Deși COVID-19 nu afectează animalele de companie precum câinii și pisicile, este foarte important ca acestea să beneficieze de o atenție specială în perioada actuală. Cu toate că farmaciile veterinare rămân deschise, iar plimbarea câinilor este încă posibilă, ar fi indicat să cunoaștem principalele probleme de sănătate și nevoi pe care companionii noștri le au, astfel încât să luăm măsurile necesare. 

Câinii, în special cei mici, depind de îngrijirea ta, iar pentru a te asigura că aceștia rămân sănătoși și voioși în această perioadă, dar și după încheierea sa, este nevoie să cunoști o serie de informații despre ei și problemele cu care s-ar putea confrunta. 

În cele ce urmează prezentăm cele mai populare întrebări legate de sănătatea și de îngrijirea câinilor și îți oferim răspuns la fiecare dintre acestea. 

Probleme de digestie apărute la câini

Problemele digestive la câini sunt destul de comune, însă foarte ușor de identificat. Totuși, este important să depistezi cauza acestora, pentru a-ți ajuta câinele să revină la normal. Iată cele mai comune probleme de digestie pe care proprietarii de câini le-au identificat la animalele lor.  

De ce vomită câinele?

Atunci când cățelul se confruntă cu vărsături, cauzele pot fi legate de supraîncărcarea bruscă a stomacului, intoleranță la anumite alimente, consumarea de mâncare alterată sau ingerarea de substanțe toxice. După caz, vărsăturile pot fi cauzate și de paraziți formați în tractul digestiv sau de infestarea cu diferiți viruși, bacterii sau ulcere stomacale.

În cele mai multe cazuri, această problemă trece de la sine, însă, dacă starea persistă pentru mai mult de 24 de ore, este recomandată o vizită la medicul veterinar. După ce această situație va trece, câinele va putea fi hrănit din nou, însă în cantități moderate. 

👉AICI gasesti HRANA UMEDA PENTRU CAINI 

De ce are câinele diaree? 

Diareea la câini este o altă problemă comună, care are, de regulă, aceleași cauze precum vărsăturile. Apare atunci când câinele a consumat alimente alterate sau a mâncat prea mult, când este supus unei schimbări bruște de dietă cu care încă nu s-a acomodat ori când are intoleranță la anumite produse. De asemenea, diareea mai poate fi cauzată și de paraziți, ingerarea de substanțe toxice sau anumite infecții bacteriene. În anumite cazuri, fenomenul este cauzat și de stres sau anumite tulburări emoționale pe care animalul le experimentează. 

La fel ca și în cazul vărsăturilor, dacă diareea nu persistă mai mult de o zi, nu reprezintă un motiv de îngrijorare, însă în cazul în care această stare se prelungește, este necesară o vizită la cabinetul medicului veterinar.

Comportament neobișnuit întâlnit la câini

În unele cazuri, problemele de sănătate apărute la câini nu pot fi identificate prin intermediul unor simptome clinice, ci prin comportamentul acestora. Iată cele mai comune întrebări referitoare la problemele de comportament ale câinilor. 

De ce câinele nu are poftă de mâncare/nu mai mănâncă?

Lipsa poftei de mâncare la câini poate fi doar o problemă care va trece de la sine, însă, după caz, poate ascunde anumite afecțiuni care necesită atenția unui specialist. De cele mai multe ori, câinii au un apetit scăzut la o scurtă perioadă după ce au fost vaccinați, atunci când se regăsesc într-un mediu străin lor sau pur și simplu au primit prea multe recompense între mese, fapt ce îi încurajează să devină mofturoși. 

Pentru toate cauzele enumerate mai sus, problema va trece de la sine, însă atunci când câinele nu mănâncă din cauza afecțiunilor dentare, a unor infecții prezente în organism sau a unei dereglări digestive, lipsa apetitului va persista, iar atunci vei ști că este necesar să duci animalul la medic. 

De ce câinele meu mănâncă iarbă? 

Dacă observi că animalul tău mănâncă iarbă, însă nu pare că se simte rău și nu vomită, atunci nu există motive de îngrijorare. Totuși, în cazul în care câinele consumă o cantitate mare de iarbă, iar după aceasta pare bolnav sau are o stare vizibilă de disconfort, poate fi vorba despre o tulburare de anxietate cu care se confruntă și va fi nevoie să mergi la medicul veterinar, pentru a-i fi recomandate suplimente pe bază de plante sau medicamente antistres. 

De asemenea, se impune și o dietă echilibrată, bogată în nutrienți, astfel încât animalul să nu mai simtă nevoia de a mânca iarbă. 

De ce are câinele nasul uscat? 

În mod normal, nasul unui câine trebuie să fie în permanență umed. În cazul în care nasul acestuia este uscat, înseamnă că patrupedul este deshidratat și că are nevoie ca bolul lui de apă să fie plin. În cazul în care câinele refuză să bea apă, înseamnă că recipientul a prins un miros specific și că trebuie curățat. 

Totuși, nasul uscat la câini nu este generat doar de deshidratare, ci și de vremea rece, infecții respiratorii sau de diferite alergii. În mod normal, această problemă va trece de la sine, însă dacă persistă și este însoțită de simptome precum strănut sau eventuale infecții, va fi necesar  să îl duci la veterinar.

Produse populare

Iritațiile la câini

Din când în când, orice câine se confruntă cu o iritație la nivelul pielii, uneori vizibilă, alteori sesizabilă doar prin comportamentul animalului. În continuare dezbatem cele mai comune întrebări legate de această problemă.

De ce se scarpină câinele? 

Scărpinatul este un comportament des întâlnit la orice câine, însă atunci când acest obicei se manifestă în exces, înseamnă că ascunde o problemă. Cele mai comune cauze care determină scărpinatul sunt: diferite alergii, infecții, ciuperci ale pielii, piele uscată, paraziți sau chiar plictiseala. 

În funcție de fiecare problemă în parte, cele mai eficiente tratamente pentru combaterea acestei probleme sunt: deparazitarea, schimbarea dietei, un tratament medicamentos prescris de veterinar sau prevenirea unui comportament obsesiv-compulsiv manifestat de câine. 

De ce are câinele meu mâncărimi? 

Bolile de piele la câini sunt destul de comune, iar în cazul în care observi iritații sau bube purulente pe suprafața pielii acestora, este necesar să iei măsuri, întrucât cel mai probabil problema nu va trece de la sine. Aceasta este cauzată, de cele mai multe ori, de ciupiturile de purice, infecții bacteriene sau fungice. 

👉Vezi AICI ȘAMPON ANTISEPTIC PENTRU CAINI

În cazul în care nu poți descoperi care este cauza mâncărimilor câinelui, este timpul să adopți un set de măsuri specifice. Printre acestea se numără: o igienă corespunzătoare, identificarea alimentelor la care câinele este alergic și scoaterea acestora din meniul său, dar și o monitorizare frecventă a sănătății pielii sale. Dacă problema persistă, se recomandă o vizită la medicul veterinar, care va face un test alergologic și va recomanda pentru câine suplimente alimentare bogate în vitamine.

Probleme de greutate ale câinilor

Există momente când constați că animalul tău de companie a luat rapid în greutate sau a slăbit brusc. În ambele cazuri, este cazul să iei măsuri și să acționezi în consecință. 

Cum procedez atunci când câinele meu este supraponderal? 

Obezitatea este o problemă întâlnită la tot mai mulți câini, iar factorii cauzatori sunt atât ereditari, cât și generați de hrănirea excesivă a animalului. Dacă nu sunt luate măsuri rapide, obezitatea la câini poate duce la afecțiuni grave precum diabet, boala tractului urinar, artrită, insuficiență cardiacă sau probleme la ficat. 

Deși este periculoasă pentru sănătatea câinelui, obezitatea poate fi combătută simplu, printr-o hrănire corectă și controlată a animalului tău. Stabilește o porție zilnică fixă, hrănește-l conform unui program bine stabilit și evită recompensele dintre mese, cel puțin până ce companionul tău va mai pierde din greutate. 

👉Vezi AICI DIETE VETERINARE potrivite pentru cainele tau

Cum ajut câinele să câștige în greutate? 

Un câine bine hrănit care pierde în greutate se poate confrunta cu anumite probleme de sănătate, care nu îi permit să asimileze hrana în mod corespunzător. Dacă pierderea masei corporale s-a petrecut brusc, este posibil ca animalul să sufere de paraziți, caz în care trebuie început un tratament de deparazitare, potrivit indicațiilor veterinarului. 

Pentru a câștiga din nou în greutate, câinele va trebui să beneficieze de un regim de îngrășare, care trebuie pus în aplicare gradual. Stomacul unui câine slab este micșorat și, de aceea, dieta sa trebuie să fie compusă din porții mici de hrană, servite pe parcursul întregii zile. Pe măsură ce câștigă în greutate, porțiile pot fi mărite. Este foarte important ca din dieta câinelui să nu lipsească vitaminele, nutrienții și mineralele, pentru că doar așa va ajunge la o greutate optimă într-un mod sănătos.

Sfaturi pentru îngrijirea câinilor

Îngrijirea câinelui este un aspect pe care trebuie să-l ai în vedere chiar și în această perioadă, pentru a te asigura că acesta rămâne sănătos și își păstrează disciplina. Iată cele mai comune întrebări legate de îngrijirea câinelui: 

Cum se tund câinii acasă? 

Dacă obișnuiai să-ți duci câinele la o frizerie canină, acest lucru nu mai este posibil în această perioadă și, de aceea, va fi nevoie să îl tunzi acasă. Pentru a face acest lucru, vei avea nevoie de o mașină de tuns, foarfeca, pieptene simplu și, preferabil, o masă de toaletat. Înainte de tundere, trebuie să-i faci o baie câinelui și să-i perii bine blana, pentru a depista smocurile de păr. 

Usucă-l bine, apoi începe să tunzi blana cu mașina, în sensul de creștere al părului. Încearcă să acoperi întreaga suprafață a blanei, însă dacă părul de pe anumite porțiuni este prea mic sau greu accesibil cu mașina, nu este necesar să insiști. Folosește-te de pieptene pentru a evidenția părul rămas în exces sau pe cel inestetic, apoi taie-l cu foarfeca. După ce ai tuns câinele, periază-l din nou și observă dacă tunsoarea este uniformă.

👉AICI gasesti PRODUSE DE INTRETINERE A CAINILOR

Cum dresez câinele acasă? 

Deși cele mai multe exerciții de dresaj canin se fac în spațiu deschis, există posibilitatea de a-ți dresa câinele și acasă, fără a aloca foarte mult timp acestei activități. De regulă, dresajul unui câine ar trebui să înceapă înainte ca acesta să împlinească un an, pentru că atunci este mai receptiv și va învăța mai ușor comenzile. 

Atunci când îți dresezi câinele acasă, îl poți învăța următoarele comenzi: 

  • Comanda „Stai” – este foarte ușor de învățat pentru câine și poate fi utilă atunci când îi pui de mâncare, când îi pui lesa, dar și când îl tunzi. Dacă îi este repetată suficient de des și este însoțită de recompense, comanda va fi învățată rapid;
  • Chemarea de urgență – pentru a exersa această comandă acasă, este necesar să ieși din aria vizuală a câinelui și să-l strigi, folosind o formulă de execuție imediată, precum „Vino acum!” rostită ferm. Această comandă este utilă atunci când câinele este pe cale să se îndepărteze prea mult de tine sau când este posibil să iasă în fața unei mașini; 
  • Comanda „Lasă” – este o altă comandă utilă, cu ajutorul căreia îi comuni câinelui să lase orice ține în gură. Poate fi folosită atunci când câinele decide să-ți folosească pantofii pe post de jucării sau când are în gură o minge căreia nu-i dă drumul.  

Ai grijă de sănătatea câinelui tău și asigură-te că nu-i lipsește nimic în această perioadă. Acordă atenție sporită fiecărui simptom pe care îl manifestă și ia la timp măsurile ce se impun pentru rezolvarea problemei. Doar așa te vei asigura că patrupedul rămâne sănătos și voios și că vă veți putea bucura împreună de ieșirile în aer liber atunci când acest lucru va fi din nou posibil. 

Sursa Foto: Shutterstock 

Parvoviroza canină: de ce apare, cum se manifestă, metode de tratament și cum poate fi prevenită

Parvoviroza canină reprezintă o afecțiune virală contagioasă care poate afecta orice câine, cu precădere pe [...]

Citeste mai mult
Care sunt cele mai inteligente rase de câini: află totul despre ele

Nu de puține ori ne impresionează prin inteligența lor. Dacă ai un câine, probabil te-ai [...]

Citeste mai mult
Babesioza la câini – ce simptome are și cum o previi

Căpușele sunt periculoase atât pentru sănătatea umană, cât și pentru cea a animalelor tale de [...]

Citeste mai mult
Varsaturile la caini – cauze, tratament si prevenire

Câinii pot vomita din multe motive. Unele, cum ar fi faptul că au mâncat ceva [...]

Citeste mai mult
Totul despre alimentatia puiului de caine

Emoția apariției unui nou suflet în familie vine odată cu temerile față de îngrijirea acestuia. [...]

Citeste mai mult
Bolile de piele la caini – cauze, tratament, preventie

Câinele tău se scarpină, se linge, se freacă de mobilă, de copaci mai mult decât [...]

Citeste mai mult

CELE MAI RECENTE POSTARI

Câine Chihuahua – temperament, aspect și îngrijire

Ai decis că este momentul ca familia ta să crească și iei în considerare opțiunea [...]

Citeste Articolul
Câine Amstaff: rasă, nutriție și îngrijire

American Staffordshire Terrier este adeseori descris ca un câine puternic și voluntar, dar ideal pentru [...]

Citeste Articolul
Câinele Pomeranian – aspect, comportament și îngrijire

Te gândești să îți îmbunătățești viața luându-ți un animal de companie și ți-a plăcut mult [...]

Citeste Articolul
Scabie la pisici: simptome și tratament

Scabia este o boală parazitară ce poate afecta omul și o serie de animale, printre [...]

Citeste Articolul
Ce trebuie să știi despre rasa Presa Canario

Câinele Presa Canario sau Dogo Canario este robust, cu o personalitate puternică, originar din Insulele [...]

Citeste Articolul
Cât trăiește o pisică și ce trebuie să știi despre etapele vieții ei

Inevitabil ne punem întrebarea „Cât trăiește o pisică?” fie că am adoptat un pui, fie [...]

Citeste Articolul
Otita la caini: Cauze, simptome si variante de tratament

Otita este o afecțiune destul de des întâlnită la căței. Afectează urechea și poate provoca [...]

Citeste Articolul
Pisica Norvegiana de Padure: caracteristici, personalitate și îngrijire

Pisica Norvegiană sau pisica de pădure nu este la fel de cunoscută ca Maine Coon, [...]

Citeste Articolul
Pisica British Shorthair: Trasaturi, personalitate, alimentatie

British Shorthair este cea mai populara rasa de pisici domenstice inregistrate in Marea Britanie. Blana [...]

Citeste Articolul

Abonează-te la Newsletter

și primești un voucher de 10% reducere!