Există câteva rase de câini care au caracteristicile ideale pentru a dezvolta relații armonioase cu oamenii. Prin urmare, este important să luați acest lucru în considerare înainte de a alege un câine. Trebuie să știm că formarea și ascultarea sunt esențiale pentru menținerea armoniei dintre câini și copii. Deasemena este necesar dresajul câinelui încă din primele luni de viață. Cele mai potrivite rase de caini in cazul familiilor ce au copii:
–    Bulldog – este un câine care se potrivește foarte bine acasă. El poate trăi foarte bine atât într-o casă, cât și într-un apartament. Este docil, loial și ascultător, Bulldog-ul este un câine excelent pentru o familie cu copii.
–    Beagle – pe lângă faptul că este un câine mare de vânătoare, el este un partener excelent al familiei. Trebuie să petreceți mult timp la joacă sau plimbări, deoarece Beagle este un câine care are o multă energie.
–    Bull Terrier este un câine foarte docil, care coexistă foarte bine cu toată lumea, fiind un partener grozav, chiar dacă este etichetat incorect ca fiind periculos. El este un câine puternic și iubește să se joace.
–    Collie – rasa care a imortalizat “Lassie” poate fi o companie minunată pentru familia ta. Este o rasă care se potrivește foarte bine acasă, iubește să se joace cu copiii. Câinii din această rasă sunt de obicei liniștiți și ascultătoari.
–    Terra Nova – acest tip de câine blând și protector îi iubește pe copii și are grijă de ei, el îi protejează pe micuți ca și cum ar fi proprii lui pui. Pentru că este o rasă foarte activă, Terra Nova trebuie să facă multă mișcare, astfel încât o casă cu un spațiu mare ar fi ideală pentru el. Simpatia acestui câine va cuceri pe toată lumea.
–    Braco Húngaro – este o alegere bună dacă sunteți în căutarea unui câine care să se joace cu copii. Braco Húngaro este inteligent și învață rapid, ceea ce face mult mai ușoară adaptarea lui la regulile casei dvs.
–    Setterul irlandez – un câine ce pur și simplu iubește să fie înconjurat de toată lumea, în special pentru a se juca. Ideal este să aveți un spatiu mare, cum ar fi o gradina, astfel incat Setterul să poată face mișcare în fiecare zi.
–    Pudel – o rasă de câine ce va distribuii o mulțime de afecțiune tuturor. Dedicat și protector, Pudelul a câștigat deja locul al doilea în clasamentul celui mai inteligent câine din lume. Abilitatea sa de a învața rapid face mai ușoară educarea lui.
–    Labrador Retriever – este una dintre cele mai potrivite rase de câini pentru copii, pur și simplu pentru că îi place să fie în familie. Dacă ii veți acorda atenția necesară, acesta va deveni amuzant, iubitor și foarte ascultător. Acesta combinând toate calitățile pe care le căutăm la un câine pentru a fi un partener de familie.
–    Golden Retriever – un câine ce adună cele mai bune calități ale unui animal de companie: inteligență, loialitatea, docilitatea și disciplină. Un alt avantaj al Golden Retriever este că nu necesită exerciții la fel de multe ca și ceilalți câini de pe listă. El este un partener bun și iubește să joace.