Beagle este o rasa de caine de marime medie spre mica. Aceasta rasa apartine cainilor de vanatoare, este asemenantoare cu Foxhound dar cainii din aceasta rasa sunt mai mici, cu picioare mai scurte si urechi mai lungi si moi. Scopul initial pentru Beagle era sa miroase prada,in general iepuri, in partidele de vanatoare. Acesti caini au un simtul olfactiv foarte bine dezvoltat si un instinct de urmarire ce ii recomanda pentru misiuni ca depistarea unor substante interzise. Beagle sunt foarte populari ca animale de companie datorita dimensiunilor, temperamentului echilibrat si lipsei problemelor de sanatate pe fond genetic. Exemplare din aceasta rasa sunt folosite si in experimente biologice in unele tari. Chiar daca exista caini de tipul Beagle de peste 2000 de ani, rasa moderna a aparut in Marea Britanie in jurul anului 1830, fiind rezultatul incrucisarii dintre mai multe rase, ca Talbot Hound, North Country Beagle sau Harrier.
Caini de aceeasi marime si cu acelasi rol ca si Beagle modern puteau fi gasiti in Grecia Antica, in secolul al V-lea i.Hr. Caini de acest tip au fost adusi la Roma si apoi importati in arhipelagul Britanic. In anii 1700 doua rase erau crescute pentru vanatoarea de iepuri: Southern Hound si North Country Beagle. Odata cu cresterea in popularitatea a vanatorii de vulpi, cele doua rase de Beagle au fost inlocuite cu caini mai rapizi. In 1830 preotul Phillip Honeywood a pus bazele primului grup de Beagle modern in Essex, sud-estul Marii Britanii. Interesul familiei regale britanice pentru Beagle a asigurat revigorarea rasei iar in 1890 s-a infiintat The Beagle Club si s-au trasat standardele rasei moderne. La mijlocul secolului al XIX-lea exemplare de Beagle au ajuns si in Statele Unite ale Americii, unde au fost recunoscuti de American Kennel Club in 1884. In 1959 un Beagle, pe nume Derawunda Vixen, a castigat premiul cel mare la prestigiosul concurs Crufts. Numele de “Beagle” se pare ca isi are originea in cuvantul din engleza veche “beag”, care inseamna “mic”.
Beagle pare un Foxhound in miniatura, dar capul este lat si botul patrat si drept, expresia fetei este complet diferita si picioarele sunt mai scurte in comparatie cu corpul. Ochii sunt caprui sau maro deschis si au o expresie rugatoare, urechile sunt mari, rotunde la capat si moi. Cainii din aceasta rasa au un corp masiv si robust. Pieptul are coaste proeminente iar spatele este drept. Picioarele sunt solide si atunci cand cainele este activ coada este tinuta in sus fara a se curba peste spatele patrupedului. Blana unui Beagle este scurta si deasa iar culorile acceptate sunt rosu si alb, negru si caramiziu etc. Au o inaltime intre 33 si 41 de centrimetri si cantaresc intre 8 si 16 kilograme. Femelele sunt, de obicei, putin mai mici decat masculii. La mijlocul secolului trecut mai multe teste au demostrat ca, pe langa rasa Bloodhound, cainii Beagle au cel mai dezvoltat simt al mirosului dintre caini.
Cainii din rasa Beagle au un temperament echilibrat si o dispozitie blajina. Acesti caini sunt foarte rar agresivi sau timizi. Le place compania si se imprietenesc repede cu strainii. Acesta este motivul pentru care nu sunt niste caini foarte buni pentru paza. Beagle este un caine inteligent insa trecutul de vanator il face incapatanat si determinat, ceea ce poate fi un impediment in dresaj. Chiar daca raspund foarte bine la dresajul bazat pe recompense, atentia acestor caini poate fi distrasa foarte usor. Beagle sunt foarte prietenosi cu copiii si acesta este unul dintre motivele pentru care sunt niste animale de companie atat de populare. Fiind un animal de haita, un Beagle se poate atasa foarte mult de o persoana si sufera la despartiri. De asemenea, se inteleg foarte bine cu alti caini. Beagle obosesc greu dar nici nu au nevoie de prea mult exercitiu, insa trebuie facute alergari regulate pentru a-i feri de castigarea in greutate, la care aceasta rasa este predispusa.
Ca orice caine de dimensiuni medii spre mici, Beagle traieste in aproximativ 12 ani. Cainii din aceasta rasa sunt predispusi la epilepsie, dar acest aspect poate fi tinut sub control cu medicamente. Unii caini Beagle pot suferi de diverse forme de nanism. Doua boli sunt mai intalnite la aceasta rasa: “Funny Puppy” (in care cateii se dezvolta foarte greu si in cele din urma cresc cu picioare slabe si spatele incovoiat) si “Displazia de sold”. Beagle mai pot avea probleme cu urechile (infectii) sau cu ochii (glaucom sau distrofie). Un Beagle poate manifesta “stranutul invers”, cand cainele incearca sa traga cat mai mult aer in plamani, parand ca se sufoca. Desi nu se stie exact cauza acestei probleme ea nu face rau cainelui.
CELE MAI RECENTE POSTARI