Rasa Ciobănesc german – însușiri, cum îl dresezi și cum îl îngrijești ca să se dezvolte armonios

Ciobănescul german este una dintre cele mai apreciate rase de câini, atât pentru frumusețea deosebită, cât și pentru inteligența și abilitatea de a interacționa cu oamenii și cu alte animale de companie. Fideli, impozanți și energici, acești câini sunt recunoscuți pentru capacitatea de a învăța rapid instrucțiuni noi și de a interpreta comenzi, toate aceste calități fiind unele dintre motivele pentru care Ciobănescul german este una dintre cele mai populare rase din rândul câinilor polițiști, de căutare și salvare sau de gardă.

Totodată, este vorba despre un excelent câine de familie, cu o personalitate care îi fascinează pe adulți și pe copii deopotrivă. În cele ce urmează, ți-am pregătit un scurt ghid despre trăsăturile principale ale rasei Ciobănesc german, comportamentul unui astfel de câine și cum îl îngrijești corect. De asemenea, afli și care sunt aspectele la care ar fi bine să te gândești înainte de a decide să crești un Ciobănesc german și care sunt condițiile optime pe care ar trebui să i le creezi, astfel încât să se dezvolte armonios.

Principalele caracteristici ale rasei Ciobănesc german

Există multe motive pentru care Ciobănescul german face parte din așa-numitul club al „roialității canine”, dar experții spun că atributul lor definitoriu este personalitatea: loialitatea, curajul, încrederea, capacitatea de a învăța comenzi pentru îndeplinirea unor sarcini complexe, disponibilitatea de a-și da chiar și viața pentru a-i apăra pe cei dragi. Acești câini sunt animale de companie blânde și „gardieni” fermi, în același timp, dar reține că există un standard al rasei, potrivit căruia Ciobănescul german impune o anumită distanță, pentru că nu leagă prietenii imediate și cu oricine. Alături de labrador sau Golden Retriever, Ciobănescul german este una dintre rasele de câini preferate de familii, mai ales atunci când sunt și copii la mijloc, dar și de instituții care îi antrenează pentru misiuni speciale.

Principalele trăsături fizice ale unui Ciobănesc german

Prima impresie pe care ți-o lasă un Ciobănesc german este aceea a unui câine puternic, agil, musculos, alert și plin de viață. Este foarte echilibrat, atât din punct de vedere fizic, cât și în ceea ce privește comportamentul.

Descriere fizică:

  • înălțime: mascul: 60-65 cm, femelă: 55-60 cm;
  • greutate: mascul: 30-40 kg, Femelă: 22-32 kg;
  • culori: negru, negru cu pete bej/maronii, negru-brun, gri, roșcat și negru, argintiu și negru;
  • temperament: ascultător, inteligent, curajos, alert, încrezător, vigilent, loial;
  • durata de viață medie: 12-14 ani.

Scurt istoric al rasei Ciobănesc german

Ciobănescul german (Deutsche Schäferhund) sau câinele lup este un câine de origine germană, de talie medie/mare. La sfârșitul anilor 1800, ofițerul de cavalerie german, Căpitanul Max von Stephanitz, și-a propus să dezvolte cel mai bun Ciobănesc german, rasă care era folosită pentru turmele de oi. Pe teritoriul Germaniei existau numeroase varietăți de ciobănești care s-au încrucișat, rezultând strămoșii (recenți) ai câinelui de azi. Von Stephanitz a fost co-fondatorul primului club destinat Ciobănescului German și și-a dedicat 35 de ani pentru a promova și a rafina această rasă. 

Ciobănescul german este apreciat, astăzi, pentru versatilitatea sa, demonstrată prin îndeplinirea unor sarcini complexe, și e ușor să uităm că este o rasă creată, inițial, pentru a păzi și a dirija turmele de oi. Calitățile faimoase ale Ciobănescului german, precum inteligența, agilitatea, viteza, aerul general de autoritate fermă, au fost cultivate în misiuni speciale, Ciobăneștii germani devenind câinii preferați în armată, poliție, serviciile de pază și protectie, misiunile de salvare și căutare sau chiar în filme, dar ele sunt însușiri dobândite cu mult timp înainte, lângă turmele de oi.

Tipuri de Ciobănesc german

În funcție de blană, există mai multe tipuri de Ciobănesc german: 

Ciobănesc german cu blana scurtă

Sunt reprezentanții standard ai rasei și, de obicei, sunt cei care participă și la concursuri de frumusețe. Sunt câini cu firul de păr scurt și care prezintă un al doilea strat de blană (călduros și impermeabil). Din acest motiv, se pot adapta mai ușor la condiții meteo nefavorabile, decât cei cu blană lungă, de exemplu, dar vor năpârli mai des și au nevoie să fie periați în profunzime. Ciobăneștii germani cu blana scurtă sunt renumiți pentru performanțele lor de câini de lucru – sunt antrenați pentru misiuni de salvare din poliție, din unități militare. Au un comportament neutru, chiar distant față de străini, dar sunt devotați celor dragi.  

Ciobănesc german cu blana lungă

Principala deosebire față de cei cu blana scurtă este că, în general, ciobăneștii cu blană lungă nu au un al doilea strat de blană, deci prezintă păr mai puțin decât cei cu firul scurt. Firele de păr sunt lungi atât pe corp, cât și la nivelul cozii, feței, urechilor și au o textură mătăsoasă.  Unele exemplare pot să prezinte și al doilea strat de blană. Ciobăneștii germani cu blană lungă sunt mai sociabili decât cei cu blana scurtă, pentru că nu sunt câini de lucru, năpârlesc mai rar decât aceștia din urmă și blana lor este mai ușor de întreținut. 

Ciobănesc german cu blana „pufoasă”

Sunt Ciobăneștii germani care au blană de lungime medie, adică între scurt și lung. Prezintă două straturi de blană, cel interior având o textură mai aspră, ca lâna, iar cel exterior, mai lung, fiind mătăsos.

Comportamentul unui Ciobănesc german

Inteligent, sigur pe sine, activ, curios și agil, Ciobănescul german este, prin definiție, un câine cu o personalitate puternică. El este într-o continuă căutare a unui scop și are o capacitate extraordinară de a învăța constant. De aceea și sunt excelenți câini de pază sau pentru misiuni de căutare și salvare. 

Loialitatea și afecțiunea față de cei care îi cresc sunt deosebite și pot, uneori, deveni chiar prea protectori cu familia sau cu teritoriul lor, dacă nu sunt dresați corespunzător. Au tendința de a nu fi prietenoși imediat cu persoane noi, pentru că sunt suspicioși și au nevoie de timp pentru a căpăta încredere. Când un Ciobănesc german este lângă familia lui, va fi mereu atent la ce se întâmplă în jur, pentru ca nu cumva vreunul dintre membri să fie în pericol. 

În relația cu cei mici, este un partener de joacă minunat, doar că este important să-l înveți să socializeze încă de când e pui. Altfel, poate avea tendința de a fi dominant în raport cu cei mici. 

În ceea ce privește comportamentul față de alte animale de companie, Ciobănescul german este, de regulă, un câine foarte calm, dar atunci când este provocat, poate deveni agresiv

Cum îngrijești corect un Ciobănesc german

Frumusețea și sănătatea unui Ciobănesc german depind, evident, de modul în care știi să ai grijă de el. Este o rasă care are nevoile ei particulare, de care trebuie să ții cont, mai ales în ceea ce privește hrana, exercițiile fizice și evitarea ori gestionarea unor afecțiuni frecvent întâlnite la Ciobăneștii germani.

Cum ai grijă de puii de Ciobănesc german

O femelă de Ciobănesc german naște, de regulă, 8 sau 12 pui. Este important să-i duci la dresaj încă de mici și să-i înveți să socializeze. Efortul fizic susținut nu este indicat la vârste fragede, pentru că le poate afecta buna dezvoltare. Jocurile ușoare, în aer liber, sunt, însă, binevenite. În privința alimentației, un pui de Ciobănesc german are nevoie de hrană bogată în proteine. În meniul unui pui pot fi adăugate și legume cât mai diverse, orez, pâine sau paste. De altfel, și în alimentația lui de mai târziu, poți adăuga porții mici de iaurt, legume gătite, ouă, dacă nu este alergic sau nu are vreo intoleranță alimentară.

Care este alimentația potrivită pentru Ciobăneștii germani

Când vine vorba despre alimentația potrivită pentru un Ciobănesc german, trebuie să ții cont că e un câine de talie medie spre mare și foarte energic. Prin urmare, are nevoie de o alimentație care să-i asigure necesarul de proteine, minerale și vitamine de care are nevoie. Alimentația pentru această rasă este foarte importantă și, încă de când sunt pui și juniori, este indicat să le oferi o hrană variată și echilibrată, pentru a le asigura o bună dezvoltare. Consultă-te cu medicul veterinar și informează-te ce tip de hrană este adecvată în funcție de vârsta câinelui tău, dacă a fost sterilizat sau castrat, dacă are diverse afecțiuni medicale. Iată câteva exemple de hrană potrivită pentru Ciobănescul tău german: 

Hrana uscata pentru caini Royal Canin Breed German Shepherd Puppy 3 kg – destinată juniorilor de Ciobănesc german, care au între 2 luni și 14 luni; acest tip de hrană conține 31% proteine, 16% grăsime, 1,8% fibre, 7,9% cenușă, 1% fosfor, 1,26% fosfor; totodată, este o hrană bogată în minerale.

Mancare uscata pentru caini Royal Canin Breed German Shepherd Adult 11 kg – destinată câinilor Ciobănesc german adulți, conține 24% proteine, 19% grăsime, 4% fibre, 6,5% cenușă; de asemenea, este o hrană echilibrată care are în componența sa și minerale, ulei de soia, de pește sau de cocos. 

Hrana uscata pentru caini Equilibrio Adult Dogs, cu Pui, 12 + 2 Kg – special concepută pentru câinii adulți de talie medie și mare, este un tip de hrană completă, care conține 25% proteine, 15% grăsime brută, 2,5% fibre, 7% cenușă, 1,3% calciu, 1% fosfor; totodată, este o hrană bogată în vitamine și minerale.

 Hrana uscata pentru caini Royal Canin Rasa German Shepherd Adult 5+, 12 kg – după vârsta de 5 ani, un Ciobănesc german este considerat senior și are nevoie de o hrană specială pentru nevoile lui; conține un complex antioxidant pentru întreținerea celulelor, proteine de înaltă calitate, care contribuie la sinteza de proteine din mușchii scheletici, fosfor, care este important pentru sănătatea rinichilor, acizi grași Omega-3 și colagen hidrolizat, pentru protecția și sănătatea articulațiilor, proteine ușor digerabile și fibre solubile și insolubile, pentru asigurarea unei digestii ușoare și a unei absorbții optime de nutrienți.

Cum dresezi corect un Ciobănesc german

Ciobăneștii germani sunt renumiți pentru inteligența lor. Agili, ascultători și loiali, sunt printre cele mai populare rase alese pentru misiunile de căutare, salvare sau de gardă. Au capacitatea de a învăța foarte repede o mulțime de comenzi complexe. Chiar dacă patrupedul tău nu va participa la misiuni ale poliției și armatei, trebuie să ții cont că este un câine care are nevoie, zilnic, de un program de exerciții fizice. Dresajul este indicat să înceapă încă de când este pui, de la vârsta de 7-8 săptămâni. Atenție, însă! Activitatea fizică nu trebuie să fie prea intensă și dificultatea antrenamentelor ar trebui să crească progresiv, odată cu vârsta. 
Citește și Cum iti dresezi cainele – metode eficiente si sfaturi utile

Cum să ai grijă de sănătatea Ciobănescului tău german

Pentru a preveni dezvoltarea diverselor afecțiuni sau a monitoriza manifestările celor deja existente, este esențial să-ți duci câinele la veterinar pentru a fi vaccinat și pentru controale de rutină, o dată la șase luni ori mai des, dacă este cazul. Printre bolile frecvent întâlnite la această rasă, se numără:  

  • boala von Willebrand, hemofilia A și B – sistemul imunitar al unui Ciobănesc german este, în general, foarte solicitat; este o rasă care are o concentrație scăzută de Imunoglobulină A, ceea ce crește riscul apariției infecțiilor;
  • problemele digestive – sistemul digestiv al Ciobăneștilor germani este unul sensibil și pot să apară diareea cronică, provocată de diverse intoleranțe la alimente, colita (boală inflamatorie intestinală), gastroenterita hemoragică, insuficiența pancreatică; de aceea, este foarte important ce tip de hrană îi oferi, adică să fie bogată în proteine ușor digerabile și de absorbit; 
  • displazia șoldului sau a cotului – poate provoca dureri, pe măsură ce înaintează în vârstă, și poate duce chiar la artrită;
  • mielopatia degenerativă – cunoscută și sub denumirea de radiculomielopatie cronică degenerativă, este o boală ereditară; de obicei, apare în cazul câinilor care au peste 7 ani și duce la paralizia membrelor posterioare.

Cum crești un Ciobănesc german în condiții optime – sfaturi utile

Dincolo de a-l îngriji corect și de a-i oferi toată atenția de care are nevoie, este important să ții seama și de aspectele legate de crearea condițiilor optime pentru ca patrupedul tău să fie un reprezentant frumos și sănătos al rasei lui. Prin urmare, reține că:

  • nu îi place să stea singur – indiferent de tipul de Ciobănesc german pe care îl crești, nu uita că este un câine foarte sociabil, care are nevoie de prezența ta și a celor dragi, lângă el; nu îi priesc perioadele lungi în care lipsești de acasă, pentru că poate deveni anxios și se plictisește; este nevoie de dresaj, dacă ai un serviciu care nu îți permite să stai foarte mult timp acasă; 
  • ocupă-i timpul în permanență – este un câine foarte energic și inteligent, care are nevoie de joacă, exerciții fizice, antrenamente, din care să învețe ceva în fiecare zi; 
  • este distant cu străinii – ca să te asiguri că nu va avea reacții exagerate față de străini, este bine să-l obișnuiești cu prezența oamenilor; du-l în parc, lasă-l să socializeze; nu te gândi că nu îți va mai fi ție fidel, pentru că este un câine suficient de inteligent ca să știe din ce familie face parte; apoi, dacă ai copii, mai ales bebeluși, este bine să obișnuiești câinele cu mirosul acestora și să-l înveți că fac parte din familie, ca să poată să-și dezvolte un comportament protector; 
  • nu îl lega – desigur, poți să-l plimbi în lesă când ieși cu el la plimbare pe stradă, dar dacă ai o curte mare, nu îl lega niciodată; adoră să alerge liber și să exploreze împrejurimile; 
  • supraveghează-l mai ales cât este pui și adolescent – Ciobănescul german este foarte curios și, mai ales când este pui sau în perioada adolescenței, trebuie să-l supervizezi ca pe un copil, ca să nu se rănească, să nu înghită diverse obiecte; 
  • perie-l temeinic – o blană strălucitoare și sănătoasă nu depinde doar de o alimentație corectă, ci și de felul în care perii câinele; este recomandat să faci această operațiune zilnic, dar dacă nu ai această posibilitate, măcar de două ori pe săptămână; de două ori pe an, năpârlește, iar în acele perioade, va trebui să-l perii mai mult; 
  • ai grijă când îi faci baie și când îi tai ghearele – un Ciobănesc german are nevoie de baie doar ocazional, dacă nu stă foarte mult afară; este important să-i tai ghearele în fiecare lună, dar numai dacă nu se exfoliază singure; verifică lungimea lor, pentru că ghearele prea lungi îi pot cauza dureri și alte probleme;
  • îngrijește-i bine dinții și urechile – în general, are dantură rezistentă, dar pentru a o menține sănătoasă, este indicat să-i asiguri periajul câinelui de cel puțin două ori pe săptămână; curăță-i urechile, săptămânal.

Asigură-te că un Ciobănesc german e câinele potrivit pentru tine

Înainte de a te hotărî să crești un Ciobănesc german, ar fi bine să te asiguri că este, într-adevăr, câinele potrivit pentru tine și cei dragi. Aceasta, pentru a avea așteptări realiste în ceea ce privește comportamentul lui, modul în care trebuie îngrijit, bugetul pe care îl presupune creșterea unui astfel de exemplar, posibilitățile de a-i crea un mediu optim pentru a se dezvolta și a fi fericit. Concret, iată care sunt câteva aspecte asupra cărora e bine să reflectezi: 

  • pune-ți întrebări utile – de ce vrei un câine? Unde îl vei crește? Cât timp și ce resurse financiare poți aloca pentru a avea un câine? Care este stilul tău de viață?;
  • nu te baza prea mult pe ceea ce vezi în filme sau reviste – mulți oameni iau în grijă pui de Ciobănesc german, pentru că sunt drăgălași și par foarte ușor de dresat; dacă te atrage acest gând, nu te opri doar la perioada în care Ciobănescul tău este pui; el va crește și va ajunge un adult impunător de 20-40 de kilograme și, dacă nu îl crești cum trebuie, te va domina și îți va fi foarte greu să colaborezi cu el; 
  • nu toți Ciobăneștii germani sunt la fel – deși este un câine sociabil, nu toate exemplarele sunt la fel; unii dintre ei nu se simt foarte bine în familii numeroase și cu mulți copii și nici în apartamente obișnuite de bloc; 
  • comportamentul câinelui – este un câine prin definiție energic, prin urmare, are nevoie de spațiu de acțiune sau să-l scoți des la plimbare, ca să-și consume energia; apoi, nu-i un câine care să se joace singur, deci va trebui să-i acorzi timp și atenție; ține cont că este un câine de acțiune și va trebui să aibă în permanență ceva de lucru; 
  • ține seama de posibilele probleme de sănătate – în general, este un câine robust și rezistent, dar poate avea destul de multe probleme de sănătate; întrebarea pe care este bine să ți-o pui este dacă ai buget și pentru așa ceva și dacă ești pregătit să faci față unor situații dificile. 

Ciobănescul german este una dintre cele mai apreciate rase de câini, fiind potrivită atât pentru mediul cald, familial, cât și pentru misiuni speciale ale poliției, armatei, de salvare sau de recunoaștere. Dacă alegi un astfel de exemplar, vei câștiga, cu siguranță, un prieten de nădejde, loial, inteligent, energic și gata să-și dea viața pentru protecția ta și a celor dragi. La rândul tău, însă, va trebui să ai grijă de el cu atenție, pentru că este un câine cu foarte multă personalitate. Misiunea ta nu este una ușoară, însă, ținând cont de câteva recomandări și sfaturi utile, cum sunt și cele de mai sus, vei putea construi o relație frumoasă și durabilă cu un câine special.

Sursa foto: Shutterstock

CELE MAI RECENTE POSTARI

Câine Chihuahua – temperament, aspect și îngrijire

Ai decis că este momentul ca familia ta să crească și iei în considerare opțiunea [...]

Citeste Articolul
Câine Amstaff: rasă, nutriție și îngrijire

American Staffordshire Terrier este adeseori descris ca un câine puternic și voluntar, dar ideal pentru [...]

Citeste Articolul
Câinele Pomeranian – aspect, comportament și îngrijire

Te gândești să îți îmbunătățești viața luându-ți un animal de companie și ți-a plăcut mult [...]

Citeste Articolul
Scabie la pisici: simptome și tratament

Scabia este o boală parazitară ce poate afecta omul și o serie de animale, printre [...]

Citeste Articolul
Ce trebuie să știi despre rasa Presa Canario

Câinele Presa Canario sau Dogo Canario este robust, cu o personalitate puternică, originar din Insulele [...]

Citeste Articolul
Cat traieste o pisica si ce trebuie sa stii despre etapele vietii ei

Inevitabil ne punem întrebarea „Cât trăiește o pisică?” fie că am adoptat un pui, fie [...]

Citeste Articolul
Otita la caini: Cauze, simptome si variante de tratament

Otita este o afecțiune destul de des întâlnită la căței. Afectează urechea și poate provoca [...]

Citeste Articolul
Pisica Norvegiana de Padure: caracteristici, personalitate și îngrijire

Pisica Norvegiană sau pisica de pădure nu este la fel de cunoscută ca Maine Coon, [...]

Citeste Articolul
Pisica British Shorthair: Trasaturi, personalitate, alimentatie

British Shorthair este cea mai populara rasa de pisici domenstice inregistrate in Marea Britanie. Blana [...]

Citeste Articolul
Rasa Ciobanesc german: insusiri, dresaj, ingrijire

Abonează-te la Newsletter

și primești un voucher de 10% reducere!

Dorim să vă ținem la curent cu noile articole și promoții!