Cine are pisica si a trecut printr-o astfel de experienta, stie ca i sa-a facut un ,,instructaj” serios inainte de a da curs acestei interventii chirurgicale. De aceea am apelat la Dr. G , medic veterinar cu o  experienta de peste 25 de ani in tratarea animalelor de companie, care  ne ajuta sa intelegem ce este operatia de ovarohisterectomie,  sterilizare in termeni populari.

Ce este sterilizarea ?

Este interventia chirurgicala, de scurta durata, de inlaturare a ovarelor si a coarnelor uterine, realizata sub anestezie generala.

Cum trebuie pregatita pisica, inaintea interventiei chirurgicale?

La aceasta intrebare, Dr. G ne spune ca, avand in vedere faptul ca este o interventie chirugicala care necesita anestezie generala, pisica va avea ultima masa solida cu cel putin 10 ore inainte de operatie, pentru a evita voma in timpul anesteziei si aparitia complicatiilor. Animalul are in schimb apa la discretie.

Produse recomandate

Dupa operatia la pisici

Ce trebuie sa sti ca proprietar dupa ce operatia s-a incheiat si iti iei pisica acasa

Cele mai multe clinici medical veterinare folosesc anestezie de ultima generatie, asta inseamna ca dupa terminarea operatiei, pisica va fi trezita rapid, pentru a limita cat mai mult timpul cat animalul sta sub efectul anesteziei. Pentru o  revenire cat mai rapida, Dr. G recomanda proprietarului sa vorbeasca cu pisica, sa o mangaie , lucruri care determina revenirea la normal a animalului intr-o perioada scurta de timp.

Ajunsa acasa, limitati pe cat posibil miscarile pisicii ( coboratul/ urcatul scarilor, cataratul pe sifonier, coboratul din pat, etc). In primele 24 de ore, de obicei, pisica este somnolenta, nu mananca, in functie si de anestezicul folosit, dupa care animalul isi reia vechile obiceiuri.

Locul inciziei trebuie sa fie curat, fara zone inflamate, scurgeri de sange sau alte secretii. Pentru a evita scoaterea firelor sau linsul excesiv al plagii, dupa operatie pisica va purta un guler special sau o camasuta facuta la clinica. Firele se scot la 7-10 zile, ele nu trebuie lasate nescoase pentru ca o data cu cicatrizarea, organismul reactioneaza, aparand senzatia de mancarime si interesul excesiv al animalului pentru zona operatiei.

Atentie! Evitati baia in timpul perioadei de recuperare.

Pisica sterilizata

Posibile complicatii aparute dupa operatia de sterilizare

Daca pisica dvs. este lipsita de energie, vomita, are diaree, scurgeri de sange,urinare dificila, respiratie greoaie, mucoase gingivale decolorate, recomandarea este de a va prezenta de urgenta la medicul veterinar .

Alimentatia pisicii dupa operatie

In urma operatiei de sterilizare, prin scoaterea ovarelor se va produce un dezechilibru hormonal in organismul pisicii tale, deaceea alimentatia este cheia unui animal sanatos pentru anii care vor urma.

Dr. G recomanda hrana umeda si uscata pentru pisici sterilizate ( gasesti pe www.animaland.ro), hrana care echilibreaza organismul si asigura o viata lunga si linistita pisicii tale.

Citeste si HRANA PENTRU PISICI CASTRATE

Sursa foto: unsplash.com

Aboneaza-te la Newsletter

Dorim sa va tinem la curent cu noile articole si promotii!