Otita este o afecțiune destul de des întâlnită la căței. Afectează urechea și poate provoca durere, iar lăsată netratată, poate cauza complicații grave. Cum știi dacă animalul tău de companie are otită? De ce apare otita la căței? Cum se manifestă? Cum poate fi tratată și prevenită? Răspunsul la aceste întrebări și multe alte informații poți afla citind în continuare.

Ce este otita canină

Otita la căței este o inflamație a canalului auditiv, în general, a urechii externe. Este dureroasă și poate cauza complicații, infecția răspândindu-se și în alte zone ale urechii. De aceea, infecția trebuie detectată cât mai repede, după care trebuie administrat tratamentul.

Deși este o problemă ORL, are mai ales manifestări dermatologice, de unde și încadrarea sa în rândul afecțiunilor dermatologice (ale pielii).

În general, punctul de pornire al unei otite este acumularea de ceară. Cu toate că formarea de ceară reprezintă un element important pentru autocurățarea urechii, aceasta se poate acumula din diverse motive: existența unui parazit, o alergie, un corp străin etc. Acumularea sa poate duce la inflamație și chiar la suprainfecție.

Este foarte important să fii atent la igiena câinelui; altfel, riști cronicizarea bolii, caz în care reapare de 2-3 ori pe an și există un risc mai mare de complicații.

Vezi aici întreaga categorie de tratamente pentru AFECȚIUNILE DERMATOLOGICE

De câte tipuri este otita canină

Otita la câini este de mai multe tipuri, fiind clasificată în funcție de cauza bolii și de localizarea infecției. Poți citi despre acestea mai jos.

Tipuri de otită la câine în funcție de cauza bolii

În funcție de cauza bolii, otita la câini poate fi infecțioasă (bacteriană sau micotică), parazitară și alergică.

Otită infecțioasă la câine

Otita infecțioasă poate fi cauzată de lipsa de ventilație a urechii sau de o răceală. Cei mai expuși la otită infecțioasă sunt mai ales cățeii cu urechi flexibile, așa cum sunt labradorii, cockerii spanieli sau ogarii și câinii de talie mică (pudel, bichon, yorkie etc.), care au păr în canalul auditiv.

Otita micotică apare pe fondul unei infecții cu o ciupercă. Poate afecta orice rasă de câine. Infecția se poate croniciza ca urmare a unui tratament inadecvat al unei alte forme de otită.

În cazul otitei infecțioase, câinele se scarpină la ureche, dă din cap și se vaită. Este indicat să ceri rapid ajutorul medicului veterinar.

Otită parazitară la câine

Atunci când câinii sunt afectați de paraziți precum căpușele sau puricii, pot dezvolta infecții parazitare ale urechii, inclusiv otită. Unii paraziți se atașează în canalul auditiv și consumă ceara din ureche.

Acest tip de otită se transmite de la un cățel la altul, însă nu și la oameni. Se manifestă prin mâncărimi intense. Câinele se scarpină insistent și geme. în zona urechii, pot apărea cruste întunecate.

Otită alergică la câine

Așa cum îi spune și numele, otita alergică apare mai ales la cățeii care au alergii. Datorită cauzei alergice, infecția poate reveni frecvent, fiind necesar un tratament agresiv și regulat, pentru a ține sub control alergia.

Se manifestă prin roșeață pe partea exterioară a urechii și depuneri groase și urât mirositoare de ceară.

Fii un stăpân responsabil și oferă-i câinelui tău cele mai bune produse de ingrijire!

Tipuri de otită la câine, în funcție de localizare

În funcție de localizare, otita la câine poate fi externă, medie și internă. Să aflăm mai multe despre fiecare dintre acestea:

  • Otita externă – apare cel mai des la câini. Este o inflamație a canalului auditiv extern și poate ajunge până la timpan. Este însoțită de mâncărimi intense, iar câinele își scutură urechile frecvent. Din cauza durerii resimțite, mulți câini refuză să fie examinați de către stăpân. În funcție de cauza bolii, pot apărea secreții negre, maro sau chiar puroi. Deseori, acestea au miros neplăcut.
  • Otita medie – apare în zona timpanului. Poate fi asociată cu o otită externă, însă nu întotdeauna. Examinarea canalului auditiv nu indică prezența bolii. Totuși, cățelul îți va indica prezența unei anomalii prin mâncărimi, durere la atingerea bazei urechii, în timpul mestecatului sau la deschiderea gurii, secreții nazale, strănut, alte inflamații ale sferei ORL și, în cazuri rare, prin simptome neurologice (surditate, paralizia unei jumătăți a feței etc.), deoarece nervii cranieni trec prin această zonă. Un semn specific otitei medii este faptul că animalele bolnave țin des capul înclinat.
  • Otita internă – apare rar și poate afecta nervul auditiv, apar probleme de auz sau în ceea ce privește sistemul vestibular, cățelul va avea dificultăți în menținerea echilibrului.

Care sunt cauzele otitei canine

Otita la câini are cauze dintre cele mai diverse:

  • Igiena necorespunzătoare – acumularea de ceară, scăldatul în apă fără curățarea urechilor, folosirea unor produse de igienă iritante sau folosirea bețișoarelor de bumbac.
  • Prezența unui corp străin în ureche – cauzează durere intensă și poate crește probabilitatea de infecție. În general, se referă la paraziți care se pot atașa de canalul auditiv. Dacă se întâmplă acest lucru, câinele va plânge și se va scărpina.
  • O infecție parazitară – mai ales scabia urechii sau inflamația urechii, cu o producție ridicată de ceară.
  • Alergii – apar atunci când sistemul imunitar al câinelui reacționează exagerat la prezența unei anumite substanțe. În plus, existența unei alergii crește riscul de infecție bacteriană sau fungică.
  • Prezența unei tumori – apare în cazuri rare de infecții cronice ale urechii. Se poate manifesta prin îngustarea canalului auditiv.

Ce câini sunt predispuși la otită

Există o probabilitate mai mare de otită la câinii care au urechi flexibile precum beagle, spaniel sau cocker spaniel.

La acești câini, ventilația urechii este redusă și crește riscul de infecție. De asemenea, buldogul, labradorul, Shar Pei și alte rase cu păr în ureche sunt predispuse la otită.

Mai mult, cățeii cu alergie, mai ales alergii cutanate cu tendință seboreică, au un risc mai mare de otită. Excesul de seboree este unul uleios și cu miros puternic.

Care sunt simptomele otitei la câini

Otita apare atunci când pielea canalului urechii se inflamează. Mai jos, sunt principalele simptome ale otitei la câini:

  • Exces de ceară în ureche;
  • Mâncărimi;
  • Secreții negre sau maronii, uneori puroi;
  • Miros puternic, de multe ori neplăcut;
  • Înroșirea urechii.

Un câine cu otită își va scutura în mod repetat urechea și se va scărpina. Dacă durerea este puternică, nu te va lăsa să o atingi și chiar poate deveni agresiv.

Uneori, cățelul va strănuta, va avea secreții nazale și își va înclina capul într-o parte. În unele cazuri, poate avea mișcări repetitive ale ochilor, de la dreapta la stânga, și poate părea dezorientat.

Ce complicații pot apărea

Infecțiile repetate și/sau cronice ale urechii pot duce la deteriorarea vaselor de sânge ale pavilionului urechii, deoarece câinele are tendința de a se scărpina și de a-și scutura urechea. Drept urmare, urechea se va umfla.

De asemenea, după apariția simptomelor, nu este indicat să amâni vizita la veterinar. În unele cazuri de otită externă, infecția netratată poate duce la îngroșarea canalului auditiv și chiar la blocarea sa. În lipsa tratamentului, infecția externă poate duce la otită medie sau chiar internă, chiar și la probleme neurologice.

Cu toate acestea, tratamentul trebuie administrat doar la recomandarea medicului. Tratarea otitei fără a cunoaște cauza poate înrăutăți simptomele.

În cazuri foarte rare, infecția poate ajunge la zona din creier responsabilă cu respirația și ritmul inimii. Mai mult, poate fi afectată permanent starea de echilibru și există riscul de surzire în urechea bolnavă.

Pe de altă parte, majoritatea câinilor răspund foarte bine la tratamentul de specialitate, iar dacă există probleme de echilibru, acestea se ameliorează în 2-6 săptămâni de la începutul tratamentului; cățeii de talie mică își vor reveni chiar mai repede decât cei de talie mare.

Cum poate fi tratată otita canină

Dacă ai observat la câine simptomele specifice otitei, este indicat să mergi la medicul veterinar, singurul în măsură să stabilească diagnosticul și să prescrie tratamentul potrivit. Nu aștepta ca boala să se agraveze. Otita nu se vindecă de la sine.

Pentru a putea stabili tratamentul, medicul va examina urechea animalului tău de companie. Va palpa baza urechii, apoi va examina interiorului canalului auditiv. De asemenea, va folosi un instrument special (dispozitiv otastatic) pentru a observa gradul de inflamație, prezența excesului de ceară sau a unor corpuri străine, precum și starea de sănătate a timpanului.

Dacă este vorba de o otită recurentă, va preleva o probă din secrețiile din ureche, pentru a le examina la microscop.

Pentru cazurile de otită medie, examenul canalului auditiv poate fi normal. De această dată sunt necesare radiografii, tomografii și/sau RMN.

Tratamentul otitei pornește de la o săptămână și poate dura câteva luni, chiar și după ce animalul de companie a încetat să se mai scarpine. Uneori, tratamentul cu antibiotice comune nu funcționează, caz în care medicul va lua o probă de ceară, pentru a determina la ce tip de antibiotice este sensibilă bacteria. Pentru a calma durerea, medicul veterinar poate recomanda și o soluție pentru ureche.

În cazuri foarte rare, poate fi necesară intervenția chirurgicală. Astfel, se va îndepărta o parte a canalului auditiv, pentru a elimina riscul de reapariție a infecției.

După tratamentul medical, este indicat să te ocupi periodic de curățarea urechilor cățelului, folosind soluții neiritante. Evită să folosești bețe de bumbac și optează pentru comprese. Poți folosi tratamente pe bază de plante. Cel mai bine este să vorbești cu medicul veterinar, pentru o soluție potrivită pentru curățarea urechilor cățelului.

Cum poate fi prevenită otita canină

Prevenirea otitei la câine este posibilă dacă:

  • Alegi să cureți regulat urechile câinelui, de 1-2 ori pe săptămână, în cazul raselor cu predispoziție la infecții;
  • Asiguri aerisirea canalului urechii;
  • Soliciți tăierea firelor lungi de păr din ureche, în timpul consultului veterinar;
  • Verifici urechile între curățări, de cel puțin 1-2 ori pe săptămână.

Vezi categoria de PRODUSE PENTRU INTRETINEREA CAINILOR

Ce mănâncă un câine cu otită

Pe durata tratamentului medical, este indicat să adaptezi alimentația la cerințele organismului cățelului. În această perioadă, oferă-i:

  • Hrană umedă – dacă animăluțul are dureri mari la mestecare, poate avea dificultăți în a consuma crochete. Pe acestea i le poți oferi combinate cu iaurt, ulei de somon sau bulion. Astfel, mâncarea va fi mai moale și mai ușor de digerat;
  • Alimente vitaminizante – dă-i ouă, bogate în antioxidanți și proteine, dovlecei, cu un conținut de fier, vitamina C, vitamina A și magneziu și alte alimente bogate nutrițional;
  • Alimente pentru bebeluși – sunt sărace în grăsimi saturate, au puține condimente și un conținut ridicat de nutrienți, deci sunt perfecte pentru câinii în convalescență.

Hrănește-ți câinele cu cele mai bune ingrediente. Vizualizează gama noastră de hrana pentru caini!

Otita la câine este o afecțiune obișnuită, care se tratează destul de ușor. Totuși, unele persoane aleg să ignore semnele bolii, deci și drumul la medic. Problema este că doar veterinarul poate stabili diagnosticul, precum și tratamentul potrivit. Totodată, te poate sfătui ce să faci pentru a preveni revenirea infecției.

Sursa foto: Shutterstock

CELE MAI RECENTE POSTARI

Câine Chihuahua – temperament, aspect și îngrijire

Ai decis că este momentul ca familia ta să crească și iei în considerare opțiunea [...]

Citeste Articolul
Câine Amstaff: rasă, nutriție și îngrijire

American Staffordshire Terrier este adeseori descris ca un câine puternic și voluntar, dar ideal pentru [...]

Citeste Articolul
Câinele Pomeranian – aspect, comportament și îngrijire

Te gândești să îți îmbunătățești viața luându-ți un animal de companie și ți-a plăcut mult [...]

Citeste Articolul
Scabie la pisici: simptome și tratament

Scabia este o boală parazitară ce poate afecta omul și o serie de animale, printre [...]

Citeste Articolul
Ce trebuie să știi despre rasa Presa Canario

Câinele Presa Canario sau Dogo Canario este robust, cu o personalitate puternică, originar din Insulele [...]

Citeste Articolul
Cât trăiește o pisică și ce trebuie să știi despre etapele vieții ei

Inevitabil ne punem întrebarea „Cât trăiește o pisică?” fie că am adoptat un pui, fie [...]

Citeste Articolul
Otita la caini: Cauze, simptome si variante de tratament

Otita este o afecțiune destul de des întâlnită la căței. Afectează urechea și poate provoca [...]

Citeste Articolul
Pisica Norvegiana de Padure: caracteristici, personalitate și îngrijire

Pisica Norvegiană sau pisica de pădure nu este la fel de cunoscută ca Maine Coon, [...]

Citeste Articolul
Pisica British Shorthair: Trasaturi, personalitate, alimentatie

British Shorthair este cea mai populara rasa de pisici domenstice inregistrate in Marea Britanie. Blana [...]

Citeste Articolul

Abonează-te la Newsletter