Căpușele sunt periculoase atât pentru sănătatea umană, cât și pentru cea a animalelor tale de companie. Dacă ai un câine și acesta este mușcat de o căpușă, există riscul ca el să se infecteze cu Babesia – un gen de protozoare – și să se îmbolnăvească de babesioză. Această boală afectează elementele figurate sangvine sau limfoide ale câinelui și poate fi fatală dacă nu este administrat tratamentul corect. De aceea, este important să știi cum se produce infestarea cu Babesia, care sunt simptomele pe care le prezintă boala, dar și cum se poate trata și cum poți preveni îmbolnăvirea câinelui tău.
- Cum se transmite babesioza
- Care sunt simptomele babesiozei
- Cum se diagnostichează babesioza
- Cum se tratează babesioza
- Cum poate fi prevenită babesioza
- Este babesioza contagioasă?
Cum se transmite babesioza
La câini, babesioza poate apărea doar în urma mușcăturii de căpușă – care este gazda parazitului. O a doua gazdă este chiar organismul câinelui.
Chiar dacă ești tentat să îți protejezi câinele mai mult în sezonul cald, când se consideră că este perioada căpușelor, este important de știut că, în ultimii ani, babesioza a început să nu mai fie doar o boală sezonieră, ci una întâlnită indiferent de anotimp.
Produse recomandate
Cum are loc infestarea cu babesioză
Contaminarea are loc transcutanat – adică prin pielea cainelui. Căpușa se agață de aceasta și, în timp ce se hrănește cu sângele lui, prin salivă, transmite paraziții. Aceștia ajung în sânge, în hematii – celulele sângelui care se ocupă de transportarea gazelor respiratorii sanguine – unde supraviețuiesc și se înmulțesc, distrugându-le.
Organismul detectează hematiile infestate cu paraziți ca fiind agenți patogeni, astfel că sistemul imunitar începe să lupte împotriva lor. De aceea, distrugerea hematiilor are loc în două moduri concomitent, fiind realizată în primul rând, de paraziți și în al doilea rând, în mod autoimun. Această situație duce la instalarea unei anemii masive a câinilor bolnavi de babesioză și, adesea, la necesitatea unei transfuzii de sânge.
Perioada de incubație a babesiozei este de circa două săptămâni, însă există situații când boala rămâne nedepistată din cauza simptomelor ușoare.
Cel mai mare risc de îmbolnăvire de babesioză îl au animalele:
- tinere;
- cu imunitate scăzută;
- malnutrite;
- bolnave.
Care sunt tipurile de Babesia
Există două specii de căpușe care provoacă babesioza la câini:
- Babesia canis – dimensiuni mari, de 2,5-5 microni lungime;
- Babesia gibsoni – dimensiuni mici, de 1-2,5 microni lungime, întâlnită în toată lumea.
În Europa, cel mai des întâlnită este Babesia canis rossi.
Care sunt simptomele babesiozei
Corpul câinelui infectat va încerca să producă mai multe hematii pentru a le substitui pe cele distruse de boală, dar dacă nu va reuși, se va declanșa anemia. Aceasta se poate manifesta sub formă de paloare a mucoaselor gingivale, auriculare (zona urechii) sau conjunctive (zona ochilor).
Simptomele care ar trebui să îți indice că este posibil ca animalul tău să aibă babesioză sunt:
- starea de apatie;
- lipsa apetitului;
- urina închisă la culoare;
- creșterea ritmului cardiac;
- umflarea abdomenului;
- îngălbenirea gingiilor.
Alte efecte mai puțin vizibile cu ochiul liber ale bolii sunt creșterea în volum a ficatului și a splinei, hipertrofia renală, hemoragii gastro-intestinale.
În faza cronică a bolii, masa musculară a câinelui bolnav de babesioză se va reduce semnificativ. Dacă se ajunge la faza acută, apare edemul cerebral – care presupune mărirea în volum a creierului din cauza creșterii conținutului de apă din țesuturi.
Cum se diagnostichează babesioza
Este foarte important să fii atent la comportamentul și starea câinelui tău, astfel încât să observi imediat dacă apar modificări, mai ales pentru că diagnosticarea babesiozei nu este foarte simplă. Dacă una sau mai multe dintre simptomele de mai sus sunt valabile în cazul animăluțului pe care îl ai, nu ezita să mergi cu el cât mai repede la medicul veterinar.
Printr-o analiză de sânge, se va putea depista dacă organismul suferă de anemie și dacă nivelul trombocitelor este cel optim. De obicei, paraziții din specia Babesia nu se văd la microscop. Dacă animalul prezintă simptomele specifice bolii, dar analiza de sânge nu a indicat babesii, este nevoie de o detectare a anticorpilor împotriva acestor protozoare și de realizarea unei analize de urină pentru confirmarea diagnosticului.
Cum se tratează babesioza
Infectarea cu babesioză poate duce chiar și la deces, așa că administrarea unui tratament corect este esențială. În primul rând, animalul trebuie internat și supravegheat în permanență, pentru a ști în fiecare moment în ce stadiu se află boala.
Medicul va folosi un tratament care constă în administrarea unui agent antiinfecțios în funcție de specia de Babesia care a provocat îmbolnăvirea. După aceea, este necesară urmarea unui tratament de susținere, care să reducă din intensitatea simptomelor.
Procesul de vindecare este lung și anevoios, iar din acest motiv, chiar și după finalizarea tratamentului, va trebui să îți supraveghezi cu mare atenție câinele și să îl duci constant la analize de sânge. În timpul tratamentului, acordă o atenție deosebită în ceea ce privește regimul alimentar al cainelui și condițiile de igienă, astfel încât episodul neplăcut al bolii să fie depășit cât mai repede și să nu revină.
Cum poate fi prevenită babesioza
Trebuie să fii atent la mediul în care câinele își desfășoară activitatea și la locurile în care îl plimbi sau în care ieși cu el la joacă. Evită să îl duci în zone în care se află foarte multă vegetație și nu uita ca după fiecare ieșire să verifici cățelul pentru a-i spori siguranța. Dacă găsești căpușe, asigură-te că le îndepărtezi în condiții maxime de igienă, folosind o pensetă pentru extragere și alcool pentru a aplica ulterior pe zona în care a stat căpușa.
Foarte importantă și cu rolul de a preveni apariția căpușelor și a altor paraziți pe pielea câinelui este și deparazitarea externă. Există numeroase produse care te ajută în acest sens: zgardă, spray, șampon, fiecare cu efect antiparazitar, care țin la distanță de câinele tău eventuale boli pe care paraziții le pot transmite.
Este babesioza contagioasă?
Babesioza nu se poate transmite de la un animal bolnav la altul, așa că nu trebuie să îți faci griji că prietenul tău necuvântător s-ar putea îmbolnăvi prin contactul direct cu un alt câine. Totuși, dacă o căpușă îți mușcă animalul după ce înainte a mușcat unul contaminat, boala se va transmite.
Important de știut este că babesioza poate apărea și la om, tot în urma mușcăturii de căpușă, dar și la alte mamifere, precum pisicile.
Babesioza este una dintre cele mai frecvente boli în rândul câinilor, iar îmbolnăvirea nu ține cont de rasa, vârsta sau sexul animalului. Pentru că această boală poate fi greu de tratat, cel mai bine este să îți protejezi cât mai mult câinele, ferindu-l de zonele în care bănuiești că ar putea exista căpușe.
Sursa foto: shutterstock.com
CELE MAI RECENTE POSTARI