Fie că ai adoptat de curând un cățel, că intenționezi să faci asta sau că ai câine de când te știi, una dintre cele mai importante decizii când vine vorba despre sănătatea patrupedului tău este legată de castrare sau sterilizare. 

În cele ce urmează, te invităm să afli care sunt recomandările specialiștilor, de ce este importantă această operație pentru starea generală a câinelui tău, când se face o astfel de intervenție și ce presupune. Totodată, ți-am pregătit un scurt ghid despre cum ar trebui să ai grijă de prietenul tău în perioada postoperatorie, pentru ca el să se recupereze cât mai repede.  

Diferențe între castrarea și sterilizarea câinilor

operatia de sterilizare caini

Sterilizarea se referă la îndepărtarea organelor reproducătoare ale femelelor, în vreme ce castrarea este denumirea procedurii care se aplică în cazul masculilor. Ambele operații presupun o perioadă minimă de spitalizare, se fac sub anestezie totală și nu implică, în mod normal, niciun risc. Singurele probleme care pot să apară sunt legate de perioada postoperatorie, însă, dacă respecți recomandările medicilor și ai grijă de prietenul tău patruped, îl vei ajuta să se recupereze repede.

Castrarea câinelui 

Castrarea presupune îndepărtarea testiculelor (și a structurilor asociate). Această procedură, ca și la femele, va face imposibilă reproducerea și va elimina comportamentul asociat perioadelor cu activitate hormonală intensă. Reține, însă, că depinde întotdeauna de vârsta și particularitățile fiecărui exemplar, așa că manifestările postoperatorii nu sunt la fel pentru toți câinii. Există și o procedură alternativă, vasectomia, dar aceasta nu este practicată frecvent. 

Sterilizarea cățelușei

Sterilizarea este intervenția chirurgicală prin care medicul veterinar îndepărtează organele reproducătoare, astfel încât femela nu mai poate rămâne însărcinată și nici nu mai intră în călduri, pentru că nu mai are menstruație. În mod normal, comportamentul sexual tipic pentru fiecare rasă dispare, însă nu întotdeauna se întâmplă așa. Ca și sterilizarea pisicilor, procedura poate fi făcută în două moduri, ambele operații fiind la fel de sigure și de eficiente: 

  • ovariohisterectomie – îndepărtarea uterului și a ovarelor;
  • ovarectomie – sunt îndepărtate doar ovarele.

Când și de ce este recomandată castrarea sau sterilizarea

cand este recomandata castrarea sau sterilizarea

Vârsta clasică pentru sterilizarea sau castrarea unui câine este între 4 și 6 luni, dar sunt mai mulți factori de care medicul veterinar va ține cont, cum ar fi rasa, în momentul în care va recomanda o astfel de intervenție. Câinii de talie mare tind să se maturizeze sexual mai târziu decât cei mici. 

De asemenea, este important și mediul în care animalele cresc. De pildă, luăm cazul unui mascul și al unei femele care sunt frați, au aceeași vârstă și stau în aceeași casă. În această situație, operația ar trebui să aibă loc cât mai devreme, înainte ca femela să intre pentru prima dată în călduri. Pe de altă parte, dacă în locuință nu este decât un singur cățel, nu este o grabă. 

Sterilizarea și castrarea sunt recomandate mai ales pentru a reduce numărul de pui nedoriți, dar aceste intervenții aduc și o mulțime de beneficii pentru sănătatea prietenului tău patruped și pot reduce problemele de comportament, după cum spun specialiștii de la Societatea Americană pentru Prevenirea Cruzimii față de Animale (ASPCA). 

Când și de ce se face sterilizarea

Cei mai mulți veterinari recomandă sterilizarea înainte ca femela să intre prima dată în călduri. Momentul variază, dar de obicei se întâmplă la vârsta de 5-10 luni. Sterilizarea înainte ca femela să intre prima dată în călduri reduce riscul ca ea să dezvolte cancerul mamar. De asemenea, potrivit ASPCA, sterilizarea poate preveni apariția piometrului, o infecție gravă a uterului, frecvent întâlnită la femelele nesterilizate și care nu sunt împerecheate. 

Totodată, sterilizarea este cea mai eficientă metodă de a evita sarcinile nedorite sau apariția sarcinilor false, care pot să ducă la probleme de comportament și la dezvoltarea unor afecțiuni medicale. 

Când și de ce se face castrarea

În cazul câinilor, rasa este foarte importantă. Cainii de talie mica si medie sunt, de regulă, castrați mai devreme, în jurul vârstei de 6 luni. În schimb, pentru câinii mari, veterinarii recomandă intervenția la vârsta de un an și chiar mai târziu. 

Experții de la ASPCA menționează că operația de castrare poate ajuta la prevenirea apariției cancerului testicular sau de prostată și anumite afecțiuni ortopedice. Totodată, câinii castrați tind să fie mai puțin agresivi și nici nu mai simt nevoia să fugă de acasă pentru a găsi femele. Astfel, ei sunt mai în siguranță, pentru că nu se mai implică în lupte cu alți masculi și riscul de a fi loviți de mașini scade. 

Cum îți pregătești patrupedul pentru castrare sau sterilizare

Patrupedul tău va simți dacă tu ești agitat sau îngrijorat. Primul lucru pe care este bine să-l faci înainte de operație este să-ți păstrezi calmul și să-l faci și pe el să se simtă confortabil și să aibă încredere că nu i se va întâmpla ceva rău. 

Apoi, cu cel puțin 12 ore înainte de intervenție, asigură-te că patrupedul nu mănâncă nimic. Are voie să bea, dar nu în dimineața zilei în care este programat. De asemenea, medicul veterinar îl va consulta înainte de operație și va solicita teste de sânge și alte examene medicale, care să arate că animalul este sănătos și poate suporta bine operația, fără riscuri. 

La ce să te aștepți după operația de castrare sau sterilizare

importanta castrarii cainilor

Există mai multe mituri despre sterilizarea sau castrarea câinilor, pe care este bine să le cunoști, ca să nu te lași influențat de ele. Cea mai sigură cale de a afla date corecte este să te consulți cu medicul veterinar. Dacă vrei să aprofundezi subiectul, îi poți cere chiar recomandări pentru lectură de specialitate și apoi să-i pui întrebări, dacă ai nelămuriri. Iată, mai jos, câteva dintre aceste mituri:

  • câinele va lua în greutate – este una dintre cele mai întâlnite informații despre care specialiștii spun că nu este adevărată; atât timp cât îi oferi hrana potrivită și în cantitatea adecvată, câinele nu are de ce să ia în greutate; reține că, după operație, câinele va avea nevoie de o cantitate de hrană cu 20% mai mică decât înainte de intervenție; totodată, dacă face exerciții fizice regulat, el se poate menține într-o formă fizică excelentă; prin urmare, totul depinde de felul în care ai grijă de el, nu de operația de sterilizare sau castrare;
  • operația îi va schimba personalitatea – singurul lucru care se întâmplă după operația de sterilizare sau castrare e că patrupedul nu își va mai marca teritoriul peste tot prin casă și nu va mai încerca să fugă de acasă, în căutarea unui partener; in rest, personalitatea prietenului tău nu se va schimba cu absolut nimic, nu va deveni nici mai apatic, nici mai agresiv; 
  • sterilizarea sau castrarea nu e sănătoasă – specialiștii spun că nu există niciun motiv întemeiat să crezi așa ceva; niciun studiu științific nu a demonstrat până acum că este absolut necesar ca o femelă să aibă cel puțin un rând de pui ca să fie sănătoasă sau că un câine se va simți mai puțin mascul, mai ales că el nu e conștient de identitatea lui sexuală și nici de ego.

Dincolo de aceste mituri, este bine să reții că sterilizarea este un pic mai complicată decât castrarea, pentru că este mai invazivă. Din acest motiv, recuperarea cățelușei tale poate fi mai lentă decât a cățelului, dar acest lucru este absolut normal. Apoi, indiferent de sexul patrupedului, recuperarea va depinde foarte mult de istoricul său medical, la fel ca și administrarea de antiinflamatorii, analgezice sau antibiotice, precum și de felul în care ai grijă de el, atât fizic, cât și emoțional. Este bine să lămurești toate aceste aspecte cu medicul veterinar. 

Apoi, în condițiile în care totul decurge normal, poți lua cățelul acasă chiar în ziua operației, dar, indiferent că e vorba despre sterilizare sau castrare, patrupedul se va simți amețit, din cauza anesteziei generale. În primele ore după intervenție, este esențial să-l ții sub observație și să apelezi la medic dacă vezi că ceva nu este în regulă.  

La trei zile după operație, va fi primul control la medic, pentru ca acesta să vadă cum se recuperează animalul. Următorul control va fi la 10 zile de la intervenție. După acest control, în funcție de indicațiile medicului, poți să-ți scoți câinele la plimbare, dar numai în lesa și purtând gulerul conic sau o fașă în zona inciziei. 

Un alt aspect important este că, pentru operație, se pot folosi fire dizolvabile sau nedizolvabile. Dacă sunt utilizate fire nedizolvabile, medicul veterinar va face o programare pentru a le scoate, ceea ce se va întâmpla la 7-10 zile după procedură.

Complicații și riscuri legate de castrare sau sterilizare

pregatirea cainelui pentru sterilizare

Sterilizarea sau castrarea sunt operații obișnuite și nu implică, în general, riscuri majore. Complicațiile pot să apară, însă, pe fondul altor afecțiuni mai vechi sau din cauza anesteziei generale. 

Prin urmare, înainte de operație, asigură-te că patrupedul este supus unor examene medicale amănunțite, de la analize, până la teste pentru depistarea alergiilor la anumite substanțe pe care le conține serul folosit pentru anestezie. Toate acestea sunt importante pentru a vedea dacă starea generală de sănătate este potrivită pentru intervenție. Dacă sunt depistate anumite probleme cu ficatul, rinichii sau inima, atunci este recomandat ca acestea să fie rezolvate mai întâi și abia apoi să se efectueze operația. 

Totodată, documentează-te foarte bine despre clinica unde se va face intervenția, medicii care operează și informează-te cu privire la perioada postoperatorie, ca să știi exact la ce să te aștepți și să acționezi corect.

Recuperarea câinelui după operația de castrare sau sterilizare

recuperarea cainilor dupa castrare

Recuperarea rapidă și corectă a prietenului tău patruped, după o operație de castrare sau sterilizare, depinde foarte mult de felul în care ai grijă de el. În acest sens, specialiștii de la Societatea Americană pentru Prevenirea Cruzimii față de Animale (ASPCA) au câteva recomandări pentru tine: 

  • ține-ți câinele departe de alte animale – în perioada de recuperare, este bine să ții câinele în casă și să eviți ca acesta să intre în contact cu alte animale; 
  • ai grijă ca patrupedul să nu facă efort – timp de cel puțin două săptămâni sau în funcție de recomandările medicului veterinar, nu îți lăsa cățelul să alerge ori să sară pe canapea, fotolii sau de pe acestea pe podea;
  • asigură-te că nu poate linge locul inciziei – este foarte important ca locul operației să rămână steril, ca să nu se infecteze; pune-i un guler conic sau folosește alte metode pe care ți le indică medicul, pentru ca patrupedul să nu se lingă în zona respectivă;
  • verifică zilnic locul inciziei – ca să ai siguranța că vindecarea decurge normal, verifică locul inciziei, în fiecare zi; dacă observi roșeață, umflături, scurgeri de lichid, un miros neplăcut, du-ți cățelul, de urgență, la veterinar;
  • nu îi face baie – cel puțin 10 zile după operație, nu este recomandat să-i faci baie câinelui tău, pentru că, după contactul cu apa, pot să apară infecțiile;
  • ai grijă la anumite manifestări – dacă vezi că patrupedul nu se simte bine, că are o stare de moleșeală, nu are poftă de mâncare, are stari de voma sau diaree, contactează veterinarul;
  • analgezice, numai la recomandarea medicului – analgezicele pot să fie necesare sau nu, așa că este cel mai bine să stabilești împreună cu medicul veterinar o schemă de tratament în acest sens; 
  • observă semnele că patrupedul este bine – dacă vezi că e vioi, mănâncă normal, cel mai probabil câinele tău este bine; cu toate acestea, nu îi da voie să se agite foarte mult, până când recuperarea nu este completă;
  • oferă-i hrană specială – mai ales în cazul femelelor, este important să oferi cățelului hrană pe care să o poată digera mai ușor (castrarea este mai puțin invazivă decât sterilizarea); prin urmare, pune-i la dispoziție hrana umeda sau mâncare pasată.

Castrarea sau sterilizarea este una dintre cele mai importante decizii pe care va trebui să le iei, în primul rând, pentru sănătatea câinelui tău și apoi, ca să eviți anumite probleme de comportament legate de modificările hormonale care se produc în viața patrupedului. Reține că este o procedură simplă, care nu implică riscuri, și că este esențial să ții cont de recomandările specialiștilor și să nu te lași influențat de ce auzi, citești sau vezi în stânga și în dreapta. 

Sursa foto: Shutterstock

Parvoviroza canină: de ce apare, cum se manifestă, metode de tratament și cum poate fi prevenită

Parvoviroza canină reprezintă o afecțiune virală contagioasă care poate afecta orice câine, cu precădere pe [...]

Citeste mai mult
Care sunt cele mai inteligente rase de câini: află totul despre ele

Nu de puține ori ne impresionează prin inteligența lor. Dacă ai un câine, probabil te-ai [...]

Citeste mai mult
Babesioza la câini – ce simptome are și cum o previi

Căpușele sunt periculoase atât pentru sănătatea umană, cât și pentru cea a animalelor tale de [...]

Citeste mai mult
Varsaturile la caini – cauze, tratament si prevenire

Câinii pot vomita din multe motive. Unele, cum ar fi faptul că au mâncat ceva [...]

Citeste mai mult
Totul despre alimentatia puiului de caine

Emoția apariției unui nou suflet în familie vine odată cu temerile față de îngrijirea acestuia. [...]

Citeste mai mult
Bolile de piele la caini – cauze, tratament, preventie

Câinele tău se scarpină, se linge, se freacă de mobilă, de copaci mai mult decât [...]

Citeste mai mult

CELE MAI RECENTE POSTARI

Câine Chihuahua – temperament, aspect și îngrijire

Ai decis că este momentul ca familia ta să crească și iei în considerare opțiunea [...]

Citeste Articolul
Câine Amstaff: rasă, nutriție și îngrijire

American Staffordshire Terrier este adeseori descris ca un câine puternic și voluntar, dar ideal pentru [...]

Citeste Articolul
Câinele Pomeranian – aspect, comportament și îngrijire

Te gândești să îți îmbunătățești viața luându-ți un animal de companie și ți-a plăcut mult [...]

Citeste Articolul
Scabie la pisici: simptome și tratament

Scabia este o boală parazitară ce poate afecta omul și o serie de animale, printre [...]

Citeste Articolul
Ce trebuie să știi despre rasa Presa Canario

Câinele Presa Canario sau Dogo Canario este robust, cu o personalitate puternică, originar din Insulele [...]

Citeste Articolul
Cat traieste o pisica si ce trebuie sa stii despre etapele vietii ei

Inevitabil ne punem întrebarea „Cât trăiește o pisică?” fie că am adoptat un pui, fie [...]

Citeste Articolul
Otita la catei: cauze, tratament, prevenire

Otita este o afecțiune destul de des întâlnită la căței. Afectează urechea și poate provoca [...]

Citeste Articolul
Pisica Norvegiana de Padure: caracteristici, personalitate și îngrijire

Pisica Norvegiană sau pisica de pădure nu este la fel de cunoscută ca Maine Coon, [...]

Citeste Articolul
Pisica British Shorthair: Trasaturi, personalitate, alimentatie

British Shorthair este cea mai populara rasa de pisici domenstice inregistrate in Marea Britanie. Blana [...]

Citeste Articolul

Abonează-te la Newsletter

și primești informații despre produsele și promoțiile noastre!

Dorim să vă ținem la curent cu noile articole și promoții!