Te gândești să îți îmbunătățești viața luându-ți un animal de companie și ți-a plăcut mult cum arată Pomeranianul, pufos, vioi, atent și plin de viață? În acest articol, poți afla ce înseamnă responsabilitatea de a îngriji un cățel aparținând acestei rase, dacă are unele nevoi speciale și care sunt acestea, cum îi poți întreține starea de sănătate și la ce să te aștepți în urma acestei conviețuiri.
- Câine Pomeranian – informații generale
- Tipuri: Pomeranian Boo, Pomeranian Mini Toy, Pomeranian Spitz
- Câini Pomeranian – aspect fizic
- Cățel Pomeranian – Personalitate
- Sănătate: Când îl duci la veterinar și ce predispoziții are un Pomeranian?
- Cum îngrijești un Pomeranian?
- De unde cumperi un Pomeranian sănătos?
- Pomeranianul, un câine perfect pentru familie
Câine Pomeranian – informații generale
De multe ori, intenția de a cumpăra un câine Pomeranian le aparține persoanelor care locuiesc într-un apartament și își doresc un cățel de talie mică ușor de îngrijit. Ei sunt, frecvent, cuceriți de poze cu Pomeranieni, dar nu știu prea multe despre rasă. Înainte de a căuta Pomeranian de vânzare – vom discuta și despre acest subiect în articolul nostru, iată câteva date pe care ar trebui să le cunoști:
- Acești câini Pomeranian sunt descendenții unei rase folosite pentru tractarea săniilor. Porecla Pomeranianului este „câinele mic care crede că poate”, ceea ce explică, probabil, rezultatele excelente obținute de orice cățel Pomeranian în concursurile de agilitate.
- Deși au dimensiuni mici, te poți aștepta de la Pomeraniani să latre mult, motiv pentru care trebuie să te angajezi să îți dresezi câinele și să îi oferi suficientă stimulare, încât să îl menții ocupat pentru a preveni plângerile din partea vecinilor.
- Sunt considerați câini excelenți pentru familie; totuși, dimensiunile reduse îi fac să aibă nevoie de protecție atunci când locuiesc în familii cu copii mici care încă nu știu să își dozeze energia și îi pot răni.
Tipuri: Pomeranian Boo, Pomeranian Mini Toy, Pomeranian Spitz
Experiența de până acum ne-a arătat că mulți dintre cei atrași de aspectul Pomeranianului nu au foarte clară în minte descrierea rasei și caută tipuri inexistente de Pomeranian, prin urmare, considerăm că acesta este un subiect care merită abordat, din motive obiective care țin de alegerea unui crescător de încredere pentru achiziția următorului câine.
Pomeranian Boo nu reprezintă o varietate de Pomeranian. Boo a fost un Pomeranian celebru în social media, pagina sa de Facebook având milioane de urmăritori, care a ajutat la promovarea rasei. Nu există, în nomenclatorul raselor de câini, Pomeranian Boo sau Pomeranian Boo Toy, așa cum nu există nici Pomeranian Teacup.
Pomeranian Mini Toy este un fel de pleonasm, dar sintagma este adeseori folosită de către comercianții care vând pui Pomeranian de proveniență dubioasă și doresc să își atragă mai ușor clienții. Nu există mini Pomeranian, Pomeranian talie mică, Mini Toy Pomeranian, Pomeranian toy sau Pomeranian micro – standardul rasei este clar în ceea ce privește greutatea unui asemenea cățel și nu acceptă, oficial, variațiile pe acest subiect.
În ceea ce privește Pomeranian Spitz sau Spitz Pomeranian, este vorba despre o confuzie relativ ușor de făcut între două rase oarecum asemănătoare, Pomeranianul și Spitzul german. Deși ambele au talie foarte mică și unele trăsături comune, blana este semnificativ diferită între cele două rase. Singura situație în care formularea Pomeranian Spitz este corectă e cea în care discutăm despre un metis al celor două rase. E adevărat, și acești câini Spitz merită atenția celor pasionați de rase de talie mică.
Câini Pomeranian – aspect fizic
Orice câine Pomeranian măsoară între 17 și 30 de cm înălțime și cântărește între 1.5 și 3.5 kg, aceasta fiind printre cele mai mici rase de căței din lume. Caracteristica principală a rasei este blana lungă, pufoasă, în strat dublu, aspră la atingere și care îi conferă aspectul irezistibil, completat de coada stufoasă purtată în mod caracteristic.
Deși deosebit de populari în variantele de culoare roșcat și alb, câinii Pomeranieni se pot naște în orice varietate de culoare ți-ai putea imagina la un câine fără ca acest lucru să fie considerat un defect. Ochii și trufa sunt, în general, închise la culoare.
Cățel Pomeranian – Personalitate
Pentru orice amator de cățel, Pomeranian Boo a fost, probabil, un exemplu. Discutăm despre un câine extrovertit, inteligent și plin de vivacitate căruia îi place să cunoască oameni noi și care se înțelege bine cu alte animale, deși faptul că se crede mai mare decât este, de fapt, îi poate crea o mulțime de probleme.
În ciuda taliei mici, Pomeranianul este un câine de pază excelent, curios, care latră la orice îi atrage atenția. Atunci când alegi un pui Pomeranian, încearcă să optezi pentru un individ atent, vioi, prietenos, dar care este capabil și să stea liniștit la tine în brațe pentru a primi o mângâiere. Agresivitatea și timiditatea nu sunt trăsături acceptabile pentru un Pomeranian.
Sănătate: Când îl duci la veterinar și ce predispoziții are un Pomeranian?
Pomeranianul este un câine în general sănătos, dar, ca orice altă rasă, poate prezenta predispoziții pentru anumite probleme de sănătate:
- Alergii: unii căței pot suferi de alergii de contact sau alergii alimentare.
- Epilepsie: este important ca, dacă propriul cățel face crize, să îl duci la medic pentru diagnostic și tratament adecvat.
- Probleme oftalmologice: cataracta, keratoconjunctivita și problemele canalului lacrimal pot afecta și câinii tineri și pot determina pierderea vederii.
- Necroza capului femural: este o problemă comună raselor de talie mică și se poate remedia chirurgical.
- Luxația de rotulă apare frecvent la Pomeranieni și poate determina artrite și artroze dureroase.
- Probleme stomatologice: Pomeranienii sunt predispuși la probleme stomatologice și la pierderea prematură a dinților, motiv pentru care alimentația și tratamentul stomatologic regulat sunt foarte importante.
Cum îngrijești un Pomeranian?
Pomeranianul este un câine foarte activ care apreciază mult câteva plimbări, sesiuni de joacă sau antrenamente pe zi. Le place să se joace și se plictisesc ușor, caz în care se pot angaja în comportamente distructive și lătrat compulsiv.
Rasa este extrem de sensibilă la căldură, prin urmare, trebuie să te asiguri de faptul că noul tău prieten are acces la interior ori de câte ori dorește. Sensibilitatea la căldură impune atenție sporită și în cazul plimbărilor lungi sau a drumețiilor pe care, de altfel, le adoră.
Un alt aspect la care trebuie să fii atent este riscul ca Pomeranianul să fie furat de păsările de pradă. În cazul în care locuiești sau călătorești în zone izolate, e important să ai grijă să ții câinele mereu aproape, căci au fost raportate astfel de situații.
Alimentația Pomeranianului
Dieta Pomeranianului trebuie adaptată vârstei sale, stării fiziologice și nivelului de activitate.
Alimentație pui Pomeranian
Deși, în cazul raselor de talie mică, riscurile legate de alimentația nepotrivită și problemele de dezvoltare osteo-musculară sunt mai mici, o dietă special dedicată puilor rămâne importantă, deoarece furnizează nutrienții necesari unei dezvoltări sănătoase fără riscul de a suprasolicita organele interne sau de a favoriza obezitatea.
Mâncarea pentru juniori este potrivită și pentru femelele gestante, pentru că, indiferent câți pui face un Pomeranian, necesarul de nutrienți este mai mare în perioada sarcinii.
Alimentație Pomeranian adult
Hrana pentru câini de talie mică este special concepută, astfel încât să răspundă nevoilor fiziologice ale acestora și să le întrețină în mod adecvat dantura.
Un Pomeranian adult aflat la prima tinerete, adică având mai puţin de 6-7 ani, poate mânca o hrana superpremium pentru căței de talie mică. În cazul în care cățelul tău e un mâncăcios și tocmai a avut o perioadă în care a făcut prea puțină mișcare, o hrană light îl poate ajuta să revină la o greutate potrivită.
Cât de des trebuie spălat Pomeranianul?
Probabil că te gândești că blănița aceea perfectă are nevoie de spălat frecvent ca să arate atât de bine. De fapt, Pomeranianul nu necesită să fie spălat mai des decât alte rase de câine – în afara vreunui accident nefericit în care se murdărește teribil ca, de exemplu, o tăvăleală prin noroi, Pomeranianul poate fi spălat o dată la 4-6 săptămâni.
În schimb, esențial pentru sănătatea blăniței și pentru aspectul locuinței tale este periajul regulat. Hrana specială pentru blăniță sănătoasă poate reduce năpârlirea și poate conferi părului un luciu aparte.
Cât de des trebuie tuns Pomeranianul?
Evident, o asemenea blăniță lungă și pufoasă trebuie întreținută regulat, mai ales dacă vrei ca prietenul tău patruped să își păstreze aspectul de reclamă. Pentru un look impecabil, fă un abonament la coafură canină care să îți permită vizite frecvente, o dată la 4-6 săptămâni. E o idee bună și practică, utilă pentru a te scăpa de sarcina spălatului. Pentru un Pomeranian, tunsul regulat nu ar trebui să reprezinte o investiție foarte mare.
Ce accesorii îți trebuie pentru Pomeranian?
Dacă te gândești să iei un câine din această rasă, echipează-te cu câteva lucruri de bază:
- O cușcă metalică de dimensiuni adecvate unde să îl înveți să se retragă atunci când dorește liniște. Este un stil de dresaj recomandat, deoarece Pomeranianul pare să învețe relativ greu să își facă nevoile exclusiv afară.
- Un pătuț confortabil pentru somn.
- Lesă, zgardă, ham pentru plimbare.
- Vase de apă și mâncare.
Câți pui face un Pomeranian?
Dacă îndeplinești prevederile legilor în vigoare în ceea ce privește certificatul de origine și dreptul de montă al câinelui tău, te poți aștepta la 1-3 pui obținuți la o fătare. Rareori, o cățelușă poate naște până la 5 pui, dar în acest caz are nevoie, adesea, de susținere pentru a-i putea hrăni pe toți.
De unde cumperi un Pomeranian sănătos?
Asemenea altor rase populare, și în cazul Pomeranianului există o mulțime de persoane neserioase care vând pui obținuți în condiții precare, îngrijiți necorespunzător sau proveniți din părinți fără drept de montă. Dacă găsești un Pomeranian la 100 de euro, pui de Pomeranian ieftin, anunțuri pentru „Pomeranian Mini Boo” sau „Teacup Pomeranian”, deja îți poți pune semne de întrebare legate de proveniența acestuia.
Nu te lăsa tentat de micro Pomeranian și caută un crescător serios, cu experiență, care îți poate oferi un pui provenit din părinți arbitrați și, cel mai important, sănătoși, care au un risc foarte mic de a transmite vreo problemă genetică. Devine nesemnificativ cât costă un Pomeranian dacă descoperi că suferă de vreo afecțiune gravă, cum se întâmplă cu puii de proveniență necunoscută.
Deși foarte puțin probabil, poți găsi din întâmplare și anunțuri de genul „donez Pomeranian” pe OLX, dar aceste situații sunt excepționale. Un Pomeranian gratis e o descoperire foarte rară, cel puțin în România.
Pomeranianul, un câine perfect pentru familie
Datorită temperamentului prietenos și a firii jucăușe, Pomeranianul este adesea considerat o alegere excelentă pentru familii, inclusiv pentru familiile cu copii. Este esențial să protejezi câinele și să îți înveți copiii să interacționeze cu el cu multă atenție și blândețe pentru a evita accidentele la care îl predipun dimensiunile mici.
Un alt avantaj al Pomeranianului este că, datorită dimensiunilor mici, te poate însoți aproape oriunde și este ușor acceptat în unitățile de cazare.
Dacă decizia pentru Pomeranian nu este luată încă, poți să studiezi și alte rase de câini potrivite pentru familii.
Vezi si alte rase de caini
Bibliografie
- https://www.akc.org/dog-breeds/pomeranian/
- https://www.hillspet.com/dog-care/dog-breeds/pomeranian?lightboxfired=true
- https://vcahospitals.com/know-your-pet/dog-breeds/pomeranian
- https://www.petplan.co.uk/pet-information/dog/breed/pomeranian/
Sursa foto: Shutterstock