La fel ca oamenii, pisicile pot ajunge într-un punct în care greutatea lor devine nesănătoasă. De obicei, corpul lor poate regla acest aspect, însă există și situații în care kilogramele în plus nu sunt consumate, ci se acumulează tot mai mult. Atunci când nu se acționează încă de la primele semne de luare în greutate, poate apărea riscul obezității, subiect despre care discutăm în acest ghid.

Cum știi dacă pisica ta este supraponderală sau obeză

Este posibil să îți dai seama prea târziu că pisica ta a luat în greutate, mai ales atunci când o vezi zilnic și kilogramele se adună lent, de la o zi la alta. Există mai multe etape ale supraponderabilității și de aceea este bine ca, ocazional, să vizitați medicul veterinar pentru controalele de rutină. În cadrul acestora, medicul poate evalua greutatea pisicii prin cântărirea efectivă, dar și prin stabilirea procentului de grăsime. O pisica sănătoasă ar trebui să aibă între 16-25% grăsime. Când greutatea pisicii o depășește cu 40-50% pe cea ideală, adică are un procent de grăsime între 56-65%, putem vorbi de obezitate. 

Însă este important să nu se ajungă atât de departe și să poți sesiza modificările din timp. Pentru asta, poți recurge la următoarele metode: ocazional, palpează blând zona cutiei toracice a pisicii și, dacă îi simți coastele cu ușurință, atunci greutatea poate fi normală. În cazul în care nu îi simți coastele, este posibil ca prietenul tău patruped să fie supraponderal. De asemenea, mai poți urmări următoarele semnale:

  • Atunci când o privești de sus, talia pisicii nu este vizibilă și trupul nu devine mai subțire spre burtă, ci dimpotrivă;
  • Observi că zgarda trebuie să fie slăbită;
  • Lipsa de activitate, faptul că pisica doarme mai mult decât de obicei, faptul că întâmpină dificultate la mers sau începe să respire mai greu, toate pot fi efecte ale supraponderabilității.

Care sunt cauzele obezității feline

Se pare că între cauzele care duc la obezitate în rândul oamenilor și cele din rândul pisicilor nu sunt mari diferențe. Dietele bogate în grăsimi, supraalimentarea, mâncatul în exces, lipsa exerciţiilor, sterilizarea şi încetinirea metabolismului odată cu înaintarea în vârstă sunt câteva dintre motivele pentru care prietenul tău patruped poate acumula kilograme în plus pe zi ce trece. Iată mai multe detalii. 

Alimentația nepotrivită

Desigur că una dintre principalele cauze care duc la obezitate o reprezintă administrarea unei cantități nepotrivite de hrană în conformitate cu rasa și greutatea pisicii. Foarte multe pisici beneficiază de luxul de a mânca ori de câte ori doresc, având tot timpul castronul plin. Dacă pe lângă mâncarea aceasta, stăpânii oferă și gustări sau recompense, atunci kilogramele în plus pot deveni o amenințare pentru felină. De asemenea, important este și tipul de mâncare oferit. O hrană foarte ieftină îți poate aduce economii, dar, pe termen lung, poate pune în pericol sănătatea patrupedului tău, mai ales dacă este de rasă ori necesită hrană specială. Hrana lipsită de calitate poate conține coloranți, numeroase arome artificiale și potențiatori, care pervertesc gustul și senzația de sațietate a pisicii. În plus, aproximativ 90% din problemele de sănătate ale unei pisici sunt datorate alimentației necorespunzătoare, iar una dintre cele mai des întâlnite este supraponderabilitatea.

Una din greșelile cele mai frecvente este faptul că sunt amestecate mai multe sortimente de hrană ce conțin nutrienți cu efecte diferite. Indicat este să alegi un tip de hrană de bună calitate, bogată în proteine şi săracă în grăsimi şi carbohidraţi. 

Lipsa mișcării 

De regulă, riscul obezității este mai ridicat la pisicile crescute în apartament, decât în cazul celor care dispun de o curte. Chiar dacă privarea pisicii de contactul cu exteriorul o poate proteja de diferite boli, paraziți, accidente, intervine și această problemă: absența efortului fizic. De aceea, stăpânii trebuie să le rezerve timp pentru joacă, măcar 30-60 de minute pe zi, mai ales atunci când silueta felinei începe să prindă proporții. O sesiune în care animalul de companie este stârnit să prindă anumite obiecte poate fi benefică atât pentru tine, dar și pentru felină. De asemenea, pentru a o stimula pe întregul parcurs al zilei, poți să îi pui la dispoziție câteva jucării interactive, care i-ar putea capta atenția, trezindu-i spiritul de vânător. 

Care sunt pisicile predispuse la obezitate

Așa cum susțin și medicii, unii oameni pot acumula kilograme în plus mult mai ușor decât alții. Se pare că această tendință există și în rândul pisicilor, rasa, predispozițiile genetice și intervențiile chirurgicale fiind factorii care influențează acest aspect.

Pisicile sterilizate

Mai multe surse susțin că pisicile sterilizate sunt predispuse la îngrășare, deoarece metabolismul lor se schimbă și devine mai lent. O altă explicație ar fi aceea că o pisică poate intra în călduri de 2-3 ori pe an, timp de 1-2 săptămâni. În aceste intervale, pisica mănâncă mult mai puțin, își controlează greutatea și pierde câteva kilograme în plus pe an. De aceea, medicii veterinari recomandă ca, după prima săptămână de la operație, să fie ajustată dieta pisicii, pentru a împiedica riscul îngrășării. Este foarte important ca o pisică sterilizată să primească o nutriție corectă și să fie hrănită cu alimente specializate. Astfel, indicat este ca după intervenția chirurgicală, micul patruped să primească hrană specială pentru pisici sterilizate. Tipul acesta de hrană nu este un moft, ci o necesitate, deoarece caracteristicile ei respectă nevoile nutritive ale felinelor, astfel: 

  • conține cel mult 10% grăsimi și nu mai mult de 30% carbohidrați care, prin ardere, oferă cantitatea de energie necesară pisicii;
  • are un conținut echilibrat de proteine (20-25%);
  • este mai bogată în fibre decât hrana normală. Aceste fibre sunt benefice mai ales pentru reglarea tranzitului intestinal.

Spre exemplu, datorită conținutului ajustat de proteine brute (min.) 36%, grăsimi brute (min.) 8% și fibre brute (max.) 7%, hrana completă light Equilibrio Adult Cats ajută la contracararea creșterii excesive în greutate, iar conținutul echilibrat de substanțe nutritive și minerale (proteine, calciu, fosfor) contribuie la o creștere armonioasă.

👉 Vezi oferta pentru hrana uscata pentru pisici Equilibrio Adult Cats Light

👉 Vezi oferta pentru mancare umeda Integra Protect Diabetic Somon – Contribuie la prevenirea diabetului zaharat si pietrelor la rinichi

De asemenea, Reflex Plus Adult Cat Sterile cu Pui oferă hrana necesară pisicilor sterilizate și în același timp, datorită complexului de proteine și vitamine,  Vitamina A, Vitamina D3, Vitamina E, Vitamina C creează senzația de sațietate, un element cheie atunci când vrei să echilibrezi greutatea corporală a pisicii tale fără să simtă schimbări drastice în alimentație. 

👉 Vezi oferta pentru mancare uscata pentru pisici, Reflex Plus Adult Cat Sterile cu Pui 15 kg

Anumite rase 

Chiar dacă nu există un studiu detaliat care să confirme această ipoteză, comunitatea de veterinari PetMD a realizat un top al raselor care au tendința de a lua în greutate rapid. Din această listă fac parte atât pisicile cu păr lung, a căror blană înfoiată poate ascunde o creștere destul de mare în greutate, pe care stăpânii o sesizează târziu: pisicile Persane, Birmaneze, cât și cele mai leneșe, care au un nivel redus de activitate fizică: pisicile Ragamuffin, Peke-Faced, Exotic Shorthair. De asemenea, unele rase de pisici, precum cele orientale, de exemplu pisica Sphynx, pot fi foarte lacome și alimentația lor trebuie să fie bine echilibrată.

Ce riscuri apar odată cu obezitatea

Pisica devine obeză atunci când hrana pe care o mănâncă, în loc să fie consumată, se transformă în grăsimi care se depozitează pe diferite organe sau zone: ficat, artere, articulații. De aceea, printre efectele negative ce pot apărea în urma obezității se numără: 

  • Riscul apariției unor boli precum: diabet, hipertensiune, probleme articulare, diverse forme de cancer, boli cardiace, osteoartrită, probleme respiratorii, afecțiunile hepatice și renale;
  • Slăbirea sistemului imunitar;
  • Acumularea grăsimilor în ficat poate duce la lipidoză hepatică, o boală care poate fi fatală;
  • Problemele cauzate de greutatea suplimentară exercită presiune asupra organelor interne și articulațiilor pisicii, creând disconfort;
  • Obezitatea reduce starea de spirit a pisicii tale. Unei pisici supraponderale îi este greu să se deplaseze și să se joace; 
  • Posibilele intervenții chirurgicale și consultațiile medicale devin mai dificile.

Care este dieta potrivită pentru pisica supraponderală sau obeză

Ținând cont de riscuri, ne putem da seama și de ce este important să ajutăm micul blănos să scape de kilogramele în plus. Ajungând la greutatea normală, pisica beneficiază de o viață mult mai plăcută și mai lungă și scade riscul de a dezvolta diferite afecțiuni: diabet, boli cardiovasculare și respiratorii, cancere intraabdominale.

Măsurile trebuie luate din timp și poți începe printr-o vizită la medicul veterinar, pentru a stabili gradul de obezitate al pisicii, dar și care este planul eficient care să îl susțină pe prietenul patruped să scape de kilogramele în plus. Iată, în continuare, câteva recomandări: 

  • Renunță la tendința de a-l supraalimenta. Nu îi lăsa mâncare la discreție. Este important să stabilești împreună cu medicul veterinar doza exactă de hrană pe care o vei administra pisicii, dar și cele 3-4 intervale în care să îi oferi mesele. De regulă, în diete, se recomandă să se ofere 70% din necesarul caloric zilnic. Acesta se calculează după o formulă destul de simplă: 30 x greutatea corporală a pisicii + 70. Rezultatul va fi împărțit la 3-4 porții, pentru a stabili cantitatea de hrană pe care o poți oferi felinei la fiecare masă;
  • Oferă-i mâncare de calitate, light, pe bază de proteine și nu carbohidrați, specială pentru pisicile supraponderale;

👉 Exploreaza gama completa de diete veterinare pentru pisici 

  • Scoate din dieta animalului tău de companie gustările sau recompensele zilnice (nu îi oferi din mâncarea ta, cel mult îi poți da bucăți de carne fiartă și necondimentată, însă va fi nevoie să ajustezi porția de boabe și mâncare umedă în acea zi);
  • Avansând în vârstă, pisicile tind să devină mai sedentare, astfel apărând riscul ca pisica să devină supraponderală; din acest motiv, dieta trebuie ajustată în funcție de schimbările care apar în metabolismul micului blănos;
  • Odată cu sterilizarea sau castrarea, necesarul caloric al pisicii poate scădea cu până la 30%. După intervenția chirurgicală, este important să schimbi dieta pisicii, respectând indicațiile medicului veterinar și sfaturile enunțate anterior;
  • Nu în ultimul rând, joacă-te zilnic cu pisica, antreneaz-o în activități fizice care să o stârnească și să îi stimuleze nevoia de mișcare. Îi poți achiziționa jucării speciale sau, dacă spațiul și timpul îți permit, adoptă încă un companion blănos, cu care să se poată juca zilnic. În acest fel, va scăpa mai ușor de kilogramele în plus. 

Obezitatea este o problemă des întâlnită, mai ales în rândul pisicilor crescute indoor. Din fericire, prin implicarea stăpânului și prin recomandările specificate în acest ghid, balanța poate fi reechilibrată și astfel, prietenul tău blănos se va putea bucura din nou de o viață sănătoasă și energică. 

Sursă foto: Shutterstock 

CELE MAI RECENTE POSTARI

Câine Chihuahua – temperament, aspect și îngrijire

Ai decis că este momentul ca familia ta să crească și iei în considerare opțiunea [...]

Citeste Articolul
Câine Amstaff: rasă, nutriție și îngrijire

American Staffordshire Terrier este adeseori descris ca un câine puternic și voluntar, dar ideal pentru [...]

Citeste Articolul
Câinele Pomeranian – aspect, comportament și îngrijire

Te gândești să îți îmbunătățești viața luându-ți un animal de companie și ți-a plăcut mult [...]

Citeste Articolul
Scabie la pisici: simptome și tratament

Scabia este o boală parazitară ce poate afecta omul și o serie de animale, printre [...]

Citeste Articolul
Ce trebuie să știi despre rasa Presa Canario

Câinele Presa Canario sau Dogo Canario este robust, cu o personalitate puternică, originar din Insulele [...]

Citeste Articolul
Cât trăiește o pisică și ce trebuie să știi despre etapele vieții ei

Inevitabil ne punem întrebarea „Cât trăiește o pisică?” fie că am adoptat un pui, fie [...]

Citeste Articolul
Otita la caini: Cauze, simptome si variante de tratament

Otita este o afecțiune destul de des întâlnită la căței. Afectează urechea și poate provoca [...]

Citeste Articolul
Pisica Norvegiana de Padure: caracteristici, personalitate și îngrijire

Pisica Norvegiană sau pisica de pădure nu este la fel de cunoscută ca Maine Coon, [...]

Citeste Articolul
Pisica British Shorthair: Trasaturi, personalitate, alimentatie

British Shorthair este cea mai populara rasa de pisici domenstice inregistrate in Marea Britanie. Blana [...]

Citeste Articolul

Abonează-te la Newsletter

și primești un voucher de 10% reducere!