Ce trebuie sa stii despre rasa Presa Canario

Câinele Presa Canario sau Dogo Canario este robust, cu o personalitate puternică, originar din Insulele Canare, Spania. Cu corpul său dreptunghiular gros și musculos, expresia atentă și masca neagră, Presa Canario este o rasă cu voință puternică și, când este antrenat și socializat corespunzător încă de mic, este docil, devotat și ascultător familiei sale. Atinge, de regulă, aproximativ 60 cm înălțime și peste 40 kg greutate, iar blana cu păr scurt variază în culori variate tigrate: maro, negru, roșcat.

Un luptător formidabil, Presa Canario are nevoie de un stăpân ferm și experimentat căruia să îi demonstreze loialitatea. Descoperă istoria, caracteristicile și cum se îngrijește acest câine impresionant din rasa spaniolă Presa Canario.

Istorie Presa Canario / Dogo Canario

Folosit în mod tradițional pentru păstorirea vitelor, Presa Canario a fost dintotdeauna un câine de pază ideal, datorită aspectului său intimidant și hipervigilenței lui. Cunoscută și sub denumirea de „Câinele de pradă canar”, se spune că rasa datează din secolele al XV-lea și al XVI-lea după cucerirea Insulelor Canare, când câinii mai mari aveau rolul foarte important de pază a fermelor, a vitelor și chiar exterminarea câinilor sălbatici sau fără stăpân.

De-a lungul timpului, acești câini de pe insulă au evoluat în rase diferite, iar Presa Canario (uneori numit și dog de canare) a devenit cunoscut pentru inteligența sa, curajul și rezistența fizică, instinctele naturale pentru pază, chiar și fără a fi nevoie de lătrat excesiv. Nu este surprinzător că acești câini au fost adesea crescuți pentru lupte.

În anii 1940, luptele cu câini au fost interzise pe toate insulele spaniole, dar se știa că luptele vor continua pe parcursul următorului deceniu și, în această perioadă, numărul Presa Canario a scăzut ca urmare a introducerii unor rase alternative de luptă, cum ar fi Great Dane, Doberman Pinscher și ciobănesc german. Acest lucru aproape a provocat dispariția Presa Canario, care a rămas, în număr foarte mic, principalul câine de pază al fermierilor și păstorilor. Din fericire, în anii 1970, crescătorii de renume au reabilitat rasa de câine Presa Canario, un animal atât masiv și curajos, cât și funcțional, cu un instinct acut de câine de pază, un temperament îndrăzneț și foarte teritorial. Recuperarea completă a rasei a început în 1982, când un grup de crescători din insula Tenerife a format o asociație pentru a sprijini renașterea Presa Canario. Astăzi, rasa servește drept simbolul animal al Gran Canaria. 

Poze câini Presa Canario și caracteristicile rasei

Poze câini Presa Canario și caracteristicile rasei

Din imaginea de mai sus ne privește blând, dar suspicios, un Presa Canario black cu pieptul alb și urechile tăiate. Câinele din această rasă are o dispoziție blândă și dulce, mai ales în jurul oamenilor în care are încredere. Poziția lui este fermă și vigilentă, combinată cu un temperament calm și încrezător.

Urechile acestui câine sunt de obicei tăiate, deși această practică este interzisă în unele țări. Decuparea face ca urechile câinelui să stea drepte, dând animalului un aspect impunător. Se face, de asemenea, din motive practice, pentru a le salva de potențiale daune atunci când un câine lucrează cu bovine. Presa Canario este descris ca având un cap mare de formă pătrată, un spate înclinat, o coadă puternică și o mișcare agilă asemănătoare pisicii. Inteligent, curios și precaut față de străini, câinele Presa Canario este, de asemenea, foarte activ și energic și are nevoie de o cantitate mare de exercițiu pentru a fi mulțumit.

⏩ Află care sunt cele mai bune rase de caini de paza, alături de cei Presa Canario!

Poze câini Presa Canario și caracteristicile rasei

Îngrijire și alimentație câini Presa Canario

Un câine Presa Canario are nevoie de periaj des și de o baie ocazională pentru a-și păstra blana scurtă curată. Această rasă se mândrește, de asemenea, cu unghii puternice, cu creștere rapidă, care vor trebui tăiate frecvent. Urechile scurte ale câinelui trebuie verificate în mod regulat, iar dinții trebuie periați în mod frecvent. Năpârlește moderat.

⏩ Contactează-ne oricând pentru asistenta online in ceea ce priveste starea de bine a animalului tau de companie. Suntem aici pentru toți stăpânii de animale, la numai un click distanță.

Când vine vorba de mâncare, trebuie să știți că dogo canario este un consumator la propriu, în multe cazuri mâncând mai mult decât un om. Este un câine care are nevoie de energie când se pune în mișcare. Porția zilnică de mâncare se stabilește în funcție de nivelul de activitate și de vârstă.

Presa Canario va funcționa bine cu orice dietă de înaltă calitate, indiferent dacă mâncarea lor este preparată comercial sau gătită acasă (cu îndrumarea unui medic veterinar). Fiind o rasă mai mare și activă, aceștia pot necesita mai multă apă decât un câine obișnuit și pot prefera, de asemenea, hrana cu conținut ridicat de proteine.

⏩ Alege hrana super premium pentru sănătatea și fericirea câinelui tău.

Presa Canario dresaj

Un Presa Canario trebuie să fie crescut de proprietari experimentați. Născuți pentru pază, acești câini pot fi și câini de companie dacă beneficiază de un program de socializare și de un dresaj adecvat încă de mici. Presa Canario este tolerant cu copiii, dar trebuie să fie supravegheat întotdeauna în preajma acestora. Copiii trebuie învățați să nu-i necăjească sau să-i agreseze. Dacă Presa Canario este crescut alături de alte animăluțe de casă, acesta le va tolera. Sunt prietenoși și loiali membrilor familiei lor, dar sunt agresivi cu străinii.

⏩ Descoperă aici metode eficiente si sfaturi utile pentru a-ti dresa cainele!

Mușcătura Presa Canario

Un Presa Canario sănătos poate cântări până la 70 kg și va fi extrem de puternic. Aceasta înseamnă că un atac va fi greu de respins pentru oricine și poate cauza daune grave. Conform multor studii, câinii de dimensiuni mai mari – cu capete mari și mușchi mai puternici ai maxilarului – au în mod natural cea mai mare capacitate fizică de a provoca daune prin mușcătură. Cu toate acestea, forța mușcăturii unui câine va depinde și de alți factori, precum starea de spirit și motivația pentru a mușca, nu doar genetica.

În ciuda dificultăților de testare, unii cercetători cred că forța de mușcătură Presa Canario ar putea depăși 500 PSI. De asemenea, se crede că se află în top 10 cele mai puternice mușcături de câine. Dacă vrea să te rănească, un Presa Canario o poate face cu ușurință.

Presa Canario de vânzare

Oricând doriți să cumpărați un câine, vă recomandăm să apelați la o canisă, de unde puteți obține întreg istoricul cățelului, pornind de la proveniență, evidența bolilor părinților, predispoziții genetice, până la toate informațiile de care aveți nevoie pentru a-i oferi tot confortul necesar. Orice animal de companie ar trebui să devină un membru al familiei, deci, să fie tratat cu aceleași sentimente de căldură, iubire și responsabilitate.

Sursa foto: Adobe Stock

CELE MAI RECENTE POSTARI

Câine Chihuahua – temperament, aspect și îngrijire

Ai decis că este momentul ca familia ta să crească și iei în considerare opțiunea [...]

Citeste Articolul
Câine Amstaff: rasă, nutriție și îngrijire

American Staffordshire Terrier este adeseori descris ca un câine puternic și voluntar, dar ideal pentru [...]

Citeste Articolul
Câinele Pomeranian – aspect, comportament și îngrijire

Te gândești să îți îmbunătățești viața luându-ți un animal de companie și ți-a plăcut mult [...]

Citeste Articolul
Scabie la pisici: simptome și tratament

Scabia este o boală parazitară ce poate afecta omul și o serie de animale, printre [...]

Citeste Articolul
Ce trebuie să știi despre rasa Presa Canario

Câinele Presa Canario sau Dogo Canario este robust, cu o personalitate puternică, originar din Insulele [...]

Citeste Articolul
Cat traieste o pisica si ce trebuie sa stii despre etapele vietii ei

Inevitabil ne punem întrebarea „Cât trăiește o pisică?” fie că am adoptat un pui, fie [...]

Citeste Articolul
Otita la caini: Cauze, simptome si variante de tratament

Otita este o afecțiune destul de des întâlnită la căței. Afectează urechea și poate provoca [...]

Citeste Articolul
Pisica Norvegiana de Padure: caracteristici, personalitate și îngrijire

Pisica Norvegiană sau pisica de pădure nu este la fel de cunoscută ca Maine Coon, [...]

Citeste Articolul
Pisica British Shorthair: Trasaturi, personalitate, alimentatie

British Shorthair este cea mai populara rasa de pisici domenstice inregistrate in Marea Britanie. Blana [...]

Citeste Articolul

Abonează-te la Newsletter

și primești un voucher de 10% reducere!

Dorim să vă ținem la curent cu noile articole și promoții!