Fie că ai adoptat de curând un cățel, că intenționezi să faci asta sau că ai câine de când te știi, una dintre cele mai importante decizii când vine vorba despre sănătatea patrupedului tău este legată de castrare sau sterilizare.

În cele ce urmează, te invităm să afli care sunt recomandările specialiștilor, de ce este importantă această operație pentru starea generală a câinelui tău, când se face o astfel de intervenție și ce presupune. Totodată, ți-am pregătit un scurt ghid despre cum ar trebui să ai grijă de prietenul tău în perioada postoperatorie, pentru ca el să se recupereze cât mai repede. 

Diferențe între castrarea și sterilizarea câinilor

Sterilizarea se referă la îndepărtarea organelor reproducătoare ale femelelor, în vreme ce castrarea este denumirea procedurii care se aplică în cazul masculilor. Ambele operații presupun o perioadă minimă de spitalizare, se fac sub anestezie totală și nu implică, în mod normal, niciun risc. Singurele probleme care pot să apară sunt legate de perioada postoperatorie, însă, dacă respecți recomandările medicilor și ai grijă de prietenul tău patruped, îl vei ajuta să se recupereze repede.

Castrarea câinelui 

Castrarea presupune îndepărtarea testiculelor (și a structurilor asociate). Această procedură, ca și la femele, va face imposibilă reproducerea și va elimina comportamentul asociat perioadelor cu activitate hormonală intensă. Reține, însă, că depinde întotdeauna de vârsta și particularitățile fiecărui exemplar, așa că manifestările postoperatorii nu sunt la fel pentru toți câinii. Există și o procedură alternativă, vasectomia, dar aceasta nu este practicată frecvent.

Sterilizarea cățelușei

Sterilizarea este intervenția chirurgicală prin care medicul veterinar îndepărtează organele reproducătoare, astfel încât femela nu mai poate rămâne însărcinată și nici nu mai intră în călduri, pentru că nu mai are menstruație. În mod normal, comportamentul sexual tipic pentru fiecare rasă dispare, însă nu întotdeauna se întâmplă așa. Ca și sterilizarea pisicilor, procedura poate fi făcută în două moduri, ambele operații fiind la fel de sigure și de eficiente:

 • ovariohisterectomie – îndepărtarea uterului și a ovarelor;
 • ovarectomie – sunt îndepărtate doar ovarele.

La ce vârstă se recomandă castrarea sau sterilizarea câinilor?

Vârsta clasică pentru sterilizarea sau castrarea unui câine este între 4 și 6 luni, dar sunt mai mulți factori de care medicul veterinar va ține cont, cum ar fi rasa, în momentul în care va recomanda o astfel de intervenție. Câinii de talie mare, precum Presa Canario, tind să se maturizeze sexual mai târziu decât cei mici.

De asemenea, este important și mediul în care animalele cresc. De pildă, luăm cazul unui mascul și al unei femele care sunt frați, au aceeași vârstă și stau în aceeași casă. În această situație, operația ar trebui să aibă loc cât mai devreme, înainte ca femela să intre pentru prima dată în călduri. Pe de altă parte, dacă în locuință nu este decât un singur cățel, nu este o grabă.

Sterilizarea și castrarea sunt recomandate mai ales pentru a reduce numărul de pui nedoriți, dar aceste intervenții aduc și o mulțime de beneficii pentru sănătatea prietenului tău patruped și pot reduce problemele de comportament, după cum spun specialiștii de la Societatea Americană pentru Prevenirea Cruzimii față de Animale (ASPCA).

Sterilizarea/castrarea câinilor nu le schimbă personalitatea sau temperamentul, acesta fiind doar un mit. Indiferent dacă blănosul tău va trece printr-o procedură de castrare timpurie sa mai târzie, asigură-i o dezvoltare armonioasă și o sănătate de fier cu ajutorul suplimentelor de uz veterinar; medicul îți poate oferi recomandări detaliate despre variantele potrivite pentru el!

La ce vârstă le vine ciclul la cățele?

Cei mai mulți veterinari recomandă sterilizarea înainte ca femela să intre prima dată în călduri. Dacă te întrebi la ce vârstă le vine ciclul la cățele, momentul variază, dar, de obicei, se întâmplă la vârsta de 5-10 luni. Sterilizarea câinilor înainte ca femela să intre prima dată în călduri reduce riscul ca ea să dezvolte cancerul mamar. De asemenea, sterilizarea poate preveni apariția piometrului, o infecție gravă a uterului, frecvent întâlnită la femelele nesterilizate și care nu sunt împerecheate.

Totodată, castrarea cățelelor este cea mai eficientă metodă de a evita sarcinile nedorite sau apariția sarcinilor false, care pot să ducă la probleme de comportament și la dezvoltarea unor afecțiuni medicale. La câinii de talie mică, așa cum sunt cei din rasa Shih Tzu, intervenția precoce, în jurul vârstei de 5 luni, este cea mai bună alegere.

Perioada de călduri la câini masculi

Nu se poate discuta despre o perioadă de călduri la câini masculi; aceștia răspund semnalelor pe care le transmit femelele disponibile și pot parcurge distanțe mari pentru a le întâlni. Dacă discutăm despre un câine mascul în călduri, manifestările nu sunt foarte clare și pot varia mult; majoritatea acestora sunt agitați, caută să fugă de acasă în căutarea femelei: odată ce aceasta a fost identificată, o urmăresc și sunt dispuși să se angajeze în conflicte cu alți masculi pentru a-i intra acesteia în grații.

Cum îți pregătești patrupedul pentru castrare sau sterilizare

Patrupedul tău va simți dacă tu ești agitat sau îngrijorat. Primul lucru pe care este bine să-l faci înainte de operație este să-ți păstrezi calmul și să-l faci și pe el să se simtă confortabil și să aibă încredere că nu i se va întâmpla ceva rău.

Apoi, cu cel puțin 12 ore înainte de intervenție, asigură-te că patrupedul nu mănâncă nimic. Are voie să bea, dar nu în dimineața zilei în care este programat. De asemenea, medicul veterinar îl va consulta înainte de operație și va solicita teste de sânge și alte examene medicale, care să arate că animalul este sănătos și poate suporta bine operația, fără riscuri.

Riscurile nesterilizării câinilor

Mulți proprietari își pun întrebări referitoare la perioada de recuperare după castrarea câinilor sau își fac griji despre cât costă castrarea unui câine, dar prea puțini dintre ei iau în calcul riscurile nesterilizării companionului lor blănos.

Când se castrează câinii masculi, medicul veterinar îți protejează prietenul de accidente determinate de fuga de acasă, de luptele cu alți câini masculi, de stresul și agitația generate de perceperea unei femele în călduri. De asemenea, sterilizarea timpurie îl protejează pe câinele mascul împotriva infecțiilor cu transmitere sexuală, a unei afecțiuni tumorale peniene și a cancerului de prostată.

Sterilizarea la cățele are ca prim și evident avantaj stoparea înmulțirii nedorite a câinilor metiși. Dar sterilizarea la cățea are și alte avantaje legate de sănătatea și longevitatea acesteia: după sterilizare, cățelele nu mai au ciclu, deci nu mai murdăresc prin casă; riscul de piometru este complet eliminat în cazul în care se efectuează operația de ovariohisterectomie la cățele. În plus, operația de sterilizare la cățelușe înainte de primul ciclu de călduri se asociază cu o scădere drastică a riscului de apariție a cancerului mamar.

Ignorarea acestor avantaje legate de deținerea unui câine sterilizat înseamnă a-ți expune prietenul blănos riscului de cancer, de infecții fatale sau de accidente periculoase.

Impactul sterilizării asupra comportamentului câinilor

Sursa foto: Shutterstock

Printre cele mai frecvente întrebări pe care și le pun proprietarii înainte de a decide în favoarea operației de castrare la câini se numără și aceasta: ce înseamnă castrarea la câini, din punct de vedere al comportamentului acestora? La ce vârstă se sterilizează câinii, astfel încât operația să nu aibă niciun impact asupra comportamentului acestora?

La ce vârstă se castrează câinii nu are nici o importanță din punct de vedere al comportamentului; unii specialiști consideră că efectuarea castrării juvenile la masculi îmbunătățește relațiile sociale între aceștia și alți câini, dar ipoteza nu este întotdeauna confirmată. Castrarea nu trebuie privită ca un remediu pentru agresivitate; aceasta trebuie controlată prin dresaj.

Un câine castrat este la fel de vesel și de jucăuș ca și unul necastrat. La ce vârstă se castrează câinii masculi nu le va influența tendința de a face paza proprietății sau receptivitatea pentru dresaj. Sterilizarea animalelor nu le modifică acestora personalitatea în nici un fel.

Singura schimbare care se poate observa când se sterilizează cățeaua sau când se castrează câinele este lipsa interesului pentru activitățile care țin de reproducere. Exemplarele nu mai au tendința de a fugi de acasă, nu mai sunt distrase de feromonii altor câini în călduri și manifestă mai puțină agitație legată de comportamentele sexuale.

Castrarea câinilor – de ce este important să controlăm populația de câini prin sterilizare?

Proprietarii își fac adesea griji referitor la infecții după sterilizarea câinilor, sunt preocupați de perioada de recuperare după sterilizarea unei cățele sau de eventuale reacții adverse la anestezia câinelui. Toate aceste riscuri sunt minime în cabinetul unui medic veterinar competent, în schimb, beneficiul major al castrării (controlul populației de câini) nu poate fi obținut prin nicio altă metodă.

O cățea poate naște între 4 și 8 sau chiar 12 pui la o fătare și poate avea două fătări pe an. La rândul lor, puii acesteia pot începe să aibă proprii pui la vârsta de doar 8 luni. Un calcul sumar demonstrează că viteza cu care crește populația de câini este mult mai mare decât posibilitățile reale de adopție, ceea ce înseamnă că tot mai mulți câini ai nimănui ajung pe stradă, expuși frigului, foamei, bolilor și accidentelor.

În acest context, ce înseamnă sterilizarea la câini? Aceasta este sinonimă cu a da o șansă de adopție câinilor deja existenți și reducerea numărului de câini fără stăpân, dorință comună atât iubitorilor, cât și mai puțin iubitorilor de animale.

Importanța unei vizite la medicul veterinar înainte de castrare cățele sau masculi

Complicațiile după sterilizarea câinelui pot fi adesea evitate cu ajutorul unui consult medical preoperator. Înainte de castrarea câinilor, femele sau masculi, este bine să programezi o evaluare medicală completă a patrupedului. În cadrul acestui consult, medicul veterinar va putea aprecia starea de sănătate clinică a câinelui, va solicita mai multe informații despre istoricul său medical și va recolta o mică probă de sânge, pentru a evalua funcția renală și hepatică, pentru a se asigura că nu există probleme legate de anestezie.

Tot cu ocazia acestei consultații, medicul va avea timp să îți răspundă la eventuale întrebări – de exemplu, în cât timp își revine un câine după anestezie, la cât timp după fătare se poate steriliza cățeaua, cand se sterilizează cățeaua în funcție de vârstă sau de ciclul de călduri, cât costă să sterilizezi un câine, cât durează sterilizarea la cățele și așa mai departe.

Informațiile oferite de către medic vor încerca să descrie cât mai realist la ce să te aștepți când se castrează cățelele sau masculii, ce presupune îngrijirea câinelui după operație, care este comportamentul câinilor după anestezie, în funcție de tipul acesteia, astfel încât să nu fii luat prin surprindere de anumite reacții absolut normale.

Dieta recomandată pentru câinii castrați

Mâncarea câinelui după sterilizare este un aspect foarte important atunci când ne referim la sănătatea pe termen lung a acestuia. Medicul veterinar îți va oferi informații complete și personalizate referitoare la acest aspect.

În primele zile după intervenție este bine ca patrupedul convalescent să primească o hrană umedă sau o combinație de hrană umedă și uscată, pentru a spori gradul de hidratare și pentru a preveni constipatia. Ulterior, mâncarea special destinată animalelor sterilizate și intervalului de vârstă căruia îi aparține câinele reprezintă cea mai bună soluție pentru un aport nutrițional adecvat.

Alimentația câinelui după sterilizare trebuie să constituie subiectul unei discuții cu medicul veterinar. Descoperă gama noastră de diete veterinare destinate unor situații specifice, probleme de sănătate, stări fiziologice și chiar rase de câini. Doctorul care cunoaște cel mai bine particularitățile și istoricul prietenului tău blănos îți poate face o recomandare personalizată și poate urmări evoluția acestuia, cu dieta propusă; ține legătura cu el, îndeaproape!

Activitățile recomandate în perioada de recuperare

Recuperarea câinelui după intervenția de sterilizare/castrare este rapidă. Totuși, în primele zile după operație este de dorit ca patrupedul să aibă activități care nu implică un nivel ridicat de efort fizic. Puteți ieși la plimbare, puteți juca jocuri de atenție și concentrare, puteți repeta comenzile de bază din dresaj, dar evitați săriturile, alergatul sau mersul liber în zone în care e dificilă menținerea igienei plăgii, cum ar fi pădurea.

Recuperarea rapidă și corectă a prietenului tău patruped, după o operație de castrare sau sterilizare, depinde foarte mult de felul în care ai grijă de el. În acest sens, specialiștii de la Societatea Americană pentru Prevenirea Cruzimii față de Animale (ASPCA) au câteva recomandări pentru tine:

 • ține-ți câinele departe de alte animale – în perioada de recuperare, este bine să ții câinele în casă și să eviți ca acesta să intre în contact cu alte animale;
 • ai grijă ca patrupedul să nu facă efort – timp de cel puțin două săptămâni, sau în funcție de recomandările medicului veterinar, nu îți lăsa cățelul să alerge ori să sară pe canapea, fotolii sau de pe acestea pe podea;
 • asigură-te că nu poate linge locul inciziei – este foarte important ca locul operației să rămână steril, ca să nu se infecteze; pune-i un guler conic sau folosește alte metode pe care ți le indică medicul, pentru ca patrupedul să nu se lingă în zona respectivă;
 • verifică zilnic locul inciziei – ca să ai siguranța că vindecarea decurge normal, verifică locul inciziei, în fiecare zi; dacă observi roșeață, umflături, scurgeri de lichid, un miros neplăcut, du-ți cățelul, de urgență, la veterinar;
 • nu îi face baie – cel puțin 10 zile după operație, nu este recomandat să-i faci baie câinelui tău, pentru că, după contactul cu apa, pot să apară infecțiile;
 • ai grijă la anumite manifestări – dacă vezi că patrupedul nu se simte bine, că are o stare de moleșeală, nu are poftă de mâncare, are stari de voma sau diaree, contactează veterinarul;
 • analgezice, numai la recomandarea medicului – analgezicele pot să fie necesare sau nu, așa că este cel mai bine să stabilești împreună cu medicul veterinar o schemă de tratament în acest sens;
 • observă semnele că patrupedul este bine – dacă vezi că e vioi, mănâncă normal, cel mai probabil câinele tău este bine; cu toate acestea, nu îi da voie să se agite foarte mult, până când recuperarea nu este completă;
 • oferă-i hrană specială – mai ales în cazul femelelor, este important să oferi cățelului hrană pe care să o poată digera mai ușor (castrarea este mai puțin invazivă decât sterilizarea); prin urmare, pune-i la dispoziție hrana umeda sau mâncare pasată.

Cum să prevenim complicațiile și să menținem sănătatea câinelui după castrare?

Sterilizarea sau castrarea sunt operații obișnuite și nu implică, în general, riscuri majore. Complicațiile pot să apară, însă, pe fondul altor afecțiuni mai vechi sau din cauza anesteziei generale.

Prin urmare, înainte de operație, asigură-te că patrupedul este supus unor examene medicale amănunțite, de la analize, până la teste pentru depistarea alergiilor la anumite substanțe pe care le conține serul folosit pentru anestezie. Toate acestea sunt importante pentru a vedea dacă starea generală de sănătate este potrivită pentru intervenție. Dacă sunt depistate anumite probleme cu ficatul, rinichii sau inima, atunci este recomandat ca acestea să fie rezolvate mai întâi și abia apoi să se efectueze operația.

Totodată, documentează-te foarte bine despre clinica unde se va face intervenția, medicii care operează și informează-te cu privire la perioada postoperatorie, ca să știi exact la ce să te aștepți și să acționezi corect.

Legislația privind sterilizarea câinilor în România

În România, legislația privind sterilizarea câinilor a fost subiectul mai multor modificări și actualizări de-a lungul timpului, în încercarea de a gestiona problema supraaglomerării câinilor fără stăpân și a reducerii numărului de animale abandonate. Iată o prezentare generală a legislației relevante:

 • Legea nr. 9/2008 privind protecția animalelor: Această lege stabilește obligativitatea sterilizării animalelor fără stăpân, însă nu furnizează detalii specifice privind modul în care acest lucru ar trebui să fie implementat.
 • Ordonanța de Urgență nr. 155/2001: Această ordonanță reglementează modul în care autoritățile locale pot gestiona populația de câini fără stăpân, inclusiv prin sterilizare și alte măsuri.
 • Ordonanța de Urgență nr. 155/2001, modificată și completată prin Legea nr. 258/2013: Aceste acte normative aduc modificări și clarificări privind responsabilitățile autorităților locale în ceea ce privește gestionarea câinilor fără stăpân și a animalelor de companie în general.
 • Hotărârea de Guvern nr. 1559/2003 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 155/2001: Această hotărâre de guvern furnizează detalii practice privind modul în care autoritățile locale ar trebui să gestioneze problema câinilor fără stăpân, inclusiv prin sterilizare.

În plus, unele municipii și județe au adoptat regulamente locale specifice, care pot include prevederi referitoare la sterilizarea câinilor și gestionarea populației de animale fără stăpân.

Mituri despre castrare și sterilizare

Există mai multe mituri despre sterilizarea sau castrarea câinilor, pe care este bine să le cunoști, ca să nu te lași influențat de ele. Cea mai sigură cale de a afla date corecte este să te consulți cu medicul veterinar. Dacă vrei să aprofundezi subiectul, îi poți cere chiar recomandări pentru lectură de specialitate și apoi să-i pui întrebări, dacă ai nelămuriri. Iată, mai jos, câteva dintre aceste mituri:

 • câinele va lua în greutate – este una dintre cele mai întâlnite informații despre care specialiștii spun că nu este adevărată; atât timp cât îi oferi hrana potrivită și în cantitatea adecvată, câinele nu are de ce să ia în greutate; reține că, după operație, câinele va avea nevoie de o cantitate de hrană cu 20% mai mică decât înainte de intervenție; totodată, dacă face exerciții fizice regulat, el se poate menține într-o formă fizică excelentă; prin urmare, totul depinde de felul în care ai grijă de el, nu de operația de sterilizare sau castrare;
 • operația îi va schimba personalitatea – singurul lucru care se întâmplă după operația de sterilizare sau castrare e că patrupedul nu își va mai marca teritoriul peste tot prin casă și nu va mai încerca să fugă de acasă, în căutarea unui partener; în rest, personalitatea prietenului tău nu se va schimba cu absolut nimic, nu va deveni nici mai apatic, nici mai agresiv;
 • sterilizarea sau castrarea nu e sănătoasă – specialiștii spun că nu există niciun motiv întemeiat să crezi așa ceva; niciun studiu științific nu a demonstrat până acum că este absolut necesar ca o femelă să aibă cel puțin un rând de pui ca să fie sănătoasă sau că un câine se va simți mai puțin mascul, mai ales că el nu e conștient de identitatea lui sexuală și nici de ego.

Castrarea sau sterilizarea este una dintre cele mai importante decizii pe care va trebui să le iei, în primul rând, pentru sănătatea câinelui tău și apoi, ca să eviți anumite probleme de comportament legate de modificările hormonale care se produc în viața patrupedului. Reține că este o procedură simplă, care nu implică riscuri, că este esențial să ții cont de recomandările specialiștilor și să nu te lași influențat de ce auzi, citești sau vezi în stânga și în dreapta.

Surse foto: Shutterstock, Shutterstock.

Bibliografie:

 1. https://www.avma.org/resources-tools/pet-owners/petcare/spaying-and-neutering
 2. https://animalleaguewellness.org/responsible-pet-ownership-spayneuter-pet/#:~:text=Both%20terms%20refer%20to%20the,and%20helps%20reduce%20pet%20overpopulation.
 3. https://www.aspca.org/pet-care/general-pet-care/spayneuter-your-pet
 4. https://www.petmd.com/dog/care/spay-and-neutering-dogs-101-everything-you-need-know
 5. https://www.aaha.org/your-pet/pet-owner-education/ask-aaha/spay-or-neuter/

CELE MAI RECENTE POSTARI

Câine Chihuahua – temperament, aspect și îngrijire

Ai decis că este momentul ca familia ta să crească și iei în considerare opțiunea [...]

Citeste Articolul
Câine Amstaff: rasă, nutriție și îngrijire

American Staffordshire Terrier este adeseori descris ca un câine puternic și voluntar, dar ideal pentru [...]

Citeste Articolul
Câinele Pomeranian – aspect, comportament și îngrijire

Te gândești să îți îmbunătățești viața luându-ți un animal de companie și ți-a plăcut mult [...]

Citeste Articolul
Scabie la pisici: simptome și tratament

Scabia este o boală parazitară ce poate afecta omul și o serie de animale, printre [...]

Citeste Articolul
Ce trebuie să știi despre rasa Presa Canario

Câinele Presa Canario sau Dogo Canario este robust, cu o personalitate puternică, originar din Insulele [...]

Citeste Articolul
Cat traieste o pisica si ce trebuie sa stii despre etapele vietii ei

Inevitabil ne punem întrebarea „Cât trăiește o pisică?” fie că am adoptat un pui, fie [...]

Citeste Articolul
Otita la caini: Cauze, simptome si variante de tratament

Otita este o afecțiune destul de des întâlnită la căței. Afectează urechea și poate provoca [...]

Citeste Articolul
Pisica Norvegiana de Padure: caracteristici, personalitate și îngrijire

Pisica Norvegiană sau pisica de pădure nu este la fel de cunoscută ca Maine Coon, [...]

Citeste Articolul
Pisica British Shorthair: Trasaturi, personalitate, alimentatie

British Shorthair este cea mai populara rasa de pisici domenstice inregistrate in Marea Britanie. Blana [...]

Citeste Articolul

Abonează-te la Newsletter

și primești un voucher de 10% reducere!

Dorim să vă ținem la curent cu noile articole și promoții!