Emoția apariției unui nou suflet în familie vine odată cu temerile față de îngrijirea acestuia. Un pui de câine este o responsabilitate importantă, asemenea unui copil, iar primele luni de viață reprezintă o etapă care trebuie tratată cu maximă seriozitate. Dar vestea bună este că în primele luni laptele mamei este alimentul ideal deoarece este bogat în nutrienți esențiali, care ajută puii să crească mari și puternici. Colostrul îi asigură puiului o imunitate mai puternică și o dezvoltare mai bună, de aceea alăptarea cățelușilor este atât de importantă în primele două luni.
Puii de câine pot fi înțărcați între șase și opt săptămâni, dar ei pot deveni interesați de mâncarea solidă între trei și patru săptămâni, când încep să guste din hrana mamei. Acesta este momentul în care putem analiza oportunitatea introducerii hranei speciale în alimentația puilor.
Înainte de a cumpăra mancare pentru caini juniori, consultă un veterinar și cere o recomandare, în special pentru cățeii mici, care au nevoi speciale. Poți găsi online oferte variate pentru hrana câinilor, însă consultarea unui medic veterinar este indicată pentru sănătatea cățelușilor. Află mai multe detalii despre hrănirea puilor de câine în cele ce urmează.
- Cât trebuie să mănânce un pui de câine
- Tipuri de hrană pentru puii de câine – alimente permise și alimente interzise
- Cum hrănești puiul de câine
- Trecerea la hrana solidă pentru puiul de câine
Cât trebuie să mănânce un pui de câine
Dacă dorești să afli ce cantitate de mâncare trebuie să consume un câine, trebuie să știi că necesarul de hrană diferă în funcție de vârsta și talia animalului în principal, dar și de alți factori, cum ar fi rasa, situația medicală sau personalitatea animalului.
În perioada de după înțărcare, de obicei în jurul vârstei de 2 luni, sunt necesare între 4 și 6 mese pe zi pentru asigurarea nutrienților necesari.
Apoi, treptat, numărul de mese scade astfel: de la 2 la 4 luni – 4 mese pe zi, de la 4 la 6 luni – 2-3 mese pe zi, iar după 6 luni – 2 mese pe zi.
Nu hrăni câinele mai mult decât este necesar! Dacă îi oferi mai multă mâncare decât este recomandat de medic sau pe ambalaj, există riscul de a-i provoca probleme cu stomacul sau datorate creșterii în greutate peste limita normală. Ideal este să ții o evidență a greutății câinelui pentru a te asigura că se încadrează în limitele normale pentru vârsta, rasa și talia lui.
Când vine vorba de mâncare, puii știu să speculeze momentele și să ceară mai mult. De aceea trebuie să ai grijă să îi păstrezi o dietă echilibrată și să nu cedezi tentațiilor, să nu îi oferi resturi de la mese, iar dacă mai faci excepții, acestea să nu depășească 10% din ponderea dietei totale. De asemenea, în afară de cantitatea de mâncare, trebuie să ai în vedere și tipul de hrană oferit câinelui și care sunt alimentele interzise. Află ce trebuie să știi despre alimentele permise și cele interzise în cele ce urmează.
Produse recomandate
Tipuri de hrană pentru puii de câine – alimente permise și alimente interzise
Deși laptele mamei oferă cea mai bună nutriție și anticorpi pentru a proteja cățelul de boli, după o anumită vârstă acesta nu mai este suficient și este necesară suplimentarea cu hrană solidă.
Mâncarea pentru câini se împarte în următoarele categorii:
- hrana principală;
- snackuri;
- suplimente nutritive;
- produse de mestecat;
- hrană specială pentru câini alergici.
Hrana principală poate fi hrana umeda sau uscată. Pe piață există mâncare adaptată pentru pui, juniori sau seniori, cât și pentru diferite clase de greutate. Snackurile sunt gustări oferite între mese, de obicei ca recompense, utile mai ales în etapa de educare sau dresare. Suplimentele nutritive se oferă în scopul întăririi sistemului imunitar sau în perioada de creștere, dar și când animalul este hiperactiv, bolnav sau gestant. Produsele de mestecat sunt concepute pentru îngrijirea dinților și în scop recreativ, pentru a-i oferi câinelui o ocupație; majoritatea sunt fabricate din piele de bovină. Dacă ai descoperit că ai un animal cu alergii, oferă-i acestuia o alimentație adecvată; caută în magazinele specializate hrană pentru câinii alergici, la recomandarea veterinarului.
Dacă te-ai întrebat ce au și ce nu au voie să mănânce câinii, ce legume sunt bune pentru aceștia, ce fructe sau ce poți găti pentru câini, iată mai jos câteva răspunsuri.
Alimentele interzise pentru câini sunt:
- carnea crudă: pentru a evita toxiinfecțiile alimentare, tratează carnea termic, de preferat prin fierbere și ai grijă să nu rămână bucăți mici de oase de pui sau pește deoarece acestea pot afecta dantura și pot perfora intestinele;
- fructele de mare;
- ciocolata (este toxică pentru câini și îi poate cauza vărsături);
- ceapa sau strugurii/stafidele.
Alimente permise pentru câini:
- pâinea;
- produsele lactate;
- peștele;
- fructele;
- carnea preparată termic;
- legumele;
- mâncarea gătită.
În funcție de toleranța și preferința câinelui pentru anumite alimente, îi poți găti diferite feluri de mâncare, precum:
- orez cu legume (morcovi, țelină, dovlecel, ardei gras, broccoli);
- carne de vită cu legume și banană;
- pește dezosat cu ovăz;
- paste cu brânză;
- carne de pui cu morcov și cereale;
- carne de vită cu orez și legume.
Cum hrănești puiul de câine
Nu hrăni câinele înainte sau imediat după o activitate fizică. Încearcă să îi creezi o rutină pentru odihnă imediat după masă pentru a evita problemele stomacale. Când îi dai porția de mâncare, caută un loc liniștit, unde poate mânca fără întrerupere, nu îi distrage atenția și elimină factorii care îl pot deranja. Dacă ai mai mulți câini, îi poți hrăni în același timp, dar în locuri diferite, pentru a evita conflictele.
Servește-i câinelui mâncarea la temperatura camerei. Mâncarea solidă poate fi umezită cu apă înainte de servire, în funcție de preferințele câinelui. Păstrează hrana umeda pentru cainele junior la frigider, în cazul în care aceasta nu a fost consumată imediat, intrucât este ușor alterabilă, spre deosebire de mâncarea uscată.
Hrănirea puilor fără mamă
Uneori nu este posibil să păstrezi un cățeluș alături de mama lui pentru primele opt săptămâni, cum ar fi în situațiile în care mama dezvoltă eclampsie, mastită sau alte complicații medicale. Când ai în vedere alimentatia cainilor de 2 luni sau mai mici este necesar să alegi cu atenție un anumit tip de hrană. Oricare ar fi motivul pentru care un cățeluș nu mai poate fi alăptat, înlocuitorii de lapte și sticlele special concepute pentru aceștia se pot găsi în magazinele specializate pentru animalele de companie. În aceste situații, puii de câine pot fi hrăniți cu lapte proaspăt sau pasteurizat, de vacă sau de capră, sau cu înlocuitor de lapte din magazinele specializate. Îngrijirea acestora necesită o atenție sporită, iar consultarea unui medic veterinar reprezintă primul pas spre alegerea potrivită.
Trecerea la hrana solidă pentru puiul de câine
Schimbarea hranei câinelui este un proces care trebuie efectuat treptat, astfel încât stomacul acestuia să nu fie afectat. Câinii au stomacul sensibil și au nevoie de timp pentru a se obișnui cu un nou tip de alimentație. Soluția ar fi să începi schimbarea prin a amesteca puțină mâncare nouă cu mâncarea veche, treptat, adăugând tot mai multă, în curs de 7-10 zile, până când cățelul ajunge să mănânce complet noul tip de hrană.
De asemenea, este nevoie de timp pentru trecerea de la hrană umedă la hrană uscată pentru caini juniori, perioadă în care cățelul va consuma mai multă apă. La trecerea de la hrană uscată la hrană umedă câinele poate consuma mai puțină apă. În funcție de recomandările medicului veterinar, poți începe introducerea snackurilor, a biscuiților pentru câini, având grijă la aportul caloric al acestora în dieta completă. Achiziționează hrana pentru câini juiori doar din magazine specializate și autorizate, la recomandarea medicului veterinar.
Hrănirea cățelului este un proces important, care trebuie adaptat nevoilor sale nutritive speciale. Fiecare cățeluș este diferit, așa că dacă ai nelămuriri cu privire la mâncarea, programul de hrănire sau sănătatea nutrițională a acestuia, consultă întotdeauna crescătorul sau medicul veterinar.
Sursa foto: Shutterstock
CELE MAI RECENTE POSTARI