Diareea la câini este o problemă relativ frecvent întâlnită în practica medicală. Uneori, cauzele acesteia sunt simple – o mâncare prea grasă, de exemplu; alteori, ea poate indica o serie de probleme mai grave de sănătate. În continuare vom explora cauzele diareei, simptomele asociate acesteia și opțiunile de tratament, astfel încât să îți poți îngriji prietenul necuvântător.
- Diaree cauze
- Diaree câini – simptome
- Diagnosticul diareei la câine
- Tratamentul diareei la câine
- Prevenirea diareei la câine
Diaree – cauze
Mulți proprietari de câini – mai ales cei începători – se întreabă de ce face câinele diaree. Atunci când discutăm despre diaree cauzele pot fi numeroase și variate. Acestea depind în mare măsură de vârsta animalului, de modul în care este îngrijit și hrănit, de unde își petrece timpul, la interior sau la exterior, de vaccinările anterioare și așa mai departe.
Cauze alimentare
Între mâncare și diaree există o relație de directă interdependență. Enterocolita la câini, descrisă și ca gastroenterită la câini este cel mai adesea declanșată de o alimentație necorespunzătoare, de schimbări bruște ale dietei sau de consumul de hrană de proastă calitate.
Aparatul digestiv al puiului de câine este mai sensibil decât cel al adultului; oferă-i alimentație adecvată pentru a-l ajuta să crească mare și sănătos.
Scaunul moale la câine poate fi determinat, de pildă, de schimbarea bruscă a brandului de mâncare uscată administrat. De asemenea, un câine care mănâncă în mod normal doar hrană uscată poate face scaun moale din cauza unei porții copioase de mâncare pentru oameni. O simplă indigestie la câini, provocată de alimentația necorespunzătoare, nu afectează de obicei starea generală a patrupedului și poate trece de la sine în 24 – 48 ore, odată îndepărtată cauza.
Diareea persistentă însoțită de vomă la câini poate semnala un consum de alimente toxice: ciocolata, strugurii și stafidele sau ceapa sunt frecvent incriminate, adesea lipsa de informare a proprietarilor fiind vinovată pentru această situație.
Află de ce nu ar trebui să îi dai niciodată câinelui ciocolată și ce se poate întâmpla dacă are acces la acest aliment.
În sfârșit, diaree și chiar vărsături la câini pot apărea ca urmare a unei alergii sau intoleranțe alimentare, dezvoltată la anumite ingrediente din alimentație. Acest diagnostic este unul de excludere și impune un tratament foarte specific, odată ce toate celelalte cauze au fost eliminate.
Vărsăturile la câine pot avea o gamă variată de cauze; descoperă ce anume le determină și cum ar trebui să procedezi în cazul în care câinele tău începe să vomite.
Cauze infecțioase
Infecțiile digestive sunt o altă cauză frecventă a diareei. Deși pH-ul acidului gastric din stomacul câinelui este foarte scăzut, ceea ce îi oferă un anumit grad de protecție naturală, acesta poate fi victima unei infecții:
- Infecțiile bacteriene cel mai frecvent diagnosticate sunt cele cu Salmonella sau E.coli. Acestea pot declanșa enterocolită la câini, cu simptome variabile ca și intensitate în funcție de vârsta și starea generală de sănătate a pacientului.
- Paraziții intestinali pot declanșa o gamă variată de simptome digestive. Infestațiile masive pot determina inclusiv vărsături galbene la câini, sau proprietarul se plânge că are un câine apatic și fără poftă de mâncare.
- Infecțiile virale determinate, de pildă, de parvovirus sau de maladia Carre sunt notorii pentru simptomele violente pe care le provoacă: scaun cu sânge la câini, câinele nu mănâncă și varsă etc. Atunci când discutăm despre diaree la cățeluși, mai ales despre diaree cu sânge, fiecare medic veterinar cu experiență va dori să investigheze dacă are de-a face cu parvoviroza, o infecție cu mortalitate ridicată în rândul puilor.
Dacă ai în plan să iei un pui de câine, află mai multe despre parvoviroză – una dintre cele mai răspândite cauze de mortalitate la această categorie de vârstă.
Cauze medicale
Există și unele boli sistemice care pot evolua însoțite de diaree.
- insuficiența pancreatică poate determina scaune moi, cu un aspect grăsos și de culoare deschisă;
- unele boli de stomac la câini pot interfera cu digestia și cauza scaune moi;
- insuficiența renală și diabetul pot avea ca efect secundar diareea;
- sângele în scaun la câini, mai ales la cei vârstnici, poate semnala existența unor polipi sau a unui cancer de colon.
În asemenea situații, întrebarea proprietarilor despre cât durează indigestia la câini impune explicații detaliate despre importanța unui tratament adecvat – nu neapărat orientat direct către scaunele proaste, cât mai degeabă către cauzele acestora.
Descoperă mai multe informații despre indigestia la caini, despre cum se manifestă și cum poate fi prevenită.
Unele medicamente pot determina diaree la câini, ca efect secundar sau advers. Diareea la câini după deparazitare este un eveniment frecvent, încărcătura parazitară acționând în mod iritativ. În plus, multe dintre substanțele utilizate în deparazitarea internă au asociat un laxativ ușor, care accelerează evacuarea paraziților, reducând riscul de toxicitate secundară.
Alte cauze: anxietate și stres
Înainte de a te interesa despre antidiareice la câini sau de a căuta informații despre indigestie la câini tratament naturist, întreabă-te dacă e posibil ca patrupedul tău să fi trecut printr-o perioadă de stres. Schimbarea domiciliului sau a stăpânilor, plecarea stăpânilor în concediu, aducerea unui nou animal în casă sau chiar venirea pe lume a unui bebeluș asociată schimbării drastice a rutinei obișnuite pot constitui evenimente deosebit de stresante pentru câine.
Nu pierde din vedere un element foarte important: ceea ce pentru tine poate fi un incident lipsit de importantă, pentru câinele tău poate fi un factor important de stres. De asemenea, e posibil să ai doi câini: unul să meargă cu nonșalanță la veterinar, iar celălalt să tremure de când îl urci în mașină și să facă scaune proaste chiar înainte de a intra în cabinet.
Diaree câini – simptome
Un câine deranjat la stomac poate manifesta diaree, dar poate avea și alte simptome asociate, despre care vom detalia în continuare.
Diaree acută vs. diaree cronică
Diareea la câini poate fi împărțită în două categorii principale: diaree acută și diaree cronică.
- Diareea acută apare brusc și poate fi de scurtă durată. De cele mai multe ori este asociată cu o schimbare bruscă de dietă sau cu ingestia unor substanțe sau alimente toxice. Acest tip de diaree poate trece de la sine, deși un tratament pentru indigestie la câini poate fi, uneori, necesar;
- Diareea cronică este diagnosticată atunci când persistă mai multe săptămâni sau revine frecvent. Diareea cronică indică întotdeauna probleme medicale subiacente și poate fi tratată numai după identificarea adecvată a cauzei.
Semne asociate diareei
Diareea este un simptom în sine, dar majoritatea câinilor manifestă și alte semne asociate:
- Stare generală de rău: câinele poate fi letargic sau poate manifesta semne de disconfort, de pildă dureri abdominale;
- Lipsa poftei de mâncare la câini;
- Scădere în greutate: diareea cronică se asociază unui sindrom de malabsorbție care poate duce la pierdere în greutate;
- Scaune dese: frecvență crescută a defecării sau control insuficient al sfincterelor.
Simptome consecutive diareei
Diareea persistentă sau puternică poate determina și alte simptome:
- Vărsături persistente: atunci când vorbim despre indigestie câini, simptomele pot include și vărsături; în alte cazuri, diareea ca apa se asociază unui dezechilibru hidroelectrolitic sever care întreține vărsăturile;
- Deshidratare: deshidratarea poate ajunge să pună în pericol viața patrupedului, ca urmare a pierderilor de lichide și electroliți; poate afecta funcția renală și cardiacă;
- Pierderea apetitului: când cățelul are diaree, durerile abdominale, starea de rău sau greața care apare consecutiv mâncatului îl pot descuraja să mai mănânce.
Diagnosticul diareei la câini
Este ușor să observi faptul că patrupedul tău face diaree; sarcina medicului veterinar este să identifice cauzele acesteia, pentru a putea recomanda un tratament adecvat.
Evaluarea clinică
Examenul clinic este primul pas în diagnosticul diareei la câine. Medicul veterinar va efectua o examinare fizică amănunțită a câinelui, care include:
- Anamneza: medicul va cere informații despre istoricul medical al câinelui, vârsta acestuia, momentul în care au început simptomele, schimbările recente în dietă, existența unor factori de stres. El va dori să știe ce alte simptome a mai observat proprietarul – dacă a observat vărsături galbene la câinele său, dacă a remarcat cum câinele vomită verde, dacă apar vărsături maro la câine, dacă s-a administrat vreun tratamente pentru diaree la câine.
- Examinarea abdomenului: se realizează prin palparea acestuia pentru a evalua eventualele senzații dureroase, existența unor umflături sau alte semne;
- Verificarea stării de hidratare: se realizează prin controlul mucoaselor și al pliului pielii; deshidratarea este un motiv serios de îngrijorare și necesită reechilibrare hidrică imediată.
Analize de laborator
În unele situații, un diagnostic precis al cauzelor diareei presupune efectuarea unor analize suplimentare:
- Testele de sânge: pot oferi informații despre starea generală de sănătate a câinelui și pot ajuta la identificarea unor afecțiuni subiacente;
- Testele de identificare a paraziților: pot identifica prezența acestora;
- Culturile de fecale: permit identificarea bacteriilor responsabile pentru infecțiile gastrointestinale;
- Radiografia, ecografia, radiografia baritată: pot evidenția probleme structurale sau o obstrucție intestinală.
Diagnostic diferențial
Diagnosticul diferențial implică eliminarea altor cauze posibile ale unor simptome similare. Medicul veterinar poate recomanda efectuarea de investigații suplimentare, foarte specifice, pentru a exclude sau confirma:
- Boli gastrointestinale: boala inflamatorie intestinală sau enterita;
- Infecții bacteriene sau virale: salmoneloza sau parvoviroza;
- Alergii alimentare: identificarea alergenului;
- Probleme sistemice: diabet, insuficiență renală etc.
Tratamentul diareei la câine
Mulți proprietari de câine se întreabă, simplu, cum tratezi diareea, fără să ia în calcul faptul că etiologii diverse pot impune și tratamente diferite. Pentru diareea la câini tratamentul depinde de cauze, dar și de starea clinică a pacientului necuvântător.
Tratamentul la domiciliu
În cazuri ușoare de diaree, tratamentul la domiciliu poate fi suficient pentru corectarea problemei. Administrarea de ceai de mentă pentru câini, respectarea listei de alimente pentru diaree la câini și unele pastile diaree câini pot fi suficiente însă tratamentul acasă este limitat. Dacă i-ai oferit câinelui să mănânce cantități mici de orez fiert cu morcov și carne slabă de pui, dar el o refuză sau varsă, hidratarea corespunzătoare devine imposibilă și este nevoie să treci la etapa următoare: vizita la veterinar.
Medicamente prescrise de medicul veterinar – antidiareice câini
În cazurile grave sau persistente, ceaiul de mentă pentru diaree la câini nu mai este suficient. Medicul poate prescrie antibiotice, în cazul în care suspectează o infecție sau o suprainfecție bacteriană. Pentru a reduce disconfortul sau inflamația intestinală, pot fi administrate antiinflamatoare. În caz de diaree apoasă galbenă și persistentă, tratamentul impune administrarea intravenoasă a soluțiilor de rehidratare. Tratamentul vărsăturilor la câine este important pentru a reduce iritația intestinală și riscul de deshidratare.
Terapii complementare
Unele terapii complementare se pot asocia tratamentului medicamentos, pentru a susține o refacere mai rapidă a mucoasei intestinale. De pildă, administrarea de probiotice ajută la restabilirea echilibrului florei intestinale; prebioticele susțin acest proces. Extractul de aloe vera sau de mușețel poate funcționa ca un pansament intestinal.
Tratamentul diareei la caini poate implica si schimbari in tipul de hrana folosit. Medicul veterinar iti poate recomanda folosirea unui diete veterinare, pana la disparitia simtomelor. Vezi gama noastra de mancare de dieta pentru caini!
Chirurgie
În cazuri foarte rare, diareea poate fi provocată de o ocluzie intestinală sau de o altă problemă anatomică sau structurală care impune intervenția chirurgicală.
Prevenirea diareei la câine
Diareea nu poate fi întotdeauna prevenită, dar există și măsuri pe care le poți lua pentru a proteja sănătatea prietenului tău necuvântător.
Alimentație echilibrată
Alege întotdeauna o dietă echilibrată și o hrană de calitate pentru menținerea sănătății digestive a câinelui. Optează pentru hrană comercială de înaltă calitate sau discută cu medicul veterinar pentru a stabili un plan alimentar adecvat. Având în vedere faptul că schimbările bruște în materie de alimentație pot declanșa diareea, încearcă să faci toate aceste treceri treptat, combinând hrana veche cu cea nouă timp de câteva zile.
Evitarea substanțelor toxice
Ciocolata și strugurii sunt două dintre cele mai toxice alimente pentru câini, iar gustul lor dulce li se pare acestora extrem de apetisant. Produsele cu un conținut ridicat de grăsimi nu sunt neapărat toxice, dar vin cu un risc important pentru sănătate. Plantele de apartament sau din grădină se pot dovedi toxice pentru câine. Detergenții și soluțiile de curățare trebuie păstrate bine închise, în locuri inaccesibile câinelui. În special antigelul este incriminat în numeroase intoxicații, din cauza gustului său dulceag.
Igiena și deparazitarea periodică
Deși câinele pare să nu fie pretențios la mâncare și să aibă un stomac rezistent, respectarea igienei alimentare este importantă pentru starea lui de sănătate. Asigură-te că hrana este preparată și depozitată în condiții bune, că nu se deteriorează sau degradează și nu se contaminează cu bacterii. Cumpără hrana din surse sigure și prepar-o adecvat.
Respectă programul de deparazitare periodică recomandat de către medicul veterinar pentru a preveni infestările. Medicul va ști să recomande produsele potrivite și să le alterneze corespunzător, în funcție de vârsta și rasa câinelui și de stilul tău de viață.
Reducerea stresului și a anxietății
Câinii pot fi sensibili la schimbările din mediul lor de viață sau la modificările rutinei – cu cât programul este mai previzibil, cu atât ei vor fi mai liniștiți. Stimularea mentală a câinelui prin intermediul activităților care îi mențin mintea activă poate ajuta la reducerea anxietății.
Diareea este o problemă relativ frecventă în cazul câinilor; cauzele acesteia pot fi foarte variate, iar tratamentul depinde de identificarea corectă a etiologiei. Ai grijă de sănătatea patrupedului tău colaborând îndeaproape cu medicul veterinar.
Sursa foto: Shutterstock, Shutterstock
Surse:
- https://www.petmd.com/dog/symptoms/what-causes-dog-diarrhea
- https://www.akc.org/expert-advice/health/doggie-diarrhea/
- https://vcahospitals.com/know-your-pet/diarrhea-in-dogs
- https://www.nurvc.com/site/blog/2021/08/15/diarrhea-in-dogs
- https://www.preventivevet.com/dogs/your-dog-has-diarrhea-what-to-do
- https://www.vet.cornell.edu/departments-centers-and-institutes/riney-canine-health-center/health-info/diarrhea