Cane Corso

Impunător, sobru, aproape înfricoșător și în același timp extrem de dedicat familiei – acesta este portretul, pe scurt, al unui Cane Corso. În acest articol poți descoperi mai multe despre rasă, caracteristicile și temperamentul său, bolile frecvente și nevoile speciale de îngrijire.

Câine Cane Corso – descrierea rasei

Cane Corso face parte din categoria mastifilor și este încadrat, conform legislației românești în vigoare, în categoria a doua a raselor periculoase. Acest lucru înseamnă că atât un exemplar cu pedigree, cât și un metis Cane Corso poate fi deținut doar de către persoane majore și doar cu respectarea unor norme legale speciale. Rasa Cane Corso este originară din Italia, fiind considerată descendentă a câinilor de război romani, crescută pentru vânătoare, pază și lucru la fermă. Denumirea completă este Cane Corso Italiano.

Cane Corso este o rasă de talie mare, masculii având înălțimi de 63.5 – 70 cm la greabăn și o greutate între 40 – 55 kg. Ca de obicei, femelele sunt ceva mai micuțe. Dacă îți dorești un exemplar impresionant, poți alege un Cane Corso mascul. Un Cane Corso adult este un animal extrem de puternic și de viguros, pe lista cu rase de câini Cane Corso fiind o opțiune dedicată doar cunoscătorilor și celor care sunt dispuși să lucreze cu viitorul câine.

Blana unui Cane Corso este scurtă și aspră și năpârlește abundent de două ori pe an, așadar trebuie să te aștepți la neplăceri primăvara și toamna. Există mai multe varietăți de culoare în cadrul rasei, dintre care cele mai apreciate sunt:

  • Cane Corso blue sau Cane Corso gri;
  • Cane Corso tigrat, descris de unii și ca un Cane Corso maro;
  • Cane Corso black sau Cane Corso negru;
  • Cane Corso alb, cea mai rară varietate de culoare.

Sănătate: Când îl duci la veterinar și ce predispoziții are un Cane Corso

Cane Corso – câine robust și sănătos ar putea fi o descriere destul de potrivită pentru rasă, dar exact la fel ca alte rase, și aceasta are o serie de predispoziții pe care este bine să le cunoști încă din perioada în care cauți un câine Cane Corso pui:

  • Displazia de șold: greutatea Cane Corso și ritmul rapid de creștere din primul an de viață sunt factori de risc pentru displazia de șold, urmată de artrită și o viață de durere cronică;
  • Displazia de cot: atunci când cauți, despre Cane Corso, informații la un crescător serios vei descoperi că acesta menționează că puii provin din părinți testați negativ pentru displazia de cot și de șold;
  • Afecțiuni cardiace: Te-ai gândi că acel drăgălaș pui Cane Corso blue poate fi predispus la a dezvolta afecțiuni cardiace? Din păcate, bolile de inimă sunt mai frecvente la această rasă decât la altele;
  • Torsiune de stomac: similar altor rase de talie mare, torsiunea de stomac este una dintre cele mai periculoase boli ale Cane Corso. Este motivul pentru care medicul îți va recomanda să îi dai cel puțin două mese pe zi și să eviți insistent efortul fizic după masă.

Atunci când vine vorba despre vizitele la veterinar, calendarul acestora este similar altor rase. În primul an de viață, medicul se va bucura să cunoască, deparaziteze, să vaccineze și da, să se joace puțin cu noul tău prieten, un Cane Corso blue pui. Odată încheiată schema de vaccinare, el îți va recomanda să continui să efectuezi vizite regulate pentru a monitoriza creșterea și a se asigura că puiul primește nutrienții necesari pentru a preveni apariția problemelor osoase. Cu această ocazie, simpaticul Cane Corso pui gri va crește familiarizându-se cu ceea ce presupune vizita la veterinar și o va accepta cu ușurință și ca adult.

Cane Corso pui

Nutriție: Cum stabilești o dietă pentru rasa Cane Corso

Atunci când vine vorba despre mâncare pentru Cane Corso, există mai multe curente și recomandări:

Cea mai simplă și mai sigură variantă este să apelezi la mâncare uscată de calitate superioară, adecvată vârstei câinelui. Formulele premium pentru adult reprezintă o soluție garantată după ce puiul împlinește 18 luni și până la vârsta de 7 ani. După împlinirea vârstei de 1 an, poți alinta câinele și cu o formulă de hrană umedă de calitate superioară, cu un conținut reprezentat preponderent de carne, fără soia și fără cereale. Pentru a evita indigestia, e de dorit ca porția zilnică să fie împărțită în 2-3 mese.

Un alt trend de alimentație pentru Cane Corso este reprezentat de dieta BARF care constă în administrarea de carne crudă, în amestec cu unele legume atent selecționate. Este un mod ceva mai pretențios de a hrăni câinele, deoarece trebuie să investești timp și răbdare în echilibrarea rețetei astfel încât să acopere toate nevoile nutritive ale patrupedului.

Îngrijire: Cum îngrijești un Cane Corso

Ai auzit, cu siguranță, de Cane Corso agresiv, dar acesta este rezultatul unei educații și a unei socializări deficitare în perioada copilăriei, mai degrabă decât o caracteristică a rasei. Atunci când vorbim despre Cane Corso, temperamentul este unul puternic, voluntar – câinele este pregătit să facă față, în orice moment, oricărei provocări.

Rasa are nevoie de mult exercițiu fizic pentru a rămâne în formă. Zilnic, câinele are nevoie de doua reprize de plimbare în pas vioi pe o distanță de minim 1.5 km, dimineața și seara. În cazul puilor mai mici de 18 luni, stimularea mentală va înlocui parțial efortul fizic, sistemul musculo-scheletic în dezvoltare beneficiind mai mult în urma unor plimbări într-un ritm mai lent.

Lucrul potrivit pentru un Cane Corso este reprezentat de antrenamentele de mânat oile, deprinderea de trucuri noi, exercițiile de obediență sau un sport pentru câini. Sesiunile de dresaj ar trebui să dureze minim 20 minute pe zi, preferabil în două reprize de câte 10 minute. Un Cane Corso nu trebuie lăsat liber în afara curții. Gardul electric nu îl împiedică să părăsească proprietatea.

Igiena unui Cane Corso nu este diferită de cea a altor rase cu păr scurt. Dacă intenționezi să îl speli în mod regulat, începe să faci asta săptămânal, din ziua în care îl iei acasă, pentru a-l obișnui cu întreaga experiență. Discută cu veterinarul despre soluțiile adecvate de spălare, astfel încât să previi apariția problemelor dermatologice. Periajul dinților este foarte important pentru orice câine cu fălci voluminoase, iar Cane Corso nu face excepție. Ajustarea lungimii ghearelor poate fi, de asemenea, realizată săptămânal. Curățarea urechilor, conform indicațiilor medicului, trebuie realizată, de asemenea, o dată pe săptămână, pentru prevenirea otitelor.

Cane Corso copil

Potrivit pentru copii: Cane Corso, un câine perfect pentru familie?

Socializarea și comenzile de bază sunt etape obligatorii în conviețuirea cu un Cane Corso, care trebuie să răspundă inclusiv la tonul vocii. Dresajul pozitiv, bazat pe laude și recompense, este metoda potrivită de lucru, iar comportamentele nedorite trebuie corectate rapid și ferm, dar fără violență. Consecvența proprietarului îl ajută să se relaxeze, iar timpul petrecut singur, într-o zonă bine delimitată și fără pericole, îl ajută să înțeleagă că te întorci, mereu.

Încă din copilăria mică, un Cane Corso trebuie expus întâlnirii cu cât mai multe animale, cât mai multe persoane și cât mai multe situații noi. În absența acestei generoase experiențe de socializare, un astfel de câine poate deveni agresiv, adeseori din teamă. Este important ca socializarea să se desfășoare cât mai devreme, înainte de a împlini vârsta de 4 luni, când este curios și foarte deschis să descopere lumea. Conform standardului rasei, Cane Corso trebuie să rămână indiferent atunci când este abordat și reacționează doar în fața unei amenințări reale. Fiind o rasă de lucru, exemplarele acestei rase trebuie să fie capabile să lucreze în condiții de stres, iar un Cane Corso al cărui comportament se modifică în aceste situații nu este unul conform rasei.

Cane Corso câine agresiv este o descriere nedreaptă a rasei, dar este adevărat că, în absența unei educații adecvate, un câine atât de puternic poate deveni un pericol. În ceea ce privește Cane Corso și copiii, interacțiunea trebuie monitorizată pentru simplul fapt că un câine de asemenea dimensiuni poate răni involuntar, într-un acces de joacă sau de bucurie, un copil de vârstă mică.

Un Cane Corso bine educat și socializat este protector față de copii, dar e important ca instinctul său de vânătoare să nu fie stimulat de copii care aleargă și scot sunete ascuțite. Mai ales atunci când copiii au prieteni în vizită, e preferabilă supravegherea atentă a câinelui sau închiderea lui într-un spațiu limitat. Adesea, Cane Corso crede că este necesar să își apere haita, inclusiv pe copiii familiei, și această decizie poate avea consecințe neplăcute.

Cane Corso se înțelege bine cu alte animale dacă sunt crescuți împreună, dar în caz contrar este posibil să le privească ca pe o pradă. Socializarea adecvată este importantă pentru animalele vecinilor și pentru o relație bună cu aceștia.

De unde cumpăr un exemplar sănătos – Crescătorie Cane Corso

În cazul în care decizi că un Cane Corso este o alternativă potrivită pentru tine și pentru familia ta, evită să cumperi exemplare ieftine și cu origine incertă. Contactează Asociația Chinologică din orașul în care locuiești și solicită informații despre crescătorii înregistrați. Un pui provenit dintr-o crescătorie Cane Corso de încredere are un risc mai mic de a suferi de diverse afecțiuni sau de a avea probleme legate de temperament și personalitate. Nu uita că unele persoane selectează și reproduc Cane Corso alegând, de pildă, exemplarele cele mai temperamentale și violente – nu este ceea ce îți dorești.

Câine Cane Corso – Întrebări frecvente

Cane Corso este, cu siguranță, o rasă spectaculoasă, iar cine a deținut un asemenea câine rămâne, în general, credincios firii acestuia. Totuși, există o serie de întrebări frecvente pe care posesorii sau viitorii posesori și le pun în legătură cu acești câini.

Alimentație Cane Corso: care este cea mai bună mâncare pentru Cane Corso?

Orice medic veterinar îți va recomanda o dietă din gama super premium, destinată câinilor de talie mare și adecvată vârstei acestora. Nu există un anumit brand care să fie cel mai bun – depinde și de preferințele câinelui, și de bugetul proprietarului.

Dieta BARF este ideală pentru orice câine, dar presupune un nivel de implicare din partea proprietarului pe care nu multe persoane doresc să ți-l asume. În plus, dieta BARF are riscul de a eșua în a-i asigura unui pui de Cane Corso toți nutrienții necesari unei dezvoltări adecvate.

Daca esti stapan de Cane Corso si iti doresti sa gasesti cea mai potrivita hrana pentru el, te invitam sa vizitezi pagina noastra cu hrana uscata pentru caini si sa alegi tipul de hrana potrivit varstei si taliei exemplarului tau de Cane Corso.

Daca nu stii ce sa alegi, iti venim in ajutor, in sectiunea: Intreaba medicul

Boli Cane Corso – este un câine mai sensibil decât alții?

Cane Corso este un câine relativ robust și, în afara afecțiunilor la care îl predispun dimensiunile sale impresionante, nu se poate spune că are o predispoziție către anumite boli. Cane Corso este un câine de familie care trebuie să petreacă timp în compania acesteia pentru a avea un comportament civilizat, așadar nu te întreba dacă rezistă afară, în lanț. În cazul în care vrei să îl lași afară noaptea, de pildă, în scop de pază, asigură-te că are o cușcă bine izolată pentru iarnă, eventual cu un sistem de încălzire. Nu uita că un Cane Corso în lanț este un câine nefericit și periculos.

Cât de periculos este un Cane Corso?

Nici un câine nu este periculos, în mâinile unui proprietar implicat, dedicat și cu bune intenții. Dacă e să discutăm despre exemplare la care este încurajată agresivitatea, Cane Corso poate fi un câine foarte periculos datorită taliei și forței. Altminteri, discutăm despre un câine cu un temperament echilibrat și extrem de dedicat familiei.

Cât trăiește un Cane Corso?

Speranța de viață a unui Cane Corso este de 12 – 15 ani, ca în cazul oricăror rase de talie mare. Este un angajament de durată, iar Cane Corso are timp să devină un membru al familiei cu drepturi depline.

Cane Corso este o rasă specială de câini, un partener extraordinar de viață și aventură atunci când este educat și socializat adecvat. În același timp, nu este o rasă potrivită pentru începători sau pentru persoanele extrem de ocupate, care nu au timp să îi dedice așa cum ar trebui. Discută cu medicul veterinar despre eventuale întrebări suplimentare pe care le-ai putea avea, înainte de a decide să cumperi un Cane Corso.

Nu uita: un câine este un angajament pentru întreaga familie, pe toată durata vieții sale. Bucură-te de compania și devotamentul lui și nu pierde din vedere aspectele importante ale îngrijirii lui.

Bibliografie:

https://dogtime.com/dog-breeds/cane-corso
https://www.akc.org/dog-breeds/cane-corso/
https://www.akc.org/expert-advice/lifestyle/10-things-cane-corso/
https://www.dogbreedinfo.com/canecorsoitaliano.htm
https://www.thesprucepets.com/cane-corso-dog-breed-1117915

Sursa foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock

Cane Corso: temperament, nutritie, ingrijire

Abonează-te la Newsletter

și primești un voucher de 10% reducere!

Dorim să vă ținem la curent cu noile articole și promoții!