Nu de puține ori ne impresionează prin inteligența lor. Dacă ai un câine, probabil te-ai surprins cel puțin o dată având senzația că prietenul tău blănos înțelege tot ce îi spui. Și atunci când îl cerți, îl alinți, îl lauzi, îl chemi. Uneori vrea să asculte de comenzile tale, alteori se face că nu aude. De multe ori, numim asta inteligența câinelui și în mare parte avem dreptate. Potrivit psihologului Stanley Coren, câinii pot fi definiți prin mai multe tipuri de inteligență, printre care se numără și cea de ascultare. Discutăm pe larg despre acest subiect în articolul următor:

Ce îi face pe căței inteligenți

Cu siguranță nu putem vorbi despre un IQ comparabil cu cel am oamenilor, însă, potrivit cărții „ „The Intelligence of Dogs”, scrisă de psihologul Stanley Coren, iscusința câinilor poate fi determinată de trei mari factori. La fel cum noi, oamenii, putem manifesta mai multe tipuri de inteligență (lingvistică, logică, spațială, muzicală, interpersonală, corporală, intrapersonală), se pare că și prietenii patrupezi pot fi caracterizați prin:

 • Inteligența instinctivă – cuprinde acele calități, talente înnăscute care definesc personalitatea câinelui;
 • Inteligența adaptativă – reprezintă abilitatea de a rezolva independent probleme; 
 • Inteligenta funcțională – ce ține de ascultare, abilitatea de a învăța de la oameni, capacitatea de a executa ordinele și de a fi dresat ușor.

Atunci când se vorbește despre inteligența raselor de câini, se ține cont, în mare parte, de rapiditatea cu care ei învață comenzile stăpânilor și de modul în care câinii reacționează la dresaj.

Care sunt cele mai inteligente rase de câini

Un studiu realizat de Stanley Coren a adus răspunsul la întrebarea „care sunt cele mai inteligente rase de câini?”. Pentru a realiza acest top, profesorul de psihologie de la UBC (The University of British Columbia) s-a bazat pe evaluările făcute pe 110 rase, pe rapoartele și testele de lucru efectuate de 200 de dresori. În urma cercetării, au fost alese zece rase de câini care pot învăța o comandă nouă după mai puțin de cinci repetări și ascultă comanda în cel puțin 95% din cazuri. Iată în continuare care sunt câinii cu cea mai mare inteligență funcțională. Rase de câini de talie medie și mare

Potrivit studiului, topul celor mai inteligenți câini este ocupat preponderent de rasele de talie mare, ceea ce ne-ar putea face să credem că iscusința acestor patrupezi iubitori este direct proporțională cu dimensiunile lor, însă, dincolo de cercetarea făcută de psihologul Stanley Coren, nu există un alt studiu care să detalieze această ipoteză.

Ciobanesc german

Rase de caini talie mare poze

Făcându-se ușor remarcat atât prin aspectul său, cât și prin atitudinea nobilă, distantă, Ciobănescul German este una dintre cele mai cunoscute rase din lume. A devenit și mai popular, după ce în timpul Primului Război Mondial, armatele germane au folosit Ciobăneștii Germani ca mesageri și pentru a localiza răniții. Astfel, a ajuns să fie folosit de echipele de poliție, dar și de forțele armate. Inteligența, curajul, loialitatea și aptitudinile de paznic incoruptibil clasează această rasă pe locul al treilea în topul celor mai inteligenți câini. Este dornic să învețe și răspunde foarte bine la dresaj, dar poate reacționa violent în cazul unui tratament agresiv. De asemenea, nu este recomandat persoanelor pasive.

Rottweiler

Caine de paza Rottweiler

În ciuda poveștilor agresive pe care le știm despre această rasă, Rottweilerul are o personalitate echilibrată atunci când este dresat corespunzător. Acești câini sunt foarte loiali, ceea ce îi face şi nişte paznici excelenți. Cu familiile lor sunt afectuoși, jucăuşi, dar și atenți și agili, protejându-și neînfricaţi stăpânul. În trecut, Rottweilerii erau folosiţi de văcarii germani pentru a mâna cirezile de vite către măcelării. Se spune chiar că pentru a-şi proteja banii, văcarii puneau pungile obținute după ce tocmai îşi vânduseră vitele, în jurul gâtului acestor câini. Chiar dacă nu sunt foarte ușor de dresat, Rottweilerii au devenit câinii preferați ai poliției la începutul secolului trecut.

Citește și: 20 de lucruri interesante despre caini

Labrador retriever

Caine de familie labrador retriever

La începutul anilor 1800, pescarii canadieni din regiunea Newfoundland foloseau acești câini pentru a trage plasele de pescuit prin apele înghețate. La începutul secolului al XIX-lea, au fost aduși la Poole Harbour, în Marea Britanie, unde, datorită aspectului și atitudinii prietenoase, erau vânduți de pescari pe sume generoase oferite de englezii care își doreau un Labrador. Datorită inteligenței lor, sunt recunoscuți ca fiind atât câini de vânătoare, câini de urmărire, de căutare sau salvare, ghizi pentru persoanele cu deficiențe de vedere, cât și companioni perfecți pentru familiile cu multi copii. Sunt cunoscuți și pentru curiozitate, capacitatea lor empatică, nivelul ridicat de energie și plăcerea de a încălca ocazional regulile impuse de stăpâni.

Golden retriever

Caine familie copii Golden retriever

Confundat adesea cu Labradorul, el are calități asemănătoare acestuia, deși originea lor este diferită. Această rasă are descendenți în rasele de câini din Anglia și a luat naștere după ce vânătorii care doreau să obțină o rasă de retrieveri perfectă atât pentru pământ, cât și pentru apă, au împerecheat mai multe rase printre care: retrieverul cu părul lung, Tweed Water Spaniel cu păr scurt, Terra Nova, Bloodhound.

Doberman

Poze Doberman Pinscher

Numele provine de la germanul care a descoperit această rasă spre sfârșitul secolului al XIX-lea. Louis Doberman era inspector financiar în districtul Thuringia, orașul Apolda din Germania. Pentru că avea nevoie de un câine puternic, care să fie în același timp un bun companion și un protector excelent, capabil să îl însoțească în drumurile sale, a început să încrucișeze mai multe rase cum ar fi Rottweiler, German Pinscher și Copoiul Black and Tan. Așa a luat naștere această rasă, care în prezent se află în topul celor mai inteligenți câini din lume. Despre Doberman se spune că are minte de om și este un fel de „Cadillac al câinilor” grație aspectului său elegant. Inteligenți, receptivi, intuitivi, sensibili, Dobermanii pot fi folosiți în concursuri, competiții de agilitate, în terapie pentru persoanele cu dizabilități sau chiar pe post de câine polițist.

Pudel

Poze caini dresaj Pudel

Chiar dacă Pudelul sau canișul pare să fie genul de rasă care excelează doar prin aspect, fiind ușor de remarcat datorită blanei și coafurilor specifice, el ocupă locul al doilea în topul celor mai inteligenți câini de lume. Surprinzător, ei învață repede și de bunăvoie, fiind exemplare care pot efectua tot felul de trucuri și comenzi haioase. Denumirea acestei rase vine din limba germană de la „pudeln”, care se traduce „a se arunca în apă”. Astfel, ei sunt foarte buni înotători, în trecut fiind folosiți pentru a aduce diferite obiecte sau în rol de câine recuperator în apă.

Border Collie

Cel mai inteligent caine Border Collie

Este strămoșul multor rase inteligente de câini, două dintre ele fiind menționate chiar și în acest top. Inițial, Border Collie au fost crescuți exclusiv pentru capacitatea lor de lucru în stâne, fiind folosiți pentru a avea grijă de turmele de oi din Scoția și Anglia începând cu anii 1700. În prezent, datorită abilității și inteligenței sale, este folosit în operațiuni speciale pentru depistarea drogurilor. De asemenea, este un camarad de încredere pentru persoanele cu dizabilități, însă nu sunt animalele ideale pentru o familie cu copii foarte mici. Trebuie stimulați permanent, atât mental, cât și fizic, de aceea preferă persoanele care au la fel de multă energie ca și ei.  Conform psihologului Stanley Coren, Border Collie se află pe primul loc al podiumului dedicat celor mai inteligenți câini din lume, având capacitatea de a învăța o comandă nouă în mai puțin de cinci repetări.

Câine de cireadă australian

Caine de cireada australian

Povestea acestei rase a început în Australia, în anii 1840, când un bărbat pe nume Hall care avea nevoie de un câine capabil să domine și să aibă grijă de o cireadă de vite sălbatice, a încrucișat un câine ciobănesc scoțian (Collie) cu un Dingo. Rezultatul obținut a fost acest câine de cireadă australian care s-a remarcat imediat prin agilitate și anduranță deosebite, puseurile de viteză impresionante și instinctele puternice. Toate aceste caracteristici plasează această rasă în topul celor mai inteligenți câini, fiind astăzi nelipsită de la concursurile canine. Excelează în diferite sporturi, iar competițiile de frisbee și flyball sunt printre preferatele câinilor de cireadă australieni.

Rase de câini de talie mică

Deși avem tendința să credem că inteligența câinilor mici este mai precară decât cea a patrupezilor de talie înaltă, topul realizat de Stanley Coren include două rase de talie mica, ce surprind prin iscusința lor.

Papillon

Rasa de caini de talie mica Papillon

Surprinzător de energic, câinele Papillon poate participa cu succes în orice competiție de agilitate, dar și în alte concursuri dedicate patrupezilor. Este printre puținii reprezentați ai taliei mici care se înscriu în topul realizat de psihologul Stanley Coren. Se crede că această rasă a apărut în Franța, numele ei provenind de la cuvântul „fluture”, făcând astfel referire la forma urechilor mari, care seamănă cu niște aripi de fluture. Se pare că Papillon a fost companionul preferat al caselor regale din Franța, regina Marie Antoinette fiind o iubitoare a acestei rase, astfel că îl vedem reprezentat în multe dintre tablourile vechi.

Ciobănesc de Shetland

Poze caine de talie medie Ciobănesc de Shetland

Rasa este botezată după numele zonei de origine, Insulele Shetland de pe coasta de nord-est a Scoției, unde s-a dezvoltat ca rasă și „lucra” ca paznic la turme. Inițial, a fost considerat a fi un amestec între mai multe tipuri de câini, inclusiv un mic Collie cu păr lung. Energic, agil, atent și extrem de devotat stăpânului său, el este tot timpul în alertă și anunță imediat atunci când ceva îi atrage atenția sau dacă simte că ceva este în neregulă. Faptul că acestui câine îi place dresajul și se descurcă bine la multe dintre sporturile canine îl înscrie cu brio pe lista celor mai inteligente rase de câini.

Ce alte rase mai pot fi incluse în top

De asemenea, pe lista celor mai inteligente rase de câini pot fi incluse cele care învață o comandă nouă după 5-15 repetări și ascultă ordinele în cel puțin 86% din cazuri. Printre acestea se numără: 

 • Schnauzerul pitic;
 • Corgi galez Pembroke;
 • Corgi galez Cardigan;
 • Ciobănescul belgian de Tervuren;
 • Ciobănescul de Berna;
 • Vizsla;
 • Springerul spaniel englez;
 • Schipperke, Ciobănesc belgian;
 • Keeshond;
 • Bracul german cu părul scurt;
 • Cocker spaniel.

Care sunt cele mai puțin inteligente rase de câini

Desigur că este mult să spunem că aceste rase de câini sunt mai puțin inteligente. Conform studiului, ele sunt foarte greu de dresat. De regulă, acești câini nu răspund la comenzi, sunt încăpățânați și pot deveni agresivi dacă sunt forțați să asculte:

 • Mastiff;
 • Beagle;
 • Pekingese;
 • Chow Chow;
 • Bulldog.

În final, să nu uităm că aceste clasamente nu vor însemna nimic fără implicarea stăpânului. În mare parte, inteligența câinelui este influențată și de modul în care este crescut, dresat, de relația pe care o are cu stăpânul, de mediul în care trăiește, de dragostea și afecțiunea care i se oferă, de protecția, grijă și multe alte detalii pe care le afli atunci când alegi să integrezi în familia ta un astfel de prieten blănos. 

Sursa foto: Shutterstock 

Parvoviroza canină: de ce apare, cum se manifestă, metode de tratament și cum poate fi prevenită

Parvoviroza canină reprezintă o afecțiune virală contagioasă care poate afecta orice câine, cu precădere pe [...]

Citeste mai mult
Care sunt cele mai inteligente rase de câini: află totul despre ele

Nu de puține ori ne impresionează prin inteligența lor. Dacă ai un câine, probabil te-ai [...]

Citeste mai mult
Babesioza la câini – ce simptome are și cum o previi

Căpușele sunt periculoase atât pentru sănătatea umană, cât și pentru cea a animalelor tale de [...]

Citeste mai mult
Varsaturile la caini – cauze, tratament si prevenire

Câinii pot vomita din multe motive. Unele, cum ar fi faptul că au mâncat ceva [...]

Citeste mai mult
Totul despre alimentatia puiului de caine

Emoția apariției unui nou suflet în familie vine odată cu temerile față de îngrijirea acestuia. [...]

Citeste mai mult
Bolile de piele la caini – cauze, tratament, preventie

Câinele tău se scarpină, se linge, se freacă de mobilă, de copaci mai mult decât [...]

Citeste mai mult

CELE MAI RECENTE POSTARI

Câine Chihuahua – temperament, aspect și îngrijire

Câine Chihuahua – temperament, aspect și îngrijire Ai decis că este momentul ca familia ta [...]

Citeste Articolul
Câine Amstaff: rasă, nutriție și îngrijire

Cainele Amstaff: rasa, nutritie si ingrijire American Staffordshire Terrier este adeseori descris ca un câine [...]

Citeste Articolul
Câinele Pomeranian – aspect, comportament și îngrijire

Te gândești să îți îmbunătățești viața luându-ți un animal de companie și ți-a plăcut mult [...]

Citeste Articolul
Scabie la pisici: simptome și tratament

Scabie la pisici: simptome și tratament Scabia este o boală parazitară ce poate afecta omul [...]

Citeste Articolul
Ce trebuie să știi despre rasa Presa Canario

Câinele Presa Canario sau Dogo Canario este robust, cu o personalitate puternică, originar din Insulele [...]

Citeste Articolul
Cat traieste o pisica si ce trebuie sa stii despre etapele vietii ei

Inevitabil ne punem întrebarea „Cât trăiește o pisică?” fie că am adoptat un pui, fie [...]

Citeste Articolul
Otita la catei: cauze, tratament, prevenire

Otita este o afecțiune destul de des întâlnită la căței. Afectează urechea și poate provoca [...]

Citeste Articolul
Pisica Norvegiana de Padure: caracteristici, personalitate și îngrijire

Pisica Norvegiană de Pădure: caracteristici, personalitate și îngrijire Pisica Norvegiană sau pisica de pădure nu [...]

Citeste Articolul
Pisica British Shorthair: Trasaturi, personalitate, alimentatie

British Shorthair este cea mai populara rasa de pisici domenstice inregistrate in Marea Britanie. Blana [...]

Citeste Articolul

One thought on “Care sunt cele mai inteligente rase de câini: află totul despre ele

Comments are closed.

Aboneaza-te la Newsletter

Dorim sa va tinem la curent cu noile articole si promotii!