Pisica Maine Coon – trăsături fizice, personalitate și cum știi că este rasa potrivită pentru tine și cei dragi

Aparențele înșală”. Iată o vorbă înțeleaptă, care se aplică perfect în cazul pisicilor Maine Coon. Aceasta, pentru că, dincolo de statura impresionantă și de privirea fermă, uneori intimidantă, în spatele „uriașului” se află o fire blândă, un caracter sociabil și un devotament deosebit.

În cele ce urmează, te invităm să afli mai multe despre cea mai mare rasă de pisici, care sunt trăsăturile sale fizice și de personalitate, cum îngrijești corect un Maine Coon și cum știi dacă o astfel de pisică este potrivită pentru tine și cei dragi. 

Trăsăturile principale ale rasei Maine Coon

Maine Coon este una dintre cele mai prietenoase și inteligente rase feline. Deși înfățișarea ei poate să pară intimidantă, caracterul pisicii este blând, foarte prietenos cu oamenii, deși păstrează distanța față de străini. Are o capacitate mare de a învăța comenzi și de a se adapta mediului în care se dezvoltă. 

Din punct de vedere fizic, este cea mai mare rasă de pisici și prezintă unele trăsături specifice. 

Caracteristicile fizice ale pisicii Maine Coon

Una dintre caracteristicile rasei Maine Coon este dimensiunea impresionantă. O astfel de pisică, de talie mare, poate atinge înălțimea de 25-40 cm, o lungime de 48-101 cm și poate cântări între 3,6 și 11,3 kg. Alte trăsături fizice sunt: 

  • blana: semilungă, deasă, compactă; firele de păr sunt mai scurte în zona capului, pe umeri și pe gambe și mai lungi pe spate, șolduri și pe coadă; părul de pe abdomen și de pe picioare este aspru și foarte des; Maine Coon dă senzația că poartă „pantaloni”, iar în jurul gâtului, un „guler” de blană mai lungă; datorită straturilor multiple de blană, pisicile Maine Coon au o rezistență excelentă la apă, pe care, de altfel, o adoră; 
  • culori: variate; peste 80 de nuanțe, greu de grupat în modele și categorii;  
  • musculatură: este o pisică masivă, cu picioare solide și o musculatură foarte puternică; gâtul este robust (mai ales la masculi), labele sunt late, rotunjite;  
  • ochii: ușor ovali, mari, foarte expresivi; culoarea lor variază de la verde, arămiu, galben, până la albastru (foarte rar, la pisicile albe);
  • coada: lungă cât corpul, purtată, de obicei, în sus, și cu blana lungă, deasă și moale; 
  • durata de viață: 9-15 ani.

Originile rasei Maine Coon

Originile Maine Coon nu sunt cunoscute cu exactitate, dar se știe că provine din statul Maine, din SUA. Este considerată singura rasă de pisici cu blana semilungă originară din SUA. Rasa a devenit cunoscută în 1895, când, la un concurs de frumusețe, marele premiu a fost câștigat de un superb exemplar de Maine Coon tărcat (tabby), pe nume Leo. Timp de cinci ani, motanul a dominat toate competițiile din Boston, până când a fost învins de puiul său, în 1900. 

După acest moment, începe un declin în istoria Maine Coon, pentru că rasa Persană câștigă multă popularitate. 

Primele exemplare au fost aduse în Europa în 1978, iar în 1985 statul Maine a recunoscut oficial, printr-un act normativ, rasa Maine Coon drept „pisică națională americană”. 

Tipuri de pisici Maine Coon

Deși nu există o clasificare oficială după culoare, pisicile Maine Coon pot fi grupate în câteva tipuri, cele mai răspândite dintre ele fiind: calico, tabby (vărgat), bicolor, tortie, solid. Este o rasă cu o varietate foarte mare de culori și combinații de nuanțe.  

Calico Maine Coon

Pisicile Maine Coon Calico se caracterizează prin „petele” de culoare răspândite pe tot corpul. Nuanțele care predomină sunt bejul, negrul, albul și roșcatul. Dispoziția petelor diferă de la exemplar la exemplar. 

Tortie Maine Coon

Multicolor este cuvântul cel mai potrivit pentru a descrie pisicile Maine Coon Tortie, coloritul lor fiind variat. Nu există o nuanță predominantă și nici un model anume, tonurile fiind întrepătrunse. 

Solid Maine Coon

Pisicile Solid Maine Coon sunt monocolore. Pot fi albe complet, negre, maro, roșiatice, neavând alte pete. Unele exemplare albe au ochii albaștri, mai rar întâlniți la Maine Coon, dar pot fi și galben sau cărămizii. 

Tabby (Vărgată) Maine Coon

Tabby Maine Coon se caracterizează prin dungile de culoare mai închisă prezente pe toată suprafața corpului, uneori chiar și pe coadă. Există mai multe combinații, cum ar fi: gri cu dungi negre, maro cu dungi negre, alb cu dungi roșcate. 

Bicolor Maine Coon

Blana pisicii Maine Coon Bicolor este albă și maro sau roșcat, gri închis ori argintiu etc. De obicei, un astfel de exemplar are lăbuțele, pieptul și abdomenul albe complet, dar pot exista și excepții.  

Particularitățile fizice și de comportament ale pisicii Maine Coon

Fiecare rasă de pisici este unică în felul ei, iar Maine Coon nu face excepție. Sunt unele particularități fizice, dar și de comportament, care îi definesc personalitatea, iar mai jos sunt câteva exemple în acest sens:

Urechile de râs

Urechile pisicii Maine Coon sunt conice, foarte ascuțite și se termină cu smocuri de păr asemănătoare celor pe care le are râsul. Este unul dintre semnele distincte după care te poți ghida ca să recunoști din prima rasa și să nu o confunzi cu Siberiana sau cu Norvegiana de Pădure. 

Lăbuțele îmblănite

Ca și în cazul altor rase, cum ar fi Ragdoll sau Norvegiana de Pădure, lăbuțele pisicii Maine Coon sunt foarte pufoase, datorită smocurilor lungi de blană de pe și din jurul acestora. La unele exemplare, aceste smocuri de păr pot depăși 2 cm lungime. 

„M”-ul de pe frunte

Unul dintre semnele fizice particulare ale pisicii Maine Coon este „desenul” sub forma literei „M” pe care îl are pe frunte. O pisică Ragdoll are și ea un astfel de semn, doar că este sub forma literei „V” (la exemplarele bicolor) sau „W”. 

„Gulerul” marca Maine Coon

Blana din jurul gâtului tinde să crească mai lungă și să aibă un volum diferit față de cea de pe corp, astfel încât dă senzația unui guler sau a unei coame. Nu degeaba înfățișarea unei pisici Maine Coon aduce, de multe ori, cu cea a unui leu tânăr. 

Botul și pomeții pisicii Maine Coon

Spre deosebire de alte pisici, care au bărbia rotunjită, cele Maine Coon au mandibula mai ascuțită. Botul este pătrat, cu bărbie foarte puternică, iar pomeții sunt înalți și bine conturați. Întreaga zonă a maxilarelor are un contur pătrat. Totodată, profilul pisicii Maine Coon este alungit, cu o concavitate puțin vizibilă. 

Maine Coon, mare iubitoare de apă 

Dintre toate rasele de pisici, Maine Coon este de departe campioană când vine vorba despre plăcerea față de apă. În timp ce majoritatea pisicilor domestice au tendința de a fugi de apă, Maine Coon o adoră. Așadar, dacă te hotărăști să crești o astfel de felină, să nu te surprindă dacă o vezi des lângă sau sub robinetul de apă, făcând baie în piscină sau în cada plină cu apă ori jucându-se cu bolul de apă. 

Cum bea apă o pisică Maine Coon

Felul în care o pisică Maine Coon bea apă este specific. Pornind de la originile ei și de la mediul în care trăiau odinioară strămoșii ei, ai să observi că o Maine Coon nu va bea niciodată apă imediat ce i-ai pus-o în bol. Va da târcoale mai întâi, va testa apa cu lăbuța, o va curăța, chiar dacă pare să nu aibă impurități, și abia apoi va bea. Uneori, își face din lăbuță un căuș din care bea. 

Vocea pisicii Maine Coon

Maine Coon sunt pisici vocale, care nu vor ezita să comunice des cu tine. Nu o fac însă oricum. Le place să miaune prelung, scot sunete similare ciripitului (și nu neapărat ca să atragă prada, cum ar fi vrăbiile sau guguștiucii) și „vorbesc” în triluri. Va fi cu atât mai vocală cu cât se va simți mai bine în mediul în care se află.

Diferențele dintre Maine Coon și Norvegiana de Pădure

Maine Coon

Norvegiana de Pădure

Maine Coon este confundată, uneori, cu pisica Siberiană, dar, de cele mai multe ori, cu Norvegiana de Pădure. Ce-i drept, între cele două rase există unele similitudini, cum ar fi caracterul blând, gulerul impozant, blana deosebită, dar și diferențe majore, precum:

  • dimensiunile – Maine Coon sunt mult mai mari decât Norvegienele de Pădure; 
  • urechile – pisica Maine Coon are urechile mai ascuțite decât ale Norvegienei de Pădure și în vârfurile lor sunt smocuri de blană evidente; și Norvegiana are smocuri în zona urechilor, dar sunt dispuse mai mult spre interior și mai puțin spre vârfuri; 
  • mieunatul – Maine Coon sunt foarte vocale și sunetele pe care le scot sunt variate; Norvegiana este mai silențioasă și nu va mieuna prelung decât în situații excepționale; 
  • energia – Norvegienele sunt mai puțin active decât Maine Coon, deși le place mișcarea în aer liber și se joacă destul de mult; o Norvegiană va fi activă o perioadă, după care va vrea să se odihnească; o Maine Coon, în schimb, este în stare să fie activă toată ziua, dacă îi acorzi atenție;
  • loialitatea – o pisică Maine Coon îți va rămâne loială chiar dacă nu te joci cu ea prea des; îi e de ajuns să te știe aproape de ea; o Norvegiană, în schimb, va căuta un alt partener de distracție dacă nu îi acorzi suficientă atenție; 
  • blana – blana Norvegienei este bine direcționată și lungă pe toată suprafața corpului, inclusiv pe coadă; blana unei pisici Main Coon are un aspect mai „ciufulit” și nu e la fel de lungă peste tot.

Personalitatea pisicii Maine Coon

În general, pisicile Maine Coon sunt foarte sociabile și devotate familiei în care trăiesc. Totuși, fiecare pisică are personalitatea ei și nu toate sunt foarte prietenoase cu cei mici, de exemplu. De obicei, sunt foarte protectoare și se vor înțelege de minune cu mezinii familiei. 

Totodată, deși le place să fie în compania oamenilor, au o fire independentă și sunt animale teritoriale. Din această perspectivă, trebuie să știi că pisicii Maine Coon nu-i place să o mângâi oricând, nu va sta la tine în brațe tot timpul, nu va veni când o chemi, dar te va întâmpina mereu când vii acasă și te va urmări peste tot, pentru că este foarte curioasă. 

De asemenea, când va interacționa cu alte pisici sau animale, se va comporta bine atât timp cât nu se va simți amenințată sau dominată.  

Pisica Maine Coon este un vânător înnăscut și adoră viața în aer liber. Chiar și în casă, își va crea singură oportunități să urmărească păsările, de pildă, și să le atace, dacă are prilejul. Șoarecii falși și jucăriile cu pene ori cele care se mișcă sunt moduri excelente de a îi ține atenția ocupată. 

O particularitate a pisicii Maine Coon este expresivitatea. Astfel, vei ști cum se simte după privirea ei: încântată, nervoasă, morocănoasă, surprinsă, curioasă. Îți vei da seama foarte ușor ce îi place și ce nu.

Cum ai grijă corect de o pisică Maine Coon

Îngrijirea corectă a unei pisici Maine Coon se bazează, în primul rând, pe o alimentație adecvată nevoilor fiecărui exemplar în parte. În al doilea rând, este foarte important stilul de viață pe care i-l construiești: îi oferi spațiu suficient pentru a face mișcare, te joci cu ea mult. Apoi, este esențial modul în care îi întreții blana și cum o dresezi, fiind o pisică foarte inteligentă. 

Alimentația potrivită pentru o pisică Maine Coon

Ca să te asiguri că alimentația este cea corectă pentru pisica ta, este esențial să ții cont de recomandările medicului veterinar. Există însă și câteva reguli generale, care se referă la:

  • dieta echilibrată – oferă-i o dietă variată, din care să nu lipsească atât hrana uscată, cât și cea umedă; evită să-i dai mâncare gătită, pentru că îi poate face rău;
  • dă-i, din când în când, iarbă pentru pisici – o pisică Maine Coon înghite foarte mult păr atunci când se spală și există riscul formării ghemotoacelor de blană în stomac; iarba specială pentru pisici o va ajuta să elimine acest păr; 
  • porția zilnică de hrană – variază în funcție de temperatura ambientală (vara, când este foarte cald, pisicile mănâncă mai puțin), stilul de viață (dacă nu este foarte activă, îi vei da mai puțină hrană, ca să eviți obezitatea), temperamentul pisicii (dacă este foarte activă și consumă multă energie, va avea nevoie de hrană bogată în proteine);
  • schimbarea alimentației – după sterilizare sau castrare, dacă apar probleme de sănătate sau există riscul de obezitate, este necesară schimbarea alimentației, dar numai la recomandarea medicului; trecerea de la o dietă la alta este bine să se facă treptat, prin amestecarea unor cantități mici de hrană diferită timp de o săptămână;
  • hrănește adecvat puii, pisicile gestante ori care alăptează – de exemplu, pentru puii care au peste trei luni, dar și pentru pisicile gestante ori care alăptează, hrana uscata pentru pisici Royal Canin Maine Coon Kitten 10 kg poate fi o alegere excelentă; conține 36% proteine, 23% grăsime, 2,9% fibre, 8,3% cenușă, 1,32% calciu, 1,15% fosfor, asigurând o dietă completă pentru felina ta; 
  • alege hrană umedă și uscată potrivită pentru pisicile Maine Coon adulte, cum ar fi:

Problemele de sănătate ale pisicii Maine Coon

În general, pisicile Maine Coon au o constituție robustă și o stare de sănătate bună, dar sunt anumite riscuri care țin fie de moștenirea genetică, fie de înaintarea în vârstă. Astfel, cele mai comune probleme care pot să apară sunt: 

  • displazia de șold – este o afecțiune osoasă, cauzată de dimensiunile pisicii; este foarte dureroasă și poate să apară odată cu vârsta; 
  • cardiomiopatia hipertrofică (HCM) – este o afecțiune cardiacă gravă și poate să apară atât la pui, cât și la pisicile adulte; este recomandat un control cardiac anual, indiferent de vârsta pisicii Maine Coon; 
  • bolile renale polichistice – reprezintă una dintre cele mai întâlnite probleme medicale care afectează rasa Maine Coon și, din păcate, nu sunt tratabile; mai mult decât atât, în stadiu incipient, nici măcar nu există simptome, astfel că, de multe ori, se ajunge la insuficiență renală;
  • gingivita juvenilă – este o afecțiune care apare la pui și adolescenți și, netratată, poate deveni o problemă cronică în viața adultă. 

Citește și: Deparazitarea pisicilor si parazitii intestinali

Cum ai grijă corect de blana pisicii Maine Coon

La prima vedere, blana pisicii Maine Coon este foarte ușor de întreținut, fiind necesară o singură periere pe săptămână. Cum nu toate pisicile vor fi dornice și fericite să le perii, părul se poate încurca, formând câlți care îi vor crea o stare de disconfort. În această situație, este indicat să-ți duci pisica la medicul veterinar, pentru a o tunde (deși nu va suporta ușor acest lucru) și a evita iritațiile sau diverse infecții bacteriene, virale ori parazitare (mai ales dacă stă și pe afară). De asemenea, primăvara, pisicile Maine Coon pot năpârli abundent și este nevoie de îngrijire mai atentă. 

Cum dresezi o pisică Maine Coon

Pe lângă frumusețea impresionantă, pisicile Maine Coon sunt și foarte inteligente. Adoră să se joace, să fie active și au capacitatea de a învăța foarte repede comenzile. Unele dintre ele pot chiar să aporteze. Totodată, este o pisică pe care o poți plimba, fără probleme, în lesă, doar că va trebui mai întâi să exersezi cu ea în casă sau într-un loc în care ea să se simtă în siguranță. Desigur, nu toate exemplarele vor fi convinse să stea în lesă și va trebui să ții cont de personalitatea pisicii tale, ca să nu o forțezi. 

Cum crești o pisică Maine Coon în condiții optime – sfaturi utile

Ca să îngrijești corect o pisică Maine Coon, este esențial să-i cunoști foarte bine caracteristicile și să ții cont că fiecare exemplar are propria personalitate. Trăsăturile generale de comportament sunt doar repere după care te poți ghida, nefiind reguli absolute. Prin urmare, iată câteva sfaturi utile, ca să creezi condițiile optime pentru ca pisica ta Maine Coon să se simtă excelent la tine acasă:

  • oferă-i posibilități diverse pentru a-și consuma energia – pisicile Maine Coon sunt foarte active; prin urmare, pot fi crescute fără probleme și în apartamente obișnuite, atât timp cât le distragi atenția cu jucării variate, le oferi ansambluri de cățărat complexe și le acorzi cel puțin zece minute pe zi ca să te joci cu ele; este de preferat să aibă spațiu în care să alerge; o curte, un parc sunt bine-venite, ca să-și poată consuma energia;
  • amenajează-i refugii – chiar dacă este foarte atașată de oameni, pisica ta va avea nevoie de momente doar pentru ea; așadar, oferă-i opțiuni diverse, pentru a se putea retrage: căsuțe pentru pisici, culcușuri adaptate dimensiunilor ei, spații unde să se poată ascunde ori de câte ori dorește să dispară un pic din peisaj; 
  • oferă-i o litieră mare – este important ca litiera să fie cât mai mare, pentru ca pisica să aibă loc în ea și să se poată mișca după cum are nevoie. 

Cum știi că pisica Maine Coon este potrivită pentru tine

Atunci când te hotărăști să crești o pisică Maine Coon, este bine să ții cont atât de nevoile felinei, cât și de ale tale. Așadar, aspecte precum cele de mai jos ar trebui să cântărească foarte mult în luarea unei decizii: 

  • timpul de care dispui – pisicilor Maine Coon nu le place să stea singure și, chiar dacă sunt foarte independente și nu stau toată ziua să le mângâi, au nevoie de atenție și pot fi solicitante din acest punct de vedere; prin urmare, dacă te știi o persoană foarte ocupată, care pleacă mult timp de acasă, poate ar fi bine să te orientezi spre o altă rasă;
  • spațiul disponibil – este o pisică de talie mare, care are nevoie de spațiu ca să se poată dezvolta corect și să se miște în voie; se poate adapta și în locuințe mici, dar e de preferat să aibă măcar o curte mică, în care să se joace și să vâneze; 
  • bugetul pe care îl poți aloca – fiind o pisică de talie mare, are nevoie de multă hrană, chiar dacă nu în exces; apoi, este necesar să-i amenajezi un loc de joacă mai complex (de ascuțit ghearele și cățărat), pentru a nu se plictisi; în plus, va fi nevoie, cel mai probabil, să apelezi la un specialist pentru a-i putea tăia gheruțele sau să o perii în profunzime; 
  • nu te lăsa păcălit de caracterul blând – în general, pisicile Maine Coon sunt foarte blânde, însă au personalitatea lor, care diferă de la exemplar la exemplar; uneori, pot deveni agresive, mai ales cu străinii sau dacă se sperie, și, evident, ca orice pisică, mai fac câteodată și năzbâtii. 

O pisică Maine Coon este o prezență impresionantă, datorită fizicului ei impunător și privirii fascinante. Dacă te hotărăști să crești o astfel de felină, este bine să ții cont nu doar de aspectul ei unic, ci mai ales de nevoile ei speciale și de personalitatea ei. Prin urmare, ține cont de câteva recomandări, cum sunt și cele de mai sus, și construiește-ți așteptări realiste. Totodată, nu uita să te consulți cu medicul veterinar, nu doar în privința alimentației corecte, ci și pentru a preveni sau monitoriza diverse afecțiuni. O pisică Maine Coon bine întreținută te va bucura cu ghidușiile ei și te va încânta cu inteligența și frumusețea ei. 

Sursa foto: Shutterstock

CELE MAI RECENTE POSTARI

Câine Chihuahua – temperament, aspect și îngrijire

Ai decis că este momentul ca familia ta să crească și iei în considerare opțiunea [...]

Citeste Articolul
Câine Amstaff: rasă, nutriție și îngrijire

American Staffordshire Terrier este adeseori descris ca un câine puternic și voluntar, dar ideal pentru [...]

Citeste Articolul
Câinele Pomeranian – aspect, comportament și îngrijire

Te gândești să îți îmbunătățești viața luându-ți un animal de companie și ți-a plăcut mult [...]

Citeste Articolul
Scabie la pisici: simptome și tratament

Scabia este o boală parazitară ce poate afecta omul și o serie de animale, printre [...]

Citeste Articolul
Ce trebuie să știi despre rasa Presa Canario

Câinele Presa Canario sau Dogo Canario este robust, cu o personalitate puternică, originar din Insulele [...]

Citeste Articolul
Cât trăiește o pisică și ce trebuie să știi despre etapele vieții ei

Inevitabil ne punem întrebarea „Cât trăiește o pisică?” fie că am adoptat un pui, fie [...]

Citeste Articolul
Otita la caini: Cauze, simptome si variante de tratament

Otita este o afecțiune destul de des întâlnită la căței. Afectează urechea și poate provoca [...]

Citeste Articolul
Pisica Norvegiana de Padure: caracteristici, personalitate și îngrijire

Pisica Norvegiană sau pisica de pădure nu este la fel de cunoscută ca Maine Coon, [...]

Citeste Articolul
Pisica British Shorthair: Trasaturi, personalitate, alimentatie

British Shorthair este cea mai populara rasa de pisici domenstice inregistrate in Marea Britanie. Blana [...]

Citeste Articolul
Pisica Maine Coon – insusiri, personalitate, cum o ingrijesti

Abonează-te la Newsletter