Scabia este o boală parazitară ce poate afecta omul și o serie de animale, printre care se numără pisicile, câinii și porcii. Negestionată corespunzător, scabia, cunoscută și ca râie, poate să evolueze spre complicații grave. Există mai multe tipuri de scabie, toate cauzate de acarieni, aceste boli fiind extrem de contagioase. Iată, mai jos, tot ce trebuie să știi despre scabia la pisici, de la cauze și simptome până la tratament și metode de prevenție.
- Ce este scabia (râia) felină
- Tipuri de râie la pisici
- Scabia la pisici – simptome
- Râia auriculară la pisici
- Râie de la pisică la om sau la alte animale de companie. Cum se transmite scabia
- Scabia la pisică – metode de diagnostic
- Tratamentul râiei la pisici
- Râia la pisică: metode de prevenție
Ce este scabia (râia) felină
Scabia este o boală care afectează pielea pisicii, fiind cauzată de acarieni. În funcție de tipul de acarian, scabia poate să afecteze corpul sau urechile felinei.
Tipuri de râie la pisici
Există trei tipuri principale de acarieni care se depun pe pielea gazdei lor și care provoacă diverse tulburări ce duc la mâncărimi severe. Cele trei tipuri de acarieni care pot provoca râie la pisică sunt:
- Notoedres cati – responsabil pentru scabia notoedrică. Acest tip de scabie se manifestă la nivelul corpului prin răni, căderea părului și mâncărimi și poate afecta, în afară de pisică, și câinele sau omul.
- Sarcoptes scabie – responsabil de raia sarcoptica, ce este mai frecventa la caini decât la pisici. Provoacă simptome similare cu cele din scabia notoedrică. Această boală este dureroasă pentru animalul afectat, pentru că se manifestă prin mâncărimi foarte puternice și, în plus, poate provoca o slăbire a sistemului imunitar, cu consecințe asupra sănătății generale a felinelor.
- Otodectes cynotis – responsabil pentru râia auriculară, o boală mult mai frecventă decât celelalte două prezentate anterior. Parazitul se stabilește în canalul urechii pisicii, unde se reproduce și se hrănește cu ceară, dar și cu secrețiile inflamatorii cauzate de mușcăturile sale. Acest lucru poate duce, în cele din urmă, la infecții ale urechii și chiar la perforarea timpanului, dacă se acumulează sânge în pavilionul auricular.
În afară de cele trei tipuri de scabie prezentate mai sus, pisica mai poate fi afectată de alte boli provocate de acarieni, precum:
- Cheyletieloza (mătreața mișcătoare) – paraziții sunt mici și albi și se mișcă pe corpul felinei.
- Trombiculoza – acarienii, de culoare portocalie și formă ovală, se hrănesc cu sânge, după ce s-au atașat de pielea capului, labelor și abdomenului, înainte să cadă.
Scabia-la-pisici – simptome
Dacă pisica ta se scarpină frecvent la urechi sau pe corp, verifică dacă nu are simptome de râie. În general, scabia apare în diferite locuri ale corpului, inclusiv în urechi, pe coate, abdomen și piept. Poate să debuteze la nivelul capului, unde poate să ia forma unei căști, pentru ca ulterior să se răspândească la gât și la restul corpului. Printre simptomele scabiei la pisici se numără:
- prurit (mâncărime intensă), care face ca pisica să se scarpine în mod repetat și necontrolat;
- leziuni ale pielii, provocate de scărpinatul intens;
- toaletare intensă, pe zonele unde au apărut leziunile pe care și le-a provocat scărpinându-se;
- stare de agitație, boala putând avea un impact asupra stării mintale a felinei;
- erupții cutanate, cruste, zonele infectate fiind roșii, fierbinți și inflamate. Pot fi asociate cu apariția eczemei sau a descuamării pielii;
- îngroșarea și modificarea culorii pielii, care poate căpăta o culoare roz și apoi maronie.
Râia auriculară la pisici
Râia auriculară la pisici poate să aibă simptome precum:
- ceară auriculară neagră și uscată, în cantitate mare, asemănătoare cu zațul de cafea, care apare pe fondul inflamației urechii;
- miros neplăcut al urechilor;
- un reflex la nivelul picioarelor – atunci când scarpini baza urechilor pisicii, aceasta reproduce gestul cu laba;
- scuturarea capului, ca și cum felina ar vrea să alunge un corp străin.
Râie de la pisică la om sau la alte animale de companie. Cum se transmite scabia
În cazul în care te întrebi dacă se transmite râia de la pisică la om sau la alte animale de companie, răspunsul este pozitiv. Boală contagioasă, scabia se poate transmite, în funcție de parazitul responsabil, de la o pisică la alta sau de la o specie la alta, de exemplu, între câini și feline. Râia la pisici se transmite la om, în anumite circumstanțe, în acest caz fiind vorba despre o zoonoză. Totuși, acarienii de pisică nu se pot reproduce pe pielea umană la fel de eficient. Dacă suspectezi că ai luat râie de la o pisică, respectiv dacă ai mâncărimi și ți s-a inflamat pielea, cere imediat sfatul unui medic.
Scabia notoedrică afectează cel mai des pisicile, însă se poate transmite, în cazuri rare, la om sau la câine.
Râia sarcoptică se poate transmite de la câine la pisică.
Râia auriculară afectează în general pisicile, nefiind înregistrat un risc de contagiune pentru oameni.
Scabia se transmite atât prin contact direct, cât și prin contact indirect (de exemplu, printr-un echipament de îngrijire), motiv pentru care este considerată o boală foarte contagioasă. Pe de altă parte, în cazul râiei auriculare, transmiterea se face prin contact direct, care trebuie să fie și destul de apropiat, de exemplu, pisicile dintr-o felisă ori din aceeași gospodărie.
Scabia la pisică – metode de diagnostic
Dacă ai remarcat unele dintre simptomele de mai sus, mergi cu pisica la un medic veterinar, pentru un consult. O examinare paraclinică și clinică a pisicii poate să includă și prelevarea unor mostre de piele, păr, secreții, cruste auriculare, cu ajutorul cărora se pot confirma, la microscop, prezența parazitului și tipul acestuia.
Dacă examinarea microscopică nu este posibilă sau, dimpotrivă, sunt observați paraziți, medicul veterinar va face pisicii un test de sânge, care poate confirma diagnosticul, mai ales dacă este suspectată râia sarcoptică.
În unele cazuri, râia poate să apară în contextul unui sistem imunitar slăbit, iar medicul poate recomanda și teste de sânge specifice ori teste virale, de exemplu FIV sau FELV.
⏩ Contactează-ne oricând pentru asistenta online in ceea ce priveste starea de bine a animalului tau de companie. Suntem aici pentru toți stăpânii de animale, la numai un click distanță.
Tratamentul râiei la pisici
Râia este o boală care trebuie tratată cât se poate de rapid, deoarece poate avea repercusiuni grave asupra sănătății pisicii, inclusiv perforarea timpanului, în cazul formei auriculare. Medicul veterinar este cel mai în măsură să recomande un tratament râie pisici adecvat, după stabilirea tipului de acarian care a provocat apariția scabiei. Cu ajutorul acestuia, pisica poate să aibă șanse mari de recuperare. În plus, medicul veterinar va monitoriza pisica, pentru a verifica dacă tratamentul dă rezultate.
Tratamentul poate include administrarea de produse de uz intern si extern care actioneaza asupra parazitilor. De asemenea, se recomandă îndepărtarea părului de pe zonele afectate și curățarea acestora cu diverse loțiuni, șampoane, spray râie pisici etc. Medicul mai poate indica diverse tratamente injectabile, dar și pastile râie pisici. Pentru tratament râie auriculară pisici, se administrează medicamente sub formă de picături. Specialiștii nu recomandă administrarea de tratamente contra scabiei, fără a consulta un medic veterinar.
Pentru a limita răspândirea paraziților, se recomandă izolarea pisicii și dezinfectarea locurilor frecventate de aceasta. De asemenea, dacă deții mai multe pisici, acestea trebuie să fie tratate în mod similar, chiar și în absența simptomelor.
⏩ Alege suplimente care pot fi administrate pisicilor cu diverse afectiuni dermatologice!
Râia la pisică: metode de prevenție
Uneori, nu poate fi prevenită transmiterea acestor paraziți, dar pot fi luate măsuri de precauție, pentru a reduce riscul de contagiune.
În primul rând, trebuie să te asiguri că pisica ta a fost deparazitată regulat, mai ales dacă trăiește și în exterior, și că este, în general, curată.
⏩ Alege din oferta noastră de sampoane si balsamuri pentru întreținerea blănii felinei preferate!
Apoi, locurile din casă pe care le preferă felina trebuie să fie menținute curate.
Nu în ultimul rând, dacă pisica a intrat în contact cu alte animale potențial afectate, este recomandat să o monitorizezi în zilele următoare și, în cazul apariției unor simptome specifice, să iei legătura cu medicul veterinar.
În concluzie, scabia este o boală contagioasă de mai multe tipuri, care poate afecta corpul sau urechile pisicii. Boala poate avea consecințe grave asupra sănătății pisicii, deci este esențial să consulți un medic veterinar, care, după stabilirea diagnosticului, va recomanda un tratament adecvat. De asemenea, vizitele periodice la medicul veterinar și curățarea adecvată a obiectelor folosite de felina ta sunt acțiuni preventive pentru a evita scabia.
Sursa foto: Shutterstock
CELE MAI RECENTE POSTARI