Gestația reprezintă o perioadă de timp cuprinsă între împerechere, respectiv fecundarea ovulului până la naștere. Durata medie a gestației este de circa nouă săptămâni 56-62zile). În acest timp, pisica are nevoie de tine pentru a-i oferi hrană, o atmosferă calmă și multă afecțiune. 

Cum îți dai seama dacă o pisică este gestantă 

Există câteva semne care dau de gol dacă pisica este gestantă. După 15-18 zile de la împerechere mameloanele își măresc dimensiunile și devin roșii. Similar grețurilor de la oameni, și pisicile pot avea vărsături. Dacă observi că acestea devin din ce în ce mai frecvente, iar starea sa de sănătate pare a se înrăutăți, este bine să te adresezi unui veterinar. 

Un alt semn al gestației este burta pisicii, care se va umfla, iar animalul va evita atingerea acestei zone, deoarece ar putea duce la rănirea mamei sau a puilor nenăscuți. Abdomenul umflat poate indica și o problemă de sănătate, astfel că este bine să fii atent dacă apar și alte simptome, caz în care este indicat să consulți medicul veterinar.

Pe durata gestației, viitoarea mamă va acumula aproximativ 1-2 kg, în funcție de câți pui va avea. De asemenea, pisica va avea un apetit mai mare, mai ales în ultima parte a sarcinii. La fel ca mai devreme, pofta de mancare sau lipsa acesteia poate fi asociată cu alte probleme (de exemplu, paraziți intestinali sau alte infecții), deci este bine să contactezi veterinarul dacă apar și alte simptome. 

Un ultim indiciu care indică sarcina pisicii este comportamentul său. Pisica va toarce mai mult și va cere mai multă atenție și mângâieri suplimentare. 

În cazul în care crezi că pisica este gestantă și vrei să fii sigur, poți merge la veterinar. Acesta poate confirma sarcina la 15 zile de la împerechere, iar după ziua a 40-a de sarcină îți poate spune și despre câți pui este vorba. 

Hrănirea pe perioada sarcinii 

Sarcina reprezintă o perioadă obositoare fizic pentru pisică. Pentru a-i veni în ajutor viitoarei mame, poți să îi asiguri necesarul nutrițional de care are nevoie. Alegerea corectă a hranei va ajuta la nașterea unor pui sănătoși, va susține pisica în timpul nașterii și va oferi suport în alăptarea urmașilor. 

Produse recomandate

Pentru a îndeplini toate aceste roluri, hrana obisnuita pentru pisica adultă nu mai este suficientă. Pe de o parte, este nevoie de o cantitate suplimentară de mâncare și, pe de altă parte, este posibil să fie nevoie de un supliment nutritiv pentru ca pisica ta să beneficieze de toate vitaminele și mineralele de care are nevoie. Până la naștere, pisica va consuma, treptat, cu până la 50-100% mai multă mâncare decât în mod obișnuit. 

În privința necesarului nutritiv, pisicile însărcinate au nevoie de calciu. Această substanță se epuizează rapid pe durata sarcinii, iar deficitul poate duce la eclemzie, o boală fatală pentru pisică și puii ei. Pentru a completa necesarul nutrițional, este necesar un supliment alimentar bogat în calciu. 

De asemenea, după primele patru săptămâni de sarcină, masa poate fi reprezentată, în proporție de 10-15%, de formulă pentru pui. Dacă pisica preferă hrana uscată, este bine să îi pui alături și apă proaspătă pentru a-i asigura hidratarea. Pentru o tranziție ușoară la noul regim alimentar, crește proporțiile dintre mâncarea obișnuită și cea pentru pui treptat, timp de 7-10 zile. Puii se vor dezvolta cu adevărat din săptămâna a noua, astfel că pisica trebuie să se obișnuiască cu noua alimentație înainte de acest moment. Aportul alimentar va continua să crească treptat până după încheierea alăptării puilor. 

Prima nastere la pisici

Câți pui face pisica la naștere 

În general, la prima naștere, pisica poate face 1-3 pui. În sarcinile următoare, numărul de pui poate crește până la opt, însă există și cazuri de pisici care au născut 10 sau chiar 15 pui. De regulă, pisicile sunt mai fertile între 2 și 4 ani, interval în care pot naște cel mai mare număr de pui. După vârsta de cinci ani, fertilitatea pisicilor începe să scadă, însă tot pot da naștere puilor, chiar și la vârste înaintate (5-8 ani). 

Cum naște o pisică

Cu câteva zile înainte de naștere, pisica va căuta un loc liniștit și izolat, unde va naște pisoii. În general, pisicile aleg dulapurile cu lenjerii, însă, dacă vrei să îi vii în ajutor, poți amenaja un loc în living sau într-o baie pe care nu o folosiți. 

Poți pune o cutie cu nisip curat, un vas cu mâncare și unul cu apă, precum și un coșuleț sau o cutie de carton în care ai așezat prosoape curate. Dacă locul amenajat este pe placul viitoarei mămici, pisica va începe să doarmă aici pentru a se pregăti de nașterea pisoilor. 

Primul semn care indică nașterea este pierderea dopului de mucus. Acest lucru are loc înainte de începerea travaliului, înainte de naștere. Următorul pas firesc este ruperea apei pisicii, după care, la cel mult 2-3 ore, vor începe să apară și puii. Aceștia se pot naște la intervale de 5-10 minute, 30 de minute sau chiar o oră, de la caz la caz. 

Dacă puii se nasc la interval mai mare de 1-2 ore, s-ar putea să apară complicații care necesită intervenția medicului veterinar. În mod normal, nașterea puilor de pisică nu durează mai mult de 24 de ore. Este bine să intervii doar atunci când este absolut nevoie. 

Dacă nu apar complicații, pisica poate fi doar observată de la 1-2 metri. Pisica se va ocupa de curățarea sacului amniotic și va roade cordonul ombilical. Dacă observi că pisica nu face acest lucru, este bine să ștergi puii cu tifon steril, pentru a elibera nările și a încuraja respirația. 

Nașterea se încheie atunci când au trecut cel puțin două ore de la nașterea ultimului pui. Pisica va oferi primele semne ale încheierii nașterii: va curăța puii, îi va hrăni și le va face loc pentru culcare. 

Sângerarea la pisică după naștere 

Cantitățile mici de sânge după naștere sunt normale. Chiar și în timpul nașterii pot apărea pete de sânge, ca urmare a unor rupturi apărute la nivelul vulvei. Totuși, dacă sângerarea persistă după 48 de ore, este recomandat să iei legătura cu medicul veterinar.

Cati pui face o pisica la prima nastere

Sfaturi utile

Pentru a putea fi alături de pisica ta în gestație și nașterea puilor, poți urma sfaturile de mai jos:

  • Cu o lună înainte de naștere, nu ai multe de făcut – asigură-i mâncare sănătoasă și apă proaspătă;
  • Imediat după confirmarea sarcinii, poți începe să introduci în alimentație mâncare cu un conținut nutritiv mai bogat, pentru a susține dezvoltarea puilor;
  • O nașterea iminentă este anunțată de o scurgere lăptoasă din sfârcurile pisicii;
  • Dacă îi monitorizezi temperatura corporală, aceasta va scădea sub 38.9 grade Celsius imediat înainte de naștere. Temperatura normală medie a unei pisici este de 39,1 grade Celsius;
  • Pisica poate face pauze cuprinse între 10 minute și o oră între nașterea puilor;
  • Dacă trec mai mult de 1-2 ore între nașteri, este bine să mergi la veterinar;
  • La naștere, puii ar trebui să iasă din sacul amniotic. Eliberarea din sacul amniotic ar trebui să fie făcută de pisică; dacă acest lucru nu se întâmplă, tu trebuie să te ocupi de acest aspect și să tai cu atenție, pentru a elibera puii;
  • Proaspăta mămică va linge pisoii pentru a stimula respirația. Dacă este prea obosită pentru a face acest lucru sau dacă este distrasă de o nouă naștere, este de datoria ta să pui pisoiul cu fața în jos și să-l atingi ușor la spate;
  • După fiecare pui, ar trebui să fie eliminată și placenta. Dacă aceasta este reținută în corpul mamei, poate duce la infecții grave. Numără cu atenție pentru a te asigura că există câte o placentă pentru fiecare pui. Dacă mama le consumă, nu te speria, este normal. În cazul în care lipsește o placentă, este bine să mergi cât mai repede la veterinar;
  • Pisica mușcă de obicei cordonul ombilical. Dacă nu se întâmplă acest lucru, ar trebui să o ajuți. Leagă o ață scurtă în jurul cordonului, la circa doi centimetri de pisoi, iar o alta la încă doi centimetri distanță, apoi taie între acestea cu o foarfecă ascuțită.

Gestația este o perioadă destul de stresantă pentru pisici. Oferindu-i mâncare de calitate, un culcuș confortabil și implicarea ta, o poți ajuta să aducă pe lume pui sănătoși. 

Sursa foto: Shutterstock

Cateva sfaturi practice atunci cand te hotarasti sa faci sterilizarea pisicii tale…

Cine are pisica si a trecut printr-o astfel de experienta, stie ca i sa-a facut [...]

Citeste mai mult
Diareea la pisici: Cauze, Tipuri & Tratament

Diareea la pisici poate fi o boală sau un simptom al unei boli, iar cele [...]

Citeste mai mult
Totul despre alimentația pisicilor. Cum le hrănim, ce mâncare preferă și cum le menținem sănătoase

Pisicile sunt animale aparte, care au nevoie de atenție specială și de hrană corespunzătoare. Fiind [...]

Citeste mai mult

CELE MAI RECENTE POSTARI

Câine Chihuahua – temperament, aspect și îngrijire

Ai decis că este momentul ca familia ta să crească și iei în considerare opțiunea [...]

Citeste Articolul
Câine Amstaff: rasă, nutriție și îngrijire

American Staffordshire Terrier este adeseori descris ca un câine puternic și voluntar, dar ideal pentru [...]

Citeste Articolul
Câinele Pomeranian – aspect, comportament și îngrijire

Te gândești să îți îmbunătățești viața luându-ți un animal de companie și ți-a plăcut mult [...]

Citeste Articolul
Scabie la pisici: simptome și tratament

Scabia este o boală parazitară ce poate afecta omul și o serie de animale, printre [...]

Citeste Articolul
Ce trebuie să știi despre rasa Presa Canario

Câinele Presa Canario sau Dogo Canario este robust, cu o personalitate puternică, originar din Insulele [...]

Citeste Articolul
Cat traieste o pisica si ce trebuie sa stii despre etapele vietii ei

Inevitabil ne punem întrebarea „Cât trăiește o pisică?” fie că am adoptat un pui, fie [...]

Citeste Articolul
Otita la caini: Cauze, simptome si variante de tratament

Otita este o afecțiune destul de des întâlnită la căței. Afectează urechea și poate provoca [...]

Citeste Articolul
Pisica Norvegiana de Padure: caracteristici, personalitate și îngrijire

Pisica Norvegiană sau pisica de pădure nu este la fel de cunoscută ca Maine Coon, [...]

Citeste Articolul
Pisica British Shorthair: Trasaturi, personalitate, alimentatie

British Shorthair este cea mai populara rasa de pisici domenstice inregistrate in Marea Britanie. Blana [...]

Citeste Articolul

Abonează-te la Newsletter

și primești un voucher de 10% reducere!

Dorim să vă ținem la curent cu noile articole și promoții!