Când ne sunt dragi, ne dorim să fie și sănătoși. Protejarea câinilor de paraziți externi și interni este secretul unei vieți lipsite de griji atât pentru patruped, cât și pentru stăpân și familie. Problemele cauzate de purici, căpușe sau viermi intestinali sunt destul de frecvente, însă pot fi tratate prin numeroase metode. Vorbim în acest articol despre:

Principalii paraziți externi

Deși în sezonul cald, plimbările în locurile cu multă verdeață sunt apreciate atât de căței, cât și de stăpâni, ele pot fi modalitatea perfectă de a atrage musafiri nepoftiți, puricii și căpușele fiind în topul listei paraziților externi. 

Căpușele

Căpușele se numără printre paraziții care prezintă cele mai multe probleme, și asta deoarece se îndepărtează greu și pot transmite diferite boli atât oamenilor, cât și animalelor. În rândul câinilor, una dintre cele mai cunoscute afecțiuni este Babesioza. Căpușele se fixează de gazdă, introducându-și capul în pielea câinelui și de aici se hrănește cu sângele lui. Prin salivă, căpușa poate transmite paraziții. Aceștia ajung în hematiile din sânge. Detectând hematiile infestate ca fiind agenți patogeni, sistemul imunitar începe să le distrugă, ceea ce va duce la instalarea unei anemii masive.

Citește și 👉 Babesioza la caini – ce simptome are si cum o previi

Unde sunt cele mai mari șanse ca animalul tău de companie să fie mușcat de căpușe? Oriunde este vegetație, de regulă, în parcurile sau zonele cu iarbă înaltă și în locurile verzi, umbroase, unde nu a fost făcută dezinsecția. Sezonul lor începe în lunile aprilie-mai și se încheie în august-septembrie. De aceea, în această perioadă, este bine să acorzi atenție sporită deparazitării. Câinele tău poate deveni gazda unor musafiri nepoftiți chiar și după o plimbare scurtă în parc. Cum se poate face deparazitarea căpușelor?

Soluție antiparazitară pentru aplicare cutanată împotriva căpușelor și puricilor

Există mai multe modalități de deparazitare externă, însă una dintre cele mai eficiente metode o reprezintă aplicarea, cu ajutorul unei pipete, a unor soluții lichide, în zona cutanată dintre omoplați, unde câinele nu poate avea acces, astfel fiind protejat. Doza de soluție se aplică în funcție de greutatea animalului de companie. De aceea, pe site-ul nostru vei găsi mai multe tipuri de tratamente, clasificate astfel: 

👉 Frontline Tri-Act Caini 5-10 kg 

👉 Frontline Tri-Act Caini 10-20 kg

👉 Frontline Tri-Act Caini 20-40 kg 

👉 Frontline Tri-Act Caini 40-60 kg 

Puricii 

Spre deosebire de căpușe, puricii se înmulțesc tot timpul anului, iar înțepăturile lor pot provoca reacții alergice la nivelul pielii animalelor, cât și al oamenilor. De exemplu, dermatita este boala de piele a câinilor, asemănătoare unei eczeme, putând avea mai multe cauze, printre care și alergia la mușcătura și saliva puricilor. Datorită picioarelor lungi, care îi ajută să sară pe distanțe mari, puricii pot fi transmiși ușor de la o gazdă la alta. La fel ca în cazul căpușelor, puricii pot amenința sănătatea câinelui tău. Infecția cu tenia se poate instala atunci când animalul se scarpină și înghite un purice infectat. De asemenea, puricii pot fi gazde intermediare pentru viermii plați, de aceea deparazitarea externă poate proteja câinele, dar și stăpânul de alte probleme mult mai greu și mai costisitor de gestionat. 

Metode pentru deparazitarea paraziților externi

Importanta deparazitarii externe rezidă în faptul ca puricii, căpușele și nu numai pot transmite boli infecțioase și parazitare și pot cauza diferite probleme. Acțiunea toxică reprezintă una dintre cele mai importante repercusiuni asupra organismelor gazdă și trebuie tratată încă de la primele mușcături și chiar preventiv. Iată ce soluții pot exista:

Pipete spot-on antipurici pentru câini

Așa cum am menționat anterior, una dintre cele mai cunoscute metode de deparazitare externă o reprezintă pipetele spot-on antipurici pentru câini sau soluțiile antiparazitare pentru aplicare cutanată. Există mai multe produse de acest tip, Advocate fiind un antiparazitar eficient, care reduce incidenta alergiilor produse de purici, păduchi, căpușe, omoară stadiile larvare, dar poate fi utilizat și pentru tratarea infecției cu viermi cu cârlig Ancylostoma caninum, viermii rotunzi Toxocara canis, râie. 

Vezi 👉 oferta noastra pentru solutie antiparazitara cu aplicare cutanata Advocate 

Comprimate masticabile

Acestea sunt soluții eficiente de deparazitare. Fiind masticabile şi pe gustului câinilor, comprimatele pot fi administrate direct în cavitatea bucală. În cazul în care patrupedul nu acceptă comprimatele, ele pot fi administrate împreună cu hrana. Avantajul acestui tip de tratament este că are efect îndelungat. În general, rezultatele sunt pe o perioadă de minimum cinci săptămâni până la 12 săptămâni (în funcție de tipul de tablete). Este indicat să apelezi la acest tip de tratament atunci când puricii şi căpuşele sunt deja fixate pe gazdă şi au început procesul de hrănire, astfel putând lua contact cu substanţa activă din tablete. 

Vezi 👉 oferta noastra pentru COMPRIMATE MASTICABILE 

Zgardă antiparazitară

Este o soluție destul de cunoscută și practică, însă se recomandă să fie folosită mai mult pentru prevenție. În cazul în care câinele tău a fost deja infestat cu paraziți externi, este posibil să fie nevoie și de un alt tratament. E asemenea este recomandată câinilor care au cel puțin trei luni.  Avantajul zgărzii antiparazitare este că animalul de companie o poate purta tot timpul, fără probleme și fără efecte adverse. Fiind utilizată în mod permanent, este important să alegi pentru câinele tău o zgardă de calitate, rezistentă la uzură, dar și cu o concentrație echilibrată de substanță. 

Spray-ul și șampoanele antiparazitare 

Avantajul acestor două soluții este că acționează imediat după ce au fost aplicate. Dezavantajul este că au o durată de eficiență destul de limitată. Dacă vorbim de spray, el poate avea efect timp de cel mult patru ore, iar șamponul este bun pe moment, calmând pielea afectată de mușcăturile de purici sau căpușe. Pentru tratare, ambele soluții trebuie să fie utilizate în paralel cu o metodă de deparazitare cu efect îndelungat. 

Principalii paraziți interni

Paraziții interni sunt o cauză comună în îmbolnăvirea câinelui, indiferent dacă patrupedul tău este pui sau senior. Problemele cauzate de infectarea cu paraziți interni trebuie tratate cu la fel de multă seriozitate ca în cazul paraziților externi. La fel ca puricii sau căpușele, unele boli cauzate de paraziții interni pot fi transmise de la câine la stăpân și cu siguranță nu este un lucru de dorit pentru nimeni. Care sunt cei mai întâlniți paraziți interni? De regulă, vorbim despre paraziții intestinali, cum ar fi: 

  • Viermii lațiDipylidium caninum și Taenia taeniformis sunt cele mai întâlnite tipuri de viermi lați. Depășesc șase cm lungime și sunt ușor de identificat atunci când părți din ei sunt eliminate prin scaun. De regulă, câinii se pot infesta prin ingerarea de fecale sau de purici infectați. Mâncărimea în zona anusului, scăderea în greutate fără pierderea poftei de mâncare, abdomenul umflat sunt câteva dintre simptomele pe care câinele le poate manifesta atunci când are astfel de paraziți;
  • Viermii cu cârlig – pot cauza adevărate probleme, iar asta din două motive. În primul rând, se atașează de peretele intestinului subțire al câinelui, hrănindu-se cu sânge.  De aici pot migra către plămâni, unde pot da complicații și simptome asemănătoare pneumoniei. În al doilea rând, acest tip de parazit poate fi transmis de la animal la stăpân, prin contactul fecalelor câinelui cu pielea omului;
  • Viermi inelați – mai mulți specialiști susțin că există peste 2000 de specii de viermi inelați, însă cele care pot parazita câinele sunt Toxocara canis și Toxascaris leonina. Acești viermi au o lungime medie de 7-12  cm și, odată ajunși în intestinul gazdei canine,  se hrănesc cu alimentele parțial digerate. Diareea și voma sunt semnele cele mai acute ale infectării cu acest tip de paraziți. Alte simptome pot fi: blana lipsită de strălucire sau umflarea abdomenului, ca o minge.

Cum îți dai seama că animalul tău de companie are paraziți interni

În cazul paraziților interni, fie se poate face o analiză a fecalelor, unde vor fi descoperite ouăle sau părți din viermii eliminați, fie diagnosticul este pus după simptomele prezente. Ele diferă în funcție de tipul de paraziți, însă pot exista și câteva semnale comune: 

  • Abdomen balonat, deși restul corpului este slab;
  • Scăderea în greutate fără pierderea apetitului;
  • Vărsături;
  • Diaree;
  • Apatie, oboseală; 
  • Anemie;
  • Mâncărimi în zona anală;
  • Pierderea luciului blănii și al pielii;
  • Gingii palide.

Cum se face deparazitarea internă 

Mulți cățeluși pot fi infectați cu paraziți încă de la naștere. Larvele acestor viermi sunt transmise foarte ușor de la mamă, transplacentar sau prin alăptare. De aceea, deparazitarea cățelului este obligatorie începând cu vârsta de patru săptămâni. Pentru un tratament adecvat, recomandat este să cereți sfatul medicului veterinar. 

Metode de prevenire a infectării și măsuri pentru sănătatea cățelului

Desigur că prevenția este cea mai bună formă de tratament atât în cazul paraziților interni, cât și al celor externi. Pentru aceasta, sunt esențiale următoarele măsuri:

  • Periodic, și mai ales în sezonul cald, folosește soluții pentru deparazitarea externă a prietenului tău canin; 
  • Dacă ai mai multe animale de companie, recomandat este să fie deparazitate toate în aceeași perioadă: 
  • În sezonul cald, verifică blana câinelui tău după fiecare plimbare în parcuri cu iarbă înaltă, în  zone verzi, în locuri umbroase din natură, preferate de paraziții externi; 
  • Respectă programul de deparazitare internă, recomandat de medicul veterinar; 
  • Fii atent la alimentele sau obiectele pe care câinele tău le roade atunci când ieșiți afară, mai ales dacă știi că obișnuiește să investigheze totul pe unde merge; 
  • Când este plimbat, ferește-l pe prietenul tău canin să bea apă din bălți, ci doar din surse potabile și curate;
  • Hrănește patrupedul fără riscuri, de exemplu, carnea crudă poate găzdui paraziți intestinali nedoriți. 

Atenția sporită asupra deparazitării externe a animalului tău de companie și alegerea unei scheme optime de deparazitare internă te vor ajuta să ai un câine sănătos, îngrijit și fericit. 

Sursa foto: Shutterstock

CELE MAI RECENTE POSTARI

Câine Chihuahua – temperament, aspect și îngrijire

Ai decis că este momentul ca familia ta să crească și iei în considerare opțiunea [...]

Citeste Articolul
Câine Amstaff: rasă, nutriție și îngrijire

American Staffordshire Terrier este adeseori descris ca un câine puternic și voluntar, dar ideal pentru [...]

Citeste Articolul
Câinele Pomeranian – aspect, comportament și îngrijire

Te gândești să îți îmbunătățești viața luându-ți un animal de companie și ți-a plăcut mult [...]

Citeste Articolul
Scabie la pisici: simptome și tratament

Scabia este o boală parazitară ce poate afecta omul și o serie de animale, printre [...]

Citeste Articolul
Ce trebuie să știi despre rasa Presa Canario

Câinele Presa Canario sau Dogo Canario este robust, cu o personalitate puternică, originar din Insulele [...]

Citeste Articolul
Cat traieste o pisica si ce trebuie sa stii despre etapele vietii ei

Inevitabil ne punem întrebarea „Cât trăiește o pisică?” fie că am adoptat un pui, fie [...]

Citeste Articolul
Otita la caini: Cauze, simptome si variante de tratament

Otita este o afecțiune destul de des întâlnită la căței. Afectează urechea și poate provoca [...]

Citeste Articolul
Pisica Norvegiana de Padure: caracteristici, personalitate și îngrijire

Pisica Norvegiană sau pisica de pădure nu este la fel de cunoscută ca Maine Coon, [...]

Citeste Articolul
Pisica British Shorthair: Trasaturi, personalitate, alimentatie

British Shorthair este cea mai populara rasa de pisici domenstice inregistrate in Marea Britanie. Blana [...]

Citeste Articolul

Abonează-te la Newsletter

și primești un voucher de 10% reducere!

Dorim să vă ținem la curent cu noile articole și promoții!