Pisica siameză – caracteristicile rasei, comportament și cum o îngrijești

Foarte sociabile și inteligente, Siamezele se numără, alături de Persane, printre cele mai vechi rase de pisici domesticite din lume și sunt originare din Sud-Estul Asiei, mai exact din Siam, actuala Thailanda. Sunt animale de companie energice și jucăușe, ideale pentru familiile care au copii, pentru că pur și simplu îi adoră pe cei mici.

În cele ce urmează, afli tot ce trebuie să știi despre trăsăturile fizice și de comportament ale pisicii Siameze, precum și despre aspectele importante de care ar fi bine să ții cont, ca să îngrijești corect o astfel de pisică. 

Trăsăturile pisicii Siameze

Pisica Siameză este o prezență fizică elegantă. Deși este de talie medie, are o alură foarte atletică, ce dă senzația ca e mai înaltă. Aceasta, și datorită faptului că are corpul alungit, gâtul, picioarele și coada lungi. Impresia este accentuată și de musculatura foarte bine proporționată. 

Particularitățile fizice ale pisicii Siameze

Frumusețea pisicilor Siameze nu vine doar din aspectul corpului, ci și din culoarea ochilor, care sunt de un albastru intens captivant. Apoi, dacă ne referim la pisica Siameză tradițională, coloritul blănii este marcă înregistrată. Astfel, blana este mai închisă la extremități: pe picioare, coadă, urechi și în zona capului. Un semn distinct este „masca” din jurul ochilor și al botului, care, în cazul puilor, este de dimensiuni mai mici. Ea crește, treptat, până la maturitate. 

Descriere fizică:

  • înălțime: talie medie;
  • greutate: femela atinge 3,6-5,4 kg, iar masculul ajunge la 4,9-6,8 kg;
  • blana: fir scurt, mătăsos; are două straturi, cel superior fiind predominant; blana este netedă și uniformă;
  • culori: Seal Point (pete negru-maronii pe blana preponderent cafenie), Chocolate Point (pete ciocolatii pe blana de culoarea fildeșului), Liliac Point (pete gri-rose pe blana aproape albă), Blue Point (pete argintii și gri-albastre pe blana gri deschis), Red Point (este o culoare rar întâlnită; pete roșiatice pe blana aproape albă), monocolore (foarte rar, pisicile Siameze pot fi complet albe);
  • temperament: prietenoasă, energică, jucăușă;
  • durata de viață medie: 8-12 ani.

Originile rasei Siameze

Povestea pisicilor Siameze începe în China, de unde au fost aduse în vechiul Siam, actuala Thailandă, de unde și-au căpătat și numele. Nu se cunoaște exact originea Siamezelor, dar legenda spune că erau adorate de Regele Siamului, care le-a dedicat chiar și un templu. Felinele ar fi fost apreciate nu doar pentru frumusețea lor, ci și ca păzitori ai regelui. Ele stăteau pe lângă tronul acestuia și, dacă în fața regelui apărea un inamic, săreau pe el și îl zgâriau pe față. 

În 1884, consulul britanic de la Bangkok a primit cadou de la regele Siamului o pereche de Siameze pe care le-a adus în Europa, la marile expoziții de pisici. Până la începutul celui de-al Doilea Război Mondial, pisicile Siameze au rămas o rasă destul de rară, însă, odată cu încheierea războiului, acestea au devenit populare peste tot în lume. Siamezele moderne au fost create în secolul XX, fiind preferate celor tradiționale, la concursurile de pisici. 

Tipuri de pisici Siameze

Pisicile Siameze pot fi grupate în două mari categorii: 

  • tradiționale – se referă la exemplarele Applehead („cap de măr), Old Style și Classic; au corpul mai solid, cu forme robuste, capul este rotund, cu urechi mici;
  • moderne – Wedgies și cele care au blana în culori deschise sau cu pete în nuanțe închise; au un corp atletic, botul ascuțit, urechile foarte mari și ascuțite.
Pisică Siameză Old Style sau Tradițională

Pisică Siameză Old Style sau Tradițională 

Pisică Siameză Modernă

În funcție de forma capului, pisicile siameze pot fi de două tipuri: 

  • pisici care au capul rotund, ca un măr – sunt cele tradiționale sau clasice, de exemplu; par mai plinuțe, pentru că oasele feței sunt mai late și mai rotunjite; pisicile Applehead, de exemplu, sunt mai mari ca alte tipuri de Siameze, au urechi mai mici și sunt ceva mai înalte decât alte pisici Siameze; nasul are o curbă ușor convexă; 
  • pisici care au capul triunghiular, alungit, cu bărbia ascuțită – de obicei, pisicile siameze moderne, cum este Wedgie, au această formă a capului (ca o pană); Wedgie au urechile mari și ascuțite, nasul drept și proeminent.

Pisică siameză Applehead „cap de măr”

Pisică siameză Wedgie

În funcție de coloritul blănii, există o varietate de pisici Siameze, cele mai populare dintre ele fiind Seal Point (cu blana care are culoarea focilor), Liliac Point, Red Point (cu pete portocalii, roșiatice; sunt exemplare foarte rare) și Lynx (acestea au un „M” pe frunte, ca semn particular; și pisicile Maine Coon au un astfel de desen pe frunte, doar ca urechile acestora se termină cu smocuri de păr, ca la râs; și pisicile Ragdoll au un semn similar, doar ca este sub forma literei „V” (la exemplarele bicolor) sau „W”). 

Pisică Siameză Seal Point

Pisica Siameză Liliac Point

Pisică Siameză Red Point

Pisică Siameză Lynx

Diferențele dintre pisica Siameză și pisica Birmaneză

Pisica Siameză

Pisica Birmaneză

Pisica Siameză tradițională este, uneori, confundată cu Mitted Seal Ragdoll și Seal Colourpoint Ragdoll, dar, de cele mai multe ori, cu pisica Birmaneză. Totuși, între cele două rase există unele diferențe majore:

Pisica SiamezăPisica Birmaneză
alura longilinăaspect robust, rotund, corp mai compact
cap alungit cap rotund
lăbuțele pot fi și albe, dar și complet coloratetoate lăbuțele sunt întotdeauna albe; 
blană cu fir scurtblană cu fir lung
durata medie de viață: 8-12 anidurată medie de viață între 9 și 13 ani
membre lungi și nu foarte groase, puternicemembre scurte și groase, foarte puternice
blana nu prezintă pete albe foarte bine delimitate; poate fi albă ori crem și, spre extremități, este mai închisă la culoare (degrade)prezintă „mănuși” sau „cizmulițe” albe complet; albul acoperă complet degetele de la picioarele din față și se oprește la articulații, în timp ce, pe picioarele din spate, albul urcă mai mult și se termină în „V” inversat; petele albe sunt simetrice

Comportamentul pisicii Siameze

La fel ca pisicile Ragdoll, Siamezele sunt comparate deseori cu niște câini, datorită comportamentului lor aparte. Sunt foarte afectuoase, sociabile și inteligente, având o relație foarte strânsă cu oamenii. Adoră să fie în preajma stăpânilor și invită mereu la joacă. Nu suportă singurătatea și lipsa de interacțiune. De multe ori, pisicile Siameze sunt cumpărate în perechi, tocmai ca să nu se plictisească, să nu sufere de anxietate ori depresie, atunci când sunt lăsate mai mult timp singure sau când sunt despărțite de stăpânii lor. 

Pentru că, în general, sunt docile, pisicile Siameze sunt preferate de familii. Adoră copiii și se înțeleg de minune cu ei, atât timp cât, ca orice pisică, nu îi va considera o amenințare. Sunt foarte comunicative și vei ști întotdeauna dacă nu le convine ceva. 

Sunt, de obicei, foarte prietenoase cu alte pisici sau animale, însă doar dacă sunt învățate să fie sociabile și nu se simt amenințate. Este esențial să ții cont de faptul că nu toate Siamezele sunt la fel. Exemplarul tău poate avea o personalitate total opusă celei generale a acestei rase.

Cum ai grijă corect de o pisică Siameză

O pisică Siameză bine îngrijită va fi sănătoasă și te va încânta mulți ani cu personalitatea ei deosebită. Este important să-ți duci pisica la controale medicale regulate, ca să previi anumite afecțiuni sau ca să ții sub control manifestările celor deja existente. Punctele cheie de care trebuie să ții cont, ca să ai grijă corect de o pisică Siameză, se referă la alimentație, controlul și prevenirea problemelor de sănătate, îngrijirea blănii și dresaj.

Cum ai grijă de puii de pisică Siameză

Puii de Siameză este ideal să stea cu mama lor cel puțin 3 luni, pentru că în această perioadă vor învăța de la ea să fie sociabili și vor prelua din comportamentul ei. Blana puilor de Siameză este, în general, deschisă la culoare, petele apărând odată ce puii cresc. După aproximativ 7 zile, deschid ochii. O pisică Siameză poate avea 4-6 pisoi, aceștia neavând alte nevoi speciale față de alți pui de pisică. Prin urmare, lasă-i să-și întărească sistemul imunitar bând lapte matern și, începând cu vârsta de 4 săptămâni, du-i la medicul veterinar pentru deparazitare internă, externă și vaccinare. 

Alimentația potrivită pentru o pisică Siameză

Pisicile Siameze sunt foarte energice și adoră să se joace. Hrana este un factor important în întreținerea lor corectă, pentru că le asigură necesarul de nutrienți, vitamine și minerale. Deși nu este pretențioasă când vine vorba despre mâncare, trebuie să acorzi atenție acestui subiect. Este esențial să hrănești pisica în funcție de vârsta pe care o are, istoricul medical și de cât de activă este, în general. Este nevoie de o dietă echilibrată, pentru a evita obezitatea. Iată câteva exemple de hrană potrivită pentru pisica Siameză:

  • Hrana umeda pentru pisici Vom Feinsten Curcan + Iepure 100g – este un paté fin, special conceput pentru pisicile adulte, care au între 1 și 6 ani, oferindu-le toți nutrienții esențiali de care au nevoie; o astfel de hrană nu conține coloranți artificiali, conservanți, soia sau zahăr, iar ingredientele din carne (porc, curcan, iepure) sunt atent selecționate; 
  • Mancare uscata pentru pisici Equilibrio Adult Somon 7.5 kg – este o hrană completă, care asigură o dietă echilibrată pisicilor adulte; conține, printre altele, carne de pui dezosată, pește, orez, porumb galben măcinat, ficat de pasăre, semințe de in măcinate, grăsime de pasăre, pulpă de sfeclă, vitamine, minerale, totul pentru un gust pe care pisicuța ta îl va adora, dar care îi va și asigura o digestie corectă;

Citește și: Totul despre alimentatia pisicilor. Cum le hranim, ce mancare prefera si cum le mentinem sanatoase 

Problemele de sănătate ale pisicii Siameze

În general, pisicile Siameze nu au mari probleme de sănătate, dar există anumite riscuri genetice și nu numai. Este foarte important să le duci periodic la medicul veterinar pentru analize, vaccinare, deparazitare internă și externă, chiar dacă stau numai în casă și, aparent, nu au nicio problemă de sănătate. Frecvent, pisicile Siameze se pot confrunta cu: 

  • defecte de vedere – care sunt o predispoziție genetică și pot avea diverse forme, cum ar fi nistagmus, strabism convergent, necroza corneei, atrofie retiniană, glaucom;
  • afecțiuni ale oaselor – mucopolizaharidoza, de exemplu;
  • boli ale dinților – eroziuni, resorbția țesuturilor dure, gingivită;
  • afecțiuni digestive – limfoame, adenoame ale intestinului subțire;
  • tulburări ale apetitului – pervertirea apetitului, adică un comportament obsesiv-compulsiv prin care pisica mestecă și chiar înghite obiecte care nu sunt hrană: cabluri, pământ, lemn, plastic, hârtie;
  • obezitatea – pisicile Siameze sunt recunoscute pentru apetitul lor foarte mare; este important să monitorizezi greutatea lor și să le dai porții de mâncare adecvate, ca să nu devină supraponderale sau obeze. 

Cum îngrijești blana pisicii Siameze

Fiind o rasă cu blană scurtă, pisica Siameză nu necesită o îngrijire specială. Este suficient să-i perii blana o dată pe săptămână. Nu uita, însă, că pentru o blană mătăsoasă și lucioasă, este nevoie și de o dietă corespunzătoare. Apoi, dacă vrei să o perii mai des, o poți învăța de mică să fie pieptănată zilnic. De asemenea, este important să nu îi faci baie pisicii, decât la recomandarea medicului veterinar (băi terapeutice, în cazul afecțiunilor dermatologice, de exemplu).

Cum dresezi o pisică Siameză

Siamezele sunt pisici foarte inteligente și le poți dresa ușor, dar doar într-o anumită măsură. Mai exact, nu vor învăța decât atât cât vor ele și nu vei putea să le forțezi să facă lucruri pe care nu le doresc. Într-o astfel de situație, devin agresive și îți vor arăta că au personalitatea lor și că, în ciuda faptului că sunt sociabile și afectuoase, au nevoie de o oarecare independență. Poți chiar să înveți Siamezele să se plimbe în lesă. Dacă vrei să faci acest lucru, însă, va trebui să le dresezi de mici și să faci exerciții cu ele în casă, înainte de a le scoate la plimbare în parc. 

Cum știi că pisica Siameză este potrivită pentru tine

O pisică Siameză bine îngrijită te va răsplăti din plin cu ghidușiile ei. Asigură-te, însă, că nu o vrei lângă tine doar pentru frumusețea, ci și pentru personalitatea ei. Iată câteva indicii care te pot ajuta să-ți dai seama dacă o Siameză este o pisică potrivită pentru tine: 

  • poate fi solicitantă – este foarte sociabilă, jucăușă și energică; se plictisește repede și va vrea mereu atenție; dacă nu ai timp de ea, îi poți lua o pereche și ai rezolvat problema; 
  • nu îi place să stea singură – dacă o lași foarte mult timp singură, poate avea stări de anxietate sau chiar de depresie;
  • nu îi plac schimbările bruște – ca orice pisică, Siameza este un animal teritorial; nu îi plac mutările dintr-o casă în alta și nici evenimentele neprevăzute, care o scot din zona ei de confort; dacă se simte amenințată, poate deveni agresivă, în ciuda firii ei sociabile; 
  • adoră să se cațăre – pisicile Siameze adoră să se cațăre la înălțimi considerabile; prin urmare, le poți lua niște stâlpi de zgâriat sau un ansamblu pentru cățărat cu mai multe niveluri; dacă ai curte, e bine să o lași să alerge liberă cât de mult vrea, pentru că în felul acesta își va consuma energia, fără să te solicite, și se va menține și în formă; dacă stai la bloc, poți amenaja un balcon închis, special pentru ea.

Pisicile Siameze sunt o prezență elegantă și au o privire de un magnetism impresionant. Dincolo de frumusețe, însă, au particularitățile lor, pe care este bine să le cunoști, ca să știi cum să ai grijă corect de ele. Totodată, nu uita că este esențial să te consulți cu medicul veterinar în privința hranei, dar și pentru monitorizarea stării generale de sănătate. 

Sursa foto: Shutterstock

CELE MAI RECENTE POSTARI

Câine Chihuahua – temperament, aspect și îngrijire

Ai decis că este momentul ca familia ta să crească și iei în considerare opțiunea [...]

Citeste Articolul
Câine Amstaff: rasă, nutriție și îngrijire

American Staffordshire Terrier este adeseori descris ca un câine puternic și voluntar, dar ideal pentru [...]

Citeste Articolul
Câinele Pomeranian – aspect, comportament și îngrijire

Te gândești să îți îmbunătățești viața luându-ți un animal de companie și ți-a plăcut mult [...]

Citeste Articolul
Scabie la pisici: simptome și tratament

Scabia este o boală parazitară ce poate afecta omul și o serie de animale, printre [...]

Citeste Articolul
Ce trebuie să știi despre rasa Presa Canario

Câinele Presa Canario sau Dogo Canario este robust, cu o personalitate puternică, originar din Insulele [...]

Citeste Articolul
Cât trăiește o pisică și ce trebuie să știi despre etapele vieții ei

Inevitabil ne punem întrebarea „Cât trăiește o pisică?” fie că am adoptat un pui, fie [...]

Citeste Articolul
Otita la caini: Cauze, simptome si variante de tratament

Otita este o afecțiune destul de des întâlnită la căței. Afectează urechea și poate provoca [...]

Citeste Articolul
Pisica Norvegiana de Padure: caracteristici, personalitate și îngrijire

Pisica Norvegiană sau pisica de pădure nu este la fel de cunoscută ca Maine Coon, [...]

Citeste Articolul
Pisica British Shorthair: Trasaturi, personalitate, alimentatie

British Shorthair este cea mai populara rasa de pisici domenstice inregistrate in Marea Britanie. Blana [...]

Citeste Articolul

Abonează-te la Newsletter

și primești un voucher de 10% reducere!