Câinele tău se scarpină, se linge, se freacă de mobilă, de copaci mai mult decât de obicei? Atunci, este posibil ca el să aibă o afecțiune a pielii. Cel mai important lucru într-o astfel de situație este să-ți păstrezi calmul și să-l duci la medicul veterinar pentru ca acesta să-l consulte, să-i pună un diagnostic corect și să recomande un tratament. 

În cele ce urmează afli care sunt principalele cauze ale bolilor de piele ale câinilor, care sunt cele mai frecvente dintre acestea, ce simptome au și cum le poți trata, precum și ce să faci ca să previi, pe cât posibil, apariția afecțiunilor dermatologice. 

Măsuri de prevenire a bolilor de piele ale câinilor

Principalele cauze ale apariției bolilor de piele ale câinilor

Tratament mancarime piele caini

Produse populare

Pielea joacă un rol esențial pentru sănătatea câinelui, principalele ei funcții fiind de: 

  • apărare – față de factorii nocivi din mediul înconjurător, cum ar fi alergenii, de exemplu;
  • termoreglare – menținerea unei temperaturi constante a corpului;
  • asigurarea funcțiilor cognitive – împreună cu blana, glandele sebacee și sudoripare, pielea îl ajută pe câinele tău să se integreze în mediul ambiant și îi influențează comportamentul sexual, teritorial;
  • atenuare a efectului unor traumatisme – blana și elasticitatea pielii îl protejează de unele traumatisme, cum ar fi căzăturile, mușcăturile altor animale, loviturile.

Prin urmare, este foarte important să cunoști care sunt principalele cauze care pot duce la apariția unor afecțiuni cutanate și care sunt semnele generale care îți indică faptul că ar putea fi vorba de o boală dermatologică. 

Principalele cauze ale apariției bolilor de piele ale câinilor:

Semne care îți indică o posibilă afecțiune dermatologică:

  • alergii cauzate de condițiile de mediu;
  • paraziți;
  • purici;
  • infecții;
  • sensibilitate la diverse alimente;
  • afecțiuni ereditare.
  • plăci înroșite, scuamoase sau sub formă de fulgi;
  • pete neobișnuite;
  • cruste, coji;
  • piele îngroșată;
  • prurit;
  • pierderea părului;
  • miros neplăcut al pielii;
  • schimbări în comportamentul și obiceiurile câinelui: se scarpină des, se freacă intens, se linge frecvent;
  • letargie;
  • pierderea poftei de mâncare.

Cele mai comune boli de piele ale câinilor – cauze, simptome, tratament

Dermatita la caini

Odată ce ai observat că patrupedul tău are una dintre problemele de mai sus du-l imediat la medicul veterinar. Simptomele, de foarte multe ori, sunt asemănătoare și este dificil de pus un diagnostic. Nu există un tratament general valabil pentru toate bolile dermatologice de care câinele tău ar putea suferi, prin urmare este foarte important ca specialistul să pună un diagnostic corect, să stabilească medicația pentru afecțiunea respectivă și să recomande mai departe care este hrana potrivita pentru el și ce suplimente să-i dai. Iată, mai jos, care sunt cele mai comune boli de piele ale câinilor, ce le cauzează, care sunt simptomele și cum se tratează. 

Dermatita piotraumatică

Dermatita piotraumatică apare, frecvent, la rasele cu blană deasă și păr lung (Golden Retriever, Labrador, Ciobănesc German, Saint Bernard). Umiditatea și temperaturile ridicate favorizează boala. Masculii cu vârsta de până la patru ani sunt cei mai vulnerabili. 

Cauze: nu se cunosc exact, dar medicii specialiști consideră că este vorba de alergia la ciupiturile de purice (saliva). Alte posibile cauze: dermatita de contact, alergiile alimentare, dermatita atopică, artrite, tulburări de comportament.

Simptome: la nivelul feței, a toracelui, a membrelor, pe părțile laterale ale corpului, în partea superioară a gâtului apar leziuni dureroase, cu senzație puternică de mâncărime. Câinele se va scărpina foarte tare, se va linge intens și își va mușca, repetat, rănile care se infectează. Inițial, blana din zonele afectate acoperă leziunile și firele de păr sunt lipite unele de altele, după care cade, lăsând la vedere răni cu puroi, cruste și care miros neplăcut. 

Tratament: dacă nu s-a ajuns la căderea părului, atunci câinele trebuie tuns foarte scurt. Atenție, însă! Îl va durea foarte tare, așa că cel mai bine este să-l duci la medicul veterinar pentru asta. Zonele afectate vor fi curățate și dezinfectate. Apoi se va folosi un unguent pe bază de corticosteroizi. Medicul va stabili ce medicamente sunt necesare, în cazurile mai grave.

Furunculoza punctelor de presiune

Furunculoza punctelor de presiune afectează straturile profunde ale pielii. Apare pe fondul formării calozităților (piele îngroșată și întărită) de la nivelul pieptului, al degetelor laterale, al articulațiilor metatarsiene sau metacarpiene. Rasele mari sau gigant sunt predispuse la această boală: Marele Danez, Doberman, Saint Bernard, dar și Teckel, Basset Hound (la nivelul pieptului). Calozitățile sunt o consecință a statului pe suprafețe dure, rugoase. 

Cauze: infecția bacteriană (stafilococ) a calozităților.

Simptome: piele îngroșată la nivelul încheieturilor, a pieptului, a degetelor. Se formează furunculi, care pot fi intacți sau pot supura. Dacă nu e tratată sau e tratată superficial, apare celulita punctelor de presiune, care este o boală dermatologică gravă. Zonele afectate se tumefiază, sunt foarte dureroase și supurează. Secreția purulentă miroase foarte urât. 

Tratament: se face tratament local, cu antiseptice (clorhexidină sau benzoil peroxid), aplicate fie prin șamponare și ungerea leziunilor cu creme și geluri speciale, fie prin spray-uri și loțiuni. În același timp, câinele are nevoie de antibiotice, între 6 și 12 săptămâni. Numai medicul veterinar stabilește ce antibiotice să-i dea, dozele și când să fie administrate. 

Foliculita la rasele de câini cu păr scurt

Boala se manifestă, în mod special, la Doberman, Boxer, Shar Pei, Brac German, Dog German, Pointer, indiferent de vârstă sau sex. Apare așa-numitul aspect de „blană mâncată de molii”. Pe pieptul, șoldurile și abdomenul câinelui sunt zone în care îi cade părul. 

Cauze: bacterie.

Simptome: boala debutează prin apariția unor bășici roșiatice și a unor bube purulente care evoluează foarte repede și se sparg. Apar cruste și zone în care părul cade. Mâncărimile nu sunt obligatorii, dar pot să fie severe. După vindecarea leziunilor, dispare și pruritul. Este posibil ca leziunile în sine să fie mai greu de observat, dar poți să-ți dai seama că ar putea fi vorba de foliculită pentru că la suprafața blănii apar smocuri de păr ridicate. 

Tratament: șampoane dermatologice, cu substanțe antiseptice (clorhexidină, peroxid de benzoil), aplicate de 2-3 ori pe săptămână. După primele 14 zile, frecvența șamponărilor este redusă la o aplicare la două săptămâni. Pe lângă acest tratament local, câinelui i se vor administra antibiotice pentru cel puțin trei săptămâni. Medicul veterinar stabilește tipul antibioticului și schema de tratament. 

Râia sarcoptică sau demodectică

Este o boală parazitară contagioasă, transmisă de la un animal bolnav, care poate să nu prezinte semne clinice, la unul sănătos. Poate fi contactată, însă, și din mediu: iarbă, coteț, adăpost. Temperaturile sub 10 grade Celsius și umiditatea crescută favorizează apariția bolii. Predispuși la această boală sunt câinii care sunt hrăniți insuficient și cu produse de slabă calitate, cei care stau în adăposturi aglomerate, care au primit tratamente cu corticosteroizi perioade lungi de timp, deoarece aceste medicamente le scade sistemul imunitar. Atenție! Râia sarcoptică poate fi transmisă și omului. 

Cauze: acarienii numiți Demodex canis, ce parazitează pielea câinelui la suprafață sau în profunzimea ei.

Simptome: leziuni ale pielii, cruste, mâncărimi și căderea parțială sau totală a părului. De foarte multe ori, câinele nu prezintă semne clinice evidente. Perioada de incubație este de 14-21 de zile. Manifestări: mâncărimi puternice (câinele se scarpină atât de intens, încât își provoacă răni), cruste (mai întâi pe cap, bot, în jurul ochilor, pe piept, abdomen, după care pe tot corpul), zone în care cade părul. Câinele nu mai mănâncă, slăbește foarte repede și, dacă boala nu este tratată, poate muri. 

Tratament: Îmbăieri cu substanțe acaricide, cum ar fi Amitrazul. Atenție! Nu se folosește substanța ca atare pentru că este extrem de toxică, ci se va combina cu apă, la indicațiile medicului veterinar. Pe lângă aceasta, se mai pot face injecții cu avermectine, cum sunt ivermectina sau doramectina, însă numai la recomandarea și sub stricta supraveghere a medicului specialist, pentru că sunt substanțe care au efect toxic asupra ficatului și a rinichilor și nu sunt indicate în cazul cainilor cu afectiuni renale, de pildă. Tratamentul mai poate fi completat cu antibiotice, pentru ca rănile provocate de scărpinatul intens să nu se infecteze. Medicul veterinar mai poate recomanda imunostimulatori, pentru creșterea imunității câinelui, hepatoprotectoare, pentru că tratamentul este agresiv cu ficatul, suplimente pentru piele și blană, bogate în Omega 3, 6, 9, Vitamina A, D3 și E. 

Granuloame de lingere (dermatita pruriginoasă acrală)

Boala este des întâlnită la câinii de talie mare, cum sunt Dobermanul Pinscher, Labradorul Retriever și Dogul german. 

Cauze: o altă afecțiune a pielii, cum ar fi dermatita atopică, râia demodectică, infecțiile bacteriene sau fungice.

Simptome: răni deschise la nivelului piciorului anterior. Câinele linge și ronțăie zonele care îl mănâncă foarte tare și, pe măsură ce face asta, pielea se înroșește și se îngroașă, iar părul cade. 

Tratament: dacă boala care a provocat granuloamele de lingere este tratată, mâncărimile dispar, dar câinele trebuie să învețe să nu mai lingă zonele afectate. Poți folosi un guler de plastic pentru ca el să nu mai ajungă la acele locuri sau spray-uri și paste cu gust neplăcut. Trebuie să-i distragi atenția cât mai mult, prin joacă, de pildă, ca el să uite, practic, să se lingă. În cazul în care problema persistă, pot fi recomandate medicamente ca Prozac sau Valium, care să-i influențeze comportamentul. 

Măsuri de prevenire a bolilor de piele ale câinilor

Cum previi bolile de piele la caini

Cum paza bună păzește primejdia rea este mai bine să previi apariția unor boli, decât să le tratezi. Iată câteva măsuri simple de prevenție de care este recomandat să ții cont: 

Hrana potrivită – Atunci când alegi alimentația pentru câinele tău asigură-te că este hrana potrivită pentru el. Discută cu medicul veterinar despre ce produse trebuie să folosești și asigură-te că acestea nu îi vor face rău. Dacă știi că este alergic la anumite alimente, cum sunt ouăle, carnea, laptele și produsele lactate, fasolea, orezul, grâul sau alte cereale, evită-le și asigură-te că îi dai hrana speciala pentru caini alergici
Testul pentru alergii – Nu e vorba întotdeauna de alergii alimentare, ci și de reacții ale pielii la diverși agenți alergeni din mediul înconjurător, cum ar fi: polenul, sporii de mucegai, acarienii din praf. Ai grijă să întrebi medicul veterinar dacă este necesar un test alergologic. Atenție! Alergiile cutanate, de obicei, sunt cronice. Aceasta înseamnă că va trebui să-i faci control pe tot parcursul vieții. 
Vitamine și minerale – Nu îi da câinelui tău vitamine și minerale după ureche. Mergi la medicul specialist, fă-i analize de sânge și vezi exact ce îi trebuie. Procedează la fel și cu suplimentele alimentare. 
Evitarea contactului cu animalele bolnave – Dacă observi că partenerii de joacă din parc au semnele unei boli de piele, nu îți lăsa câinele să intre în contact cu ei. 
Monitorizează starea de sănătate a pielii – Examinează periodic blana și pielea câinelui tău. Controalele regulate la medicul veterinar sau ori de câte ori observi că ceva nu este în regulă pot preveni apariția unor boli ale pielii sau agravarea lor. 
Igiena câinelui – Îmbăierea corectă este una dintre cele mai bune metode de prevenire a apariției bolilor de piele. Fii, însă, atent la produsele de ingrijire pe care le folosești pentru că sunt foarte importante pentru sănătatea pielii câinelui tău. 

Boli de piele la caini

Sănătatea pielii este esențială pentru menținerea stării generale bune a câinelui. Rolul tău este foarte important în prevenirea bolilor și în menținerea sănătății epidermei. Prin urmare, examinează-l în permanență, du-l la medicul veterinar pentru control, hrănește-l și îngrijește-l corespunzător, iar în cazul în care apare, totuși, vreo afecțiune dermatologică, asigură-te că este diagnosticată corect și că animalul tău de companie primește tratamentul adecvat. 

Sursa foto: Shutterstock

CELE MAI RECENTE POSTARI

Câine Chihuahua – temperament, aspect și îngrijire

Ai decis că este momentul ca familia ta să crească și iei în considerare opțiunea [...]

Citeste Articolul
Câine Amstaff: rasă, nutriție și îngrijire

American Staffordshire Terrier este adeseori descris ca un câine puternic și voluntar, dar ideal pentru [...]

Citeste Articolul
Câinele Pomeranian – aspect, comportament și îngrijire

Te gândești să îți îmbunătățești viața luându-ți un animal de companie și ți-a plăcut mult [...]

Citeste Articolul
Scabie la pisici: simptome și tratament

Scabia este o boală parazitară ce poate afecta omul și o serie de animale, printre [...]

Citeste Articolul
Ce trebuie să știi despre rasa Presa Canario

Câinele Presa Canario sau Dogo Canario este robust, cu o personalitate puternică, originar din Insulele [...]

Citeste Articolul
Cat traieste o pisica si ce trebuie sa stii despre etapele vietii ei

Inevitabil ne punem întrebarea „Cât trăiește o pisică?” fie că am adoptat un pui, fie [...]

Citeste Articolul
Otita la caini: Cauze, simptome si variante de tratament

Otita este o afecțiune destul de des întâlnită la căței. Afectează urechea și poate provoca [...]

Citeste Articolul
Pisica Norvegiana de Padure: caracteristici, personalitate și îngrijire

Pisica Norvegiană sau pisica de pădure nu este la fel de cunoscută ca Maine Coon, [...]

Citeste Articolul
Pisica British Shorthair: Trasaturi, personalitate, alimentatie

British Shorthair este cea mai populara rasa de pisici domenstice inregistrate in Marea Britanie. Blana [...]

Citeste Articolul
Bolile de piele la caini – cauze, tratament, preventie

Abonează-te la Newsletter

și primești un voucher de 10% reducere!

Dorim să vă ținem la curent cu noile articole și promoții!