Jucăuși, energici și cu un permanent chef de mișcare, cățelușii pot întâmpina dificultăți atunci când sunt nevoiți să stea prea mult timp în casă. Așa că, pentru a-i susține în această perioadă, fără să îi lăsăm să devină apatici și lipsiți de viață, le putem antrena setea de joacă prin câteva activități simple.

De-a v-ați ascunselea

Deși nu știe să numere, câinele tău se poate juca de-a v-ați ascunselea și uneori este chiar mai amuzant decât dacă te-ai juca împreună cu cei de seama ta. Bucuria și mândria pe care le are atunci când te găsește sunt molipsitoare, așa că jocul merită testat. Bonus vei primi și câteva reprize de râs. Începe prin a-l învăța pe patrupedul tău comenzile scurte de genul „așteaptă” și „găsește”. Apoi, spune-i să aștepte cât timp te ascunzi și strigă-l sau spune-i „găsește” atunci când ești gata. Laudă-l de fiecare dată când te găsește sau răsplătește-l cu câteva bunătăți.

Aport cu jucării noi

Probabil ați exersat aportul dacă ați mers în parcuri sau spații deschise, unde aveați suficient loc să vă desfășurați. Îi aruncai mingea și îi spuneai să ți-o aducă. Această activitate poate fi făcută și în casă, riscul, însă, este să dărâmați tot felul de lucruri, mai ales dacă prietenul tău patruped este de talie medie sau înaltă. De aceea, poți găsi o variantă de joc adaptată mediului indoor. Găsește un nume cât mai simplu, compus din cel mult două silabe (de genul „piu-piu”) pentru jucăria lui preferată, apoi învață-l să o recunoască și să ți-o aducă la comandă. Poți face același lucru și cu alte jucării, punând pentru fiecare un nume diferit și îl poți testa, observând dacă ți le aduce pe cele corecte. Premiază-l cu gustarea lui favorită atunci când îți aduce jucăria și ascultă comanda aport. Ce poți alege ca gustare potrivită pentru el? Vezi 🐾 toate ofertele noastre de RECOMPENSE PENTRU CAINI

Vânătoarea de comori

Până și câinelui tău îi vor plăcea poveștile comorilor ascunse, mai ales dacă cele pe care trebuie să le găsească sunt gustările lui preferate. Pofticios din fire, câinele va deprinde repede acest exercițiu. Jocul anterior poate fi combinat și cu acest pas: odată ce câinele tău a învățat să recunoască jucăria după numele pus de tine, o poți ascunde prin casă și îl poți pune să o caute. Joacă-te cu el și antrenează-l, mergi în locurile în care el caută. Nu uita să îl premiezi cu ceva bun de fiecare dată când găsește jucăria. De asemenea, poți face acest joc folosind  gustările lui preferate. Pune-le în diverse locuri ale casei, apoi provoacă-l să descopere unde sunt. Inițial, poți pune bunătățile în locuri accesibile, unde le poate vedea ușor, apoi crește gradul de dificultate al jocului, ascunzând gustările în locuri în care ajunge mai greu. Pentru acest exercițiu, poți folosi unul dintre produsele preferate de câini: recompense speciale care conțin carne de pui 90%. Vezi 🐾 oferta STICKS CU LEGUME SI CURCAN  

În care mână este

Jocul acesta îl jucai, probabil, și în copilărie, când ascundeai diferite obiecte într-o mână și îi puneai pe ceilalți copii să ghicească. De data aceasta, prietenul tău blănos poate lua rolul copilului. Tot ce trebuie să faci este să iei un sticks sau orice altă recompensă și să o ascunzi într-o mână. Învață-l să îți indice pama corectă cât mai elegant, fără să muște sau să zgârie. Același exercițiu îl poți face în stilul „Alba-Neagra”: ascunde sub un pahar o gustare și sub alte două pahare câte un bănuț. Schimbă ordinea paharelor, apoi dă-i voie să ghicească. Încurajează-l și laudă-l de fiecare dată când găsește răspunsul corect. 

Tug of war

Chiar dacă poate nu l-ai numit „tug of war”, cu siguranță ai jucat acest joc, mai ales când prietenul tău blănos era pui și rodea sau prindea diferite materiale prin casă. Când încercai să i le iei, începea adevărata distracție. „Tug of war” presupune să folosești o minge cu sfoară, o jucărie din pluș, săculeți speciali pentru mușcătură, numite și „tug” și să îl stimulezi pe patrupedul tău prietenos să le „cucerească” de la tine. Pare simplu, însă există câteva reguli, astfel încât exercițiul să fie jucat corect. În primul rând, nu trebuie să tragi cu toată forța de tug, ci trebuie să îi dai șansa câinelui tău să câștige, altfel își poate pierde interesul. Pentru cine ar putea fi distractiv un joc în care numai unul câștigă? Apoi, pentru a convinge câinele să elibereze tugul, nu trebuie să smulgi obiectul și să îl forțezi să ți-l dea. Nu ar fi plăcut pentru el, așa că îi poți oferi un alt tug sau îl poți dresa să lase tugul la comandă, oferindu-i o recompensă și încurajându-l atunci când te ascultă. De asemenea, acest joc poate fi combinat și cu alte comenzi: șezi sau culcat. Exersează până în momentul în care deții controlul, iar partenerul tău de joc reușește să respecte comanda rapid și fără ezitare. 

Sursa foto: Shutterstock

Articolele recomandate

Parvoviroza canină: de ce apare, cum se manifestă, metode de tratament și cum poate fi prevenită

Parvoviroza canină reprezintă o afecțiune virală contagioasă care poate afecta orice câine, cu precădere pe [...]

Citeste mai mult
Care sunt cele mai inteligente rase de câini: află totul despre ele

Nu de puține ori ne impresionează prin inteligența lor. Dacă ai un câine, probabil te-ai [...]

Citeste mai mult
Babesioza la câini – ce simptome are și cum o previi

Căpușele sunt periculoase atât pentru sănătatea umană, cât și pentru cea a animalelor tale de [...]

Citeste mai mult
Varsaturile la caini – cauze, tratament si prevenire

Câinii pot vomita din multe motive. Unele, cum ar fi faptul că au mâncat ceva [...]

Citeste mai mult
Totul despre alimentatia puiului de caine

Emoția apariției unui nou suflet în familie vine odată cu temerile față de îngrijirea acestuia. [...]

Citeste mai mult
Bolile de piele la caini – cauze, tratament, preventie

Câinele tău se scarpină, se linge, se freacă de mobilă, de copaci mai mult decât [...]

Citeste mai mult

CELE MAI RECENTE POSTARI

Câine Chihuahua – temperament, aspect și îngrijire

Ai decis că este momentul ca familia ta să crească și iei în considerare opțiunea [...]

Citeste Articolul
Câine Amstaff: rasă, nutriție și îngrijire

American Staffordshire Terrier este adeseori descris ca un câine puternic și voluntar, dar ideal pentru [...]

Citeste Articolul
Câinele Pomeranian – aspect, comportament și îngrijire

Te gândești să îți îmbunătățești viața luându-ți un animal de companie și ți-a plăcut mult [...]

Citeste Articolul
Scabie la pisici: simptome și tratament

Scabia este o boală parazitară ce poate afecta omul și o serie de animale, printre [...]

Citeste Articolul
Ce trebuie să știi despre rasa Presa Canario

Câinele Presa Canario sau Dogo Canario este robust, cu o personalitate puternică, originar din Insulele [...]

Citeste Articolul
Cat traieste o pisica si ce trebuie sa stii despre etapele vietii ei

Inevitabil ne punem întrebarea „Cât trăiește o pisică?” fie că am adoptat un pui, fie [...]

Citeste Articolul
Otita la caini: Cauze, simptome si variante de tratament

Otita este o afecțiune destul de des întâlnită la căței. Afectează urechea și poate provoca [...]

Citeste Articolul
Pisica Norvegiana de Padure: caracteristici, personalitate și îngrijire

Pisica Norvegiană sau pisica de pădure nu este la fel de cunoscută ca Maine Coon, [...]

Citeste Articolul
Pisica British Shorthair: Trasaturi, personalitate, alimentatie

British Shorthair este cea mai populara rasa de pisici domenstice inregistrate in Marea Britanie. Blana [...]

Citeste Articolul

Abonează-te la Newsletter

și primești un voucher de 10% reducere!

Dorim să vă ținem la curent cu noile articole și promoții!