Ca și în cazul oamenilor, câinele tău se poate confrunta cu indigestia. Aceasta nu este o afecțiune digestivă în sine, ci un disconfort sau durere la nivelul stomacului și o senzație de sațietate, deși patrupedul tău abia a început să mănânce. Deși este o problemă care apare frecvent, fiecare câine experimentează indigestia diferit, iar manifestările ei pot fi ocazionale sau zilnice. De aceea, este important să-ți duci cățelul la medicul veterinar și să urmezi recomandările acestuia, în ceea ce privește metodele de tratament. 

În unele cazuri, indigestia poate fi provocată de anumite afecțiuni digestive. În continuare, ți-am pregătit un scurt ghid despre ce înseamnă indigestia la câini, care sunt cauzele și simptomele acesteia și cum poate fi diagnosticată, tratată și prevenită. 

Indigestia la câini – ce este și din ce cauze apare

Indigestia la câini - cauze, simptome, prevenție și tratament

Nu este niciun secret că prietenul tău patruped este un pofticios și un gurmand prin definiție. Mulți oameni cred că sistemul digestiv al câinilor este mai robust și mai rezistent decât cel uman, ceea ce ar putea fi complet greșit. Fiecare organism reacționează în felul lui. Indigestia nu este o boală în sine, ci un disconfort gastric cauzat de hrana nepotrivită, în exces sau de faptul că i-ai dat patrupedului tău același tip de alimente, timp îndelungat. De aceea, este important ca hrana cainelui tău să fie variată, echilibrată și potrivită rasei, vârstei și taliei lui. Totodată, indigestia poate avea manifestări ocazionale sau frecvente, caz în care poate fi vorba despre indigestie cronică ori despre o afecțiune digestivă.  

Indigestia vs sensibilitatea și alergia alimentară

Tulburările digestive sunt frecvente în cazul câinilor și pot avea cauze diverse. În ceea ce privește indigestia, aceasta nu trebuie confundată cu sensibilitatea/intoleranța alimentară ori cu alergia alimentară. 

Sensibilitatea/intoleranța alimentară mai este denumită și reacție adversă și se referă la faptul că patrupedul nu poate digera corect un anumit tip de hrană, bazat, de pildă, pe carne de pui, carne de vită, lactate, grâu. O astfel de sensibilitate implică exclusiv organele de la nivelul digestiv și nu reprezintă un pericol major pentru cățel. De regulă, se rezolvă prin eliminarea din dieta lui a acelor alimente care îi provoacă, regulat, vărsături ori diaree. Sensibilitatea la hrană este diferită de la câine la câine. De exemplu, este posibil ca el să poată tolera cantități mici din alimentele respective, dar vei putea constata acest lucru prin experimentare. 

Alergia alimentară este o reacție excesivă a sistemului imunitar la anumite componente din hrană. Pot fi manifestări ușoare sau severe și, uneori, poate fi un pericol pentru viața câinelui. O alergie alimentară nu dispare toată viața și se va manifesta ori de câte ori patrupedul va fi expus la substanța declanșatoare. Ca și în cazul oamenilor, există teste speciale și tratamente pentru controlul acestor alergii. 

Intră acum și explorează gama noastră de suplimente pentru sistem digestiv! Oferă-i blănosului tău o digestie sănătoasă și o viață mai fericită!

Cauzele indigestiei la câini

În general, indigestia la câini poate avea trei cauze:

  • hiperaciditate gastrică – în mod normal, la fel ca la oameni, stomacul câinelui secretă acid gastric, pentru a dizolva bolul alimentar și a-l diviza în nutrienți și resturi de care organismul nu are nevoie, dar și pentru a ajuta în întregul proces de digestie; indigestia cățelului tău poate să apară în momentul în care stomacul lui secretă acid gastric în exces; 
  • inflamarea stomacului – gastrita, de exemplu, care este inflamația mucoasei stomacale, poate duce la contracții musculare anormale, ce au ca rezultat vărsăturile; 
  • inflamarea intestinului – gastroenterita, de pildă, este o inflamație a mucoasei intestinului subțire, ceea ce duce la contracții musculare care grăbesc procesul de digestie, astfel că fluidele nu mai au timp să fie absorbite de intestin; se produce diareea. 

Simptomele indigestiei la câini

Manifestările indigestiei, care poate avea episoade ocazionale sau frecvente, sunt diferite de la câine la câine și depind de cauza care le-a provocat. Totuși, există anumite simptome generale, cum ar fi:

  • pierderea treptată a poftei de mâncare;
  • hrănirea cu dificultate și, mai apoi, refuzul complet al alimentelor, din cauza disconfortului resimțit în timpul meselor și după acestea; 
  • scăderea în greutate;
  • regurgitarea alimentelor consumate; 
  • varsaturi, imediat după ce mânâncă;
  • respirația urât mirositoare;
  • lipsa energiei și a poftei de joacă (letargie);
  • salivația abundentă;
  • diaree sau constipatie;
  • deshidratarea;
  • senzația de sufocare, scâncete în timpul mesei;
  • senzația de sațietate, imediat după ce câinele a început să mănânce, deși nu a consumat suficientă hrană pentru talia lui.

Constipația la câini este o problemă frecventă, dar poate fi deranjantă și chiar dureroasă pentru blănosul tău. Află mai multe despre cauzele, simptomele și tratamentele constipației la câini!

Când să-ți duci câinele, cât mai repede, la medic

Monitorizează atent starea prietenului tău patruped și, dacă observi ca nu se simte bine sau că manifestările indigestiei sunt persistente, ba chiar se intensifică, nu mai aștepta și du-ți câinele, cât mai repede, la medicul veterinar. Ca să îți dai seama care sunt situațiile în care ar trebui să acționezi urgent, iată câteva exemple:

  • disconfortul nu numai că nu dispare, dar se și intensifică; 
  • vărsături și diaree, mai mult de două ori pe zi;
  • vărsături și defecare însoțite de sângerări;
  • observi jucării sau alte obiecte străine în voma câinelui sau în scaun;
  • stare de slăbiciune;
  • leșin.

Afecțiunile digestive și indigestia la câini

Precum în cazul oamenilor, și în cel al câinilor, indigestia sau dispepsia poate fi un simptom în sine al mai multor afecțiuni digestive, iar cele mai importante dintre ele sunt:

  • ulcerul gastroduodenal (care, în cazul câinilor, poate să apară pe fondul administrării unor medicamente fără recomandarea sau supravegherea medicului veterinar ori în urma unor gastrite recurente și netratate corespunzător);
  • neoplasmele (tumori benigne, cu potențial malign sau maligne);
  • boala de reflux gastroesofagian, esofagita (fluxul necontrolat de fluide intestinale sau de acid gastric, în esofag);
  • gastrita (inflamarea mucoasei stomacale; este una dintre cele mai des întâlnite afecțiuni digestive la câini);
  • colita ulcerativă sau boala inflamatorie intestinală (similară cu Boala Crohn, în cazul oamenilor).

Indigestia este, practic, de două tipuri:

  • organică – dacă apare pe fondul altor afecțiuni gastrointestinale, cum sunt cele de mai sus;
  • funcțională – dacă nu are drept cauză o afecțiune digestivă.

Dacă în ceea ce privește indigestia organică, lucrurile sunt destul de clare, în cazul celei funcționale, nu se știe exact care este mecanismul, dar studiile realizate până acum au demonstrat că există o legătură între aceasta și inflamațiile gastrice, aciditatea gastrică ori hipersensibilitatea viscerală.  

Indigestia la câini – diagnostic și tratament

Dacă indigestia apare ocazional, ea nu este neapărat o problemă, mai ales dacă observi că apare atunci când câinele a mâncat prea mult și prea lacom. În această situație, știi să o previi, reducându-i porțiile și învățându-l să nu se mai repeadă în bol. Dacă, însă, este vorba despre indigestie cronică, atunci este nevoie de atenție specială. Indiferent de frecvența ei, indigestia nu trebuie ignorată, pentru că poate fi semnul unei afecțiuni digestive. Prin urmare, este foarte important să-ți duci patrupedul la medicul veterinar, pentru a identifica ce anume provoacă indigestia și pentru a ști care este metoda de tratament cea mai potrivită pentru câinele tău.

Diagnosticarea indigestiei la câini

După examinarea fizică și în funcție de intensitatea și frecvența manifestărilor, vârsta câinelui, existența unor afecțiuni digestive în istoricul medical al patrupedului, medicul specialist poate opta pentru mai multe metode de diagnosticare: 

  • analize de sânge;
  • teste speciale pentru depistarea alergiilor sau a intoleranței alimentare;
  • radiografii;
  • ecografii;
  • endoscopii;
  • biopsii;
  • examinarea materiilor fecale;
  • examinarea vomei;
  • explorarea abdominală cu ajutorul unei camere video.

Cum poate fi tratată indigestia la câini

De cele mai multe ori, indigestia la câini poate fi tratată foarte ușor, pentru că, frecvent, ea este rezultatul unui exces alimentar, al faptului că patrupedul a mâncat repede și cu poftă. În funcție de manifestări și de istoricul medical al câinelui, medicul veterinar poate recomanda anumite pastile speciale pentru indigestia la căței sau suplimente care pot contribui la îmbunătățirea funcționării sistemului digestiv. 

Totodată, vărsăturile sau diareea pot duce la deshidratarea câinelui. Prin urmare, verifică elasticitatea pielii și gingiile. Ridică ușor pielea de pe spate sau dintre omoplați, ca și când l-ai ciupi. Dacă pielea revine rapid la forma inițială, totul este în regulă. În caz contrar, este nevoie să-ți rehidratezi cățelul. Recomandarea este să nu îi dai apă, pentru că va avea tendința de a o bea foarte repede, fapt ce va duce la o accentuare a disconfortului gastric. Dă-i să lingă cuburi de gheață. Dacă după patru ore câinele nu vomită și nici nu mai are diaree, poți să-i dai apă, în cantități mici. Procedează la fel și dacă observi că gingiile lui sunt uscate, în loc să fie umede. 

Apoi, după orice episod de indigestie, încearcă să nu-ți hrănești cățelul 12 ore, chiar 24. După acest interval, dă-i hrană ușoară (pui fiert, fără pieliță și fără oase, carne foarte slabă, orez) și în porții mici. După 2-3 zile de dietă ușoară, alimentația ar trebui să revină la normal. În cazul în care câinele slăbește foarte mult și simptomele nu trec, este indicat să-l duci, cât mai repede, la medicul veterinar. 

Cainele tau se recuperaza dupa un episod de indigestie? Discuta cu medicul veterinar si alege hrana potrivita de dieta. Dietele veterinare sunt indicate in perioada de convalescenta, pentru o recupetate rapida.

Cum poate fi prevenită indigestia la câini

Paza bună trece primejdia rea” este o vorbă înțeleaptă, valabilă și în cazul indigestiei la câini, în sensul că mai bine o previi, decât să o tratezi. Prin urmare, iată care sunt măsurile preventive pe care le poți lua, pentru ca prietenul tău necuvântător să aibă o digestie cât mai bună:

  • dieta echilibrată – o dietă bogată în alimente cu aciditate scăzută poate contribui la o digestie mai ușoară; cu cât acest proces este mai eficient, cu atât mai puțin acid gastric va ajunge în intestin, ceea ce va diminua riscul de indigestie;
  • alimente din dieta umană – dincolo de hrana specială pentru câini, există anumite alimente din dieta umană care pot contribui la prevenirea sau ameliorarea indigestiei, cum ar fi legumele albe, puiul fiert (fără pieliță), cartofii dulci, fierți (fără coajă), broccoli, dovleac, orez;
  • frecvența meselor – încearcă să nu îi pui toată mâncarea odată în bol, ci împarte-o în câteva porții mai mici, pe care să i le dai pe parcursul unei zile; o cantitate mică de mâncare înseamnă mai puțin acid gastric și, implicit, un risc mai mic de indigestie.

Indigestia este una dintre problemele frecvente în cazul câinilor, la fel ca diversele tulburări gastrointestinale, în general. Ea poate fi gestionată eficient, dacă respecți recomandările medicului veterinar și observi, cu răbdare, care sunt reacțiile prietenului tău patruped la anumite alimente, astfel încât să știi ce hrană să eviți și care este cantitatea optimă pe care i-o poți da la o masă. 

Sursa foto: Shutterstock

CELE MAI RECENTE POSTARI

Câine Chihuahua – temperament, aspect și îngrijire

Ai decis că este momentul ca familia ta să crească și iei în considerare opțiunea [...]

Citeste Articolul
Câine Amstaff: rasă, nutriție și îngrijire

American Staffordshire Terrier este adeseori descris ca un câine puternic și voluntar, dar ideal pentru [...]

Citeste Articolul
Câinele Pomeranian – aspect, comportament și îngrijire

Te gândești să îți îmbunătățești viața luându-ți un animal de companie și ți-a plăcut mult [...]

Citeste Articolul
Scabie la pisici: simptome și tratament

Scabia este o boală parazitară ce poate afecta omul și o serie de animale, printre [...]

Citeste Articolul
Ce trebuie să știi despre rasa Presa Canario

Câinele Presa Canario sau Dogo Canario este robust, cu o personalitate puternică, originar din Insulele [...]

Citeste Articolul
Cât trăiește o pisică și ce trebuie să știi despre etapele vieții ei

Inevitabil ne punem întrebarea „Cât trăiește o pisică?” fie că am adoptat un pui, fie [...]

Citeste Articolul
Otita la caini: Cauze, simptome si variante de tratament

Otita este o afecțiune destul de des întâlnită la căței. Afectează urechea și poate provoca [...]

Citeste Articolul
Pisica Norvegiana de Padure: caracteristici, personalitate și îngrijire

Pisica Norvegiană sau pisica de pădure nu este la fel de cunoscută ca Maine Coon, [...]

Citeste Articolul
Pisica British Shorthair: Trasaturi, personalitate, alimentatie

British Shorthair este cea mai populara rasa de pisici domenstice inregistrate in Marea Britanie. Blana [...]

Citeste Articolul

Abonează-te la Newsletter

și primești un voucher de 10% reducere!