
Cât trăiește o pisică și ce trebuie să știi despre etapele vieții ei
Inevitabil ne punem întrebarea „Cât trăiește o pisică?” fie că am adoptat un pui, fie că am luat o pisică adultă. Durata de viață a unei pisici este un element care are importanță fie și doar pentru ca luăm în calcul atașamentul emoțional foarte mare al oamenilor față de ele. Deși nimeni nu poate spune cu exactitate care va fi durata de viață a unei ființe, statisticile pot face o estimare și pot răspunde cu aproximație la întrebarea „Cât trăiesc pisicile?”, la modul general. Totodată, sunt mai mulți factori de care depinde câți ani trăiește o pisică. Există diferențe în funcție de sexul pisicii, de tipul de hrană și de îngrijirea pe care o primește, dar și dacă pisica trăiește în interior sau în exterior. În cele ce urmează detaliem toate aceste aspecte.
- Cât trăiește o pisică. Tabel vârstă pisici
- Câți ani trăiește o pisică sălbatică
- Cât trăiește o pisică de curte
- Cât trăiește o pisică europeană
- Viața cu pisica maidaneză în casă
- Cât trăiește o pisică maidaneză
- Cât trăiește o pisică birmaneză
- Cât trăiește un motan castrat
Cât trăiește o pisică? Tabel vârstă pisici
Îmbunătățirile aduse nutriției și medicinei veterinare, inclusiv vaccinurile și medicamentele destinate în mod predilect lor, cresc substanțial speranța de viață a pisicilor, acestea putând ajunge frecvent la 15 ani, deseori chiar și la 20. Pisicile care locuiesc în interior și beneficiază de siguranță ajung și depășesc chiar 12-18 ani de viață. E important sexul pisicii, dar și dacă a fost sau nu castrată. Pisicile care trăiesc afară, chiar dacă beneficiază de atenție și îngrijire, au o viață mai scurtă, mai ales ca urmare a riscului de a fi accidentate de mașini sau atacate de câini, astfel că speranța lor de viață este mai mică de 10 ani. Pisicile care trăiesc în aer liber sunt, de asemenea, mai expuse la riscul de a contacta virusuri care îi pun viața în pericol. Cele mai frecvente infecții sunt cu virusul imunodeficienței feline (FIV) și leucemia, care se răspândesc prin contactul cu o pisică infectată.
Pentru comparație merită menționat că cea mai longevivă pisică este Creme Puff, care a trăit 38 de ani. Aceasta este una dintre cele 30 de pisici despre care există date certe ce confirmă o durată de viață de peste 25 de ani. Anii de viață ai pisicii nu sunt tot una cu cei umani. Diferențele vin din metabolismul specific, dimensiuni și alte caracteristici, dar se poate face o echivalență între anii pisicilor și cei ai oamenilor. Modul de calcul consacrat este următorul: la finalul primilor doi ani din viața pisicii, vârsta acesteia corespunde cu 24-25 de ani umani, iar fiecare an care trece adaugă la vârsta pisicii alți patru.
Corespondența dintre anii pisicii și anii umani
de la naștere până la o lună | un an uman |
a doua lună de viață | patru ani umani |
pisica la patru luni | șase-opt ani umani |
de la patru la șase luni | zece ani umani |
pisica la opt luni | 12 ani umani |
pisica la 12 luni | 15 ani umani |
pisica la un an și jumătate (18 luni) | 20-21 de ani umani |
pisica la 24 de luni (2 ani) | 24-25 de ani umani |
pisica la trei ani | 28 de ani umani |
pisica la 10 ani | 56 de ani umani |
pisica la 15 ani | 76 de ani umani |
pisica la 20 de ani | 96 de ani umani |
Etapele din viața pisicii
Pisica, la fel ca orice altă ființă, are câteva etape în viață. Ritmul evoluției are viteze diferite și există intervale relativ lungi în care, practic, pisica nu se schimbă, dar și etape de evoluție foarte accelerată.
- Pui – în perioada de la naștere până la șase luni. Este prima etapă de dezvoltare când pisoiul va învăța aproape tot ceea ce trebuie să știe o pisică, iar în prezența oamenilor va avea parte de o dezvoltare importantă a capacității de a interacționa și de a comunica cu aceștia și cu alte animale de companie.
- Junior – este pisica între șase luni și doi ani. La finalul perioadei va atinge dimensiunea maximă și maturitatea sexuală. Vârsta de doi ani este considerată ideală pentru castrare în cazul pisicilor care stau în casă.
- Pisică tânără – între trei și șase ani este perioada de vârf din viața pisicii. Este important ca aceasta să fie la zi cu vaccinurile și să beneficieze de o alimentație corectă, echilibrată. Este perioada în care unele pisici se pot îngrășa mult în cazul în care primesc o alimentație incorectă sau prea bogată în calorii, raportat la activitatea fizică.
- Maturitatea – este perioada cuprinsă între șase și zece ani, ceea ce este echivalentul unui om cu vârsta între 40 și 50 de ani. Pisica își va încetini activitatea fizică, dar va rămâne alertă și poate avea perioade în care să fie foarte activă. Este important ca aportul de alimente și apă să fie atent monitorizat pentru a fi adaptat la nevoile pisicii.
- Senior – în intervalul dintre 11 și 14 ani. Pisica a trecut pragul a 60 de ani umani, iar la final va avea peste 70. Este un interval în care pisica este foarte calmă, are tabieturi foarte clare, primește cu plăcere mângâierile și atenția oamenilor. Nu sunt excluse perioade active, chiar jucăușe, mai ales pentru pisicile sănătoase, care primesc o hrană corectă și care au o greutate normală.
- Pisica geriatrică – este cea care a depășit vârsta de 15 ani. Unele dintre pisici își pot păstra energia și vitalitatea, deși ar putea fi mai leneșe și mai puțin active.
Vezi categoria de HRANA PENTRU PISICI
Câți ani trăiește o pisică sălbatică
Pisica domestică este parte din familia Felidae, o familie care a avut un strămoș comun cu al pisicilor sălbatice de azi, în urmă cu aproximativ 10-15 milioane de ani. Separarea dintre pisicile care în final au fost domesticite, acum circa 10.000-12.000 de ani, și familiile din care au evoluat pisicile sălbatice s-a petrecut în urmă cu aproximativ 6–7 milioane de ani. Diferențele genetice între pisica sălbatică și cea domestică, fie că este de rasă comună europeană sau de rase selecționate, sunt mici. Astfel, durata de viață, dar și unele caracteristici fiziologice, de comportament, inclusiv perioada de gestație și, în linii mari, de personalitate, sunt foarte asemănătoare sau au rămas, în bună parte, identice până azi. În aceste condiții pisica sălbatică trăiește, în mediul său natural, între 12 și 18 ani, în funcție de caracteristicile acestuia, numărul de exemplare, resursele de hrană și prezența altor prădătoare mari.
Cât trăiește o pisică de curte
La fel ca și suratele lor care au evoluat doar în mediul natural, pisica domestică și-a păstrat milenii la rând independența. Aceasta a rămas în preajma omului și a casei sale, dar a ajuns în casă și a devenit cel mai popular animal de companie, relativ recent. Spre deosebire de câini, care au intrat în casă mult mai devreme, în parte și datorită faptului că au fost domesticiți cu mult înaintea pisicilor, pisica a rămas un animal exterior.
Dimensiunile mai reduse, agilitatea, capacitatea înnăscută de a se descurca bine chiar și în absența sprijinului oferit de om, dar și nevoia unor cantități mai mici de hrană au contribuit la acest lucru.
În prezent, pisicile continuă să trăiască „pe cont propriu” chiar dacă rămân în preajma omului, lucru ce are ca efect o durată de viață mult mai scăzută. În aer liber, o pisică va trăi în medie în limita a zece ani, cele mai mari pericole fiind accidentele și contaminarea cu boli virale care-i pot fi fatale. La aceasta se adaugă riscurile pe care le presupun lipsa unui adăpost, hrana insuficientă sau de calitate slabă. Este locul potrivit pentru a spune că pisicile sunt prin excelență ființe extrem de curioase, teritoriale și dornice de explorări, astfel că dacă vor fi vaccinate, dacă primesc hrană de calitate și au acces la un adăpost uscat, pot ajunge din urmă, în ceea ce privește durata de viață, pisicile de interior.

Cât trăiește o pisică europeană
Cu personalități foarte diferite, cu blana mereu scurtă colorată divers, de la alb la negru, portocaliu, gri și în diferite combinații de culori sau tigrată, pisica europeană este cea mai veche rasă pură, dar și cea mai răspândită. În ciuda acestui fapt, a fost recunoscută ca rasă de Federația Internațională Felina (FIFE) abia în anul 1982.
Descendentă directă a pisicilor egiptene, pisica din rasa europeana (numită și rasă comună) s-a răspândit în toată Europa, apoi și în America. Romanii au fost cei care le-au prețuit în mod special, contribuind și la proliferarea lor, pentru abilitățile lor de vânători iscusiți și protectori ai carelor cu cereale și alimente, în timpul campaniilor militare. Instinctul de mic și aprig vânător s-a transmis și s-a conservat în toate exemplarele rasei.
În ceea ce privește speranța de viață a pisicii din rasa comună, aceasta este în medie de 15 ani. Cele mai longevive pisici din lume erau de rasă europeană comună. Puritatea rasei le face destul de rezistente, ceea ce le îmbunătățește durata de viață, iar la asta se adaugă și caracteristicile comportamentale și un grad ridicat de adaptabilitate la mediu. În topul celor mai longevive s-a remarcat mereu pisica tigrată europeană.
Alimentația ideală combină mereu hrana uscata cu hrana umeda.
Viața cu pisica maidaneză în casă
Termenul de pisică maidaneză are o conotație peiorativă nedreaptă. „Maidanezele” autentice sunt pisicile fără un stăpân sau, mai bine spus, dacă ne raportăm la personalitatea pisicilor, este vorba despre cele complet independente, care trăiesc singure fără ajutorul unui om. Inteligente, abile, capabile să se descurce singure, acestea au un teritoriul al lor, unele chiar locuri pe care le frecventează periodic pentru că primesc mâncare sau se pot adăposti. Toate fac parte din rasa europeană, dar printre ele pot fi și pisici cu ceva urme de rasă sau chiar de rasă, fie fugite de acasă, fie rezultatul unor împerecheri întâmplătoare.
Aduse în casă, fie atunci când sunt pui, fie cândva pe parcursul vieții, aceste pisici devin, majoritatea, companioni perfecți, rezultat al inteligenței și adaptabilității lor excepționale. În plus, nu sunt pretențioase, ci rezistente și sociabile. Este posibil ca dorința de libertate pe care o au întipărită în ADN-ul lor să le stimuleze dorința de a evada, de a vâna, dar le va stimula și pofta de joacă. Toate acestea le vor face amuzante, iar cei care le au în casă le îndrăgesc sincer și total, pentru că sunt un companion plăcut, ușor de îngrijit și plin de surprize plăcute.
Cât trăiește o pisică maidaneză
Dacă își duce exclusiv viața pe stradă, o pisică independentă are o speranță de viață mică. Puține sunt cele care trec de cinci-șase ani, iar asta ca urmare a pericolelor și dificultăților inerente. Primită în casă, vaccinată și alimentată corect, va trăi peste 15 ani. Există exemplare extrem de longevive, care rămân active și jucăușe chiar și la vârste înaintate, iar eventualele probleme de sănătate sunt pasagere și, de regulă, minore.
Vezi categoria de produse pentru INTRETINERE PISICI

Cât trăiește o pisică birmaneză
Caline, blânde, tolerante și extrem de timide, pisicile birmaneze sunt printre cele mai prietenoase feline. Deși nu excelează în vioiciune și rămân mereu rezervate, sunt amatoare de alint și extrem de ușor de îngrijit. Birmanezele sunt pisici atașate de casă, ca toate pisicile de interior, dar spre deosebire de alte rase, inclusiv cea comună europeană, una dintre caracteristicile lor de personalitate este că vor să stea alături de oameni. Cele mai mari probleme sunt legate de suferințele digestive apărute ca urmare a toaletării părului lor lung și foarte subțire.
Vezi toata categoria de suplimente si medicamente pentru probleme digestive
În ceea ce privește durata de viață, o birmaneză sănătoasă și bine îngrijită poate ajunge ușor la 20 de ani fără a lăsa ca vârsta să i se vadă. Este bine de știut că durata de viață a pisicilor nu este influențată de rasa lor. Atât cele comune, dar și birmanezele, siamezele și alte rase de pisici vor avea șansa, bine îngrijite, vaccinate și beneficiind de o alimentație corectă, la cel puțin 15 ani de viață, frecvent 18-20. Și pentru pisica persană durata medie de viață este tot de 15-17 ani.
Cât trăiește un motan castrat
Castrarea este o procedură care are scop preventiv. Utilă motanilor care stau în casă, elimină instinctul marcării teritoriului și îi liniștește. Un motan castrat va fi mult mai calm, își poate pierde în bună măsură instinctul de vânător și va fi protejat de unele afecțiuni care apar la feline necastrate (indiferent de sex). Motanii castrați sunt puși la adăpost de unele afecțiuni severe ale sistemului reproducător, dar pot avea un risc crescut de a dezvolta boli renale, endocrine și obezitate. Aceste din urmă complicații pot fi prevenite printr-o alimentație adecvată, special concepută pentru motanii castrați.
Aici este toata categoria de suplimente si medicamente pentru afectiuni renale
Nu există o regulă generală legată de durata de viață a unui motan castrat și este greu de spus dacă această intervenție îi scurtează sau îi prelungește viața. Durata de viață depinde de predispoziția genetică, de calitatea alimentelor, de diverse boli dobândite și de condițiile de viață. Luând în calcul toate acestea, se poate afirma că intervenția de castrare nu modifică substanțial, în plus sau în minus, durata de viață. În concluzie, nimic nu reduce șansa la cel puțin 15 ani de viață buni, dacă nu chiar mai mult, pentru un motan castrat, care primește atenția și îngrijirea corectă.
Menționăm și faptul că motanii, dar și pisicile femele necastrate riscă afecțiuni canceroase. Cât trăiește o pisică cu cancer depinde de momentul în care este identificată boala și de tratamentul urmat, dar aceste boli reduc drastic speranța lor de viață. De regulă, bolile maligne apar după vârsta de 10 ani, fiind frecvent provocate de o predispoziție genetică.
Durata de viață a unei pisici, castrată sau nu, de rasă comună sau nu, depinde de modul în care este îngrijită și de alimentație. Urmează vaccinurile și condițiile de trai. Cu cât aceasta va avea parte de un mediu sigur, în casă sau în curtea casei, cu atât va avea o viață mai lungă și mai sănătoasă.
Sursa foto: Shutterstock.com
CELE MAI RECENTE POSTARI