi; 
  • bugetul de care dispui – este o pisică de talie mare, care are nevoie de multă hrană, chiar dacă nu în exces; apoi, nu e vorba doar de mâncare, ci și de pat, jucării multe și variate, amenajarea unui loc de zgâriat; uneori, e nevoie de periat profesional și va trebui să o duci la un specialist; 
  • setează-ți așteptări realiste – reține că nu toate pisicile Ragdoll sunt la fel; în general, sunt foarte afectuoase și dornice de joacă, dar au personalități diferite; ia în calcul faptul că pisica ta s-ar putea să fie mai sperioasă sau mai distantă; cu alte cuvinte, va trebui să o accepți așa cum este, nu cum ți-ai imaginat că poate fi; 
  • o pisică Ragdoll nu este o jucărie – Ragdoll sunt pisici foarte blânde, dar asta nu înseamnă că nu zgârie, nu te mușcă din când în când, chiar dacă în joacă; apoi, sunt momente în care vor avea o atitudine „obraznică”, la fel ca oricare altă pisică.

Pisicile Ragdoll sunt foarte apreciate pentru aspectul și personalitatea lor, dar au nevoile lor speciale, de care e bine să ții cont, ca să le crești în condiții optime. Totodată, nu uita să te consulți cu medicul veterinar, nu numai în privința hranei pe care i-o oferi pisicii tale, ci și pentru a evita anumite afecțiuni sau a monitoriza simptomele celor deja existente. O pisică Ragdoll bine îngrijită te va încânta cu frumusețea ei și te va răsplăti cu multă afecțiune.

Sursa foto: Shutterstock

CELE MAI RECENTE POSTARI

Câine Chihuahua – temperament, aspect și îngrijire

Ai decis că este momentul ca familia ta să crească și iei în considerare opțiunea [...]

Citeste Articolul
Câine Amstaff: rasă, nutriție și îngrijire

American Staffordshire Terrier este adeseori descris ca un câine puternic și voluntar, dar ideal pentru [...]

Citeste Articolul
Câinele Pomeranian – aspect, comportament și îngrijire

Te gândești să îți îmbunătățești viața luându-ți un animal de companie și ți-a plăcut mult [...]

Citeste Articolul
Scabie la pisici: simptome și tratament

Scabia este o boală parazitară ce poate afecta omul și o serie de animale, printre [...]

Citeste Articolul
Ce trebuie să știi despre rasa Presa Canario

Câinele Presa Canario sau Dogo Canario este robust, cu o personalitate puternică, originar din Insulele [...]

Citeste Articolul
Cat traieste o pisica si ce trebuie sa stii despre etapele vietii ei

Inevitabil ne punem întrebarea „Cât trăiește o pisică?” fie că am adoptat un pui, fie [...]

Citeste Articolul
Otita la caini: Cauze, simptome si variante de tratament

Otita este o afecțiune destul de des întâlnită la căței. Afectează urechea și poate provoca [...]

Citeste Articolul
Pisica Norvegiana de Padure: caracteristici, personalitate și îngrijire

Pisica Norvegiană sau pisica de pădure nu este la fel de cunoscută ca Maine Coon, [...]

Citeste Articolul
Pisica British Shorthair: Trasaturi, personalitate, alimentatie

British Shorthair este cea mai populara rasa de pisici domenstice inregistrate in Marea Britanie. Blana [...]

Citeste Articolul

Pisica Ragdoll: Insusiri, personalitate, cum o ingrijesti

Abonează-te la Newsletter

și primești un voucher de 10% reducere!

Dorim să vă ținem la curent cu noile articole și promoții!