Pisica Norvegiană de Pădure: caracteristici, personalitate și îngrijire

Pisica Norvegiană sau pisica de pădure nu este la fel de cunoscută ca Maine Coon, dar are, totuși, aceleași calități. Este o pisică mare, cu un corp robust, musculos și blană abundentă. Inițial un vânător, pisica Norvegiană este de fapt un animal de companie foarte afectuos. Sociabilă și prietenoasă, această pisică cu păr lung va seduce iubitorii de feline prin caracterul său unic.

Originile Norvegienei de Pădure

Pisica Norvegiană de Pădure: caracteristici, personalitate și îngrijire

Norvegiana de pădure sau Norsk skogkatt (care se traduce, literal, prin „pisica de pădure”) este o rasă foarte veche, a cărei istorie poate fi urmărită până la vikingi. Legenda spune că zeița nordică Freya deținea o echipă trasă de pisici puternice, cu păr lung. Pisica Norvegiană era folosită în special ca vânător de șobolani, în locurile în care erau depozitate alimente. Aceasta trăiește de multă vreme în sălbăticie, în pădurile norvegiene. Nu este rezultatul unei selecții extinse, ci al evoluției naturale.

Cartea oficială a originilor felinelor (LOOF) ne spune că pisicile norvegiene au început să fie crescute abia în anii 1930, apoi au căzut, treptat, în uitare. În 1963, rasa a fost salvată in extremis de către entuziaștii care au creat „Asociația Națională Norvegiană a Pisicilor cu Pedigree” și care au validat criteriile precise ce vor determina care dintre pisicile semi-sălbatice fac parte din așa-numita rasă norvegiană. Rasa a fost recunoscută în 1976.

Caracteristicile Norvegienei de Pădure

Fizicul Norvegienei nu poate lăsa pe nimeni indiferent. Mai puțin înaltă decât pisicile din rasa Maine Coon, dar totuși impunătoare, blana sa groasă este unică. Norvegiana are un corp musculos, ce îi conferă un aspect puternic. De obicei cântărește între 5 și 8 kg. În ceea ce privește mărimea, o Norvegiană poate măsura până la 38 cm la greabăn.

Capul Norvegienei de Pădure are formă triunghiulară, cu urechi mari de la bază, dar care se termină într-o formă rotunjită, acoperite generos cu smocuri de blană atât la interiorul lor, cât și la vârfuri.Ochii migdalați ai pisicii Norvegiene sunt de culoare verde-auriu până la albastru, uneori chiar de culori diferite.

Este puternică, iar picioarele din față sunt mai scurte decât cele din spate. Labele sale sunt late și rotunde, cu smocuri de păr între degete. În timpul verii, în perioada de năpârlire, Norvegiana va pierde o parte din blană, mai puțin cea de pe coada stufoasă și smocurile de blană de la labe.

Pisica Norvegiană este foarte recunoscută datorită blănii sale opulente, care o protejează de ploaie și temperaturi scăzute. Blana ei este mediu-lungă sau lungă, mătăsoasă, lucioasă. Substratul de blană este lânos și conferă blănii sale o senzație de masă și profunzime. Culorile sale sunt variate, de la cel mai intens negru la cel mai pur alb.

Atenție: blana Norvegienei de pădure necesită o îngrijire atentă din partea stăpânilor săi. Ar trebui să fie periata in mod regulat, pentru a evita acumularea de noduri și pentru a-i oferi strălucire.

Câteva caracteristici pe scurt:

  • Greutate: mascul, 8-9 kg, femela, 4-5 kg
  • Speranța de viață: 8 până la 14 ani
  • Culoarea ochilor: albaștri, verzi, aurii, heterocromi
  • Culoarea blănii: albă, neagră, roșcată, albastră (blue norwegian), crem, maro, argintie, bicoloră, calico, tigrată sau carapace de țestoasă (Tortie), fumurie sau ombre (Smoke/shaded Norwegian)

Tipuri de Norvegiană de Pădure

Blana pisicii Norvegiană de pădure vine într-o gamă largă de culori și modele. Culorile includ alb, negru, albastru, roșcat, portocaliu, crem, argintiu și auriu. Această haină pufoasă a pisicii poate avea, de asemenea, modele de blană solidă, bicoloră, broască țestoasă, calico și blană tabby.

Blue Norwegian

Are o blană de o superbă culoare gri ardeziu închis, până la un gri albastru deschis, pe o culoare de bază cenușie. Practic, culoarea ei este un negru diluat. Dar este la fel de frumoasă ca ruda ei mai cunoscută, Albastru de Rusia. De obicei, ochii ei sunt de un verde strălucitor sau albaștri.

Norvegiana de Pădure fumurie (Smoke/ombre)

Dacă o pisica are efectiv o culoare de sine stătătoare, dar are rădăcinile părului albe, distincte, atunci ea este denumită Smoke. Sunt un fel de tabby argintii, foarte dramatice și frumoase. În timpul lunilor de iarnă, blana lungă și luxoasă a pisicilor Norvegiene de Pădure arată aproape de un argintiu pur. Vara, culoarea este mai închisă, uneori prezentând pete foarte atractive.

Norvegiana de Pădure bicoloră

Norvegiana de pădure bicoloră va avea blana maro, portocaliu, uneori gri închis, tigrată sau argintie, mereu în combinație cu alb. În majoritatea cazurilor, va avea „șosete” albe, la fel precum pieptul, abdomenul și botul.

Norvegiana de Pădure Tabby

Marcaje dense, îndrăznețe și clar definite. Fața prezintă linii neîntrerupte, din marginea exterioară a ochilor în sus. Tabby au, de obicei, în frunte un „M” distinct și vârtejuri dense, îndrăznețe pe obraji. Liniile verticale de pe cap se extind până la umeri, cu o formă ce aduce aminte de aripile de fluture. De obicei, marcajele sunt simetrice de-o parte și de alta a coloanei vertebrale, în laterale. Coada este perfect inelată. Nu-i lipsesc „șosetele” la picioare, iar blana ei are un efect marmorat.

Norvegiana de Pădure Tortie

Tortie sau tigrată este, probabil, cel mai des întâlnit model de Norvegiană de Pădure și seamănă cel mai mult cu ce era ea la origini. Uneori, pot fi văzute rozete mai închise la culoare în blana ei, de unde și numele de „carapace de țestoasă”.

Norvegiana de Pădure albă

Culoarea albă este rezultatul unei lipse complete de pigmentare a părului. E o genă unică, ce este dominantă peste toate celelalte culori. Gena dominantă maschează, de fapt, culoarea reală a pisicii și, uneori, aceasta apare doar după ce pisica se împerechează. Pisica încă mai produce pigment, pe măsură ce ochii se colorează. Este o concepție populară greșită că pisica albă are vreo legătură cu gena albinos. În acest caz, nu apare nicio pigmentare a culorii în organism și de aceea animalele albinoase au ochii roz. Unii pisoi albi se nasc cu pete pe cap care, în mod normal, dispar complet până la vârsta de 6 luni. Pisicile Norvegiene albe pot avea ochii în diferite culori, inclusiv albaștri, verzi, cupru, portocalii, dar și diferit colorați, în același timp.

Personalitatea unei Norvegiene de Pădure

Dacă, la prima vedere, aspectul ei sălbatic te poate face să crezi că Norvegiana de Pădure este o pisică puțin sociabilă, nu este așa. Plăcută, blândă, prietenoasă și sociabilă, este o pisică ce știe să-și găsească locul în familie. Calmă și drăgălașă, Norvegiana are nevoie să-și consume energia și va aprecia să se joace cu stăpânii săi. Căsuțele suspendate și jucăriile o vor face fericită. Norvegiana nu și-a uitat niciodată originile și rămâne un vânător, în suflet. Îi place să alerge după jucării ca și cum ar fi creaturi vii. De asemenea, este înzestrată cu un puternic instinct teritorial și verifică locurile de mai multe ori pe zi, pentru a se asigura că totul merge bine. În ciuda dimensiunilor mari, știe să se adapteze perfect traiului într-un apartament. Norvegiana este foarte atașată de casa ei și se va înțelege foarte bine cu copiii familiei.

Cum să îngrijești o Norvegiană de Pădure

Pisica Norvegiană de Pădure tinde să-și mențină singură greutatea, prin creșterea activității fizice și reducerea aportului de hrană, atunci când este necesar. Dacă are suficient timp și spațiu pentru a alerga și a vâna, de obicei nu trebuie să fie pusă la dietă.

Datorită puternicului simț teritorial, Norvegiana trebuie să își însușească spațiul pe care îl ocupă. Îi place să alerge, să-și ascundă și să-și pândească jucăriile. Spațiul ei trebuie să fie prevăzut cu o zona de odihna, dar și cu stinghii, crengi sau case suspendate și o zonă destinată alergatului.

Norvegiana are nevoie de periaj zilnic, pentru a împiedica încâlcirea blănii, mai ales în timpul perioadei de năpârlire. Periajul poate fi încorporat în sesiunile de joacă, dar, de obicei, aceste pisici adoră să fie îngrijite și periate. Ca orice altă pisică cu blana groasă, în perioada de năpârlire poate avea nevoie de un tratament pentru ghemele de păr.

Probleme de sănătate

Norvegiana nu are o sănătate fragilă. Datorită originilor sale sălbatice, Norvegiana este o pisică solidă, fără probleme reale de sănătate. Poate fi, totuși, afectată de boala de stocare a glicogenului GDS IV sau de tip 4, o boală genetică specifică rasei sale, care slăbește pisica și duce la moartea ei timpurie.

Majoritatea pisoilor afectați de această boală genetică se nasc morți sau mor la câteva ore după naștere. Cu toate acestea, 12% vor supraviețui și trăi normal, timp de maximum șase luni, prezentând, în același timp, o deficiență severă în GEB sau enzima de ramificare a glicogenului. Este o enzimă care transformă glicogenul, adică molecula ce permite stocarea glucozei în organism. Nefolosit de organism, glicogenul este distribuit, încetul cu încetul, în diferite organe și celule ale corpului, în special în mușchi, inclusiv ai inimii, neuroni și celulele imune.

În jurul vârstei de șase luni, pisoiul dezvoltă primele simptome ale bolii. Are febră permanentă (hipertermie), suferă atacuri de tremor muscular, este apatic. Mușchii lui se atrofiază încetul cu încetul, până la paralizia totală a celor patru membre. Inexorabil, pisica moare între 10 și 14 luni; de foarte multe ori, este eutanasiată înainte, din cauza stării sale grav deteriorate.

Alimentația potrivită

Pisica Norvegiană are nevoie de o dietă bogată în proteine ​​animale, oligoelemente și vitamine. Alimentele de bază sunt carnea, peștele și legumele. Necesită o dietă echilibrată, care să includă atât hrană uscată, cât și umedă.

Porțiile de hrană variază în funcție de temperatură (vară, iarnă etc.) sau de stilul ei de viață (este mai activă sau depune mai puțin efort).

Nu uita că, după sterilizare sau castrare, pentru a preveni obezitatea și alte posibile probleme de sănătate, precum cele renale, este recomandat să-i schimbi hrana cu una concepută special pentru acest caz. De exemplu, Hrana uscata pentru pisici Royal Canin Sterilised 37, cu un conținut de 37% de proteine, 12%, grăsimi și 6% fibre, este o alegere potrivită pentru a regla creșterea în greutate și apariția problemelor de sănătate ale pisicii tale, după castrare sau sterilizare.

De asemenea, hrănește adecvat pisicile gestante, care alăptează și puii de pisică. Hrana  uscata pentru pisici Royal Canin Mother & Babycat 2 kgeste o variantă potrivită, care va oferi animalelor tale cu nevoi specifice o dietă completă și echilibrată.

Și nu în ultimul rand, ca orice pisică cu blană lungă, are nevoie, din când în când, de iarbă pentru pisici, pentru a o ajuta să elimine părul înghițit după ce se linge.

Pentru a afla mai multe despre acest subiect, citește și: Totul despre alimentatia pisicilor. Cum le hranim, ce mancare prefera si cum le mentinem sanatoase

Adoptarea unui animal este un angajament și o decizie la care va trebui să te gândești cu atenție. Recomandările, cum sunt și cele oferite mai sus, te pot ajuta să faci alegerea potrivită. Nu ezita să contactezi medicul veterinar, care îți poate oferi cele mai bune sfaturi în legătură cu alimentația adecvată și prevenirea și monitorizarea diferitelor afecțiuni. Astfel, te vei bucura mult timp de drăgălășenia și atenția pufosului tău companion.

Sursa foto: Shutterstock

Vezi si alte rase de pisici

CELE MAI RECENTE POSTARI

Câine Chihuahua – temperament, aspect și îngrijire

Ai decis că este momentul ca familia ta să crească și iei în considerare opțiunea [...]

Citeste Articolul
Câine Amstaff: rasă, nutriție și îngrijire

American Staffordshire Terrier este adeseori descris ca un câine puternic și voluntar, dar ideal pentru [...]

Citeste Articolul
Câinele Pomeranian – aspect, comportament și îngrijire

Te gândești să îți îmbunătățești viața luându-ți un animal de companie și ți-a plăcut mult [...]

Citeste Articolul
Scabie la pisici: simptome și tratament

Scabia este o boală parazitară ce poate afecta omul și o serie de animale, printre [...]

Citeste Articolul
Ce trebuie să știi despre rasa Presa Canario

Câinele Presa Canario sau Dogo Canario este robust, cu o personalitate puternică, originar din Insulele [...]

Citeste Articolul
Cat traieste o pisica si ce trebuie sa stii despre etapele vietii ei

Inevitabil ne punem întrebarea „Cât trăiește o pisică?” fie că am adoptat un pui, fie [...]

Citeste Articolul
Otita la caini: Cauze, simptome si variante de tratament

Otita este o afecțiune destul de des întâlnită la căței. Afectează urechea și poate provoca [...]

Citeste Articolul
Pisica Norvegiana de Padure: caracteristici, personalitate și îngrijire

Pisica Norvegiană sau pisica de pădure nu este la fel de cunoscută ca Maine Coon, [...]

Citeste Articolul
Pisica British Shorthair: Trasaturi, personalitate, alimentatie

British Shorthair este cea mai populara rasa de pisici domenstice inregistrate in Marea Britanie. Blana [...]

Citeste Articolul

Abonează-te la Newsletter

și primești un voucher de 10% reducere!

Dorim să vă ținem la curent cu noile articole și promoții!