bichon-maltez

Vioi, energic, afectuos și loial, bichonul maltez poate deveni mai mult decât un câine de companie. Personalitatea, abilitățile și modul în care reacționează cu oamenii îl pot transforma într-un prieten haios și de nădejde. Se adaptează ușor traiului în apartament și este puțin pretențios. Discutăm în ghidul acesta totul despre: 

Caracteristicile generale ale bichonului maltez

  • Înalțime: 20-25 cm;
  • Greutate: 2-3.5 kg;
  • Culoare: albă;
  • Media de vârstă: 12-15 ani;
  • Capacitate de naștere: 1-3 pui;
  • Temperament: jucăuș, rapid, vivace, se atașează repede de stăpan/ familia adoptivă, inteligent, prietenos și loial;
  • Îngrijire: are nevoie de plimbări zilnice, necesită o toaletare intensă, un periaj de două ori pe săptămână; 
  • Hrană: două mese pe zi; pentru un mascul adult, se recomandă cel mult 200 calorii/zi;
  • Dresaj: învață repede, se dresează ușor;
  • Afecțiuni și predispoziție la boli: infecții ale urechilor, probleme digestive, alergii, secreții lacrimale abundente, luxația rotulei, hipotermie. 

Bichonul maltez – scurtă istorie a rasei

Puțini știu că bichonul maltez este reprezentantul uneia dintre cele mai vechi rase de câini de companie. Dovezile acestui fapt s-au găsit în Egipt și în Grecia și ele datează încă din epoca faraonilor. În mormântul lui Ramses al II-lea (al treilea faraon al celei de-a XIX-a Dinastii a Egiptului, Noul Regat) s-au găsit statuete ce reprezentau această rasă. Astfel, în ciuda numelui, bichonul maltez nu își are originea în Malta sau cel puțin nu au existat dovezi clare în această direcție, însă se știe că numele său provine de la cuvântul semitic „màlat”, care înseamnă „port”, și este rădăcina multor denumiri de locuri din spațiul mediteranean. Mai târziu, rasa a fost importata în Marea Britanie, în timpul lui Henric al VIII-lea, ajungând, astfel, o rasă adorată mai ales de regi, nobili și aristocrați. 

Aspect, comportament, personalitate 

Pe bichonul maltez îl recunoști după blănița de un alb imaculat, mătăsoasă, extrem de pufoasă şi moale la atingere, dar și după talia mică – rar depășește 25 cm și 4 kg. Este un câine cu botul scurt și ochii mici și negri, care contrastează cu blana albă. Pe cât de mic, pe atât de energic, vivace, loial și afectuos este, calități pe care și le păstrează chiar și pe măsură ce înaintează în vârstă. În același timp, bichonul maltez are o oarecare doză de independență, individualitate și încăpățânare, fapt care poate da bătăi de cap stăpânului. Este o rasă destul de curioasă, curajoasă, agilă și știe să își alarmeze familia atunci când ceva nu i se pare în regulă. Aceste calități îl fac apt pentru a fi un câine potrivit în casă, însă poate fi și gălăgios. Bichonul maltez este prietenos cu anturajul familiei, iubitor, însă foarte precaut cu străinii. 

Hrană și îngrijire 

În cazul în care te gândești să adopți și să te bucuri de compania unui bichon maltez, trebuie să ştii că are nevoie de o îngrijire corespunzătoare. În primul rând, necesită o toaletare intensă, deoarece blana lui sensibilă se poate încâlci foarte ușor atunci când nu este spălat, tuns și periat în mod regulat. Fiind de talie mică, praful și impuritățile se pot aduna ușor în blană, de aceea, îmbăierea se face destul de des, o data la 2-3 săptămâni. De asemenea, bichonul trebuie tuns regulat, dacă îți dorești să scapi de corvoada perierii zilnice și de costurile legate de toaletare și de produsele speciale pentru îngrijirea blănii. Pentru a evita apariția infecțiilor, trebuie să te asiguri că urechile și zona din jurul ochilor sunt permanent curate și să îndepărtezi murdăriile adunate în colțul ochilor micuțului, atunci când este nevoie.  

La capitolul hrană, trebuie să fii atent mai ales în primele luni de viață, când puiul are nevoie de suportul nutrițional adaptat cerințelor sale, astfel încât să se poată dezvolta armonios. 

👉 Descoperă AICI toată gama de produse din categoria 👉 Hrana uscata pentru caini de talie foarte mica

👉 Descoperă AICI toată gama de produse din categoria 👉 Hrana umeda pentru caini de talie foarte mica

Fiind de talie foarte mică, bichonii maltezi nu vor avea nevoie de cantități foarte mari de mâncare, iar acesta poate fi un avantaj, pentru că îți permite să pui accent pe calitate, și nu pe cantitate. În medie, pentru un mascul adult, 200 de calorii pe zi sunt de ajuns, în timp ce pentru un bichon în creștere, activ, se pot oferi și 300 de calorii pe zi. În primele 6 luni, porţia zilnică trebuie împărţită în 3-4 mese pe zi, fără alte gustări între mese. Chiar dacă bichonii adoră să fie alintați cu tot felul de bunătăți, este recomandat ca răsfățul să aibă loc strict la orele mesei, altfel, crește potențialul de îngrășare. Pentru a evita supraponderalitatea, îi poți oferi câinelui tău o hrană cu un conținut proteic superior și mai puțin bogată în carbohidrați. Iată câteva exemple:

  • Mancare uscata pentru caini Equilibrio Longevity 12kg – conține 27,0% proteine brute din carne de pasăre, carne de vită deshidratată, ouă alimentate și 14,0% grăsime brută din ulei de pește și grăsime de păsări de curte. În plus, hrana Equilibrio Longevity este bogată în fibre și vitamine, necesare pentru menținerea sănătății câinelui tău. 
  • Hrana uscata pentru caini Equilibrio Puppy, talie mica, 7,5kg – este recomandată pentru puii și câinii în creștere. Oferă suportul nutrițional necesar dezvoltării sănătoase, prin cele 29,0% proteine brute, 21,0% grăsimi și fibre și prin conținutul bogat în vitamine și minerale. 

Dresajul bichonului maltez

Fiind o rasă loială și atentă cu stăpânul său, bichonul maltez se dresează destul de ușor și învață repede diverse trucuri și comenzi. Are o inteligență peste medie și, din acest motiv, poate fi întâlnit în diferite show-uri, spectacole, expoziții și concursuri sau în clinicile de terapie cu câini. La fel ca în cazul multor rase, recompensele comestibile, micile gustări, sunt ajutorul de nădejde pentru un dresaj reușit. Pe lângă acestea, trebuie adăugate răbdarea, blândețea și afecțiunea, bichonii maltezi fiind iubitori și atașați de stăpân. Pentru rezultate garantate, îl poți duce la școala de dresaj, însă este recomandat să o faci până la vârsta de 10-12 săptămâni. 

Afecțiuni și predispoziție la boli

Blana delicată a bichonilor necesită o îngrijire intensă. În caz contrar, micii patrupezi pot manifesta anumite alergii de piele și infecții ale urechilor. 

Citește și:  Bolile de piele la caini – cauze, tratament, preventie

În plus, având genele lungi, ele pot atinge globul ocular, și micuții câinii pot sa prezinte iritații dureroase ale ochilor și secreții abundente. De aceea, trebuie să te asiguri că urechile și zona din jurul ochilor sunt permanent curate.

Fiind un câine de talie mică, bichonul maltez este predispus, odată cu înaintarea în vârstă, la probleme ce țin de rotula genunchiului – luxație de patelă. Riscul crește dacă micuțul câine este supraponderal, de aceea trebuie să îi asiguri o alimentație de calitate și cât mai adecvată nevoilor sale.  

Nu în ultimul rând, bichonul maltez, fiind iubitor, loial, adoră să petreacă timp cu cei pe care îi îndrăgește. Este un câine de companie clasic, de încredere, blând și îi place să fie înconjurat de oameni, așa că pentru el, stăpânul ideal este cel care îi oferă grija și atenția de care are nevoie. Nu este recomandat familiilor cu copii de 1-6 ani, pentru că cei mici îl pot răni pe micuțul prietenos. În plus, dacă nu este tratat corect, bichonul maltez are tendința să muște, să agațe sau să ciupească. Însă această rasă poate fi ideală pentru familiile cu copii mai mari, care vor adora firea veselă, energică, vivace și afectuoasă a bichonului maltez.

Sursa foto: Shutterstock

2 thoughts on “Bichonul maltez – cum îl crești corect, hrană, îngrijire și caracteristicile rasei

Comments are closed.

Abonează-te la Newsletter

și primești un voucher de 10% reducere!

Dorim să vă ținem la curent cu noile articole și promoții!