Cainele Amstaff: rasa, nutritie si ingrijire

American Staffordshire Terrier este adeseori descris ca un câine puternic și voluntar, dar ideal pentru familii datorită caracterului său extrem de devotat. În acest articol poți descoperi mai multe informații despre una dintre cele mai controversate rase de câini.

Câine Amstaff – Istoricul rasei

Amstaff-ul este o rasă de origine britanică rezultată ca urmare a montelor dintre bulldogi și terrieri. Rasa a avut numeroase denumiri, printre care și cea de pitbull amstaff sau de amstaff terrier.

La origine, rasa era utilizată de către măcelari. Câinii ajutau la gestionarea vitelor, în timpul vânătorii de mistreți, datorită abilității lor înnăscute de a vâna șobolani și temperamentului extrem de afectuos față de familie.

Mai târziu, caracterul tenace al acestor câini i-a făcut să fie implicați în luptele de câini; rasa Amstaff este implicată și în prezent în luptele ilegale, datorită corpului musculos și mușcăturii puternice.

Amstaff - Istoricul rasei

American Staffordshire Terrier – aspectul rasei

Câinele Amstaff este descris ca un câine foarte musculos pentru talia sa. Diferențele de talie dintre masculi și femele nu sunt foarte evidente, exemplarele având între 40 și 48 cm înălțime și cântărind între 18 și 28 kg. În ciuda faptului că nu sunt foarte mari, sunt foarte puternici, motiv pentru care educația de bază privind mersul în lesă trebuie instituită devreme.

Standardele nu menționează existența unui Amstaff de talie mică sau a unui Amstaff XXL, așa cum nu există Amstaff de talie medie. Oricine are un Amstaff de vânzare pe care îl prezintă astfel trebuie considerat suspect și probabil că nu face parte din lista crescătorilor înregistrați.

Capul unui American Amstaff este puternic, cu botul scurt și fălci supradimensionate. Blana este scurtă și poate avea culori extrem de variate, dar Asociația Chinologică Americană consideră că este un defect dacă mai mult de 80% din suprafața corpului este albă. Prin urmare, un Amstaff alb nu se încadrează în standard. Foarte populară este varietatea de Amstaff tigrat sau Amstaff maro, deși crescătorii susțin că au numeroase cereri și pentru pui de Amstaff blue. E bine de menționat că Amstaff tricolor poate fi considerat ca respectând standardul rasei, dacă îndeplinește și restul criteriilor menționate de acesta.

Amstaff prosop

Sănătate

Amstaff-ul este un câine considerat sănătos și rezistent și nu ridică, în general, probleme proprietarilor grijulii.

Când duci un câine din rasa Amstaff la veterinar?

Prima vizită pe care trebuie să o facă un câine de rasa Amstaff la veterinar are loc la vârsta de 4 – 5 săptămâni, când acesta va fi deparazitat și pregătit pentru administrarea primului vaccin, la vârsta de 6 săptămâni.

Orice nou proprietar care are în vedere un cățel Amstaff de vânzare este încurajat să meargă cu acesta la o vizită la medicul veterinar, înainte de achiziție. Odată încheiată schema obligatorie de vaccinare din primul an de viață, Amstaff-ul trebuie prezentat la veterinar anual, asemenea oricărui alt câine, sau oricând proprietarul observă schimbări în comportamentul sau aspectul acestuia, sugestive pentru o problemă de sănătate.

American Staffordshire

Boli Amstaff – ce predispoziții are un American Amstaff?

Deși am spus că rasa este una în general sănătoasă, există o serie de boli la Amstaff pe care medicii veterinari le întâlnesc mai frecvent în cabinete.

Pe lista de sfaturi de creștere Amstaff, una dintre primele poziții este ocupată de recomandarea de a se acorda o atenție specială alimentației și alegerii de diete hipoalergenice, având în vedere predispoziția pentru alergii și boli autoimune. De asemenea, statistic vorbind, câinele American Staffordshire Terrier pare să dezvolte, mai frecvent decât alte rase, infecții ale tractului urinar.

Odată cu înaintarea în vârstă, masa musculară bine reprezentată a acestor câini pune presiune pe articulații. Așadar, Amstaff-ul, ca rasă, este considerat predispus la osteoartrită și spondiloză.

Amstaff lac

Îngrijire

Amstaff-ul nu este un câine foarte pretențios, dar există câteva aspecte la care trebuie să fii atent pentru a vă putea bucura de o viață lungă și sănătoasă împreună.Soluția ideală de mâncare AmstaffLa Amstaff, greutatea este întotdeauna un subiect care trebuie avut în vedere deoarece sunt câini destul de pofticioși și care au nevoie de un nivel de exercițiu fizic rareori atins. Recomandarea specialistului este ca alimentația unui Amstaff să fie reprezentată de o dieta premium sau super premium destinată câinilor de talie medie sau mare, cu un conținut caloric moderat.

Nu uita să discuți periodic cu medicul veterinar pe marginea acestui subiect: nevoile alimentare ale unui Amstaff variază mult în funcție de vârstă, stare fiziologică, nivel de activitate fizică și așa mai departe.

Amstaff flori

Vitamine Amstaff

În mod normal, la vârsta adultă, mâncarea pentru Amstaff acoperă necesarul de nutrienți, dacă proprietarul optează pentru o dieta industriala de buna calitate. Hrana Amstaff preparată în casă poate fi de calitate, în funcție de atenția cu care reușești să echilibrezi ingredientele.

În anumite perioade (copilărie, gestație, alăptare, la seniori), medicul veterinar poate considera oportună recomandarea unor vitamine pentru Amstaff-ul tău. Nu apela la suplimente fără a te consulta, în prealabil, cu medicul, căci un Amstaff femelă, gestantă, are cu totul alte nevoi decât un senior.

Amstaff sport

Importanța exercițiului fizic pentru Amstaff

Cât trăiește un Amstaff sau un metis de Amstaff, el rămâne un câine activ, energic, inteligent, curios, care are nevoie de multă stimulare mentală și de exercițiu fizic susținut pentru a duce o viață fericită. La Amstaff, caracteristice sunt forța musculară mare și puterea mușcăturii, iar un câine din această rasă lăsat singur să se plictisească poate deveni extrem de distructiv.

Specialiștii îi sfătuiesc pe toți viitorii proprietari ca, înainte să se intereseze de un câine Amstaff de vânzare, să se gândească bine cât timp îi pot acorda și dacă ei înșiși sunt adepții unui stil de viață activ.

Amstaff joaca

Temperament Amstaff

„Amstaff, câine periculos” este unul dintre cele mai frecvent întâlnite clișee. De fapt, mulți proprietari de Amstaff îți vor spune că prietenul lor este primul care le întâmpină oaspeții cu multă căldură, dar că sunt și pricepuți în a evalua caracterul unei persoane nou întâlnite.Acest câine Amstaff periculos, cum îl prezintă pe nedrept presa, este un câine de familie care iubește să se afle în compania oamenilor. Un câine din această rasă este fericit atunci când petrece timp cu membrii familiei sale, fie că e vorba despre o sesiune de joacă intensă, de o plimbare lungă sau de o sesiune de alint pe canapea. Reputația și conformația câinelui Amstaff sunt mai intimidante decât câinele în sine.Nu trebuie să ignori energia unui câine Amstaff: este un câine intens, care trage, roade, sapă, latră atunci când este plictisit. La plimbare, are tendința de a trage puternic în lesă, tendință care trebuie corectată. Dresajul este foarte important, iar un stăpân care reușește să stabilească limite și să le ofere stimularea fizică și mentală de care au nevoie este obligatoriu.În ceea ce privește contactul cu alte animale, modul în care a crescut exemplarul este esențial. În cazul unei socializări insuficiente, Amstaff-ul este genul de câine care nu se dă în lături de la o confruntare directă.

Amstaff malinois

Întrebări frecvente

Amstaff, un câine perfect pentru familie?

Da, în ciuda reputației sale proaste, câinele Amstaff este considerat un câine perfect pentru familie. Legătura dintre câinele Amstaff și copii este celebră, aceste exemplare dând dovadă de o răbdare ieșită din comun. Cu o toleranță mare la durere, Amstaff-ul suportă mai bine decât alte rase degetele curioase ale copiilor. Totuși, este recomandat ca întotdeauna interacțiunea să fie supravegheată permanent de un adult care să îl oprească pe cel mic din a deveni prea agasant.

Orice câine Amstaff este extrem de protector cu familia, în special față de copii, motiv pentru care e bine să îl supravegheați îndeaproape dacă aveți musafiri juniori: într-un conflict între doi copii, există o probabilitate mare ca Amstaff-ul să îi ia partea copilului „său”.

Cât de des trebuie să îmi spăl Amstaff-ul?

Câinele Amstaff este un câine cu blana scurtă, care nu emană un miros prea puternic. Conform specialiștilor, sunt suficiente 3 – 4 băi pe an. Pe de altă parte, după o zi de distracție în noroiul din pădure, o baie binemeritată nu are de ce să strice. Important este să nu exagerezi cu șamponul – pielea sensibilă a rasei dezvoltă imediat iritații și alergii.

Amstaff pui

Legislația privind Amstaff-ul

Amstaff-ul este încadrat în grupa a doua a cainilor periculosi, ceea ce înseamnă că, în spațiile publice, acesta trebuie scos obligatoriu cu lesă și botniță. De asemenea, este interzis ca Amstaff-ul să fie deținut de un minor sau de o persoană cu dosar penal pentru agresiune la persoană; plimbările zilnice trebuie efectuate de către un adult.

La ce vârstă devine agresiv un Amstaff?

Există un mit conform căruia anumite rase de câini „înnebunesc” după o anumită vârstă, iar agresivitatea lor scapă de sub control. Agresivitatea Amstaff-ului depinde exclusiv de modul în care a fost crescut, educat și de socializare. Tendințele de dominanță ale masculilor se fac simțite după vârsta de 18 luni, în general, exact așa cum se întâmplă în cazul oricărui alt exemplar canin, iar ele se controlează prin educație și dresaj.

Amstaff-ul este una dintre rasele de câini cu un istoric tumultuos și una dintre rasele căreia i s-au adus cele mai mari deservicii la nivel de imagine. Dacă ai în plan achiziția unui exemplar aparținând acestei rase, contactează Clubul Amstaff România și Asociația Chinologică pentru recomandări de crescători serioși și de încredere și apelează la sfaturile unui dresor profesionist. Medicul veterinar este unul dintre cei mai buni parteneri în tot acest proces!

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie

  1. “American Staffordshire Terrier | Temperament, Weight, & Facts.” Encyclopedia Britannica, www.britannica.com/animal/American-Staffordshire-terrier.
  2. “American Staffordshire Terrier Breed Information & Pictures.” DogTime, dogtime.com/dog-breeds/american-staffordshire-terrier#/slide/1.
  3. “American Staffordshire Terrier Dog Breed Facts | Hill’s Pet.” Hill’s Pet Nutrition, www.hillspet.com/dog-care/dog-breeds/american-staffordshire-terrier?lightboxfired=true. Accessed 8 May 2023.
  4. “American Staffordshire Terrier Dog Breed Information.” American Kennel Club, www.akc.org/dog-breeds/american-staffordshire-terrier/#:~:text=AmStaffs%20are%20stocky%2C%20muscular%20bull. Accessed 8 May 2023.
Cainele Amstaff: rasa, nutritie si ingrijire

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Aboneaza-te la Newsletter

Dorim sa va tinem la curent cu noile articole si promotii!