Câinii pot vomita din multe motive. Unele, cum ar fi faptul că au mâncat ceva ce nu le-a priit sau au înfulecat prea repede prea multă hrană nu sunt, de obicei, cauze care să te îngrijoreze. Vărsăturile pot fi, însă, indicii ale unor afecţiuni grave, cum sunt tulburările gastrointestinale sau bolile sistemice. De asemenea, este posibil ca patrupedul să fi ingerat o substanţă toxică.

Prin urmare, mai ales dacă ştii că i-ai dat cea mai potrivita hrana şi că l-ai supravegheat îndeaproape, deci nu prea avea cum să-şi bage botul în gunoi, de pildă, este foarte important să recunoşti semnele sau manifestările care pot anunţa probleme grave şi să-ţi duci câinele rapid la medicul veterinar. Pe de altă parte, la fel de important este să nu te impacientezi dintr-o nimica toată şi să-ţi păstrezi calmul.

Produse recomandate

Cauzele vărsăturilor la căţei

Mai înainte de a vorbi despre cauzele vărsăturilor la căţei, este important să nu faci o confuzie între vomă şi regurgitare pentru că au cauze diferite şi nu se tratează la fel. Voma este un proces activ, în care au loc contracţii puternice ale pereţilor abdominali, poate conţine fiere sau resturi alimentare care au fost parţial digerate şi poate mirosi a acru. Expulzarea conţinutului gastric şi/sau intestinal (intestinul superior) este violentă. Vărsăturile pot să apară la câteva ore după ce câinele a mâncat şi pot fi precedate de stări de greaţă (câinele salivează excesiv, îşi linge botul frecvent şi înghite des).

În schimb, regurgitarea este un proces pasiv, care nu presupune contracţii abdominale, iar mâncarea nedigerată este eliminată prin esofag. Regurgitarea are loc la scurt timp după ce patrupedul a mâncat.

De ce vomită câinele tău

Dacă vezi cum câinele începe să vomite brusc şi este un episod acut şi violent, atunci este posibil să fie vorba despre una dintre cauzele de mai jos:

– o infecţie bacteriană a tractului gastrointestinal;
– o infecţie virală;
– schimbarea dietei alimentare, intoleranţa la anumite alimente, a înghiţit ceva de la gunoi;
– a înghițit un corp străin – vreo jucărie, bucăţi de gumă de mestecat, de cauciuc, etc.;
– paraziţi intestinali;
o afectiune renala;
– probleme hepatice acute sau inflamarea vezicii;
pacreatită;
– o intervenţie chirurgicală recentă;
– ingerarea unei substanţe toxice;
– intoleranţa la substanţe din anumite medicamente;
– atac de cord;
– rău de maşină;
– infecţie a uterului.

In cazul în care câinele vomită frecvent o perioadă mai lungă de timp, atunci cauza poate fi:

– o inflamație intestinală sau a stomacului;
– constipaţie severă;
– cancer;
– disfuncţii ale rinichilor;
– afecţiune a ficatului;
– o boală sistemică.

Care sunt manifestările clinice

În ceea ce priveşte manifestările clinice, vărsăturile în cazul câinilor sunt precedate de anumite semne, printre care:

 • plescăie;
 • mestecă în gol;
 • înghite des şi în sec;
 • respiră foarte des şi amplu;
 • îşi apleacă şi îşi întinde capul;
 • deschide gura larg, ca şi când ceva l-ar chinui pe interior.

Oricât de neplăcut ar fi, este bine să vezi cum arată voma căţelului pentru că aspectul ei poate da indicii despre cauza care a dus la vărsături. Iată câteva exemple, în acest sens:

 • voma lichidă – nu este provocată de mâncare. Cel mai probabil câinelui îi este sete, vrea să bea, dar organismul lui nu reţine apa. În acest caz, pericolul de deshidratare este foarte mare;
 • voma granulară – dacă observi granule asemănătoare boabelor de cafea sau sânge care arată ca zaţul de la cafea, atunci poate să fie vorba despre o hemoragie a tractului gastrointestinal;
 • voma consistentă – dacă vezi că sunt fragmente alimentare nedigerate, iar vărsăturile au survenit la scurt timp după masă, e posibil ca patrupedul să fi mâncat prea repede. La fel se poate întâmpla dacă imediat după ce a mâncat, câinele aleargă sau se agită;
 • voma are culoare verde – culoarea verde poate indica faptul că patrupedul a ingurgitat o substanţă toxică.

Când să-ţi duci câinele la veterinar

De ce vomita cainii

Dacă patrupedul a vomitat, dar episodul a fost izolat, atunci nu trebuie să te îngrijorezi. Aceasta numai în cazul în care este vorba despre un exemplar matur. Reţine că puii sunt foarte vulnerabili. Pot vomita din aceleaşi cauze ca adulţii, dar nu pot suporta la fel de bine ca aceştia impactul vărsăturilor asupra organismului lor (deshidratare, dezechilibru electrolitic – scade nivelul de sodiu, magneziu, calciu sau potasiu). Prin urmare, dacă un pui a vomitat, du-l de urgenţă la medic.

Dacă vărsăturile sunt frecvente sau cronice, acestea pot fi semnele unor afecţiuni grave, cum sunt colitele, obstrucţia intestinală sau o infecţie cu parvovirus. Dacă nu e vorba de un episod izolat, atunci este bine să-ţi duci câinele la medicul veterinar pentru o examinare completă şi pentru diagnosticare. De menţionat este faptul că unul dintre cele mai mari pericole este deshidratarea.

Un episod izolat înseamnă că după ce câinele a vomitat îşi revine şi mănâncă normal, fără să i se mai facă rău. Tot procesul de digestie decurge normal şi atunci totul este în regulă.

Cum pot fi atât de multe cauze ale vărsăturilor, uneori este greu de pus un diagnostic exact. Prin urmare este foarte important să-ţi duci câinele la medicului veterinar şi să-i dai acestuia cât mai multe informaţii dacă pe lângă vomă au mai existat şi alte manifestări cum ar fi:

 • are diaree;
 • este deshidratat;
 • are o stare de letargie;
 • vomită cu sânge;
 • a slăbit foarte mult şi brusc;
 • nu mai are acelaşi apetit ca de obicei;
 • îi este foarte sete sau nu bea apă mai deloc;
 • urinează foarte des sau aproape deloc.

Vărsăturile la câini – diagnostic şi tratament

În funcţie de vârsta câinelui, istoricul medical, examinarea fizică şi de simptomele specifice pe care le are patrupedul, medicul veterinar poate alege mai multe metode de diagnosticare:

 • analize de sânge;
 • radiografii;
 • ultrasunete;
 • examinarea materiilor fecale;
 • endoscopii;
 • biopsii;
 • explorarea abdominală cu ajutorul unei camere video.

În ceea ce priveşte tratamentul, dacă e vorba de un episod izolat, poţi să-ţi îngrijeşti câinele acasă, aşa cum ai face-o şi în cazul tău, dar fără să-i dai medicamente după ureche. Iată care sunt recomandările specialiştilor, menţionând că dacă nu îşi revine complet în trei zile, trebuie să-l duci la consult:

 • nu îi da să mănânce sau să bea în primele 6-8 ore după ce a vomitat (stomacul este încă iritat, aşa că trebuie să-l laşi să se liniştească);
 • după 6-8 ore, dă-i apă puţin câte puţin (evident, numai dacă nu mai vomită în tot acest timp);
 • după 12 ore poţi să-i dai o cantitate mică de hrană (cartofi fierţi, orez fiert, pui foarte bine gătit şi fără pieliţă).

În unele situaţii, însă, este posibil ca patrupedul să aibă nevoie de perfuzii, antibiotice, o schimbare a regimului alimentar, medicamente antivomitive sau alt tip de medicaţie. Cel mai indicat este să mergi la medicul veterinar şi să recurgi la sfatul acestuia pentru ca tratamentul să fie cel corect şi câinele tău să se recupereze cât mai repede.

Oferă-i prietenului tău blănos suplimentele potrivite care sa il mentina sanatos! Descoperă gama noastră de suplimente pentru sistemul digestiv al cainilor!

Cum previi vărsăturile la câini

Cum previi varsaturile la caini

Foarte multe dintre cauzele care duc la vărsături în cazul câinilor nu pot fi prevenite. Însă, există câteva reguli de care e bine să ţii cont, ca să eviţi pe cât posibil apariţia acestora:

Du-l la controale periodice – ca şi în cazul oamenilor, controalele periodice la medic îi pot salva viaţa sau îl pot scuti de suferinţe cumplite pentru că o boală depistată în stadiu incipient poate fi tratată mai uşor şi cu mai mari şanse de vindecare decât dacă vizita la medic survine prea târziu.

Oferă-i hrana adecvată – mai ales când sunt mici, puii au nevoie de îngrijire specială, la fel ca bebeluşii, pentru că sistemul lor imunitar nu este încă foarte bine dezvoltat. Prin urmare, alege hrana potrivită pentru rasa din care face parte, pentru talia pe care o are şi pentru vârsta lui. Dacă ştii că are anumite alergii, alege hrana speciala pentru cainii alergici. De asemenea, nu este recomandat să-i schimbi regimul alimentar brusc, ci treptat, ca să eviţi tulburările gastrointestinale.

Supraveghează-ţi câinele – când ştii că ai de-a face cu un năzdrăvan care îşi bagă botul peste tot trebuie să fii cu atât mai atent la câinele tău. Nu îi da voie să mănânce de pe jos când ieşi cu el la plimbare şi ai grijă să nu scormonească prin gunoaie. De asemenea, fii cu băgare de seamă ca atunci când se joacă să nu înghită vreo jucărie, bucăţi de materiale sau cauciuc.

Nu îi da câinelui oase – în general, evită să-i dai oase, iar dacă faci asta oferă-i numai oase mari şi nepreparate termic (ex: femur). Altminteri, riscul ca fragmente ascuţite de oase să ajungă în intestinele câinelui este foarte mare. 
Nu-ţi lăsa niciodată câinele să mănânce ciocolată – oricât de bună ar fi la gust şi oricâte arome îmbietoare ar avea, nu îi da voie câinelui să guste nici măcar o bucăţică pentru că ciocolata este toxica pentru caini şi îi poate cauza vărsături. 

Mituri despre vărsăturile la căţei

Cauzele varsaturilor la caini

Indiferent cât de uşoare sau severe ţi se par simptomele, nu-ţi trata niciodată câinele după ureche şi, mai ales, după ce spune lumea. Există o singură cale sigură de diagnostic şi tratament: consultul medicului veterinar care va pune diagnosticul şi va recomanda tratamentul adecvat. Mai jos sunt câteva dintre miturile despre vărsăturile la câini, pe care e bine să le ştii ca să nu cazi în capcana de a crede că sunt adevărate:

Este normal ca patrupedul să vomite – este adevărat că vărsăturile sunt frecvente în cazul câinilor, în special al celor care sunt neastâmpăraţi. Dacă are loc un episod izolat şi este o reacţie normală a organismului, prin care se elimină obiecte sau substanţe periculoase pentru stomac sau intestine este utilă, nicidecum normală. În mod normal, câinele nu trebuie să vomite. Cu atât mai puţin dacă vorbim despre episoade severe sau frecvente. Prin urmare, nu te impacienta din orice, dar nici nu ignora simptomele serioase.

Vărsături, atunci îi dăm un antivomitiv şi îi trece – deşi tentaţia e mare, nu îi da câinelui medicamente după capul tău. Un antivomitiv poate opri voma, dar nu şi restul semnelor asociate vărsăturilor cum sunt: diareea, febra, durerea la palparea abdomenului, scăderea în greutate.

Practica urmăreşte şi aşteaptă – este adevărat că nu trebuie să te impacientezi din orice, dar trebuie să ţii cont de anumiţi factori când faci o primă evaluare a situaţiei: este vorba despre un pui sau despre un adult, vârsta câinelui tău, suferă sau nu de alte afecţiuni, aspectul vomei în sine, dacă este severă şi continuă sau dacă se repetă pe parcursul mai multor zile.

Cauzele vărsăturilor la câini sunt multiple, pornind de la simplul fapt că au mâncat ceva ce nu le-a priit sau că au înghiţit vreo jucărie şi ajungând până la situaţia în care reprezintă ele însele simptomele altor afecţiuni grave. În mod normal, episoadele izolate, în urma cărora câinele îşi revine rapid, nu sunt motiv de îngrijorare. Dacă ele se repetă sau dacă este vorba de pui, atunci este bine să nu stai pe gânduri şi să-ţi duci patrupedul la medicul veterinar pentru consult, diagnostic şi tratament.

Sursa foto: Shutterstock, Unsplash

Parvoviroza canină: de ce apare, cum se manifestă, metode de tratament și cum poate fi prevenită

Parvoviroza canină reprezintă o afecțiune virală contagioasă care poate afecta orice câine, cu precădere pe [...]

Citeste mai mult
Care sunt cele mai inteligente rase de câini: află totul despre ele

Nu de puține ori ne impresionează prin inteligența lor. Dacă ai un câine, probabil te-ai [...]

Citeste mai mult
Babesioza la câini – ce simptome are și cum o previi

Căpușele sunt periculoase atât pentru sănătatea umană, cât și pentru cea a animalelor tale de [...]

Citeste mai mult
Varsaturile la caini – cauze, tratament si prevenire

Câinii pot vomita din multe motive. Unele, cum ar fi faptul că au mâncat ceva [...]

Citeste mai mult
Totul despre alimentatia puiului de caine

Emoția apariției unui nou suflet în familie vine odată cu temerile față de îngrijirea acestuia. [...]

Citeste mai mult
Bolile de piele la caini – cauze, tratament, preventie

Câinele tău se scarpină, se linge, se freacă de mobilă, de copaci mai mult decât [...]

Citeste mai mult

CELE MAI RECENTE POSTARI

Câine Chihuahua – temperament, aspect și îngrijire

Ai decis că este momentul ca familia ta să crească și iei în considerare opțiunea [...]

Citeste Articolul
Câine Amstaff: rasă, nutriție și îngrijire

American Staffordshire Terrier este adeseori descris ca un câine puternic și voluntar, dar ideal pentru [...]

Citeste Articolul
Câinele Pomeranian – aspect, comportament și îngrijire

Te gândești să îți îmbunătățești viața luându-ți un animal de companie și ți-a plăcut mult [...]

Citeste Articolul
Scabie la pisici: simptome și tratament

Scabia este o boală parazitară ce poate afecta omul și o serie de animale, printre [...]

Citeste Articolul
Ce trebuie să știi despre rasa Presa Canario

Câinele Presa Canario sau Dogo Canario este robust, cu o personalitate puternică, originar din Insulele [...]

Citeste Articolul
Cat traieste o pisica si ce trebuie sa stii despre etapele vietii ei

Inevitabil ne punem întrebarea „Cât trăiește o pisică?” fie că am adoptat un pui, fie [...]

Citeste Articolul
Otita la caini: Cauze, simptome si variante de tratament

Otita este o afecțiune destul de des întâlnită la căței. Afectează urechea și poate provoca [...]

Citeste Articolul
Pisica Norvegiana de Padure: caracteristici, personalitate și îngrijire

Pisica Norvegiană sau pisica de pădure nu este la fel de cunoscută ca Maine Coon, [...]

Citeste Articolul
Pisica British Shorthair: Trasaturi, personalitate, alimentatie

British Shorthair este cea mai populara rasa de pisici domenstice inregistrate in Marea Britanie. Blana [...]

Citeste Articolul

Varsaturile la caini – cauze, tratament si prevenire

Abonează-te la Newsletter

și primești un voucher de 10% reducere!

Dorim să vă ținem la curent cu noile articole și promoții!