rase de pisici sfinx


  • Durata de viata: 10 – 17 ani;
  • Greutate: Mascul: 4 – 5 kg; Femela: 3 – 4 kg;
  • Talie: Medie;
  • Clasificare: Rasa domestica;
  • Origine: Toronto, Canada;

Descriere rasa de pisici Sfinx

Sfinx este o rasa de pisici cunoscuta pentru lipsa parului/ blanii. Aceasta rasa a fost creata in 1960 prin imperecherea selectiva pentru persoanele care au alergii la blana. Desi nu are blana, pisica poate sa aibe diferite culori pe piele. Au un corp musculos, piele ridata, ochi mari si mustatile pot sa fie prezente la unele pisici sau sa lipseasca la altele.

Origine

Spre surprinderea multora, Sfinxul nu a aparut in Egipt. Prima pisica a aparut in mod natural, datorita unei mutatii, in Toronto, Canada. Oamenii doar s-au asigurat ca o sa fie mai multe exemplare, asadar au imperecheat acea pisica cu o alta din rasa Devon Rex.

Personalitatea pisicilor Sfinx

Pisicile Sfinx sunt cunoscute pentru comportamentul lor extravertit. Sunt jucause, inteligente, au un nivel mare de energie, curiozitate si afectiune pentru stapanii lor. Pisicile acestea au un comportament pe care unii il compara cu cel al cainilor. Pisicile Sfinx o sa va astepte la usa cand veniti acasa si sunt prietenoase cu strainii.

Ingrijirea

Desi lipsa blanii la aceasta rasa elimina unele aspecte de ingrijire care ar fi prezente la majoritatea pisicilor, Sfinxul trebuie sa primeasca o atentie deosebite la nivelul pielii. Este nevoie de spalare o data sau de doua ori pe saptamana pentru a elimina uleiurile care, in mod normal, ar fi absorbite de par.
Nu trebuie sa fie lasate nesupravegheata la soare, deoarece o expunere indelungata la razele soalre poate cauza arsuri la nivelul pielii, similare cu cele de la oameni. Datorita faptului ca nu pot sa pastreze caldura corporala, sunt nevoite sa primeasca hainute in mediile mai reci.

Alimentatia pisicii Sfinx

Hrana Pisicilor Sfinx este un factor important pentru intretinerea lor. Au nevoie de o dieta echilibrata si completa pentru a le oferii toate vitaminele, mineralele si nutrientii de care au nevoie. O alimentatie cu hrana premium sau super premium poate avea un impact pozitiv pentru sanatatea si bunastarea pisicii dumneavoastra. Pisicile Sfinx au un metabolism rapid, deci este nevoie sa stiti cantitatea exacta pentru ca pisica sa fie satisfacuta.

Produse recomandate pentru pisici Sfinx

Vezi si alte rase de pisici