Diareea la pisici poate fi o boală sau un simptom al unei boli, iar cele mai sensibile sunt pisicile de apartament, spun medicii veterinari. Cea mai frecventă cauză e alimentația necorespunzătoare: hrănirea pisicii cu alimente prea condimentate, prea grase, laptele sau smântâna în exces duc, în unele cazuri specifice, la apariția diareei.

În cele ce urmează prezentăm pe larg cauzele care duc la apariția diareei la pisici, tipurile de diaree, metodele folosite de veterinar pentru a pune diagnosticul, dar și ce poți să faci pentru pisica ta în aceste cazuri.

Care sunt cauzele 

Așa cum precizam mai sus, cea mai frecventă cauză e alimentația necorespunzătoare, însă paleta cauzelor diareei la pisici e mult mai amplă.

  • Cauze care țin de dietă

Schimbările în dieta pisicii pot duce, ocazional, la apariția diareei. De exemplu, trecerea de la nutrețuri preparate la o dietă naturală poate să nu îi priască, iar organismul să reacționeze prin diaree. De asemenea, tot aici pot fi incluse și intoleranța la unele alimente sau alergiile (la grăsimi, lactate, gluten etc.), ingestia de materiale cu potențial de a declanșa diareea (precum bucăți de material textil sau de plastic), dar și ingestia de toxine (otrăvuri sau unele plante care pot fi toxice pentru pisici).

  • Diverse boli 

Diareea poate fi declanșată și de unele boli precum pancreatita, diverse boli ale ficatului, ale rinichilor, diabet, hipertiroidism și, ocazional, de boli mai grave, precum cancerul. Cu alte cuvinte, în acest caz vorbim de diaree ca simptom și nu de diaree ca boală în sine.

  • Paraziți, inflamații și alte anomalii

Diareea mai poate fi declanșată și de o serie de paraziți precum viermii cârlig, viermii rotunzi, giardia, coccidia, dar și de diverse inflamații ale intestinului și de colită. De asemenea, la capitolul „anomalii fiziologice” putem aminti obstrucțiile intestinale, cancerul intestinal și insuficiența pancreatică (toate pot duce la apariția diareei).

  • Virusuri și bacterii 

Potrivit veterinarilor, factori declanșatori pot fi și febra felină și coronavirusul. De asemenea, în ceea ce privește bacteriile, Salmonella e menționată în manualele de specialitate drept una dintre cauzele diareei. Contaminarea pisicii cu această bacterie poate avea loc în urma contactului cu rozătoare, cu fecale de pasăre, cu carne crudă sau care a fost gătită în sânge, dar și în urma contactului cu resturi de mâncare sau cu preparate din comerț care au fost infestate cu Salmonella în timpul procesului de preparare.

tipuri de diaree la pisici
Produse recomandate

Tipuri de diaree la pisici 

Medicii veterinari clasifică diareea în funcție de două criterii: durată și severitate. Astfel, în funcție de aceste două elemente distingem următoarele tipuri de diaree: 

  • Diareea acută 

Diareea acută e frecvent întâlnită în rândul felinelor, are un debut foarte rapid și durează aproximativ o săptămână. Poate fi cauzată de intoleranța alimentară, de o infecție virală sau de paraziți intestinali. O altă cauză ar putea fi și schimbarea bruscă a dietei pisicii sau produsele lactate (majoritatea pisicilor au intoleranță la lactoză). Ocazional, chiar și un eveniment stresant poate deveni factor declanșator (exemplu: pisica e transferată într-o altă casă). 

  • Diareea cronică 

Diareea cronică durează mai mult de trei săptămâni și e cauzată, de regulă, de diverse alergii la mâncare, de paraziți intestinali, de inflamații ale intestinelor, tulburări pancreatice sau hipertiroidism. E bine de știut că diareea poate fi considerată cronică dacă persistă timp de trei săptămâni sau mai mult, dar și în cazul în care există o recidivă la scurt timp după ce a fost tratată. 

  • Diareea în intestinul subțire 

Potrivit medicilor veterinari, acest tip de diaree e extrem de lichid, iar mirosul e unul foarte puternic. De asemenea, cantitățile de fecale eliminate sunt, de obicei, mari, iar pisica va elimina frecvent și gaze. Acest tip de diaree nu e însoțit de sânge și e cauzat, în general, de alergii la mâncare, de inflamații ale intestinului, hipertiroidism sau insuficiență pancreatică. E foarte important ca atunci când observi diaree în litieră să verifici dacă pisica a eliminat și urină. În unele cazuri, dacă felina prezintă un blocaj în ceea ce privește producerea de urină, poate muri. 

  • Diareea în intestinul gros

Diareea în intestinul gros e descrisă de veterinari ca fiind foarte lichidă și explozivă, adică e eliminată prin izbucniri scurte. Acest tip de diaree mai poartă și numele de „colită” și ocazional poate prezenta inclusiv urme de sânge și mucus. De asemenea, e bine de știut că printre simptome se numără și voma: uneori pisica va voma de la efortul depus pentru eliminarea fecalelor. Cauzele colitei țin de diverse inflamații ale intestinului, dar și de infecții cu protozoare sau alți paraziți. Pisicile pot prezenta semne de colită și atunci când suferă de constipație, prin urmare e foarte important ca pisica să fie dusă la veterinar pentru investigații amănunțite. 

  • Diareea ușoară

Acest tip de diaree e singurul din această listă care poate fi tratat și acasă. Cu toate astea, există multe situații în care diareea poate să fie un simptom al unei condiții medicale mai grave și de aceea nu ar trebui, totuși, să eviți cabinetul medicului veterinar. În plus, dacă rămâne netratată, diareea poate avea efecte negative asupra sănătății pisicii, putând duce la pierderea drastică în greutate și la malnutriție.

pisica gri

Cum poți trata diareea pisicii 

Primul lucru pe care îl poți face după ce ai constatat că pisica are diaree ar fi să o duci la veterinar pentru a te asigura că diareea nu e simptomul unei boli mai grave. Al doilea lucru pe care îl poți face e să respecți cu rigurozitate tratamentul prescris de medic. De asemenea, dacă vorbim de un caz izolat, adică dacă felina nu are un istoric medical care să fie punctat de episoade de diaree, atunci poți să încerci ca, în primă instanță, să iei câteva măsuri care să o ajute să își revină. De exemplu, dacă știi că i-ai schimbat recent mâncarea, atunci pune punct noii diete și revino la cea veche.

O altă idee bună ar fi sa hranesti pisica cu porții mici și ușor de digerat din alimente pe bază de pui sau vită, după ce le-ai dat, în prealabil, prin blender (cu apă). Ai mai putea adăuga și un probiotic, care poate fi de folos în asemenea cazuri. Această dietă ar trebui încercată cel puțin 48 de ore de la apariția diareei, după care, dacă diareea persistă, felina trebuie dusă la veterinar. De asemenea, e foarte important să nu încerci să îi dai medicamente pentru diaree recomandate pentru oameni decât în cazul în care veterinarul ți-a recomandat să faci asta. Medicamentele destinate oamenilor pot fi, în unele cazuri, toxice pentru animale și pot duce chiar la deces.

Alte lucruri pe care le mai poți face, dar nu înainte de a te consulta și cu veterinarul:

  • Ține pisica departe de mâncarea solidă. Din păcate, e esențial să ții pisica departe de mâncărurile solide în prima zi de la debutul diareei. Orice fel de mâncare i-ai da, aceasta nu o va ajuta nici pe departe la recuperarea tractului digestiv, prin urmare cel mai bun lucru de făcut ar fi să îi interzici orice tip de mâncare solidă în prima zi. 
  • Oferă-i foarte multe lichide. Poți compensa interzicerea momentană a alimentației solide cu lichide. În mod instinctiv, pisica oricum va căuta tot timpul să bea apă, prin urmare tot ce trebuie să faci e să te asiguri că are mereu bolul plin. 
  • Odată ce perioada de regim s-a încheiat, începe s-o hrănești corespunzător. Pe toată durata diareei întregul sistem digestiv și excretor al pisicii va fi slăbit, prin urmare ar trebui să te asiguri că mancarea pe care i-o oferi e ușor de digerat. În acest sens, ar fi de preferat să alegi alimente care nu conțin sare, zahăr și grăsmi. O idee ar putea fi să încerci, inițial, să îi oferi carne de pui fiartă în bulion și puțin orez. 
  • Monitorizează recuperarea și încearcă să introduci, treptat, hrană pentru pisici în dietă. Tratamentul dietetic pentru diareea la pisici presupune o hrană ușor de digerat, care va fi împărțită în porții mici pe tot parcursul zilei. În mod ideal, această hrana pentru pisici ar trebui să conțină proteine, grăsimi ușor de digerat, dar și o doză optimă de electroliți (în special potasiu, calciu) și nutrienții necesari pentru regenerarea țesutului intestinal și pentru reducerea posibilelor inflamații. 

Dacă pașii de mai sus nu ajută trebuie să duci neapărat felina la veterinar. 

Oferă-i prietenului tău blănos o alimentație care să-i susțină sănătatea sistemului digestiv! Descoperă gama noastră de hrană de dietă pentru pisici!

Ce metode va folosi veterinarul pentru a determina cauza 

Dacă te întrebi cum anume va stabili veterinarul cauza apariției diareei, e bine să știi că, în primă instanță, acesta va efectua un examen fizic al felinei și îți va pune o serie de întrebări pentru a-și da seama dacă e vorba de o diaree ușoară, acută sau cronică. Vei fi întrebat, de asemenea, despre dieta felinei și îți vor fi cerute informații despre tipul și culoarea scaunului, pentru a-l putea ajuta pe medic să restrângă posibilele cauze.

Printre testele pe care le poate face veterinarul se numără și:

  • Hemoleucogramă (pentru a verifica diverse aspecte care țin de posibile infecții și inflamații);
  • Profil biochimic (pentru a verifica dacă felina are boli de ficat, de rinichi, de pancreas sau hipertiroidism);
  • Analiză de urină (pentru a verifica nivelul de hidratare și funcțiile rinichilor);
  • Teste de fecale (pentru a detecta prezența unor posibile infecții parazitare, bacteriene etc.);
  • Diverse alte teste care să ajute la verificarea funcțiilor tiroidei (mai ales în cazul pisicilor de vârste mijlocii și mari);
  • Raze X (pentru a verifica posibile blocaje intestinale, prezența unor corpuri străine, tumori și așa mai departe);
  • Ultrasunete (ca și razele X, ultrasunetele sunt folosite pentru a detecta posibile tumori, blocaje intestinale și pentru a verifica, în general, starea organelor interne);
  • Endoscopie și biopsie;
  • Colonoscopie și biopsie.
consult pisici

Așa cum am precizat și la început, chiar dacă e vorba de o diaree ușoară, pisica ar trebui dusă, totuși, și la veterinar. La polul opus, felina trebuie văzută neapărat de veterinar dacă observi că diareea e însoțită de simptome precum:

  • Pierderea apetitului;
  • Letargie;
  • Durere/disconfort vizibil;
  • Sânge în scaun; 
  • Vomă;
  • Dacă e vorba de o pisică sub un an/de o pisică foarte bătrână, pe care o diaree cronică sau acută ar putea s-o răpună, mai ales dacă pisica suferă și de alte afecțiuni. 

Sursa foto: Shutterstock

 
 

CELE MAI RECENTE POSTARI

Câine Chihuahua – temperament, aspect și îngrijire

Ai decis că este momentul ca familia ta să crească și iei în considerare opțiunea [...]

Citeste Articolul
Câine Amstaff: rasă, nutriție și îngrijire

American Staffordshire Terrier este adeseori descris ca un câine puternic și voluntar, dar ideal pentru [...]

Citeste Articolul
Câinele Pomeranian – aspect, comportament și îngrijire

Te gândești să îți îmbunătățești viața luându-ți un animal de companie și ți-a plăcut mult [...]

Citeste Articolul
Scabie la pisici: simptome și tratament

Scabia este o boală parazitară ce poate afecta omul și o serie de animale, printre [...]

Citeste Articolul
Ce trebuie să știi despre rasa Presa Canario

Câinele Presa Canario sau Dogo Canario este robust, cu o personalitate puternică, originar din Insulele [...]

Citeste Articolul
Cât trăiește o pisică și ce trebuie să știi despre etapele vieții ei

Inevitabil ne punem întrebarea „Cât trăiește o pisică?” fie că am adoptat un pui, fie [...]

Citeste Articolul
Otita la caini: Cauze, simptome si variante de tratament

Otita este o afecțiune destul de des întâlnită la căței. Afectează urechea și poate provoca [...]

Citeste Articolul
Pisica Norvegiana de Padure: caracteristici, personalitate și îngrijire

Pisica Norvegiană sau pisica de pădure nu este la fel de cunoscută ca Maine Coon, [...]

Citeste Articolul
Pisica British Shorthair: Trasaturi, personalitate, alimentatie

British Shorthair este cea mai populara rasa de pisici domenstice inregistrate in Marea Britanie. Blana [...]

Citeste Articolul
Diareea la pisici: Cauze, Tipuri & Tratament

Abonează-te la Newsletter

și primești un voucher de 10% reducere!