Câinii îi pot învăța pe copii cum să fie mai responsabili, mai cooperanți, dar și ce este compasiunea și, în același timp, sunt cei mai buni prieteni de joacă pe care i-ar putea avea. Însă, atunci când vrei să alegi un câine potrivit pentru copilul și familia ta, există mai multe aspecte pe care trebuie să le iei în considerare.

Află, în cele ce urmează, de ce este bine ca un copil să aibă un câine de companie, care sunt criteriile în funcție de care alegi câinele potrivit, dar și care sunt rasele de câini potrivite pentru orice familie cu copii.

 • De ce este bine pentru copil să aibă un câine de companie
 • Calități pe care trebuie să le cauți la un câine pentru familie
 • Top 10 cele mai bune rase de câini pentru copii

De ce este bine pentru copil să aibă un câine de companie

Mai mult ca sigur, orice copil va cere, la un moment dat, părinților un câine de companie. Bineînțeles, câinii sunt extrem de simpatici, jucăuși și drăgălași, însă, pe lângă aceste calități, ei pot juca un rol important în dezvoltarea copiilor. Iată câteva dintre cele mai importante beneficii:

 • Un prieten mereu aproape – câinii pot fi o importantă resursă de confort pentru copii. Atunci când cei mici se simt triști, supărați sau le e frică de ceva, pot să găsească în animalul de companie sprijinul de care au nevoie. Mângâiatul și îmbrățișatul câinilor ajută la scăderea nivelului de stres, fiind benefice și pentru ca cei mici să se simtă mai relaxați. Iar acest beneficiu este cu atât mai important în cazul copiilor care sunt singuri la părinți.
 • Un nivel ridicat de responsabilitate – un câine poate fi o bună modalitate prin care copilul să învețe să fie responsabil. Cei mici pot avea grijă ca acesta să aibă mereu apă și hrana, iar aceste responsabilități îl ajută pe copil să aibă mai multă încredere în sine și o mai mare stimă față de propria persoană. În plus, copiii pot învăța să fie empatici și grijulii, atunci când cresc alături de un câine.
 • Un stil de viață mai activ – un câine de companie îi poate ajuta pe cei mici să fie mai activi, să se joace împreună, să alerge și să iasă la plimbări în aer liber. Iar mișcarea este, în același timp, extrem de importantă pentru dezvoltarea armonioasă a copilului. Partea bună e că, atunci când cei mici nu se simt motivați, ochii simpatici ai cățelului îi vor convinge de fiecare dată să iasă la o tură de alergat prin curte.
 • O imunitate puternică – atât copiii, cât și bebelușii care intră în contact cu animalele tind să se îmbolnăvească mai puțin, ceea ce înseamnă vizite mai rare la cabinetul medicului. Expunerea la microbii pe care îi pot purta câinii este, astfel, benefică pentru întărirea sistemului imunitar al copiilor. În același timp, există posibilitatea ca riscul de apariție a alergiilor să fie redus.
 • O copilărie fericită – probabil că unul dintre cele mai importante beneficii este pur și simplu faptul că îi fac fericiți pe cei mici. Interacțiunea cu un animal de companie poate ajuta la creșterea nivelului de serotonină, cunoscut drept „hormonul fericirii”, dar și a nivelului de dopamină. Acești hormoni sunt responsabili pentru o stare de bine, însă simpla interacțiune și momentele de joacă alături de câine sunt activități care îi pot înveseli pe copii.
 • Iubire necondiționată – copiii învață să iubească necondiționat atunci când au un câine de companie. Iar când cei mici înțeleg acest concept, îl vor putea aplica și asupra persoanelor din jurul lor, atât în copilărie, cât și atunci când vor crește.
 • Dezvoltarea limbajului – copiii pot învăța să vorbească mai devreme și mai ușor atunci când au un câine, mai ales că își vor dori să le poată da comenzi și să îi strige pe nume.
 • Dezvoltarea abilităților sociale – un copil care are un cățel tinde să fie mai sociabil, să își facă prieteni mai ușor, dar și să fie extrovertit.

În același timp, un câine de companie oferă protecția necesară de care ai nevoie acasă, fiind extrem de protector atunci când există și un copil în familie.

Citește și Cum sa iti dresezi cainele – metode eficiente si sfaturi utile

Calități pe care trebuie să le cauți la un câine pentru familie

Bineînțeles, atunci când alegi un câine potrivit pentru copilul tău, trebuie să te gândești la modul în care va interacționa cu cel mic, mai ales că fiecare rasă are caracteristicile sale. 

Opinia generală este că rasele de câini de talie mică sunt cele mai potrivite pentru copii, în comparație cu rasele de câini de talie mare. Din păcate, câinii de talie mică nu sunt întotdeauna cea mai bună alegere, deoarece copiii îi pot considera jucării și îi pot răni cu ușurință. Și câinii de talie mare pot fi o alegere greșită, deoarece sunt, evident, de mari dimensiuni și unui copil îi va fi dificil să se joace cu ei.

Adevărul este că, pur și simplu, există unele rase de câini care tind să fie mult mai potrivite pentru copii decât altele. De exemplu, câinii care au un nivel mai scăzut de energie pot interacționa mai bine cu copiii, deoarece sunt mult mai răbdători.

În ceea ce privește calitățile unui câine potrivit pentru familie, este necesar să verifici dacă animalul are un bun temperament, este rezistent, răbdător, inteligent și are nivelul de energie pe care ți-l dorești.

Top 10 cele mai bune rase de câini pentru copii

Iată care sunt rasele de câini care au calitățile ideale pentru a dezvolta relații armonioase cu cei mici și care se pot integra cu ușurință în orice familie:

Bulldog englez

Aceasta este una dintre cele mai calme rase de câini. În același timp, un bulldog englez este blând, prietenos cu copiii și suficient de mic, astfel încât cei mici să se poată juca și interacționa cu ușurință cu el. Iar partea bună este că acești câini sunt suficient de rezistenți pentru ore bune de joacă împreună cu prichindei activi și plini de energie. Drept bonus, sunt extrem de protectori cu cei mici și au grijă de ei în orice situație periculoasă. În același timp, au un nivel scăzut de energie, așa că nu au nevoie de plimbări lungi și dese.

Beagle

Dacă cel mic pare că nu rămâne niciodată fără energie, atunci cea mai bună alegere este un beagle. Acești câini isteți și prietenoși au nevoie de multă mișcare și, uneori, pot pleca singuri în aventuri pe cont propriu, dacă nu ești cu ochii pe ei, însă sunt extrem de potriviți pentru tot felul de activități alături de copii. Le place mult să se joace și sunt suficient de rezistenți.

Ține cont că trebuie să petreceți mult timp la joacă și la plimbări, deoarece un beagle are multă energie. Totodată, învață-l pe cel mic să nu îi dea multe recompense, deoarece acești câini au tendința de a deveni obezi.

Collie

Câinii din rasa Collie sunt blânzi, ușor de dresat, iubesc copiii și au tendința de a fi extrem de protectori cu cei mici. Se potrivesc foarte bine în orice familie, fiind liniștiți și ascultători. În plus, este rasa care a eternizat-o pe „Lassie”, așa că, dacă ai urmărit filmul, îți poți face o idee despre cât de potrivită este această rasă de câini pentru copii.

Golden Retriever

Acest câini sunt recunoscuți pentru faptul că sunt răbdători, motiv pentru care mulți părinți își doresc un Golden Retriever pentru cel mic. Un astfel de câine este loial, blând și inteligent, așa ca interacționează extrem de bine cu copiii, pe măsură ce aceștia cresc. Ține cont că are nevoie de mișcare, însă îi place foarte mult să se joace cu copiii, așa că asta nu va fi o problemă pentru cei mici.

Labrador Retriever

Acești câini sunt, de asemenea, potriviți pentru copiii care debordează de energie, deoarece iubesc să se joace și să facă mișcare. La finalul zilei, cei mici vor fi epuizați și vor dormi liniștiți. În plus, un Labrador Retriever este ușor de dresat, iar dacă îi vei acorda atenția necesară, acesta va deveni amuzant, iubitor și foarte ascultător: un adevărat prieten pentru familie.

Cocker Spaniel

Simpatic? Da. Vesel? Da. Prietenos și iubitor? Da și da. Un cocker spaniel este cunoscut pentru dispoziția sa veselă și dorința de a le face pe plac stăpânilor. Este la fel de fericit să stea pe canapea și să doarmă cu cel mic, cum îi place să alerge prin curte cu copiii.

Pitbull

Deși acest câine este etichetat în mod greșit ca fiind periculos, un pitbull este, de fapt, grozav cu copiii, atât timp cât îl dresezi și îl înveți să socializeze de când este mic. Iar partea bună este că un Pitbull este ușor de dresat, fiind un câine extrem de isteț, căruia îi place să le facă pe plac stăpânilor. Acești câini sunt plini de energie, jucăuși și rezistenți și nu au nevoie de multă mișcare.

Pudel mediu

Acest câine este isteț, blând, răbdător, loial, grijuliu și, mai mult decât atât, reprezintă o alegere bună dacă cineva din familie are alergii. Un pudel mediu este extrem de fericit atunci când se joacă în compania celor mici și are un nivel mediu de energie.

Terra Nova (Newfoundland)

Un câine din rasa Terra Nova este blând și protector, iubește copiii și are grijă de ei. Pe cei mici îi protejează ca și când ar fi proprii lui pui. Ține cont că acești câini sunt foarte activi și au nevoie de mișcare.

Setter Irlandez

Setter-ul irlandez este potrivit pentru o familie numeroasă, deoarece îi place să fie înconjurat de lume și să se joace. Câinii sunt prietenoși, jucăuși și inteligenți și se înțeleg bine cu oricine. Deoarece sunt destul de activi, vor avea nevoie de mișcare în fiecare zi.

Citește și Care sunt cele mai inteligente rase de caini: afla totul despre ele

Înainte de a alege un câine potrivit pentru copilul tău, ține cont și de stilul tău de viață, dar și de nevoile celui mic. Chiar dacă rasa reprezintă un criteriu de luat în considerare, nivelul de energie este și el un aspect important, mai ales dacă nu ai timp să ieși zilnic la plimbări. Totodată, unii câini sunt ideali ca parteneri de joacă pentru copiii mai mari, în timp ce alții sunt mai blânzi și au mai puțină energie, fiind o alegere bună pentru bebeluși sau copii mici.

Nu în ultimul rând, odată ce ai primit un câine de companie în familie, asigură-te că îi oferi atenția și grija de care are nevoie, dar și că îl dresezi. Copilul tău va beneficia enorm de pe urma faptului că va interacționa în siguranță cu un câine ascultător și iubitor. 

Sursă foto: Shutterstock

CELE MAI RECENTE POSTARI

Câine Chihuahua – temperament, aspect și îngrijire

Ai decis că este momentul ca familia ta să crească și iei în considerare opțiunea [...]

Citeste Articolul
Câine Amstaff: rasă, nutriție și îngrijire

American Staffordshire Terrier este adeseori descris ca un câine puternic și voluntar, dar ideal pentru [...]

Citeste Articolul
Câinele Pomeranian – aspect, comportament și îngrijire

Te gândești să îți îmbunătățești viața luându-ți un animal de companie și ți-a plăcut mult [...]

Citeste Articolul
Scabie la pisici: simptome și tratament

Scabia este o boală parazitară ce poate afecta omul și o serie de animale, printre [...]

Citeste Articolul
Ce trebuie să știi despre rasa Presa Canario

Câinele Presa Canario sau Dogo Canario este robust, cu o personalitate puternică, originar din Insulele [...]

Citeste Articolul
Cat traieste o pisica si ce trebuie sa stii despre etapele vietii ei

Inevitabil ne punem întrebarea „Cât trăiește o pisică?” fie că am adoptat un pui, fie [...]

Citeste Articolul
Otita la caini: Cauze, simptome si variante de tratament

Otita este o afecțiune destul de des întâlnită la căței. Afectează urechea și poate provoca [...]

Citeste Articolul
Pisica Norvegiana de Padure: caracteristici, personalitate și îngrijire

Pisica Norvegiană sau pisica de pădure nu este la fel de cunoscută ca Maine Coon, [...]

Citeste Articolul
Pisica British Shorthair: Trasaturi, personalitate, alimentatie

British Shorthair este cea mai populara rasa de pisici domenstice inregistrate in Marea Britanie. Blana [...]

Citeste Articolul

Abonează-te la Newsletter

și primești un voucher de 10% reducere!

Dorim să vă ținem la curent cu noile articole și promoții!