Epilepsia câinilor este o afecțiune cu un impact semnificativ atât asupra animalului, cât și asupra familiei din care acesta face parte. Înțelegerea detaliată a simptomelor, cauzelor și tratamentului și educația proprietarilor în legătură cu modalitățile de gestionare a crizelor contribuie la îmbunătățirea calității vieții animalelor afectate.
În continuare, descoperă tot ce e important să știi despre epilepsia la câini.
- Ce este epilepsia la câini
- Epilepsia la câini – cauze
- Simptomele epilepsiei la câini
- Diagnosticarea epilepsiei la câini
- Tratamentul epilepsiei la câini
- Prevenirea epilepsiei la câini
Ce este epilepsia la câini
Epilepsia la câini este o afecțiune medicală caracterizată prin apariția recurentă a crizelor epileptice, evenimente declanșate de descărcări electrice anormale la nivelul creierului. Aceste procese patologice pot afecta starea de conștiență, comportamentul și funcțiile corporale ale animalului de companie. Variabile în intensitate, aceste crize se pot asocia cu diverse manifestări, inclusiv convulsii, pierderea conștienței sau comportament anormal.
Epilepsia la câini – cauze
Epilepsia poate afecta câini de orice rasă și vârstă, iar gestionarea acestei afecțiuni necesită o înțelegere profundă a factorilor cauzatori.
Factori genetici
Epilepsia la câini poate avea o componentă genetică, anumite rase fiind mai susceptibile la această afecțiune decât altele. Câteva dintre rasele populare care pot prezenta o predispoziție mai mare către epilepsie includ labradorul, beagle-ul, ciobănescul german, cocker spaniel și boxer.
Moștenirea genetică a epilepsiei este variabilă din punct de vedere al complexității. Anumite linii de sânge pot transmite o predispoziție aparte către descendenți, iar identificarea acestor conexiuni genetice este esențială în procesul de încrucișare și perpetuare a raselor.
Ai în plan achiziția unui pui de câine de rasă? Discută în detaliu cu crescătorul despre testele genetice ale părinților acestuia și include în trusoul cățelului mancarea uscata junior potrivită taliei și vârstei!
Traumatisme ale capului
Traumatismele la nivelul capului pot declanșa epilepsia la câini. Loviturile puternice ale capului pot afecta activitatea electrică normală a creierului și pot provoca schimbări permanente. Accidentele rutiere, căzăturile de la înălțime și loviturile asociate cazurilor de abuz sunt frecvent prezente în istoricul câinilor afectați de epilepsie.
Infecții cerebrale
Infecțiile localizate la nivelul sistemului nervos central pot juca un rol important în apariția epilepsiei. Meningita reprezintă inflamația meningelor, membranele care acoperă și protejează creierul și măduva spinării. Infecțiile virale și bacteriene pot afecta funcționarea normală a creierului.
Encefalita reprezintă inflamația creierului, determinată în general de cauze virale sau bacteriene. Toxoplasmoza este o infecție parazitară mai frecvent asociată cu pisicile, dar care poate apărea și la câine și poate determina apariția crizelor epileptice.
Intoxicații
Substanțele toxice ingerate accidental sau inhalate pot provoca daune serioase la nivelul creierului, ducând la apariția crizelor epileptice. Există multe tipuri de intoxicații care pot determina convulsii la câini, dar în unele cazuri afectarea sistemului nervos persistă și după eliminarea substanței toxice din organism.
În cazul în care câinele tău a suferit un traumatism puternic, manifestă simptome nervoase sau semne ale unei intoxicații, contactează de urgență medicul veterinar! Pentru simptome ușoare, care nu reprezintă urgențe medicale, și pentru consultanță în ceea ce privește îngrijirea generală a animalului de companie, scrie-ne si te vom ajuta!
Simptomele epilepsiei la câini
Probabil că cel mai simplu mod de a discuta despre simptomele epilepsiei este reprezentat de întrebarea clasică: „De ce fac câinii spume la gură?”.
Există mai multe variabile atunci când vine vorba despre epilepsia la câini, despre care vom detalia în continuare.
Crizele epileptice – tipuri de crize
Epilepsia la câini se poate exprima prin mai multe tipuri de crize, care se împart în două categorii principale:
- Crize focale (parțiale): sunt crize care afectează o zonă specifică a creierului și pot provoca mișcări necontrolate doar într-o anumită parte a corpului câinelui, sau se pot asocia cu schimbări comportamentale;
- Crize generalizate: sunt crize epileptice care afectează întregul creier, criza fiind observabilă la nivelul întregului corp al câinelui. În funcție de particularitățile crizelor generalizate, ele pot fi împărțite în crize clonice (mișcări ritmice și convulsive ale membrelor), crize tonico-clonice (debutează cu rigiditate și evoluează către mișcări convulsive), crize cu absențe (pierderea temporară a cunoștinței, în absența convulsiilor).
Crizele epileptice – frecvența crizelor
Frecvența crizelor epileptice poate varia în mod semnificativ de la un câine la altul. Unii dintre pacienții necuvântători pot experimenta crize rare; alții au episoade mai frecvente, uneori de mai multe ori pe zi. Monitorizarea și înregistrarea frecvenței crizelor este esențială pentru punerea la punct a tratamentului.
Modificările de comportament
Se întâmplă relativ frecvent ca epilepsia la câini să afecteze comportamentul acestora, atât în timpul, cât și după crize.
Confuzia postictală reprezintă o stare de confuzie, dezorientare sau letargie care urmează după o criză. Durata și intensitatea acestei perioade de confuzie pot varia semnificativ.
Unii câini prezintă modificări ale comportamentului și înainte de criză. Aceste simptome sunt denumite cu termenul general de aură și pot include anxietate, mișcări repetitive sau alte modificări ale comportamentului obișnuit.
Modificările activității zilnice
Epilepsia poate afecta rutina zilnică a câinelui, activitățile sale obișnuite și interacțiunile cu proprietarul și cu familia. Unii câini au probleme în timpul mersului sau al alergării, prezentând slăbiciune sau ataxie temporare. Alte exemplare au dificultăți în a mânca după crize, fie din cauza confuziei, fie ca urmare a disconfortului fizic.
Alte semne asociate cu epilepsia pot include migrene, modificări ale apetitului și greutății, ca urmare a afectării programului de masă.
Uneori, modificările apetitului pot avea cauze mai simple și benigne, cum ar fi indigestia. Descoperă tot ce trebuie sa stii despre indigestie și nu ezita să consulți medicul dacă observi schimbări persistente în starea generală a câinelui!
Simptomele epilepsiei, mai ales în cazul exemplarelor cu o frecvență ridicată a crizelor, sunt suficient de marcate încât să afecteze calitatea vieții patrupedului.
Diagnosticarea epilepsiei la câini
Diagnosticarea epilepsiei la câini este un proces complex, care include mai multe etape.
Consultul veterinar
Un diagnostic precis al epilepsiei la câini debutează cu un consult veterinar detaliat. Proprietarii trebuie să ofere informații sincere și cât mai detaliate cu privire la istoricul medical al câinelui, inclusiv despre crizele observate și despre detaliile acestora.
Consultul veterinar implică, de asemenea, un examen fizic detaliat pentru a exclude alte probleme de sănătate care s-ar putea asocia unor simptome similare.
Analize de sânge și teste de diagnostic
Analizele de sânge sunt adesea incluse în procesul de diagnostic pentru a evalua starea generală de sănătate a câinelui și pentru a exclude alte cauze ale simptomelor. Aceste teste includ, de obicei, hemograma completă și un profil biochimic pentru a verifica funcționarea organelor interne, în special a ficatului și rinichilor.
În cazul în care medicul veterinar identifică o problemă renală, acesta îți va recomanda suplimente pentru afectiuni urinare care, alături de tratamentul adecvat, vor îmbunătăți starea câinelui.
Imagistica cerebrală
Imagistica cerebrală reprezentată de tomografia computerizată sau de rezonanța magnetică nucleară; ambele pot fi utile pentru a detecta anomalii structurale sau leziuni ale creierului care se pot asocia cu epilepsia.
Electroencefalograma
Electroencefalograma (EEG) este o procedură care înregistrează activitatea electrică a creierului și poate ajuta la confirmarea prezenței unei activități electrice aberante, asociată cu epilepsia. Metoda este mai puțin specifică decât în cazul oamenilor deoarece multe exemplare pot avea activitate electrică normală în timpul unor crize.
Diagnosticarea epilepsiei la câini necesită o abordare complexă, care integrează informații obținute din istoricul medical, consultul veterinar, analizele de sânge, imagistica medicală și, uneori, EEG-ul. Totuși, un diagnostic cât mai precis este important pentru a putea stabili un tratament eficient.
Tratamentul epilepsiei la câini
Tratamentul epilepsiei la câini depinde mult de tipul și frecvența crizelor și de modificările înregistrate în timpul investigațiilor efectuate.
Fenobarbital la câini – efectele și succesul tratamentului medicamentos
Fenobarbitalul este unul dintre cele mai comune medicamente antiepileptice pentru câini, dar nu reprezintă singura soluție. Administrarea de fenobarbital la câini vizează reducerea activității electrice anormale din creier și este adesea prescris ca tratament de durată, în doze regulate.
Atunci când este necesar, există și alte variante de pastile epilepsie pentru câini, utilizate pentru un mai bun control al patologiei:
- Bromura de potasiu este o soluție rezervată de obicei cazurilor în care fenobarbitalul nu se dovedește destul de eficient;
- Zonisamida și levetiracetamul sunt compuși care pot fi folosiți în controlul crizelor, ca atare sau în combinație cu alte medicamente;
- Primidona este un agent anticonvulsivant care poate fi prescris în funcție de răspunsul individual al câinelui.
Administrarea acestor medicamente se realizează sub îndrumarea medicului veterinar, în doza minimă eficientă. Reglarea dozei și a schemei de tratament este un proces de durată, menit să obțină o formulă cu impact minim asupra organismului, dar cu un bun control al crizelor.
Terapia prin dietă
Dieta poate juca un rol important în gestionarea epilepsiei la câini. Dacă te întrebi ce trebuie să mănânce un cățel cu epilepsie, dietele cu un conținut ridicat de grăsimi și cu un conținut redus de carbohidrați par să fie cele mai recomandate. Este echivalentul dietei ketogenice umane, care pare să contribuie la reducerea frecvenței și intensității crizelor.
În cazul în care decizi să faci schimbări în alimentația câinelui, descoperă gama noastra variata de diete veterinare și optează pentru produsul potrivit problemei specifice a prietenului tău blănos!
Terapia complementară
Pe lângă tratamentul medicamentos și recomandarea unei diete adecvate, există și unele terapii complementare care par să aducă unele beneficii. Acupunctura contribuie la reducerea stresului și a anxietății, care pot declanșa crize. Terapia cu uleiuri esențiale de lavandă sau de cimbru pot avea efecte calmante. Exercițiile de relaxare pot, de asemenea, contribui la reducerea frecvenței crizelor.
Managementul de urgență al crizelor
În cazul în care câinele suferă o criză, proprietarii trebuie să fie pregătiți să gestioneze situația în mod corespunzător.
În primul rând este esențială securizarea spațiului, astfel încât câinele să nu se lovească în momentele de criză. Înregistrarea duratei crizelor poate fi de ajutor pentru ca veterinarul să ajusteze detaliile tratamentului. Dacă discutăm despre crize severe sau prelungite, asistența veterinară de urgență este obligatorie.
Prevenirea epilepsiei la câini
Prevenirea epilepsiei la câini nu este întotdeauna posibilă, în ciuda implicării și dorinței proprietarului. Există, totuși, o serie de măsuri care pot fi luate pentru a reduce riscul individual de apariție a crizelor specifice.
Un program de vaccinare corect și actualizat poate contribui la prevenirea unor afecțiuni ale căror complicații ar putea conduce la epilepsie sau la alte boli neurologice.
Unele substanțe toxice pot afecta sistemul nervos central al câinilor și pot contribui la dezvoltarea epilepsiei. Proprietarii ar trebui să controleze strict accesul câinilor la plante de apartament toxice, produse de curățare, substanțe chimice pentru grădină și așa mai departe.
Prevenirea traumatismelor craniene este extrem de importantă. Supravegherea activă a câinelui în timpul activităților în aer liber, în prezența altor animale sau în zonele aglomerate poate preveni accidentele. Eliminarea obiectelor periculoase din mediul de viață al câinelui și utilizarea corectă a echipamentului în timpul plimbărilor sunt la fel de importante.
Cunoștințele extinse despre epilepsia la câini sunt esențiale pentru orice proprietar, pentru ca acesta să poată colabora în mod eficient cu medicul veterinar, pentru o bună calitate a vieții câinelui. Cu diagnosticul și tratamentul corect, câinii afectați pot duce o viață lungă și fericită, motiv pentru care îi încurajăm pe proprietari să fie proactivi când vine vorba despre sănătatea patrupedelor lor.
Surse foto: Shutterstock, Shutterstock.