Ai decis că este momentul ca familia ta să crească și iei în considerare opțiunea de a lua un cățel? Chihuahua este, cu siguranță, o variantă tentantă: mic, ușor de manevrat, te poate însoți aproape oriunde și nu trebuie să îți faci griji în legătură cu forța sa. Așa să fie, oare? În acest articol poți descoperi mai multe informații despre istoricul rasei, particularitățile de îngrijire, nevoile specifice și eventualele provocări pe care le presupune îngrijirea sa.

Câine Chihuahua – Istoricul rasei

Originile acestei rase nu sunt clar cunoscute, dar există două teorii principale. Una dintre ele susține că acel chihuahua de vânzare pe care l-ai găsit pe net provine dintr-un câine denumit Techichi, originar din America Centrală și de Sud. Civilizația Toltec datează din secolul IX î.e.n., iar vestigiile istorice din acea perioadă descriu un câine asemănător Chihuahua din prezent. Despre Techichi se credea că are puteri mistice, inclusiv abilitatea de a prevedea viitorul, de a-i vindeca pe cei bolnavi sau de a ghida sufletele morților către lumea de apoi.

A doua teorie afirmă că un câine de dimensiuni mici, originar din China, a fost adus de către negustorii spanioli în Mexic, unde a fost împerecheat cu câinii de talie mică din zonă.

Indiferent care dintre aceste teorii este corectă, câinele chihuahua, așa cum îl cunoaștem în prezent, a fost descoperit în Mexic în anii 1950, rasa fiind înregistrată în anul 1904.

Tipuri de Chihuahua

Există mai multe tipuri de chihuahua, clasificarea lor fiind făcută în funcție de diverse criterii. Cea mai simplă dintre acestea ține cont de lungimea pe care o are blana exemplarului vizat:

  • Chihuahua cu păr lung provine, cel mai probabil, din încrucișarea chihuahua cu rasa papillon;
  • Chihuahua cu păr scurt, cea mai răspândită varietate.

Conform standardelor americane ale rasei, există nu mai puțin de 7 tipuri de chihuahua:

  • Chihuahua cu păr scurt;
  • Chihuahua cu păr lung;
  • Apple head chihuahua;
  • Deer head chihuahua;
  • Teacup Chihuahua;
  • Pear head Chihuahua;
  • Chihuahua denumit în funcție de culoarea blănii: chihuahua alb sau chihuahua negru, de pildă.

Chihuahua – descrierea rasei

Chihuahua de buzunar – aceasta este principala caracteristică pentru care este atât de bine cunoscută rasa. Dimensiunile mici fac ca acest câine să fie asimilat permanent unui pui, ceea ce îl face foarte popular.

Conform standardelor rasei, un chihuahua cântărește între 1,3 și 2,6 kg. Unele exemplare pot fi mai mari decât atât și există și exemplare de dimensiuni mai mici.

Blana poate varia în lungime, dar este netedă și moale. Culoarea părului poate varia mult, existând exemplare monocolore, bicolore și chiar tricolore. Trufa este aproape întotdeauna neagră, dar există și posibilitatea unei trufe depigmentate, în cazul exemplarelor deschise la culoare.

Chihuahua mini / mini chihuahua – ce spun specialiștii?

Foarte populari în căutările cumpărătorilor începători sunt așa-numiții mini chihuahua, cunoscuți și cu denumirea de câine teacup – care încape într-o ceașcă. Înainte de a suna la anunțurile care promovează chihuahua mini toy de vânzare, discută cu medicul veterinar: adesea, exemplarele rasei care cântăresc mai puțin de 1,3 kg sunt și predispuse să dezvolte o mare varietate de probleme de sănătate, care le pot reduce speranța de viață și le pot scădea semnificativ calitatea vieții.

Pui Chihuahua – îngrijire specifică

Un pui de chihuahua este, cu siguranță, o experiență unică în materie de îngrijire a unui câine. Cântărind doar câteva sute de grame, un astfel de cățel chihuahua este cel puțin înduioșător. Având în vedere dimensiunile mici, trebuie să ai grijă să optezi pentru mâncare adaptată: mâncare umedă imediat după înțărcare și mâncare uscată junior, preferabil specifică rasei, ulterior.

Mulți proprietari ignoră importanța dresajului, bazându-se pe dimensiunile mici pe care le are un chihuahua la vârsta adultă. Socializarea și deprinderea comenzilor de bază și a regulilor de conviețuire socială sunt, totuși, importante, astfel evitându-se situații extrem de deranjante, de câini agresivi sau foarte zgomotoși. O socializare adecvată și stabilirea unor limite clare sunt esențiale în prevenirea anunțurilor de tipul „Ofer chihuahua spre adopție” pe care ne-am dori să nu le mai vedem.

Sănătate: când îl duci la veterinar și ce predispoziții are un Chihuahua

Dacă te întrebi cât trăiește un chihuahua – ei bine, rasa este una longevivă, asemenea tuturor câinilor de talie mică. Totuși, pentru ca noul tău prieten să aibă o viață lungă și fericită alături de tine, e important ca sănătatea să fie luată mereu în considerare.

Unul dintre motivele pentru care se recomandă achiziționarea câinelui de la o canisă chihuahua de încredere are legătură cu predispozițiile pe care le are rasa. Când vine vorba despre a achiziționa un cățel chihuahua, prețul este doar unul dintre criteriile care trebuie avute în vedere, niciodată cel mai important. Starea sa de sănătate primează.

Deși este o rasă în general sănătoasă, înmulțirea exagerată și necontrolată și dimensiunile extrem de mici o predispun la o serie de probleme de sănătate:

  • Luxația patelară este o afecțiune frecventă la câinii de talie mică și se produce atunci când patela (rotula) nu este corect aliniată cu celelalte oase din structura articulației genunchiului. Afecțiunea este prezentă încă de la naștere, chiar dacă simptomele apar mai târziu, după instalarea artritei;
  • Hipoglicemia este o afecțiune frecventă în rândul câinilor de talie mică, favorizată de absența depozitelor adipoase. Cățeii devin puțin activi, mucoasele devin cianotice, aceștia încep să tremure necontrolat și dacă nu se intervine imediat, pot intra în comă. Hipoglicemia este o problemă serioasă, care îi poate pune viața în pericol cățelului tău;
  • Murmurul cardiac este o problemă de sănătate determinată de afectarea modului în care circulă sângele în interiorul celor 4 camere ale inimii. Prezența unui murmur cardiac impune o evaluare cardiologică completă și tratament;
  • Stenoza pulmonară este o afecțiune congenitală în care valva pulmonară este deformată și nu își poate îndeplini corect funcția. Netratată, stenoza pulmonară determină insuficiență cardiacă;
  • Colapsul traheal are cauze incomplet elucidate, dar există o transmisibilitate genetică, se pare;
  • Hidrocefalia poate afecta puii de chihuahua, care mor, în general, înainte de a împlini vârsta de 4 luni. Este unul dintre motivele pentru care unii crescători recomandă achiziția unui pui abia după această vârstă;
  • Tremuratul incontrolabil apare frecvent la câinii chihuahua, mecanismul care îl declanșează fiind necunoscut. Se observă, totuși, că tremuratul apare în special în situații de stres și agitație și, desigur, la frig.

Nutriție: cum stabilești o dietă pentru câinele Chihuahua

Având în vedere dimensiunile mici și, deci, cantitatea redusă de hrană pe care o consumă un chihuahua, medicii veterinari recomandă, în general, administrarea de hrană uscată cu un conținut de nutrienți atent echilibrat. Unele branduri oferă hrană uscată specifică rasei, care poate reprezenta o soluție superioară, având în vedere că este adaptată, de la nutrienți până la forma granulelor, nevoilor acestor câini minusculi.

Discută cu medicul veterinar despre dieta adecvată cățelului tău, în funcție de vârsta acestuia, de starea de sănătate, starea fiziologică, eventuale probleme sau particularități. Evită mâncarea gătită – o indigestie la chihuahua poate fi greu de gestionat, date fiind dimensiunile mici ale acestuia.

Îngrijire: cum îngrijești un cățel chihuahua (baie, tuns, igienă)

Îngrijirea unui chihuahua nu este deloc dificilă. În general, câteva minute de periaj săptămânal sunt suficiente pentru a menține blănița în ordine. Chiar dacă decizi să îl speli, chihuahua nu ridică probleme: se usucă rapid la aer și trebuie doar protejat de frig.

Pavilionul auricular trebuie șters periodic cu un colț de prosop sau cu o dischetă demachiantă, fără a încerca să pătrunzi în profunzime. Ar fi bine să eviți să îi intre apă în urechi, aceasta crescând riscul de apariție a otitei externe. Ochii trebuie curățați zilnic, la fel ca în cazul tuturor raselor exoftalmice, care au o predispoziție naturală să lăcrimeze abundent.

Ghearele au o creștere relativ rapidă, iar majoritatea acestor câini nu fac suficientă mișcare, pe substraturi suficient de rugoase, încât tocirea să se producă natural. Este un motiv important pentru a-l învăța pe cățel, de mic, cu operațiunea de tăiere a unghiilor, pe care o va accepta cu ușurință apoi, inclusiv în viața de adult.

Îngrijirea danturii este un subiect delicat la chihuahua, care este predispus, asemeni altor rase de dimensiuni mici, la probleme importante de sănătate orală. Periajul dentar este cu atât mai important în cazul lor – ar trebui să faci asta de cel puțin 2 – 3 ori pe săptămână. Detartrajul regulat ar trebui programat de 1 – 2 ori pe an.

Potrivit pentru copii: Chihuahua, un câine perfect pentru familie?

Chihuahua este un câine plin de energie, inclusiv la vârsta adultă. Lăsat liber la joacă, este în stare să fugărească veverițe cât e ziua de lungă și e un bun partener de joacă pentru oricât timp ai tu răbdare să faci asta.

Oricât de bine pare să se distreze afară, chihuahua nu trebuie lăsat nesupravegheat deoarece nu este în siguranță. Au fost înregistrate cazuri în care chihuahua au fost furați de păsări răpitoare în timpul plimbărilor în natură sau chiar în propria curte.

Cheful de joacă permanent îl face un companion perfect pentru copii, nu-i așa? De fapt, nu tocmai. Majoritatea crescătorilor nu vând pui de chihuahua familiilor cu copii mai mici de 8 ani deoarece dimensiunile mici ale câinelui și lipsa de atenție a copiilor pot duce la tot felul de accidente.

Deși socializarea puiului de chihuahua cu copiii ar trebui realizată întotdeauna ca parte a procesului de dresaj, interacțiunea trebuie atent limitată și supravegheată. În ceea ce privește interacțiunea cu alte animale, chihuahua este în general foarte dominant față de alți câini, motiv pentru care poate intra în bucluc.

Cum aleg o canisă chihuahua de încredere?

Pentru a preveni eventuale probleme de sănătate congenitală, este recomandat ca, dacă vrei un pui de chihuahua, să apelezi la o canisă chihuahua cu o bună reputație. Prima condiție pe care ar trebui să o îndeplinească este să fie înregistrată la Asociația Chinologică. Ar trebui să poți vizita părinții sau cel puțin mama viitorului tău pui, să vezi în ce condiții este crescută și îngrijită.

De asemenea, un crescător serios și de încredere va avea multe întrebări despre condițiile din familia în care ar urma să plece puiul ales. Vânzarea se va face cu contract, care poate stipula o serie de condiții referitoare la sterilizare sau la prezentarea la concursuri canine. Chiar dacă e atât de mic, un câine chihuahua reprezintă un angajament pe termen lung, pentru care trebuie să fii pregătit.

Donez Chihuahua: ce înseamnă să adopți un Chihuahua?

Vei găsi, online, destule anunțuri de tipul „Donez chihuahua”, cu numeroase motivații în spatele acestei decizii. Adopția este un mod responsabil în care poți salva un câine de la o viață grea sau chiar de la moarte, motiv pentru care o încurajăm ori de câte ori este posibilă. Dacă decizi să adopți, programează imediat o vizită la medicul veterinar pentru a descoperi care e starea de sănătate a cățelului tău.

Adopția unui chihuahua are o serie de avantaje: probabil că micul câine știe deja să își facă nevoile afară, a depășit perioada dificilă în care rodea tot ceea ce îi cădea la îndemână și alte probleme specifice puilor. Pe de altă parte, acesta poate avea și o serie de deprinderi nedorite și poate fi nevoie de reluarea dresajului pentru a scăpa de ele. Cântărește mereu, cu atenție, această decizie.

În concluzie, chihuahua este un câine fascinant, atent, dinamic, foarte atractiv datorită dimensiunilor sale mici. Orice viitor proprietar trebuie să știe, însă, că îngrijirea unui chihuahua presupune și o serie de responsabilități particulare. Medicul veterinar este cel mai bun partener al tău și al cățelului, pentru o viață lungă și sănătoasă.

Bibliografie:

  1. https://dogtime.com/dog-breeds/chihuahua
  2. https://www.akc.org/dog-breeds/chihuahua/
  3. https://www.britannica.com/animal/Chihuahua-dog
  4. https://www.dailypaws.com/dogs-puppies/dog-breeds/chihuahua
  5. https://www.hillspet.com/dog-care/dog-breeds/chihuahua

Câine Chihuahua – temperament, aspect și îngrijire

Abonează-te la Newsletter