Pisicile sunt animale aparte, care au nevoie de atenție specială și de hrană corespunzătoare. Fiind animale carnivore, alimentația acestora trebuie să se bazeze în mod obligatoriu pe carne și pe preparate din carne.
Pentru a te asigura că pisica ta duce o viață lungă și sănătoasă, va trebui să înveți cum s-o hrănești corespunzător și cum să te asiguri că prietenul tău blănos are parte de toți nutrienții de care are nevoie.
Chiar dacă îl hrănești atât cu alimente preparate de tine, cât și cu mâncare de pisici, companionul tău felin trebuie să primească o doză echilibrată de grăsimi, minerale, carbohidrați și vitamine pentru a nu avea probleme de sănătate. De asemenea, va trebui să ții cont și de alți factori, pe care îi vom detalia în continuare.
- Cum hrănim pisica în funcție de vârstă
- Cu ce hrănim pisicile și cum le servim mâncarea
- Cât mănâncă o pisică
- Cât de importantă este apa pentru o pisică
- Care sunt nutrienții de care are nevoie pisica ta
Cum hrănim pisica în funcție de vârstă
Alimentația pisicii și nevoile nutritive ale acesteia se schimbă în funcție de vârstă. Felinele se confruntă cu anumite probleme de sănătate pe fond genetic, iar pentru a preveni manifestarea acestora trebuie să le asigurăm o alimentație echilibrată, în funcție de nevoile lor din acea perioadă. De asemenea, pe lângă hrană specială, vom avea nevoie și de anumite accesorii de pisici, cu care să le putem tăia unghiile corespunzător sau să le pieptănăm atunci când năpârlesc.
Ce mănâncă pisicile mici
De asemenea, trebuie să iei în calcul faptul că dințișorii unui pisoi nu sunt încă suficient de dezvoltați și că trebuie să-l hrănești cu bucăți cât mai mici de mâncare pentru a nu se îneca. Pentru că este în creștere, pisica va avea nevoie de hrană cât mai bogată în proteine. De reținut este faptul că în primele 12 luni animăluțul consumă de două ori mai multă energie decât la maturitate.
Produse recomandate
Hrana pentru pisicile adulte
Acum că ai aflat ce mănâncă puii de pisică, iată ce regim alimentar trebuie să aibă una ajunsă la maturitate. După ce au trecut de vârsta de 12 luni, pisicile sunt considerate adulte și trebuie hrănite ca atare. În această perioadă, va fi nevoie să le schimbăm dieta și să o ajustăm astfel încât să le răspundă noilor nevoi zilnice.
Dacă pisica este castrată, nevoile sale nutriționale sunt cu totul altele. Pentru că producția lor de hormoni este tot mai scăzută, va trebui să suplinești acest deficit prin alimentație și să o hrănești cu mâncare bogată în nutrienți. Tot în această perioadă este nevoie să reduci numărul de calorii din mâncare deoarece, după castrare, animalele fac tot mai puțin efort și tind să ia în greutate.
Atunci când faci trecerea de la un produs la altul este important să cunoști dinainte necesarul zilnic de hrană al pisicii și să faci o trecere graduală de la mâncarea actuală la noua specialitate. Schimbarea bruscă a alimentației i-ar putea provoca probleme digestive pisicii și pentru a evita acest lucru va trebui să procedezi în felul următor:
- În primele două zile se recomandă să creezi o compoziție în care să adaugi un sfert din noul tip de mâncare și trei sferturi din cea cu care animalul tău de companie este deja obișnuit;
- În a treia și a patra zi, compoziția va trebui să conțină jumătate din ambele tipuri de mâncare, iar în a cincea și a șasea zi, mâncarea pisicii va conține trei părți din produsul nou și o parte din fostul aliment. Din a șaptea zi, dacă pisica pare că nu a avut probleme de adaptare, îi poți oferi fără probleme noul aliment.
Cu ce hrănim pisicile și cum le servim mâncarea
Tipul de mâncare cu care îți hrănești pisica depinde într-o foarte mare măsură și de preferințele sale. Există feline care preferă mâncarea uscată, pe când altele sunt mai încântate de hrana umedă. Totuși, în cazul în care pisica nu este pretențioasă, putem alterna cele două tipuri de mâncăruri fără probleme.
Mâncarea uscată
Mancarea uscata este benefică pentru animalele noastre, aceasta fiind considerată „periuța de dinți” a pisicilor. Mâncarea uscată ajută la curățarea tartrului pisicilor, o problemă foarte comună la feline, mult mai des întâlnită decât la câini.
O mâncare de calitate va contribui și la îmbunătățirea sistemului imunitar al pisicilor, lucru extrem de important pentru a le menține sănătoase.
Hrana umedă
Atunci când servești hrană umedă pisicilor, trebuie să te asiguri că aceasta este la temperatura camerei. În cazul în care mâncarea este prea rece, animalul tău de companie se va confrunta cu dureri de dinți și de stomac. Totuși, hrana umeda are multe avantaje atât pentru un pisoi cât și pentru o felină adultă, deoarece aceasta își va lua din acest fel de mâncare și o mare parte din cantitatea de apă necesară.
Poți păstra porțiile rămase la frigider, însă pentru maximum 24 de ore, iar când servești pisica pentru a doua oară, trebuie din nou să aștepți până ce mâncarea ajunge la temperatura camerei. Pentru că riscul de apariție a germenilor este mai ridicat în ceea ce privește hrana umedă, nu este recomandat să prepari astfel de mâncare în casă.
Cât mănâncă o pisică
Fiecare pisică are nevoie de o cantitate diferită de mâncare, iar pentru a stabili o porție zilnică pentru animalul nostru de companie va trebui să ne asigurăm că acesta mănâncă suficient încât să se sature, dar să nu ia în greutate.
În cazul în care necuvântătorul tău este supraponderal, va trebui să îi reduci porția de mâncare zilnică, până când observi o îmbunătățire.
Cât de importantă este apa pentru o pisică
Deshidratarea este o problemă foarte serioasă pentru orice pisică, iar dacă felina nu bea suficientă apă, poate dezvolta probleme la vezica urinară sau cistită. Pentru a nu ajunge în această situație, trebuie să te asiguri că felina ta are acces la apă potabilă, atât pe timpul zilei, cât și al nopții.
În mod normal, o pisică de patru kilograme are nevoie de circa 100 ml de apă pe zi. Totuși, în cazul în care mănâncă hrană umedă este normal ca animalul de companie să bea o cantitate mai mică de apă.
Care sunt nutrienții de care are nevoie pisica ta
Pentru a duce o viață cât mai lungă și mai sănătoasă, pisica ta are nevoie de o dietă echilibrată, din care să își poată lua toți nutrienții de care are nevoie. Iată care sunt principalele substanțe de care are nevoie animalul tău de companie și cum îl ajută fiecare în parte.
Grăsime
Din această substanță pisica își ia energia care o menține activă pe tot parcursul zilei. De asemenea, grăsimea are rolul de a izola și proteja organele interne ale acesteia.
Minerale
Mineralele sunt importante pentru oasele și dinții pisicii, având rolul de a le menține sănătoase și puternice. Cu o hrană bogată în minerale, felina va avea o dantură sănătoasă și oase puternice.
Carbohidrați
Ca regulă, o pisică nu are nevoie de foarte mulți carbohidrați în dieta sa. Singurul avantaj al acestei substanțe este că va contribui la menținerea sănătății intestinelor.
Vitamine
Pisica are nevoie de vitamine în special când este în creștere pentru o dezvoltare corespunzătoare. După ce ajunge la maturitate, hrana animalului tău de companie va trebui să includă vitamine, pentru a-i menține blana sănătoasă, pentru vindecarea rănilor și pentru a-i asigura sănătatea întregului sistem nervos.
Pentru că nevoile micului tău companion blănos sunt importante, trebuie să ai în permanență grijă că primește toată atenția de care are nevoie și că îl hrănești într-un mod corespunzător. Informează-te constant și fii la curent cu cele mai noi tipuri de mâncare de pisici apărute pe piață.
Sursa foto: Shutterstock
CELE MAI RECENTE POSTARI