Gingivita este o inflamație a gingiilor pisicii tale. Afecțiunea reprezintă o problemă de sănătate frecventă, care afectează până la 85% dintre felinele cu vârsta de până la 4 ani. Deși adesea ignorată de către proprietari din cauza simptomelor destul de subtile care o însoțesc, gingivita poate avea consecințe serioase asupra stării generale de sănătate a pisicii.

În continuare, poți descoperi o perspectivă detaliată asupra cauzelor, simptomelor, diagnosticului, tratamentului și prevenirii acestei afecțiuni.

Gingivita la pisici: cauze

Atunci când ne referim la gingivita la pisici, există mai multe cauze posibile ale acestei afecțiuni:

 • Lipsa igienei orale: Lipsa periajului dentar și a igienei orale regulate poate determina acumularea de placă bacteriană și tartru, considerate a fi cauza principală a gingivitei, exact ca și în cazul oamenilor. Placa bacteriană este o peliculă aderentă, transparentă, care se formează la suprafața dinților și care este bogată în bacterii care pot provoca inflamația gingiilor. Atunci când nu este îndepărtată la timp, pe placa bacteriană se depozitează minerale care formează tartrul; adesea, acesta se localizează la limita dintre dinte și gingie, provocând retracție gingivală, boala parodontală și, în cele din urmă, căderea dinților la pisici;
 • Dieta necorespunzătoare: o dietă bogată în zaharuri sau în carbohidrați rafinați poate favoriza proliferarea bacteriilor din cavitatea bucală și poate contribui la formarea plăcii bacteriene, cu toate efectele sale nocive asupra danturii pisicii. De asemenea, o alimentație în care pisica primește preponderent hrană umedă favorizează apariția tartrului;
 • Boli cronice: anumite boli cronice cum sunt diabetul sau afecțiunile renale pot crește riscul de apariție a gingivitei la pisică;
 • Boli autoimune: există unele boli autoimune ale pisicilor care pot determina inflamația persistentă a gingiilor;
 • Leucemia virală a pisicilor (FeLV): este o infecție virală care poate prezenta, alături de alte simptome, și o gingivită persistentă.

În cazul în care pisica ta manifestă simptome care te pun pe gânduri, opinia unui medic veterinar este de neînlocuit. Intreaba medicul veterinar despre semnele care te îngrijorează, pentru a stabili nivelul de urgență al situației și a putea beneficia de tratament adecvat cât de repede posibil!

Gingivita la pisici: simptome

Asemănător altor boli ale gurii la pisici, gingivita evoluează cu simptome locale sugestive:

 • Gingii roșii, umflate, sângerânde: aspectul gingiilor pisicii, în special în zona imediat periferică dinților, este deosebit de sugestiv atunci când discutăm despre gingivită. Sângerarea gingiilor poate apărea spontan, sau consecutiv alimentației cu mâncare uscată sau cu alte alimente dure;
 • Respirație urât mirositoare: halitoza (halena) este un simptom comun al gingivitei și apare frecvent la pisici, mai ales în absența igienei orale. Bacteriile care alcătuiesc placa bacteriană produc compuși volatili cu miros neplăcut, care poate fi detectat cu ușurință printr-o simplă apropiere de gura deschisă (de dentiția pisicii);
 • Depuneri de tartru pe dinți: acumularea de tartru, o substanță dură, de culoare galben-maronie, pe suprafața dinților este unul dintre factorii majori care contribuie la gingivită. Tartrul favorizează proliferarea bacteriilor și agravează inflamația gingiilor;
 • Dificultăți de masticație: pisica cu gingivită poate manifesta durere sau disconfort la masticație, manifestând o preferință pentru alimentele moi sau renunțând complet la masticație, în cazul în care primește hrană uscată;
 • Salivație excesivă: salivația excesivă, denumită în termeni medicali sialoree, poate fi adesea observată la pisicile cu gingivită, chiar dacă manifestările ei sunt mai discrete decât la câine. Saliva poate fi spumoasă sau transparentă;
 • Pierderea poftei de mâncare: durerea asociată gingivitei la pisici poate duce la scăderea apetitului și poate determina pierderea în greutate a felinei;
 • Alte semne: pisica poate manifesta semne de agitație și nervozitate, frecarea obrajilor de diferite obiecte sau dificultăți la apucarea hranei.

Alimentația este unul dintre cei mai importanți factori de care trebuie să ții cont atunci când vine vorba despre sănătatea pisicii tale. Există o gama variata de diete veterinare, recomandate în diverse situații și pentru diferite categorii de vârstă; vezi ce i se potrivește pisicuței tale și discută cu medicul veterinar despre recomandările sale!

Gingivita la pisici: diagnostic

Diagnosticul gingivitei la pisici poate fi suspicionat de către proprietar prin simpla observare a aspectului gingiilor, dar necesită confirmarea medicului veterinar, care va identifica și cauzele bolii, și tratamentul optim.

Medicul veterinar va efectua inițial o inspecție clinică a cavității bucale a felinei, pentru a vizualiza cu atenție gingiile și dinții. Acesta va palpa gingiile, pentru a le evalua sensibilitatea și gradul de inflamație, și va sonda spațiul dintre gingie și dinte, pentru a determina adâncimea pungilor parodontale.

În unele cazuri, examinarea poate include efectuarea unei radiografii dentare, pentru evaluarea stării osului alveolar.

Gingivita la pisici - periaj

Gingivita la pisici: opțiuni de tratament

Tratamentul în gingivita la pisici depinde de mai mulți factori importanți: cauzele gingivitei, vârsta pisicii, eventuale afecțiuni adiacente și alte particularități despre care vei discuta cu medicul veterinar. Severitatea simptomelor este, de asemenea, un element care trebuie luat în calcul în stabilirea unui protocol de tratament.

Tratamentul gingivitei aflată la debut

În cazurile ușoare de gingivită, medicul veterinar va recomanda, în primul rând, efectuarea unui detartraj profesional sub anestezie generală, care să îndepărteze placa bacteriană și tartrul de pe suprafața dinților. Proprietarul va primi recomandări de respectat pentru acasă.

Tratamentul gingivitei severe

În cazurile severe de gingivită, efectuarea unei radiografii dentare este obligatorie. Astfel, medicul va putea decide în favoarea extracției dinților care sunt sever afectați și care nu mai pot fi salvați. După intervenție, pisica va fi tratată cu antibiotice, pentru prevenirea infecțiilor bacteriene severe și cu antiinflamatoare, pentru a reduce durerea locală și a controla inflamația gingiilor. Pe termen lung, proprietarul va primi recomandări pentru susținerea sănătății orale.

Gingivita la pisici: recomandări de management pentru proprietari

Proprietarul joacă un rol esențial în managementul gingivitei pisicii sale. Există mai multe direcții pe care medicul veterinar le va avea în vedere atunci când va face recomandări referitoare la tratarea gingivitei.

Igiena orală este extrem de importantă în cazul pisicii cu gingivită. Alimentația trebuie adaptată la nevoile sale specifice, ținându-se cont și de eventuale alte probleme de sănătate. Tratamentul post-intervenție trebuie respectat cu strictețe, în așa fel încât să se producă vindecarea completă și să se evite fenomenul de rezistență bacteriană la antibiotice.

Imediat după extracțiile dentare, medicul veterinar e posibil să îți recomande să hrănești pisica preponderent cu hrană umedă, pentru a o proteja de efortul de masticație.

Când, ce și cât ar trebui să mănânce o pisică? Recomandările variază în funcție de numeroase aspecte: vârsta pisicii, starea sa fiziologică, eventualele afecțiuni de care suferă, rasa acesteia, nivelul său de activitate și așa mai departe. Iată câteva recomandari generale despre alimentatia unei pisici sanatoase; pentru sfaturi personalizate, contactează medicul veterinar!

Gingivita la pisici: prevenție

Orice medic îți va spune că este mai simplu să previi decât să tratezi, iar medicul veterinar nu face excepție. Prevenirea gingivitei la pisici este de natură să le asigure felinelor o viață mai lungă și mai sănătoasă.

Curățarea dinților pisicii

Curățarea dinților pisicii, cu alte cuvinte igiena orală, este esențială pentru gingii și dantură sănătoase.

Periajul dentar trebuie efectuat în mod regulat, de minim 2 – 3 ori pe săptămână, cu ajutorul unei periuțe de dinți și a unei paste de dinți special concepute pentru pisici. Chiar dacă multe pisici sunt reticente într-o primă fază, gustul bun al pastei, blândețea și perseverența proprietarului și condiționarea pozitivă cu recompense gustoase la finalul procedurii le vor îmblânzi.

Utilizarea soluțiilor antibacteriene sau antiseptice poate ajuta la reducerea numărului de bacterii din cavitatea bucală și la menținerea sănătății gingiilor. Totuși, este important de precizat că orice inițiativă de acest gen trebuie discutată cu medicul veterinar, singurul în măsură să îți ofere sfaturi personalizate.

În niciun caz și sub nicio formă nu se vor folosi produse de igienă orală destinate oamenilor, la pisici!

Dieta pisicii

Alimentația joacă un rol important în prevenirea apariției tartrului la pisici. Hrana uscată de calitate superioară poate ajuta la curățarea mecanică a dinților, pe măsură ce pisica mestecă. Este recomandat să alegi o hrană uscată cu crochete mici și dure, special concepute pentru a menține sănătatea orală.

La fel de important este să eviți alimentele lipicioase, cum sunt dulciurile sau diverse resturi de la masă, care pot favoriza acumularea plăcii bacteriene.

Controale veterinare periodice

Un proprietar responsabil va programa controale veterinare periodice, la fiecare 6 – 12 luni, pentru monitorizarea stării de sănătate a danturii pisicii.

Este important să monitorizezi și tu starea gingiilor pisicii și să contactezi medicul de îndată ce observi semne de inflamație, sângerare sau respirație urât mirositoare.

În numeroase cazuri, durata de viață a felinei depinde de modul în care proprietarul a știut să o îngrijească. Fiecare etapă a vieții unei pisici este plină de provocări specifice, iar nevoile unei pisici adolescente diferă mult de cele ale unei senioare. Află care sunt principalele etape din viata unei pisici și la ce trebuie să fii atent, în fiecare dintre ele!

Alte recomandări

Pisica trebuie să aibă întotdeauna la îndemână cel puțin o sursă de apă proaspătă, pentru a se hidrata corespunzător. În plus, apa ajută la clătirea cavității bucale și la îndepărtarea resturilor alimentare. Este de dorit ca sursa de apă să fie amplasată la distanță de bolul cu mâncare.

Pisica are nevoie de un mediu de viață curat, care poate contribui la reducerea expunerii la bacterii care pot contribui la declanșarea gingivitei. În plus, medicul veterinar poate veni cu recomandări suplimentare, pe care te încurajăm să le respecți întru totul, deoarece sunt adaptate nevoilor specifice ale pisicii tale.

Gingivita pisicilor este o problemă de sănătate aparent minoră, dar poate avea un impact considerabil asupra calității vieții felinei. Igiena orală corectă, o dietă adecvată și sprijinul medicului veterinar sunt micile secrete care te vor ajuta să ai o pisică sănătoasă și fericită!

Bibliografie:

 1. https://www.vet.cornell.edu/departments-centers-and-institutes/cornell-feline-health-center/health-information/feline-health-topics/feline-dental-disease
 2. https://www.petmd.com/cat/conditions/mouth/gingivitis-in-cats
 3. https://vcahospitals.com/know-your-pet/gingivitis-and-stomatitis-in-cats
 4. https://www.webmd.com/pets/cats/what-to-know-about-gingivitis-in-cats

Surse foto: Shutterstock, Shutterstock.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Abonează-te la Newsletter

și primești un voucher de 10% reducere!

Dorim să vă ținem la curent cu noile articole și promoții!